Interiør

Innred med kunst som ikke koster skjorta

Neida, du trenger ikke hete Ringnes for å investere i kunst. Dekorer hjemmet med ekte vare som ikke koster skjorta.

KUNST TIL VEGGENE: Hos artfullywalls.com kan du kjøpe ditt favorittbilde, eller gå for en ferdig kuratert bildevegg som denne. Trykkene på kvalitetspapir, og du kan selv sjekke ut hvordan bildene vil se ut på din vegg med deres interiørapp. Foto: Artfully Walls
KUNST TIL VEGGENE: Hos artfullywalls.com kan du kjøpe ditt favorittbilde, eller gå for en ferdig kuratert bildevegg som denne. Trykkene på kvalitetspapir, og du kan selv sjekke ut hvordan bildene vil se ut på din vegg med deres interiørapp. Foto: Artfully Walls Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du en vegg som ser litt naken ut? Eller en drøm om å eie din egen lille kunstsamling?

Det finnes masse kunst som ikke koster titusener av kroner!

LES OGSÅ: Lampen alle snakker om

Grafikk – litt rimeligere, like ekte

Et maleri er selvfølgelig «one of a kind», men også grafisk kunst er unik samtidig som den er mye rimeligere.

- Et grafisk verk skal alltid ha et bestemt opplag, fra 5 til 200, og en signatur av kunstneren. Derfor kalles det original grafikk, forteller redaktør i Kunst, Nordens ledende kunstmagasin, Mette Dybwad Torstensen.

Hun forklarer at alle bildene i det samme opplaget likevel har ørsmå forskjeller, dersom det er trykket på den tradisjonelle måten. Mange kunstnere lager også digitale trykk, og da har det selvsagt ikke de samme variasjonene.

ETSNING: Anja Cecilie Solvik er en populær kunstner som lager sjarmerende og stemningsfull kunst. "After sunshine" er en etsning som kan bli din for 700 kroner hos fineart.no. Foto: fineart.no
ETSNING: Anja Cecilie Solvik er en populær kunstner som lager sjarmerende og stemningsfull kunst. "After sunshine" er en etsning som kan bli din for 700 kroner hos fineart.no. Foto: fineart.no Vis mer

- Grafikken er kunstnerens måte å komme inn til de tusen hjem, sier hun.

Selv om grafisk kunst, eller trykk, ikke er skapt med pensel på et lerret, ligger det likevel masse arbeid og håndverk bak. Dybwad Torstensen forklarer at grafikk deles inn i ulike teknikker ut i fra hva slags plate man bruker til å trykke og hvordan kunstneren bearbeider denne.

Tresnitt er trykk laget ved hjelp av jern på en treplate, i et litografi brukes en fettholdig stift på kalkstein, og ved etsing brukes syre på en kobberplate.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge store planter

Auksjoner – muligheten for et skikkelig kupp

Du skal ha is i magen for å rekke opp hånda på en auksjon hos store auksjonshusene.

Sluttprisen på Munchs tegning, Skrik, endte på rundt 690 millioner kroner da det for et par år siden ble solgt på auksjon hos Sotheby’s. Men du kan faktisk delta i auksjoner hjemme fra sofaen, og er du heldig, kan du kapre kunst til noen hundrelapper!

Fineart.no, Norges største netthandel for kunst, har daglige auksjoner der du kan komme over noen virkelige scoop.

PÅ AUKSJON: Kaster du deg på tastaturet nå, kan du få Vebjørn Sands litografi, "Isfjorden", til en skikkelig rabattpris. I skrivende stund ligger neste bud på 3000 kroner, men galleriprisen er på 15000 kroner. Auksjonen på Fineart.no varer til 25. mars.
PÅ AUKSJON: Kaster du deg på tastaturet nå, kan du få Vebjørn Sands litografi, "Isfjorden", til en skikkelig rabattpris. I skrivende stund ligger neste bud på 3000 kroner, men galleriprisen er på 15000 kroner. Auksjonen på Fineart.no varer til 25. mars. Vis mer

- Og dersom du er på jakt etter rimelig originalkunst, kan det være verdt turen å stikke innom en av kunstskolene. Kanskje kan du kjøpe et verk direkte av kunsteneren, sier Dybwad Torstensen.

LES OGSÅ: Luksus til en rimeligere penge

Plakater – dekorativt og trendy

Nei, ekte kunst er det ikke, men det finnes plakater som er langt mer spennende enn masseproduksjonen hos de store møbelkjedene.

Velg noe som har snert og sjel – og som du ikke finner hos naboen. Her er våre hotteste tips:

Danskplakatkunst.dk – selger restaurerte plakater fra 1900-1965. Har en egen inspirasjonsfane der du ser hvilke plakater som kan passe godt sammen. 

Mammoth.com – kunstnerdrevet nettbutikk hvor du har mulighet både til å kjøpe originalkunst og trykk, og kan søke innenfor kategoriene du selv er på jakt etter, enten det er en spesiell farge, motiv, uttrykksform eller stilart.

Society6.com – mye morsomme ting fra kunstnere over hele verden. Velg blant ulike formater. 

Wonderwall.se - svensk nettbutikk som selger kvalitetsplakater. Her er det også mulig å kjøpe «limited editions», plakater som er signert og nummerert av kunstneren. Mye feminine motiver.

Littlepaperplanes.com - drives av en kunstner/kurator fra San Francisco, som først ville skape et nettsted der hun og hennes nyutdannede kunstnervenner kunne få vist frem og solgt kunsten sin. Her får du både foto, bildekunst, skulpturer og kunsthåndverk.

Saatchiart.com – fra det anerkjente Saatchi Gallery. Her kan du søke på Affordable art, og finne originalkunst til en overkommelig pris. Og kanskje oppdage en helt ny kunstner?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer