Supermodell

«It»-modellen alle motehusene vil ha

Andrej (19) viser både dame- og herreklær. - Kult at motehusene tør, sier LLH-lederen.

SUPERMODELL: Andrej Pejic er en av verdens aller heteste modeller om dagen, ikke minst fordi han viser både herre- og dameklær. Her går han visninger for Jean Paul Gaultier. Foto: All Over Press
SUPERMODELL: Andrej Pejic er en av verdens aller heteste modeller om dagen, ikke minst fordi han viser både herre- og dameklær. Her går han visninger for Jean Paul Gaultier. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Han har vært avbildet i legendariske motemagasiner som franske og italienske Vogue, regnes som musen til stjernedesigner Jean Paul Gaultier og har vunnet tittelen «Male model of the year».

For serbisk-australske Andrej Pejic er imidlertid kjønn og seksualitet fortsatt det største samtaleemnet rundt navnet sitt.

LES OGSÅ: Store damer er hot

NYDELIG: 19 år gamle Andrej ble oppdaget som 17-åring, da han jobbet på McDonalds i Melbourne, Australia.  Foto: All over press
NYDELIG: 19 år gamle Andrej ble oppdaget som 17-åring, da han jobbet på McDonalds i Melbourne, Australia. Foto: All over press Vis mer

Gutt i jenteklær

19–åringen, som ble født i Bosnia, men flyktet til Australia med moren og broren da han bare var åtte år gammel, har raskt blitt en av moteverdenens aller heteste modeller. Og ikke bare for designere og fotografer av herreklær.

Med sitt lange blonde hår, smale kropp og feminine ansikt kan nemlig Pejic stille både som dame- og herremodell, og kjente navn som Steven Meisel, Marc Jacobs og og Paul Smith har alle lagt sin elsk på den vakre unggutten.

Fenomenet Andrej begynte da han gikk visninger under moteuken i Paris i fjor, og alle lurte på hvem den blonde jenta i herreklær var.

Siden den gang har 19-åringens androgyne utseende plassert ham på catwalkene, både under herre- og kvinnevisninger. Og Pejic får nå flere av de mest ettertraktede jobbene i motebransjen.

Han har blant annet frontet kampanjer for Marc by Marc Jacobs og Jean-Paul Gaultier, og på sistnevntes couturevisning i januar fikk Pejic også oppdraget med å avslutte showet i en brudekjole (senere sett på Rihanna) og slør.

(artikkelen fortsetter under bildet)MALE MODEL OF THE YEAR: 19-åringen ble nylig kåret Male model of the year. Her pryder han forsiden av New York magazine.  Foto: Faksimile New York magazine.
MALE MODEL OF THE YEAR: 19-åringen ble nylig kåret Male model of the year. Her pryder han forsiden av New York magazine. Foto: Faksimile New York magazine. Vis mer
PÅ CATWALKEN: Andrej går på catwalken under Jean Paul Gaultier menswear fashion show under Paris Fashion Menswear Week i januar.  Foto: All Over Press
PÅ CATWALKEN: Andrej går på catwalken under Jean Paul Gaultier menswear fashion show under Paris Fashion Menswear Week i januar. Foto: All Over Press Vis mer
POSERER: 19-åringen (i midten) poserer med supermodellene  Jessica Hart, og Jennifer Hawkins. Foto: All over press
POSERER: 19-åringen (i midten) poserer med supermodellene Jessica Hart, og Jennifer Hawkins. Foto: All over press Vis mer
I LONDON: Andrej Pejic deltar på Vogue.com 15th anniversary party på W London i Leicester Square. Foto: All over press
I LONDON: Andrej Pejic deltar på Vogue.com 15th anniversary party på W London i Leicester Square. Foto: All over press Vis mer
PÅ CATWALKEN: 19-åringen er ufattelig vakker...her fra Jean Paul Gaultier Haute Couture Fall/Winter 2011/2012 show i Paris i juli.  Foto: All Over Press
PÅ CATWALKEN: 19-åringen er ufattelig vakker...her fra Jean Paul Gaultier Haute Couture Fall/Winter 2011/2012 show i Paris i juli. Foto: All Over Press Vis mer
LYST HÅR: Andrej bleket håret og lot det vokse ut allerede som 13-åring.  Foto: All over press
LYST HÅR: Andrej bleket håret og lot det vokse ut allerede som 13-åring. Foto: All over press Vis mer

- Kult at de tør
Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, sier til KK.no at han synes det er positivt at Andrej Pejic går modell under kvinnevisningene og at motehusene tydelig tør å leke mer med kjønnsrollemønstrene vi har i dag.

- Det jeg tenker er først og fremst at det er kult at motehusene nå tør å utfordre de kjønnsrollemønstrene som er så fastlåst i dag ved å vise menn som går i kvinneklær og motsatt. De utfordrer kjønnsforståelsen vår, sier han til KK.no:

- Det finnes jo «regler» for at menn skal være menn og kvinner skal være kvinner, og det er disse «reglene »som ofte kan gjøre det vanskelige og skape diskriminering ovenfor personer i vår gruppe. Så alt som er med på å pushe disse grensene synes jeg er bra!

LES OGSÅ: Hun bestemmer hva du skal ha på deg

Kontroversiell modell

Å trone på toppen av moteverdenen har imidlertid ikke vært bare enkelt for Pejic. På grunn av kontroversen rundt hans feminine utseende, og at han like gjerne kler seg i dameklær som herreklær, har blant annet en magasinforside han prydet blitt bannlyst fra bokhandlerkjeden Barnes & Noble.

I tillegg fikk unggutten en formell beklagelse fra herremagasinet FHM etter at de omtalte han som «tingen» i en artikkel.

I et ferskt intervju sier imidlertid Pejic at folks forvirring rundt hans kjønn og seksualitet ikke plager ham.

Ut fra hans synspunkt er det kun en fordel (særlig økonomisk) å ha den unike looken han har.

- Jeg vet at folk vil at jeg skal forsvare meg selv, at jeg skal sitte her og si «jeg er en gutt, men jeg har på meg sminke av og til». Men vet du, for meg så betyr det ikke noe, sa han nylig til New York magazine (ekstern lenke).

- Jeg har egentlig ikke noen sterk kjønnsidentitet. Jeg er bare den jeg er. Det faktum at folk bruker dette for kreativ eller økonomisk vinning ser jeg egentlig bare på som å ha en evne og vite hvordan du skal kunne bruke den for å tjene penger.

Se video-intervju med Andrej lenger ned!

LES OGSÅ: Peter Dundas er kongen av Cannes

En «femi-man»

Det er imidlertid ikke bare 19-åringens vakre utseende og feminine ansiktstrekk som gjør ham så populær i motebransjen. Han har også en helt rett og slank herrekropp uten hofter, bryster eller kvinnelige former, og har blitt omtalt som en «femi-man».

Til New York magazine sier imidlertid Pejic at det ikke er bare bare å opprettholde den slanke figuren han har blitt så kjent for, og at det ofte er vrient å passe inn i klær som er beregnet på magre kvinner uten muskler.

Han trener, men passer på å ikke få for mye muskler, slik at han kan få armene inn i de trange overdelene som er ment for kvinner

- De fleste kvinnelige modeller har ikke noe muskelmasse, så det er en delikat situasjon å være i, sier han.

Pejics store popularitet blant homofile designerne har ikke falt i god jord hos alle, og mange har latt seg provosere av at designerne bruker en svært mager herrekropp til å vise dameklær.

LES OGSÅ: Norges nye supermodell

En fornærmelse mot kvinner?

Amanda Platell, journalist i britiske Daily Mail (ekstern lenke), er blant dem som ser rødt over at en sylslank guttekropp nå er idealet som tydeligvis skal overta for kvinner. Og i en kommentar fra februar omtaler hun Pejics popularitet som «den ultimate fornærmelsen av kvinner».

- Det er det ultimate kvinnehat å skape en skapning som er halvt mann og halvt kvinne, fordi dagens modeller ikke strekker til det syke idealet som er skapt. Modellene er «for kvinnelige», selv når de tvinges til å sulte seg at livet at livet står på spill, er blant det Platell skriver i Daily Mail (ekstern lenke).

Ifølge Platell er det særlig designerne som er skyld i dette, fordi de ikke kan lage klær som er ment for normale kvinner. For å kunne passe inn i klærne må modellene være flatbrystede, sylslanke og uten hofter – altså, se mindre ut som en kvinne og mer som en gutt.

Også LLH-leder Nylund sier til KK.no at han ser "problemet" med at mannlige modeller som Pejic kan skape feil «kvinneideal» i motebransjen.

- Nå er jo ikke jeg en ekspert på akkurat det området, men jeg kan absolutt forstå at det kan virke provoserende. Friske og sunne kvinner vil jo aldri kunne få en slik kropp, og det er de ikke ment til heller, sier han:

- Men, som sagt, det som er kult er at man tør å leke med kjønnsrollemønstrene som er ganske så rigide i dagens samfunn. Alle ting som er med på å få folk til å stoppe opp, tenke og revurdere dette er bra.

LES OGSÅ: Topshop-modellen slår tilbake

Oppdaget på McDonalds

Til tross for at Pejic er svært åpen i forhold til holdningene rundt utseendet sitt, er han ikke like frittalende om sin seksualitet. I intervjuet med New York magazine innrømmer han imidlertid at han tilrekker seg «ville» bifile jenter og heterofile menn.

- Jeg vil ikke si at jeg er en særlig seksuell person. Men jeg setter pris på kjærlighet, og jeg har veldig lyst til å oppleve kjærlighet en gang. Jeg tror ikke jeg har det enda, sier han.

Ifølge 19-åringen har han alltid likt å kle seg ut i jenteklær, og da han var 13 år farget han håret kritthvitt, hadde på seg skinnyjeans og så akkurat ut som alle de andre jentene i klassen sin.

- Måten jeg vil se ut, det er en veldig personlig ting. Da jeg begynte å eksperimentere var det mest for å gjøre meg selv lykkelig. Jeg har aldri gjort drag eller noe av det der. Jeg ville bare se pen ut, vakker, akkurat som en jente vil, forklarer han.

Pejic, som tidligere jobbet som toalettrengjører på en strippeklubb, ble oppdaget da han jobbet på McDonalds som 17-åring. Han var imidlertid for feminin til å slå gjennom som mannlig modell i Australia og fant ikke suksess før talent-og modellspeider Sarah Doukas, som oppdaget Kate Moss, signerte ham til Storm i London.

Til tross for at han nå troner på toppen av moteverdenen innser unggutten at hans tid i rampelyset kan være kortvarig. Derfor sparer han penger og vurderer å skrive en bok, eller være med på et realityshow en gang i fremtiden.

- Hele livet mitt er kontroversielt. Hva kan jeg gjøre? Jeg er som Britney Spears, forteller han.

Se «Sundays Nights» eksklusive reportasje om Andrej nedenfor:


LES OGSÅ: Det er noe spesielt med dette bildet

LEA T: Supermodell Lea T ble født som mann.  Foto: All Over Press
LEA T: Supermodell Lea T ble født som mann. Foto: All Over Press Vis mer
UNDER MOTEUKEN:  Lea T deltar på Givenchy Menswear Spring/Summer 2012 show under moteuken i Paris.  Foto: All Over Press
UNDER MOTEUKEN: Lea T deltar på Givenchy Menswear Spring/Summer 2012 show under moteuken i Paris. Foto: All Over Press Vis mer

- Veldig bra at dette er mulig
Pejic er ikke den første «hybridmodellen» som har gjort det stort i motebransjen. Den transseksuelle modellen Lea T (som nå regner seg som kvinne), som KK.no tidligere har skrevet om, har også stor suksess. Hun har blant annet posert naken i franske Vogue. I tillegg fronter hun høstkampanjen for motehuset Givenchy.

Lea ble opprinnelig født som gutt med navnet Leandro Cerezo, men har de siste årene gjennomgått en hormonkur for å kunne foreta en kjønnsoperasjon.

LLH-leder Nylund sa til KK.no i fjor at han synes det er svært positivt at Lea T fronter kampanjen for Givenchy.

- Det er veldig bra at dette er mulig. Kampanjen forteller at også transpersoner kan komme dit de vil, noe som kan få andre transpersoner til å få troen på seg selv, sa Nylund til KK.no.

Han roste også Givenchy for at de valgte å bruke en transperson i kampanjen sin.

- Dette viser at de er et moderne og fremtidsrettet motehus. Det er heller ikke noe freakshow over bildet og det er naturlig framstilt, sa Nylund.

Selv om enkelte motehus har skjønt det, tror nestlederen det fortsatt er vanskelig å være transperson i Norge i dag.

- Mange opplever at samfunnet er delt inn i et system som de ikke passer inn i. Hver eneste dag blir de minnet på at de er annerledes og at de alltid faller mellom to stoler. Hverdagslige dilemmaer som «hvilket toalett skal jeg gå på?», og «hvor feminin har jeg lov til å være?», gjør det vanskelig for dem å kunne være seg selv, forklarte han til KK.no i fjor.

LES OGSÅ: Derfor er de Norges best kledde

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer