Kultur & Underholdning

Italiensk matfryd

Jeg har vært dypt nede i Italias matkurv. Det var bare såvidt jeg kom meg opp igjen.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst/foto: Hanne Buxrud










TOMATSUPPE MED GRILLET FENNIKEL
(ZUPPA DI POMODORI E FINOCCHI ARROSTITI)

(Til 4 personer)
1 løk
3 fennikel
3 store tomater, eventuelt en boks
1 ss olivenolje
salt
vann

Sett stekeovnen på 200°. Stek hakket løk i litt olje. Hakk fennikelen og ha den i sammen med løken. Hakk tomater og la det surre i pannen sammen med det andre i 5 minutter.
Ha det i en ildfast bolle eller liknende og sett suppa i ovnen i 30 minutter. Ha suppa over
i en kjele og hell i nok vann slik at det blir nok væske. Kok i 30 minutter og kjør den med en stavmikser eller i en food processor til den er glatt. Smak til med salt. Ha suppa i porsjonstallerkener og sprinkle med litt god olivenolje.

SALAT MED OST OG JORDBÆR
(INSALATA BALSAMICA CON CAPRINO FRESCO E FRAGOLE)

En salat som har mye italiensk i seg. Nå skal det sies at jordbærene smaker ikke mye i Italia heller, utenom sesongen.

(Til 4 personer)
blandet salat, gjerne lollo rosso, isberg, frisée og ruccola
pinjekjerner
jordbær
balsamico
fersk ost

Caprino, som vi bruker her, er en ost fra Piemonte. Bruk eventuelt mozarella, ricotta
eller cottage cheese god olivenolje. Del alt i mindre biter, rist pinjekjernene i pannen.
Bland alt og drypp over eddik og olje.

PASTA MED KALVERAGUSAUS
(PASTA AL RAGU’ DI VITELLO)

(Til 4 personer)
1 gulrot
1 stangselleri
1 løk
1 fedd hvitløk
1 glass hvitvin
fersk salvie, rosmarin,
timian og merian
600 g kalvekjøtt
600 g tomater på
boks

Finhakk kalvekjøttet. Del grønnsakene i mindre biter og stek dem i olje. Tilsett hakkede urter og 1/5 av vinen. Ha i kjøttet. La alt bli lett stekt før du har i resten av vinen. Stek
til væsken har fordampet. Hell i tomatene og kok på svak varme i 1 time. Smak til med salt før servering.

SPINATTERRIN MED OSTESAUS
(FLAN DI SPINACI)

Er du ikke så veldig sulten, er denne retten fin. Mange gjester bestilte den til et glass vin. Etterpå spiste de kanskje speilegg med trøffel.

(Til 4 personer)
5 egg
50 g parmesan
litt salt
0,5 liter fløte
0,5 kg spinat

Saus
150 g ost
150 g bechamelsaus eller fløte

Bland 3 hele egg og 2 plommer i en bolle sammen med revet parmesan, salt, finhakket spinat (bruker du frossen, tin den i en kjele og press ut så mye vann du kan). Bland i fløten
og rør. Hell blandingen i små former. Sett dem i en langpanne som du har vann i slik at formene blir stekt i vannbad. 180° i 30 minutter. Saus: smelt osten i sausen. Snu formene på hodet og ha spinatterrinene på tallerkener. Server med sausen over.

STEINSOPP MED TIMIAN
(PORCINI TRIOFLATI AL TIMO)

Steinsopp (porcini) er en sopp som vi også har i Norge, men i Italia er den mye mer utbredt. Du får den også i tørkede utgaver. Soppen varierer i størrelse. På ett av torgene
i Alba fant jeg noen kjemper. I Piemonte bruker de den ofte som appetittvekker.

Liten forrett
(Til 4 personer)
1 stor steinsopp
1 håndfull frisk timian
1 fedd hvitløk
1 ss god olivenolje

Varm opp oljen i en panne og ha i hakket hvitløk. Pass på at varmen ikke er for sterk, da brenner hvitløken seg, og det skal den ikke. Skjær soppen i tynne skiver og ha den
i pannen. Rør om og la den steke i 1 minutt. Smak til med finhakket timian og salt.

GNOCCI
(Til 4 personer)
1 kg poteter
ca. 50 g revet ost,
her brukte vi Castelmagno, som er en ost som blir laget i Piemonte. Bruk eventuelt parmesan.
mel
salt og pepper

Kok potetene møre med skall på. Bruk en potetpresse og mos dem godt. Bland inn osten og litt av melet. Noen bruker også et egg. Bland inn nok mel til at deigen kan rulles til pølser. Del pølsene i munnfullstore biter. Kok opp vann og ha i en del av gnocciene. Pass på at det ikke blir for mange i kokevannet. De er ferdigkokt når de flyter opp. Ta dem opp med en hullsleiv eller liknende. Server med en god, revet ost, godt salt og nykvernet pepper.

Tomatsuppe med grillet fennikel
Tomatsuppe med grillet fennikel Vis mer
Salat med ost og jordbær
Salat med ost og jordbær Vis mer
Pasta med kalveragusaus
Pasta med kalveragusaus Vis mer
Spinatterrin med ostesaus
Spinatterrin med ostesaus Vis mer
Steinsopp med timian
Steinsopp med timian Vis mer
Gnocci
Gnocci Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer