Alternativ julefeiring:

Inviterer fremmede hjem i julen

- Trist å tenke på at mange er alene på julaften, sier Maria til KK.

ALTERNATIV JULEFEIRING: - Vi har lyst til å hjelpe noen som trenger det. Jeg elsker julen og det er en høytid for å kunne være sammen, sier Maria til KK. Foto: privat.
ALTERNATIV JULEFEIRING: - Vi har lyst til å hjelpe noen som trenger det. Jeg elsker julen og det er en høytid for å kunne være sammen, sier Maria til KK. Foto: privat. Vis mer
Publisert

For mange av oss er julen en tid for familie, venner, god mat, gløgg, julekaker og kos. Vi forbinder den gjerne med barndommens tradisjoner, og mange prøver å gjenskape mye av den gleden i voksen alder.

For andre er julen noe de gruer seg til i lang tid. Du ser gjerne hvor entusiastiske og glade alle rundt deg er, men så vet at du at du kommer til å sitte alene på julaften.

Kanskje er barna hos den andre forelderen denne julen, slektninger reiser til Spania for å feire eller venner er opptatt med sine egne familier.

Det kan være mange grunner til at noen er alene i julen, og det bør ikke være stigmatiserende å føle seg ensom.

Mange er alene i julen

Nettopp fordi julen er en tøff tid for mange, er det flere som nå strekker ute en hånd for å hjelpe. På finn.no er det over 250 annonser som tilbyr hjelp til personer og familier og trenger det i julen, enten økonomisk eller på andre måter.

To av dem som har tatt et litt uvanlig valg er Maria Knudtzon (47) og Harald Knudtzon (62) i Dal litt utenfor Oslo. Paret lagde rett og slett en annonse der de tilbyr fremmede å feire jul sammen med dem.

Til nå har over 1000 personer sett annonsen og flere har favorittmarkert den, så Maria og Harald ser at det er mange som ønsker selskap i julen.

- Vi har lyst til å hjelpe noen som trenger det. Jeg elsker julen og det er en høytid for å kunne være sammen. For meg betyr julen ganske mye, og det er viktig å ta vare på andre også. Det er så trist at mange sitter alene på julaften, for jeg synes julen er så vakker, sier Maria til KK.

GENIALT TRIKS: Mange sliter med at det kommer mye sminke på kragen på boblejakka, dette kan heldigvis fikses ganske kjapt! Video: Embla Hjort-Larsen / Ørjan Ryland. Vis mer

Det var den tanken som inspirerte paret til å opprette en annonse på nett.

- Du trenger absolutt ikke være økonomisk vanskeligstilt for å ta kontakt, og vi stiller ingen krav til hvem du er. Det er nok at du vil ha det hyggelig og treffe andre i julen. Det handler om samhold og glede, sier Harald.

- Det er viktig å kunne gi til andre uten å forvente noe tilbake, skyter Maria inn.

INVITERER TIL JULEFEIRING: Maria og Harald inviterer fremmede hjem til seg på julefeiring.- Det må være den beste julegaven noen kan få, sier eksperten. Foto: privat.
INVITERER TIL JULEFEIRING: Maria og Harald inviterer fremmede hjem til seg på julefeiring.
- Det må være den beste julegaven noen kan få, sier eksperten. Foto: privat. Vis mer

- Mange synes julen er utfordrende

- Ensomhet er en av våre største folkehelseutfordringer. I Norge oppgir over 20 prosent av befolkningen at de føler seg ensomme. Det er en særlig økning i ensomhet blant unge og eldre, og tallet er høyest i aldersgruppen 18 til 30 år. Over 26 prosent i den aldersgruppen føler seg ensomme.

Det sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse, til KK.

For eldre øker andelen i alderen 70 til 75 år, og nesten fire av ti over 80 år føler seg ensomme.

- Savnet etter kontakt kjennes ofte ved høytider. Mange synes julen er utfordrende, og det forsterker opplevelsen. Ofte kan det være mangel på sosiale relasjoner eller relasjoner med dårlig kvalitet som gir følelsen av ensomhet og kontaktsavn. Uansett bakgrunn for ensomhetsfølelsen, gjør den oss sårbare for psykiske helseplager og forhøyer selvmordsrisikoen, forklarer Gundersen.

- Hva tenker du om at noen tar initiativ til å invitere fremmede til julefering?

- Alt av forebyggende tiltak som fører til at folk kommer sammen er flott. Det er mye ledig raushet og omsorg i Norge, og det at folk bryr seg om andre må være den beste julegaven noen kan få, sier Gundersen.

DU ER VELKOMMEN: - Vi stiller ingen krav til hvem du er. Det er nok at du vil ha det hyggelig og treffe andre i julen. Det handler om samhold og glede, sier Harald. Foto: privat.
DU ER VELKOMMEN: - Vi stiller ingen krav til hvem du er. Det er nok at du vil ha det hyggelig og treffe andre i julen. Det handler om samhold og glede, sier Harald. Foto: privat. Vis mer

Åpen for å tilpasse feiringen

Maria har vokst opp i Sverige og har sine ønsker for julen, og Harald har vokst opp med andre tradisjoner. Likevel er de åpne for å tilpasse feiringen til dem som kommer på besøk.

- Jeg er mest opptatt av verdien i julen og samholdet med andre. Det spiller ingen rolle om det for eksempel er en enslig person eller en utenlandsk barnefamilie som vil oppleve norsk jul. Vi tilpasser oss, sier Maria.

Vanligvis har de grøt, krumkaker og julemiddag, før de går rundt juletreet og synger med den stemmen de har. Så åpner de gaver, og de sørger gjerne for at det er gaver til alle.

- Hvis det kommer barn kan det hende julenissen dukker opp. Så koser vi oss ut i julekvelden så lenge vi orker. Vi er også åpne hvis noen har en tradisjon som de ønsker å bringe inn i vårt hjem, sier Maria.

Rammer hele befolkningen

Ensomhet kan ramme alle, og det er helt normalt og ufarlig å oppleve ensomhet i perioder av livet. Det er når ensomheten går utover livskvaliteten over tid at den er bekymringsfull.

- I visse livsfaser er vi mer i risiko for ensomhet, for eksempel i livskriser, ved overganger eller i alderdommen, sier Gundersen.

Det er generelt forstørret ensomhetsrisiko for mennesker med psykiske lidelser eller psykisk uhelse, somatisk sykdom eller funksjonsnedsettelse, samt mennesker med lav inntekt eller de av oss som av sosiale årsaker er mye alene, eksempelvis aleneboende.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer