Rystende drap

Isabella (5) ble kastet ut av vinduet fra sjette etasje

Faren hevdet at en innbruddstyv sto bak. Men var det sant?

RYSTENDE DRAP: Isabella Nardoni var bare fem år da skal ha blitt kastet ut vinduet fra sjette etasje. FOTO: Netflix © 2023
RYSTENDE DRAP: Isabella Nardoni var bare fem år da skal ha blitt kastet ut vinduet fra sjette etasje. FOTO: Netflix © 2023 Vis mer
Publisert

Det er en innbruddstyv i bygningen! Han har kastet et barn derfra! Fra sjette etasje. Herregud! ».

Slik begynte en nødmelding som ble ringt inn til politiet i São Paulo i 2008. Snart var Brasil rystet av en kriminalsak som satte sinnene i kok, og fikk folk til å demonstrere i gatene. Barnedrap i de fattige områdene var ikke uvanlig, og skapte i beste fall notiser i avisene, men her hadde man å gjøre med et mulig drap på en fem år gammel jente i en middelklassefamilie. Det kunne på en måte vært hvem som helst.

– Barn dør hver dag i Rio og São Paulo, men denne saken er annerledes fordi den utspiller seg som en telenovela (såpeopera, red.anm.) og folk vil se neste episode, sa Gloria Vanique, journalist ved Globo Television station, utenfor politistasjonen da det viste seg at jentas egen far var arrestert.

På besøk hos pappa

Det var vaktmesteren i blokka som ringte inn nødmeldingen da fem år gamle Isabella Nardoni ble funnet på plenen, sterkt skadet etter et fall fra sjette etasje. Hun var på besøk hos faren sin, hans nye kone og deres to sønner, slik hun var annenhver helg.

For Isabellas mor Ana Carolina Cunha de Oliveira var det først en ganske vanlig dag, helt til hun ble oppringt av eksmannens kone, med det likelydende navnet Anna Carolina Jatobá – som i et opprådd tonefall fortalte at Isabella hadde falt ut av vinduet.

– Jeg kjørte dit så fort jeg kunne. Da jeg kom frem lå hun på bakken, og pustet veldig sakte. Jeg tenkte ikke på hva som hadde skjedd eller hvorfor. Jeg ville bare at hun skulle få hjelp så fort som mulig, og ble hos henne hele tiden, sier moren i et følelsesladd intervju i Netflix-dokumentaren A life too short – The Isabella Nardoni Case.

Mistanke om drap

Isabella hadde hjertestans. I 34 minutter forsøkte ambulansepersonell å redde henne. Men senere, på sykehuset, fikk Ana Carolina den tunge beskjeden om at datteren ikke hadde klart seg:

– Jeg kunne bare hviske i øret hennes: «Gå i fred. Jeg skal ta meg av alt her».

Både moren og besteforeldrene var knust. Og så langt så alt ut som en ulykke. Avisene meldte stadig vekk om barn som var falt ut av vinduer. Men så begynte politiet å etterforske. Og nå kom den ene sjokkerende opplysningen etter den andre.

Og mistanken om drap.

Ungdomskjærester

Ana Carolina Cunha de Oliveira var 14 år da hun ble sammen med skolekameraten Alexandre Alves Nardoni. Alexandre kom fra en mer velstående familie, og de to hadde vært et par i tre år da Ana Carolina ble gravid, som 17-åring.

Datteren Isabella ble født den 18. April 2002. På samme tid var Nardoni i ferd med å ta fatt på jusstudiene. Da datteren var 11 måneder tok forholdet slutt, og Ana Carolina og datteren flyttet inn med foreldrene hennes.

Isabella var hos faren og hans etter hvert nye kone to helger i måneden, og hun fikk også to halvbrødre.

– Isabella forgudet brødrene sine, og når barnet ditt er hos faren deler av tiden, er det godt å vite at hun liker søsknene sine, sier moren Ana Carolina i Netflix-dokumentaren.

SORG: Ana Carolina Cunha de Oliveira mistet sin fem år gamle datter Isabella i 2008 da hun skal ha blitt kastet ut av et vindu fra sjette etasje. FOTO: Netflix © 2023
SORG: Ana Carolina Cunha de Oliveira mistet sin fem år gamle datter Isabella i 2008 da hun skal ha blitt kastet ut av et vindu fra sjette etasje. FOTO: Netflix © 2023 Vis mer

– Krangling fra leiligheten

Den 29. mars 2008 skal naboer i blokka ha hørt noen krangle og siden rope: «De har kastet Isabella!». Da de styrtet ned for å se hva som sto på, fant de femåringen liggende på plenen, kommer det frem i dokumentaren.

Da Isabellas far kom ned litt etter, skal han ha ropt at det var noen i leiligheten, og at vedkommende hadde kastet datteren hans ut vinduet. Han skal ha sagt at signalementet stemte med dørvakten i den fasjonable blokka, forteller naboen.

BLOKKA: Fra sjette etasje i denne blokka ble Isabella (5) kastet ut av vinduet. Hun ble funnet på plenen nedenfor. Faren og stemoren ble senere dømt for drapet. FOTO: Netflix © 2023
BLOKKA: Fra sjette etasje i denne blokka ble Isabella (5) kastet ut av vinduet. Hun ble funnet på plenen nedenfor. Faren og stemoren ble senere dømt for drapet. FOTO: Netflix © 2023 Vis mer

Etter hvert som politiets etterforskning skred frem, meldte det seg spørsmål. Hvorfor var sikkerhetsnettingen foran vinduet kuttet over med saks? Hvorfor hadde Isabella skader som ikke var forenelig med fall? Og snakket Isabellas far sant da han påsto at en innbruddstyv måtte ha tatt seg inn og kastet Isabella ut vinduet?

Blod i bilen

Ifølge rettsmedisinere ved IML (Instituto Médico Legal) var det flere av Isabellas skader som ikke stemte med fall, skriver avisen Fohla de S. Paulo. Og da lite i leiligheten vitnet om at det hadde vært innbrudd der, begynte politiet å mistenke at Isabella var blitt slått og forsøkt kvalt av faren og stemoren, før hun ble kastet ut vinduet.

Ifølge avisen skal etterforskerne ha funnet spor av blod i farens bil og i leiligheten. Fotavtrykk etter farens sandaler skal ha blitt funnet på en seng ved vinduet hun falt ut av, og på T-skjorten til faren skal man ha funnet nylonfibre fra sikkerhetsnettet foran vinduet, skriver avisen. Videre skal politiet ha funnet rester fra sikkerhetsnettet på en saks i leiligheten.

I dokumentaren stilles det spørsmål om viktige funn, blant annet at DNA-tester ikke kunne slå fast at blodet faktisk tilhørte Isabella. Rettsmedisinske undersøkelser viste at femåringen hadde fingermerker etter kveling rundt halsen, uten at man kunne bevise hvem som hadde forsøkt kvele henne.

Avhør

Ifølge avisen Fohla de S. Paulo skal Isabellas far og stemor ha forklart at de den aktuelle kvelden hadde kommet hjem fra en kjøretur, og at Alexandre Alves Nardoni hadde båret den sovende datteren opp i leiligheten og lagt henne, mens kona og de to sønnen satt igjen i bilen. Siden skal han ha gått ned i garasjen for å hente kona og sønnene, mens datteren var alene i fem til ti minutter. Da de siden kom opp skal faren ha lagt merke til et hull i sikkerhetsnettet, og da han kikket ut vinduet skal han ha sett datteren ligge nede på plenen ved inngangspartiet, ved siden av dørvaktens vaktbu.

Nardoni skal i sin forklaring flere ganger ha vendt tilbake til at dørvakten virket mistenkelig, og spurt politiet om de hadde fått tak i innbruddstyven.

Selv kunne Isabellas mor Ana Carolina og bestemor Rosa ikke tro det, da de fikk vite at Alexandre og kona var mistenkt for drap.

Sammenlignet med Madeleine McCann

Ifølge avisen Folha de S. Paulo kjenner hele 98 prosent av den voksne befolkningen i Brasil til Isabellas død, noe som gjør det til en av de mest kjente kriminalsaken i Brasil. Flere har sammenlignet omfanget av omtalen med forsvinningen av Madeleine McCann.

All oppmerksomheten rundt saken har gjort at dekningen av den har blitt kritisert for å være ubalansert, og for å forhåndsdømme. Og var politiets etterforskning muligens for rask med å utelukke andre forklaringer?

ENGASJEMENT: Drapet på fem år gamle Isabella satte sinnene i kok i Brasil. FOTO: Netflix © 2023
ENGASJEMENT: Drapet på fem år gamle Isabella satte sinnene i kok i Brasil. FOTO: Netflix © 2023 Vis mer

– Dommen

Da rettssaken startet hevdet faren sin uskyld, og gråt over tapet av datteren, og kalte hennes død den verste dagen i hans liv.

Stemoren skal ha tegnet et bilde av at hun og stedatteren hadde et nært forhold. Også hun hevdet sin uskyld.

ARRESTERT: Isabellas far Alexander Nardoni og kona Anna Carolina Jatobá ble arrestert for mordet på hans fem år gamle datter Isabella Nardoni. FOTO: Netflix © 2023
ARRESTERT: Isabellas far Alexander Nardoni og kona Anna Carolina Jatobá ble arrestert for mordet på hans fem år gamle datter Isabella Nardoni. FOTO: Netflix © 2023 Vis mer

Retten lot seg ikke overbevise og dømte Alexandre Nardoni og Anna Carolina Jatobá til henholdsvis drøyt 31 og 26 års fengsel for drapet på Isabella, der åtte måneder var for juks med beviser, da retten mente de skal ha vasket leiligheten i et forsøk på å kvitte seg med bevis.

Utenfor rettslokalet hadde retten rigget opp høyttalere, slik at folkemengden kunne høre domsavsigelsen live.

Da dommen falt skjøt fyrverkeriene i været.

Under domsavsigelsen skal Isabellas far ha sittet uttrykksløs, mens stemoren gråt. De har begge hele tiden hevdet sin uskyld. Jatobá har de siste årene sonet under et mindre strengt regime, mens Nardoni har vært prøveløslatt flere ganger. Ifølge Netflix har ingen av dem villet la seg intervjue.

Isabellas mor Ana Carolina forteller at hun har stor medfølelse med Isabellas halvsøsken, men at hun for datterens skyld er glad rettferdigheten har seiret.

I dag har hun funnet kjærligheten på nytt, og fått en datter.

Og hun sier at hun vet at hun én dag kommer til å møte Isabella igjen.

VEIEN VIDERE: Isabellas mor Ana Carolina har i dag giftet seg på nytt og fått en datter. FOTO: Netflix © 2023
VEIEN VIDERE: Isabellas mor Ana Carolina har i dag giftet seg på nytt og fått en datter. FOTO: Netflix © 2023 Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer