SJOKOLADEKAKE I HØYDEN: Denne sjokoladekaken er mektig og rik og holder til mange. Foto: Olof Abrahamsson
SJOKOLADEKAKE I HØYDEN: Denne sjokoladekaken er mektig og rik og holder til mange. Foto: Olof Abrahamsson Vis mer

Sjokolade

Ja, vi elsker sjokolade!

5 deilige oppskrifter du ikke vil gå glipp av.

ALLERS.NO: Ingenting er så flott som å servere en festkake i flere etasjer, på et stettefat!

SJOKOLADEKAKE: Vil du ha en mindre kake, kan du dele opp i tre bunner og lage halve mengden fyll. Foto: Olof Abrahamsson
SJOKOLADEKAKE: Vil du ha en mindre kake, kan du dele opp i tre bunner og lage halve mengden fyll. Foto: Olof Abrahamsson Vis mer

Høydekake

(ca. 12 biter)

5 egg
4 dl sukker
2–3 ss kakao
5 dl hvetemel
3 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
2 dl melk

Fyll: 
225 g mørk sjokolade
6 dl kremfløte
2 små eggeplommer

Pynt:
3–5 dl blandede bær (blåbær, bringebær, bjørnebær, jordbær)
ca. 50 g mørk sjokolade

1. Lag først kakebunnen. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland alle tørre ingredienser. Hell melk og det tørre vekselvis i eggedosisen under forsiktig omrøring.

2. Hell halvparten av røren i en bakepapirkledd form, 18 eller 20 cm i diameter. Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 175° i ca. 35 minutter. Prøv med en kakenål. Stek ytterligere en bunn av resten av røren.

3. Lag fyllet. Hakk sjokoladen. Kok opp 3 dl fløte og rør i sjokoladen til den smelter. La avkjøles til ca. 35°. Rør i eggeplommer. Pisk resten av fløten til krem. Vend kremen forsiktig i sjokoladen med en slikkepott. Ikke sett fyllet i kjøleskapet, da stivner det.

4. Del bunnene i tre deler. Bruk 5–6 bunner til kaken. Fordel fyllet mellom bunnene og gjem litt til toppen.

5. Pynt med bær og smeltet sjokolade som dryppes over til slutt.

SJOKOLADEBOLLER MED ROM: Du kan velge å bruke noen dråper romessens i stedet for rom med alkohol.  Foto: Olof Abrahamsson
SJOKOLADEBOLLER MED ROM: Du kan velge å bruke noen dråper romessens i stedet for rom med alkohol. Foto: Olof Abrahamsson Vis mer

Sjokoladeboller med rom

(ca. 30 stk.)

Små, deilige konfektkuler som garantert gjør suksess.

75 g kokosmasse
200 g kransekakemasse
150 g mykt smør
3 ss rom eller sterk kaffe
4 ss kakao
¾-1 dl melis
140 g havregryn

Pynt:
ca. 100 g ristede mandelflak

1. Rist kokosmasse i en tørr stekepanne under omrøring til det får fin farge. Pass godt på!

2. Riv sjokolademassen, tilsett smøret og pisk sammen til en jevn blanding. Tilsett rom, kakao, melis, havregryn og kokos.

3. Form til kuler og rull i avkjølte mandelflak, som er ristet i varm, tørr panne til de er gylne og sprø.

HVIT- OG MØRK SJOKOLADEMOUSSE: Denne tar litt tid å lage, men smaken er vel verdt ventetiden! Foto: Olof Abrahamsson
HVIT- OG MØRK SJOKOLADEMOUSSE: Denne tar litt tid å lage, men smaken er vel verdt ventetiden! Foto: Olof Abrahamsson Vis mer

Mousse à la magi

(8 porsjoner)

Lekker dessert med to typer sjokolade i dekorativ forening. Server med bringebær og pynt med mynte!

Mørk sjokolademousse:
150 g mørk sjokolade
3 dl kremfløte
2 eggeplommer

Hvit sjokolademousse:
175 g hvit sjokolade
3 dl kremfløte
2 eggeplommer

1. Hakk den mørke sjokoladen. Kok opp halvparten av fløten. Pisk resten av fløten til krem i en bolle for seg. Ta kjelen av varmen og rør i sjokoladehakket til alt har smeltet. La det avkjøles noe og rør i eggeplommer.

2. Når sjokolademassen er romtemperert, rør forsiktig i kremen med en slikkepott. Sett glassene i en form som er fylt med sukker. Sett dem på skrå. Fordel moussen i bunnen på glassene slik at halve glasset er fylt på skrå. La det stivne i kjøleskapet i ca. 1 time.

3. Gjør det samme med den hvite sjokolademoussen som du lager på samme måte. Sett glasset på den andre siden og hell i moussen. Sett i kjøleskap i 1–2 timer. Server med bær.

PISTASIEDRØM: Den grønne pistasjnøtten har både god smak og er dekorativ som pynt. Foto: Olof Abrahamsson
PISTASIEDRØM: Den grønne pistasjnøtten har både god smak og er dekorativ som pynt. Foto: Olof Abrahamsson Vis mer

Pistasiedrøm

(ca. 12 biter)

Uimotståelig kake med sjokolade og kokos og rikelig med pistasier og mandler på toppen. Bytt ut hvetemel med glutenfritt mel hvis du vil ha en glutenfri kake.

Bunn:
3 dl kokos
¾ dl sukker
2 ss lys sirup
2 ss kakao
2 ss smeltet smør
2 ss hvetemel eller glutenfri fin melmiks
3 egg

Fyll:
250 g lys sjokolade
1 ½ dl kremfløte
1 ss honning

Pynt:
ca. 1 dl grovhakkede pistasienøtter og ristede mandelflak
Servering:
jordbær
pisket krem

1. Rør først sammen alle ingrediensene så det er så vidt blandet. Fordel massen i en form med løs kant, enten avlang 36 x 12 cm eller en rund form ca. 24 cm. Stek kakebunnen ved 175° i ca. 20 minutter. Avkjøl bunnen og ta den ut av formen.

2. Vask formen. Legg bakepapir i bunnen og legg kakebunnen tilbake. Hakk den lyse sjokoladen. Kok opp med fløte og honning. Ta kjelen av varmen og rør i sjokoladehakket til det blir godt blandet.

3. Hell sjokoladen over bunnen i formen. Strø over nøtter. Sett i kjøleskap for å stivne.
Pynt med bær og server med pisket krem.

STRASBOURGERE: Disse kakene er uten egg. Foto: Olof Abrahamsson
STRASBOURGERE: Disse kakene er uten egg. Foto: Olof Abrahamsson Vis mer

Strasbourgere

(ca. 15 stk.)

Elegante småkaker som smelter på tungen! Kakene bakes uten egg og kan også bakes uten kakao.

125 g smør
½ dl melis
2 ss kakao
1 ss vaniljesukker
1 dl potetmel
1 1/4 – 1 ½ dl hvetemel

1. Rør smør, melis, kakao og vaniljesukker luftig. Rør i potetmelet og hvetemelet – litt om gangen til en smidig deig.

2. Stek en prøvekake for å se om røren holder formen og ikke flyter ut. Tilsett mer mel om nødvendig.

3. Bruk en sprøytepose med stjerneformet spiss og sprøyt røren ut i lengder på bakepapir på stekebrett.

4. Stek kaken midt i ovnen ved 175° i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist, og oppbevar kakene i tett boks.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: