Lisa Tønne:

Innlagt med bakterie i blodbanen

- Formen er i grunn bedre, for jeg har jo vært dausjuk i tre uker, sier Lisa Tønne til KK som har fått en bakterie i blodbanen, trolig fra hesten sin.

HASTEINNLAGT PÅ SYKEHUS: Komiker Lisa Tønne er kjent for sin store hesteinteresse. Nå har hun blitt smittet av en bakterie som ikke er uvanlig hos hest, men som aldri før er sett hos mennesker. Foto: Geir Dokken/ KK
HASTEINNLAGT PÅ SYKEHUS: Komiker Lisa Tønne er kjent for sin store hesteinteresse. Nå har hun blitt smittet av en bakterie som ikke er uvanlig hos hest, men som aldri før er sett hos mennesker. Foto: Geir Dokken/ KK Vis mer
Publisert

- Nå har det skjedd mye siden sist. Jeg er hasteinnlagt på Ullevålsykehus, forteller komiker Lisa Tønne til Sigrid Bonde Tusvik i gårsdagens episode av podcasten Tusvik og Tønne, med tittelen «Hestehviskeren».

Her kommer det fram at kuler på halsen, i leppa og i fingeren og feber som kom og gikk, hadde plaget Lisa i flere uker. Etter å ha tatt en rekke prøver, ringte telefonen mandag kveld. Lisa gjengir samtalen:

- Vi ringer fra Ullevål sykehus. Vi har sett på blodkulturen din. Og har funnet en bakterie, forteller Lisa og innrømmer at hun ble litt lettet over beskjeden om at det var en bakterie og ikke virus.

- Så bra da kan jeg få antibiotika da, repliserer hun kjapt og får høre at jo, det kan hun.

- Men den bakterien vi har funnet , er ganske sjelden. Og vi vil ha kontroll på antibiotikaen og vi vil gi den intravenøst. Har du anledning til å komme hit, spør legen med det Lisa beskriver som påfallende mild røst.

Lisa forteller at hun foreslår å komme dagen etter, men at legen avbryter henne.

- Vi har funnet en ukjent bakterie i blodbanen din, og du må komme nå.

- Da kjente jeg at jeg ble redd, forteller Lisa som påpeker at hun i grunn er «god » i unntakstilstand. Da mobiliserer hun. Pakker en bag i hui og hast. Sykehuset bestiller en taxi og Lisa blir lagt inn. Her får hun raskt mer informasjon.

- Vi har funnet en streptokokk-bakterie i blodet ditt, informerer legen Lisa, og det latinske navnet noterer Lisa på en serviett.

Ukjent bakterie hos mennesker

- Og så sier de at denne bakterien har de aldri sett i et menneske før, så det er jo helt «Doctor House»-stemning på Ullevål, spøker Lisa.

- Vi aldri sett dette hos et menneske. Men vi har sett den i hest, forteller Lisa og bryter ut i latter.

Lisa forteller at hun ikke kunne la være å le. Hest? Er de seriøse? Dette har jo hun tullet med før. At hun som hestejente, med sin egen travhest «Dancing Queen» skylder på henne når hun blir forkjøla. Men legene mener alvor. De er redde for at bakterien skal sette seg på hjerteklaffene. Setter den seg der, blir det en betennelse og da må hun hjerteopereres. Lisa blir satt på store doser penicilin som har får intravenøst.

Hvordan hun har blitt smittet vet de ikke ennå. Kan det ha vært et sår hun har hatt i nesen som hun har plukket på etter å stelt hesten?Eller mens hun har kjørt på travbanen med andre hester helt tett oppi seg selv. Foreløpig er ingenting avklart, annet enn at det er klart at bakterien kommer fra hest.

- Nå ligger jeg på sykehuset. Jeg får pet-scan på mandag, også ser vi på resultatene, og om jeg må gå enda mer. De er ærlige på at vi må ta en dag av gangen, sier Lisa på telefon fra sykehuset til KK.

- Formen er i grunn bedre, for jeg har jo vært dausjuk i tre uker. Så nå føler jeg meg jo helt topp i forhold på grunn av penicillinen, forklarer Lisa og legger til at legene minner henne om at kroppen må få nok hvile, ettersom den jobber knallhardt med å bekjempe bakterien.

- Men videre undersøkelser over helgen vil forsøke å avdekke om infeksjonen har satt seg fast i indre organer eller skjelett, så det fortsettelse følger, spøker Lisa.

- Nå må jeg bruke de hestekreftene jeg har får å bli frisk, sier Lisa og ler.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer