Kultur & Underholdning

Italiensk matfryd

Jeg har vært dypt nede i Italias matkurv. Det var bare såvidt jeg kom meg opp igjen.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne BuxrudTOMATSUPPE MED GRILLET FENNIKEL(ZUPPA DI POMODORI E FINOCCHI ARROSTITI)(Til 4 personer)1 løk3 fennikel3 store tomater, eventuelt en boks1 ss olivenoljesaltvannSett stekeovnen på 200°. Stek hakket løk i litt olje. Hakk fennikelen og ha den i sammen med løken. Hakk tomater og la det surre i pannen sammen med det andre i 5 minutter.Ha det i en ildfast bolle eller liknende og sett suppa i ovnen i 30 minutter. Ha suppa overi en kjele og hell i nok vann slik at det blir nok væske. Kok i 30 minutter og kjør den med en stavmikser eller i en food processor til den er glatt. Smak til med salt. Ha suppa i porsjonstallerkener og sprinkle med litt god olivenolje.SALAT MED OST OG JORDBÆR(INSALATA BALSAMICA CON CAPRINO FRESCO E FRAGOLE)En salat som har mye italiensk i seg. Nå skal det sies at jordbærene smaker ikke mye i Italia heller, utenom sesongen.(Til 4 personer)blandet salat, gjerne lollo rosso, isberg, frisée og ruccolapinjekjernerjordbærbalsamicofersk ost Caprino, som vi bruker her, er en ost fra Piemonte. Bruk eventuelt mozarella, ricottaeller cottage cheese god olivenolje. Del alt i mindre biter, rist pinjekjernene i pannen.Bland alt og drypp over eddik og olje.PASTA MED KALVERAGUSAUS(PASTA AL RAGU’ DI VITELLO)(Til 4 personer)1 gulrot1 stangselleri1 løk1 fedd hvitløk1 glass hvitvinfersk salvie, rosmarin,timian og merian600 g kalvekjøtt600 g tomater påboksFinhakk kalvekjøttet. Del grønnsakene i mindre biter og stek dem i olje. Tilsett hakkede urter og 1/5 av vinen. Ha i kjøttet. La alt bli lett stekt før du har i resten av vinen. Stektil væsken har fordampet. Hell i tomatene og kok på svak varme i 1 time. Smak til med salt før servering.SPINATTERRIN MED OSTESAUS(FLAN DI SPINACI)Er du ikke så veldig sulten, er denne retten fin. Mange gjester bestilte den til et glass vin. Etterpå spiste de kanskje speilegg med trøffel.(Til 4 personer)5 egg50 g parmesanlitt salt0,5 liter fløte0,5 kg spinatSaus150 g ost150 g bechamelsaus eller fløteBland 3 hele egg og 2 plommer i en bolle sammen med revet parmesan, salt, finhakket spinat (bruker du frossen, tin den i en kjele og press ut så mye vann du kan). Bland i fløtenog rør. Hell blandingen i små former. Sett dem i en langpanne som du har vann i slik at formene blir stekt i vannbad. 180° i 30 minutter. Saus: smelt osten i sausen. Snu formene på hodet og ha spinatterrinene på tallerkener. Server med sausen over.STEINSOPP MED TIMIAN(PORCINI TRIOFLATI AL TIMO)Steinsopp (porcini) er en sopp som vi også har i Norge, men i Italia er den mye mer utbredt. Du får den også i tørkede utgaver. Soppen varierer i størrelse. På ett av torgenei Alba fant jeg noen kjemper. I Piemonte bruker de den ofte som appetittvekker.Liten forrett(Til 4 personer)1 stor steinsopp1 håndfull frisk timian1 fedd hvitløk1 ss god olivenoljeVarm opp oljen i en panne og ha i hakket hvitløk. Pass på at varmen ikke er for sterk, da brenner hvitløken seg, og det skal den ikke. Skjær soppen i tynne skiver og ha deni pannen. Rør om og la den steke i 1 minutt. Smak til med finhakket timian og salt.GNOCCI(Til 4 personer)1 kg poteterca. 50 g revet ost,her brukte vi Castelmagno, som er en ost som blir laget i Piemonte. Bruk eventuelt parmesan.melsalt og pepperKok potetene møre med skall på. Bruk en potetpresse og mos dem godt. Bland inn osten og litt av melet. Noen bruker også et egg. Bland inn nok mel til at deigen kan rulles til pølser. Del pølsene i munnfullstore biter. Kok opp vann og ha i en del av gnocciene. Pass på at det ikke blir for mange i kokevannet. De er ferdigkokt når de flyter opp. Ta dem opp med en hullsleiv eller liknende. Server med en god, revet ost, godt salt og nykvernet pepper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer