Yoga

Jannicke var yogi i India: - Vennene mine syntes det var sært og rart

Det å komme tilbake til Norge skulle vise seg å bli et massivt omvendt kultursjokk.

TILBRAKTE ÅTTE ÅR I INDIA: – Den åndelige mesteren fascinerte meg med sin karisma og visdom, og jeg tenkte at jeg ville oppnå det samme som ham, sier hun. FOTO: Privat
TILBRAKTE ÅTTE ÅR I INDIA: – Den åndelige mesteren fascinerte meg med sin karisma og visdom, og jeg tenkte at jeg ville oppnå det samme som ham, sier hun. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Jannicke Wiel (49) har virkelig fått oppleve livets store kontraster. Fra å ha hatt en ganske så vanlig oppvekst i rike Norge, levde hun nemlig i mange år et asketisk liv som yogi i India.

Jannicke forteller til KK at interessen for alternative livsstiler ble vekket i ungdomsårene. Etter å ha jobbet et par måneder i en israelsk kibbutz (et slags landbrukskollektiv), reiser hun som nittenåring til India for å leve en meditativ livsstil på fulltid.

– Jeg var en ambisiøs elev med et stort politisk og sosialt engasjement, men jeg følte meg ofte travel og stresset. På videregående oppdaget jeg at meditasjon gjorde godt og jeg ville derfor lære mer. Jeg ville også finne ut hvilken livsstil jeg skulle ha. Foreldrene mine jobbet begge på kontor og det eneste jeg visste var at jeg ikke ville leve slik de gjorde. Jeg var på søken etter noe helt annet.

– Allerede etter dette første oppholdet i India forstod jeg at jeg ville leve et liv som handlet om de indre verdiene. Den åndelige mesteren ved meditasjonssenteret fascinerte meg med sin karisma og visdom, og jeg tenkte at jeg ville oppnå det samme som ham.

Fikk stipend for å studere i Asia

Tilbake i Norge begynner Jannicke å studere filosofi ved Universitetet i Oslo. Av guruen i India har hun fått beskjed om at hun ikke kan komme tilbake før hun har studert og lært nok til å kunne klare seg økonomisk uten andres hjelp.

Hun går derfor med full intensivitet inn i studiene og kan etter bare to år ta bachelorgraden.

Like etterpå får hun kjennskap til et stipend fra Norges Forskningsråd som deles ut til studenter som vil fordype seg i et tema fra Asia.

– En forutsetning var at man måtte ha språkkunnskap fra det området man ville studere. I min bachelorgrad hadde jeg noe sanskrit, det gamle indiske språket, og mens jeg var i India hadde jeg begynt å lese indisk skriftspråk. Til tross for ganske dårlige språkkunnskaper bestemte jeg meg for å søke og mot alle odds fikk jeg stipendet, forteller hun.

Leide hus av indisk bonde

Ikke lenge etterpå er hun tilbake i India og et liv som er svært forskjellig fra det hun har hatt i Oslo. Meditasjonssenteret ligger på den indiske landsbygda, i et fjellområde cirka 1200 meter over havet.

Her leier hun et lite spartansk hus av en indisk bonde, og har kyr og høns vandrende omkring utenfor vinduet.

Stipendet på 180.000 kroner er en liten formue i disse omgivelsene og stort nok til at Jannicke kan livnære seg i seks år mens hun fullfører en mastergrad i filosofi.

Etter at stipendet tar slutt tjener hun penger på å skrive artikler om yoga, den indiske naturmedisinen ayurveda og indisk massasje for norske ukeblader.

– Dette var før alle hadde internett og det fantes ikke telefon ved meditasjonssenteret. Men jeg hadde en fantastisk veileder ved filosofisk institutt på Universitetet i Oslo som veiledet meg gjennom brevkorrespondanse. Magistergraden, som det het den gangen, var mer basert på selvstudier enn dagens mastergrader. Det var derfor enkelt å gjøre den på distanse, forklarer hun.

SPARTANSK LIV: Jannicke leide et lite hus like ved meditasjonssenteret. FOTO: Privat
SPARTANSK LIV: Jannicke leide et lite hus like ved meditasjonssenteret. FOTO: Privat Vis mer

Flere timer meditasjon om dagen

Jannicke er langt ifra den eneste vestlige i nærområdet, da rundt 200 andre er tilknyttet meditasjonssenteret. Hverdagen deres består stort sett av yoga, meditasjon og samtaler rundt eksistensielle spørsmål.

– Jeg kunne meditere i tre-fire timer om dagen og tilbrakte omtrent like lang tid på forelesninger. Vi diskuterte ofte meditasjon og spørsmål som hva mennesket virkelig er og hva som er viktig i livet. Jeg leste og studerte mye, men brukte lang tid på masteroppgaven fordi yoga og åndelig praksis var hovedfokuset mitt, sier hun.

– Familien min visste at jeg hadde det bra, men de fleste vennene mine i Norge syntes nok det jeg gjorde var veldig sært og rart. De lurte på om jeg var der for å sole meg og skjønte nok ikke helt hva jeg holdt på med.

MEDITASJON: Hverdagen i India bestod stort sett av meditasjon, forelesninger og samtaler rundt eksistensielle spørsmål. FOTO: Privat
MEDITASJON: Hverdagen i India bestod stort sett av meditasjon, forelesninger og samtaler rundt eksistensielle spørsmål. FOTO: Privat Vis mer

Det idylliske livet i India skal imidlertid vise seg å ikke vare evig. Etter hvert oppdager Jannicke sider ved hverdagen i meditasjonssenteret som gjør henne skeptisk.

– Dette tok meg lang tid å forstå, fordi fasaden var visdom og meditasjon. Senere har jeg skjønt at det i åndelige miljøer med sterke ledere ofte kan oppstå maktmisbruk. Dette ville jeg ikke være en del av og bestemte meg for å reise tilbake til Norge.

Å komme tilbake skal vise seg å bli et massivt omvendt kultursjokk for Jannicke. Norge på begynnelsen av 2000-tallet er nemlig helt annerledes enn det landet hun forlot åtte år tidligere.

– Ting hadde forandret seg sånn. Mobiltelefonene hadde kommet, internett var helt nytt for meg og jeg skjønte ikke hvordan parkeringsautomatene fungerte.

– Samtidig hadde jeg vært borte i hele den perioden som var etableringsfasen for vennene mine fra skolen. De hadde fått familie og var opptatt av jobbene sine. Jeg kjente meg derfor ganske ensom og utenfor.

SKARP KONTRAST: Etter åtte år i India vendte Jannicke tilbake til Norge. Overgangen fra det rolige livet i India til travelheten i Oslo skulle imidlertid vise seg å ikke være helt enkel. FOTO: Privat
SKARP KONTRAST: Etter åtte år i India vendte Jannicke tilbake til Norge. Overgangen fra det rolige livet i India til travelheten i Oslo skulle imidlertid vise seg å ikke være helt enkel. FOTO: Privat Vis mer

Traff starten på yogabølgen

Jannicke oppdager også at det ikke akkurat florerer av jobber for personer med lite arbeidserfaring og en mastergrad i filosofi. Hun hadde tatt yogalærer-utdannelsen på slutten av oppholdet i India og begynner å tilby yogatimer til venner og bekjente.

– Jeg skjønte at det var lettere å leve av yoga enn filosofi og meditasjon, og leide etter hvert lokaler på Sagene samfunnshus. Dette var den gangen Sagene fortsatt ble sett på som et kjedelig og rolig område, uten alle restaurantene og kaffebarene som er der i dag, sier hun.

Til tross for at markedsføringen de første årene kun består av oppslag på lyktestolper i nabolaget, fylles kursene raskt opp og Jannicke ser en mulighet til å utvide tilbudet. Hun slår seg sammen med en annen yogalærer og dobler på kort tid omsetningen.

– Det var nok helt perfekt timing, da det var starten på en yogabølge som har pågått helt frem til nå. Mye av populariteten skyldes nok også at treningskjedene på denne tiden begynte å tilby yoga og dermed gjorde det mer normalt og tilgjengelig for folk flest, sier hun.

Sterkt sosialt engasjement

Fra å ha startet med to tomme hender driver Jannicke i dag Oslo Yoga, som er en av landets ledende yogaskoler. I tillegg til vanlige yogakurs utdannes det her cirka 20 yogalærere i året. Som leder er hun spesielt opptatt av at alle skal føle seg verdsatte.

– I starten jobbet jeg som yogalærer for andre og følte meg ofte underbetalt og utnyttet. Jeg synes det er viktig at yogalærere kjenner sin verdi. Det at vi har en «åndelig» jobb, betyr ikke at vi skal arbeide på bekostning av oss selv. Jeg synes vi skal være stolte av yrket vårt og ta oss betalt for den jobben vi gjør på linje med andre mer konvensjonelle jobber, sier hun.

Det sosiale engasjementet er fortsatt sterkt og årlig står hun i bresjen for Oslo Yogafestival hvor frivillige jobber gratis for å kunne gi overskuddet til hjelpeprosjekter i India.

I disse dager er hun også aktuell med boken «hva er YOGA», utgitt i Universitetsforlagets anerkjente «hva er»-serie, hvor hun både skriver om den fysiske yogaen, dens grunnleggende prinsipper og effekt på helsen, og om yoga som visdomstradisjon.

– Jeg er opptatt av den indre opplevelsen av yoga og vil tydeliggjøre at det ikke bare handler om den ytre stillingen. Når man ser yogabilder på Instagram kan man lett tro at det dreier seg om posering, men det handler om å være i kontakt med kroppen og pusten fra innsiden. Jeg håper derfor boken kan inspirere både dem som ikke har begynt med yoga og gi nye innsikter til dem som allerede holder på, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer