Født I Feil Kropp

Jamie og Chloe ble født som brødre - nå er de søstre!

Sønnene til irske Sarah (47) ble begge født i feil kropp og går nå gjennom kjønnsskifte sammen.

FØDT I FEIL KROPP: Jamie og Chloe er født i feil kropp. Nå ønsker de å få korrigert kjønn.  Foto: Rex Features
FØDT I FEIL KROPP: Jamie og Chloe er født i feil kropp. Nå ønsker de å få korrigert kjønn. Foto: Rex Features Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge finnes det en rekke mennesker som føler at de er født jente i en guttekropp, eller som gutt i en jentekropp. Dette fikk vi bekreftet da vi for to år siden fikk et innblikk i livene til 14 mennesker med ønske om å få korrigert kjønn i TV2s dokumentarserie «Født i feil kropp». 

Men selv om stadig flere personer rundt om i verden finner ut at de egentlig skulle hatt et annet kjønn enn det de har (se bare på Bruce/Caitlyn Jenner), er det sjelden flere i samme søskenflokk opplever det samme. 

Dette har imidlertid irske Sarah O’Herlihy (47) opplevd, med sine to sønner, som nå er hennes døtre. De har nemlig begge et ønske om å få korrigert kjønn, skriver nyhetsnettstedet Daily Mail. Da Sarah og døtrene møtte opp på showet «This Morning» nylig, fortalte hun at det naturlig nok var et sjokk til å begynne med, men at hun alltid vil elske barna sine. 

- Jeg har født dem, så de vil alltid være barna mine - uansett kjønn. Det er ikke noe problem for meg, fortalte hun. 

LES OGSÅ: Hari Nef (22) er den første transseksuelle modellen signert av IMG

Likte å kle seg ut og leke med dokker som barn

Jamie (23), som har valgt å beholde fødenavnet sitt, og Chloe (20), som tidligere het Daniel, kom ut som homofile da de var i starten av tenårene. Da guttene nærmet seg 20-årene fortalte de imidlertid moren at de følte at de var født i feil kropp og ønsket å gå gjennom et kjønnsskifte for å heller bli søstre. 

Sarah var ikke overrasket, for som barn oppførte Jamie og Chloe seg mer som små jenter, enn som små gutter. Sarah forteller at hun begynte å mistenke noe da hennes eldste datter begynte på videregående og endret atferd drastisk.

- Helt frem til tenårene elsket Jamie å kle seg ut og leke med dukker sammen med Chloe. Da hun begynte på videregående endret dette seg, og hun ble mer og mer maskulin. Hun la rett og slett bånd på de feminine sidene sine.  

Jamie forteller at hun måtte legge skjul på hvem hun egentlig var for å passe inn blant de andre ungdommene og unngå å bli mobbet. 

- På videregående vil du passe inn og være populær. Jeg visste at jeg kom til å fortelle at jeg liker menn en dag, men ikke da, jeg trengte ikke enda en ting å bli mobbet for, forteller hun. 

FRA BRØDRE TIL SØSTRE: Chloe (til venstre) og Jamie (til høyre) kom først ut som homofile. Da de begge nærmet seg 20 år fortalte de at de ville bytte kjønn.  Foto: Rex Features
FRA BRØDRE TIL SØSTRE: Chloe (til venstre) og Jamie (til høyre) kom først ut som homofile. Da de begge nærmet seg 20 år fortalte de at de ville bytte kjønn. Foto: Rex Features Vis mer

Pssst, har du fått med deg intervjuet med «Kakekrigen»-stjernen Roy Fares (31) som forteller om utfordringene ved å stå frem om homofil? Lese hele saken her! 
 
LES OGSÅ: - Jeg var forbanna på mitt eget utseende

Vil gå gjennom kjønnsskiftet sammen 

Da lillesøsteren, som utdanner seg til å bli frisør, begynte å kle seg som en dame fikk Jamie selvtilliten til å gjøre det samme. 

Nå har de to søstrene bestemt seg for å begynne med hormonbehandling sammen. Sarah foreller at hun vil støtte døtrene sine gjennom prosessen, uansett hva. 

- Jeg har akseptert at dette er det rette for dem. 

Videre forteller hun at det vanskeligste med barnas skjønnsskifte er å huske å referere til dem riktig. 

- Vi bruker kjønn hele tiden uten å tenke over det. Nå har jeg måttet endre alle pronomenene, sier hun. 

GJØR DET SAMMEN: Søstrene skal nå til å begynne på hormonbehandling for å sammen bli kvinner.  Foto: Rex Features
GJØR DET SAMMEN: Søstrene skal nå til å begynne på hormonbehandling for å sammen bli kvinner. Foto: Rex Features Vis mer

LES OGSÅ: Fra Bruce Jenner til Caitlyn Jenner - sjekk den utrolige forvandlingen!

Svært uvanlig at to søken ønsker å bytte kjønn

Tone Marie Hansen, som er daglig leder i Harry Benjamin ressurssenter i Oslo, forteller at Jamie og Chloes tilfelle er svært sjeldent. 

- Det er svart uvanlig at flere barn i en familie opplever at de er født i feil kropp og ønsker kjønnskorrigerende behandling. Når det er sagt så hadde vi en lignende situasjon i Norge på 1990-tallet. 

Kan det skyldes noe spesielt, eller er det ren tilfeldighet?

- Det finnes ingen vitenskapelig kunnskap som kan vise at det skyldes noe spesielt. Vi vet nok fortsatt for lite i forhold til årsaken til at noen opplever at de er født i feil kropp. 

Videre forteller Hansen at det er utrolig viktig at de som er født i feil kropp har støtte fra foreldre og familie i ryggen – slik Jamie og Chloe har. 

- HBRS (Henry Benjamin ressurssenter) organiserer veldig mange barn og foreldre, og vi ser at der hvor det er vanskelig med støtte fra familien så sliter barn og unge psykisk. Serien «Født i feil kropp» på TV2 som HBRS var initiativtager til, viser til hvor bra det kan gå når foreldre og familie støtter, sier hun. 

LES OGSÅ: Tone Maria (56) ble født som gutt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer