Jay Shetty:

Jay Shetty deler: Disse tre tipsene skal gi deg et bedre liv

Lever du et liv med stress og kaos? Det kan du gjøre noe med!

MOTIVATOR: Med både ansiktet og sjelen som merkevare, hender det at han blir lei av seg selv? Jay Shetty nikker: – For å minske det er jeg mye alene, og leser og tenker. Vi velger selv å ikke omgi oss med folk hele tiden. For å kunne gi energi til andre må du lade dine egne batterier først. FOTO: Facebook
MOTIVATOR: Med både ansiktet og sjelen som merkevare, hender det at han blir lei av seg selv? Jay Shetty nikker: – For å minske det er jeg mye alene, og leser og tenker. Vi velger selv å ikke omgi oss med folk hele tiden. For å kunne gi energi til andre må du lade dine egne batterier først. FOTO: Facebook Vis mer
Publisert

Det er en varm morgen i Menlo Park i San Fransisco, juni 2019. Utendørsscenen på Facebooks hovedkontor i Silicon Valley er gjort klar for motivator Jay Shetty, som siden sin første famlende inspirasjonsvideo på nett i 2016, har hatt over fire milliarder visninger, med 26 millioner følgere verden over.

Her, under Facebooks internasjonale pressedager er briten på plass for å fortelle om hemmeligheten bak suksessen, og ikke minst, bak et godt liv:

– Jeg skal gi dere tre enkle triks som gjør livet bedre, sier Jay Shetty og går med vitale skritt frem og tilbake på scenen.

– Ett tips for kroppen, ett for sinnet, og ett er for begge deler.

FEELGODD PÅ INTERNASJONALT NIVÅ– Jeg er fullstendig overveldet, ydmyk og takknemlig for all kjærlighet jeg har fått. Jeg trodde ingen kom til å se på videoene mine, sa Jay Shetty da KK møtte ham under Facebooks internasjonale pressedager i juni 2019. Her fra Shettys innlegg om tre råd for en bedre hverdag. FOTO: Facebook
FEELGODD PÅ INTERNASJONALT NIVÅ– Jeg er fullstendig overveldet, ydmyk og takknemlig for all kjærlighet jeg har fått. Jeg trodde ingen kom til å se på videoene mine, sa Jay Shetty da KK møtte ham under Facebooks internasjonale pressedager i juni 2019. Her fra Shettys innlegg om tre råd for en bedre hverdag. FOTO: Facebook Vis mer

Pen i tøyet

Den tidligere munken, som i tre år mediterte åtte timer daglig i et kloster i India, har byttet ut munkekappe med designerklær, og avfyrer forsamlingen et retorisk spørsmål:

– Hvor mange har opplevd å bli trøtt rundt klokken 14-15 på jobb? Dere skal få et verktøy som jeg lærte i klosteret. En enkel metode som heter drikk maten og spis drikken. Og hva betyr det?

Han slår ut med hendene:

– Forskning viser at for å fordøye maten skikkelig må man tygge 16-32 ganger. Om ikke går fordøyelsessystemet i en overaktiv modus, og kroppen bruker all din energi på å fordøye, istedenfor på å jobbe. Derfor, tygg maten 16-32 ganger. Det kommer til å føles superrart i starten, men så fort du blir vant til det vil du føle deg fantastisk!

Prisbelønnet

Vi kommer tilbake til Shettys videre tips, men først, en presentasjon: London-fødte Jay Shetty ble av magasinet Forbes i 2017 omtalt som en foregangsperson og influencer, på listen «30 Under 30 ». Han vant prisen «Best Health and Wellness Creator of 2018» og to av videoene havnet på topp 5 over mest sette samme år.

Snuttene omhandler alt fra samliv, til å elske seg selv, og han har samarbeidet med merkevarer som Google, Microsoft, National Geographic and HuffPost. I tillegg lager han podcast og er foredragsholder.

Da KK møtte Shetty i San Fransisco fortalte han om en humpete vei mot suksess: Som liten var han opptatt av å være snill, og ble ertet fordi han var tykk. Etter en opprørsk tenårstid utdannet han seg innen adferd og business. Likevel, det var møtet med en indisk munk da han var 18 som skulle forandre livet.

– Jeg levde som munk og barberte håret av meg alt håret, forteller Shetty.

– Munkene var veldig aktive og bygde lokalsamfunn og startet skoler og sykehus. De inspirerte meg til å tjene menneskeheten, og til å jobbe med meg selv for å overkomme mine egne utfordringer.

– Hvilke var de?

– Ikke noe stort. Bare det vi alle har: å overkomme ego, misunnelse, sjalusi og ønsket om makt. Å leve som munk og meditere åtte timer daglig er en av de mest fenomenale opplevelser jeg har hatt. Du renser deg totalt for mye av de utfordringer folk sliter med

MOTIVERT I EN FART: Da KK møtte den tidligere munken Jay Shetty i San Fransisco kunne han røpe at han elsker vannski og jetski, og at høy fart ikke står i kontrast til indre fred.

– Når du glir bortover vannet er det en nesten meditativ opplevelse, sier Shetty. FOTO: Hege Løvstad Toverud
MOTIVERT I EN FART: Da KK møtte den tidligere munken Jay Shetty i San Fransisco kunne han røpe at han elsker vannski og jetski, og at høy fart ikke står i kontrast til indre fred. – Når du glir bortover vannet er det en nesten meditativ opplevelse, sier Shetty. FOTO: Hege Løvstad Toverud Vis mer

I en nettjungel av motivatorer med bomullsmyke velvære-memes, hvorfor tror han at så mange har valgt å lytte til nettopp ham?

– Innholdet mitt snakker på et følelsesmessig plan snarere enn et intellektuelt. Folk ønsker å bli hørt, ikke belært. Jeg lytter til folks utfordringer og tilbyr historier som hjelper livene deres. Jeg ser ikke på meg selv som en lærer, prest eller guru. Alt jeg ønsker er å være en venn.

Skyld og skam?

Han er veltalende og oppmerksom, og virker opplagt, til tross for alle møter med media. Flere ganger vender han tilbake til sunnhet og et rent sinn. Men ideen om renselse, kan den ikke føre til at folk får dårlig samvittighet, og føler skyld og skam?

– Absolutt, sier Shetty.

– Men du dømmer jo ikke deg selv for å være sulten, du bare spiser mat. Du dømmer deg ikke for å lukte om morgenen, du bare tar en dusj. Så ikke døm deg selv for å måtte rense sinnet heller. Det er så enkelt som det. Om genseren min blir skitten så må jeg skifte den. Men det er ikke jeg som er skitten, bare genseren.

Sammen med kona har han etablert seg i California og sprer herfra viral visdom. Siden KKs utsendte meldte seg på nyhetsbrevet, har inspirasjonsvideoer rauset inn: «Hello Hege. Legg igjen en tommel om DU har opplevd dette» eller «Tagg en venn som fortjener å høre dette».

– Vi vil at folk skal skjønne at de ikke er alene. At de har en stemme, at noen hører på og at vi kan hjelpe. Ikke bare jeg, men andre i nettsamfunnet også som de kan knytte seg til.

Hans første video fikk i underkant av 1000 likes. Siden har han vært på Ellen Show og The Today Show. Men det var da han inngikk samarbeid med Huffington Post, at trafikken skjøt fart:

– Min første video der het «Changing the world starts with you». Jeg syntes selv den var ok, men den endte opp med 37 millioner visninger. Jeg trodde aldri det ville gå så bra.

Mobile fristelser

Telefonen hans lyser ustanselig av meldinger og varsler. Shetty sender den ett og annet blikk, men ikke mye mer. Når det kommer til digital avhengighet, hvordan tror han folks liv ser ut om 20 år?

– Vi må ta ansvar for egen mental helse og stå imot, sier Shetty.

– Men er det egentlig mulig? Har vi styrken til det?

– Absolutt. Vi laget jo disse tingene. Vi føler oss hjelpeløse, men vår disiplin, styrke og selvkontroll er mye større enn vi tror. Det er som å si: Det er så mye junkfood i verden, og derfor skal jeg spise junkfood hele tiden. Det kommer alltid til å finnes junkfood, det betyr ikke at du må spise det. Du kan velge å være offer, eller følge med på hva du puttet inn i sinnet og kroppen. .

– Føler du behovet for å plukke opp telefonen?

– Selvsagt. Det er det samme behovet jeg føler for å spise pommes frites. Vi er naturlig tiltrukket av ting som ikke alltid er bra for oss. Med det betyr ikke at vi må gi etter.

Og hemmeligheten?

Tilbake til hemmeligheten. Jay Shettys tre beste tips for et godt liv. I Menlo park sitter nå 50 journalister og tygger frukten og kjeksen mellom 16 og 32 ganger.

Shetty spør forsamlingen hvor mange av oss som ser på mobilen om morgenen, det første vi gjør. Spredte hender kryper beskjemmet i været.

– Tips nummer to er å konsentrere seg om en ting om gangen, sier Jay og forteller at han hver kveld før han legger seg lar telefonen bli igjen i en kurv utenfor soverommet.

– Ikke se på telefonen din det første du gjør om morgenen. Ikke la telefonen bli din distraksjon som fjerne deg fra et fokusert liv i mental balanse.

Han avrunder seansen med det tredje tipset, som omhandler både kropp og sjel. Han vil vite hvor mange av oss som ikke får sove om kvelden og bare ligger og vrir seg. Han rekker opp sin egen hånd først, og går dermed foran som det ridderlige eksempelet.

– Om du ikke får sove, er det beste trikset å puste ut lenger enn du puster inn. Om du puster inn på fire, så puster du ut på seks. Da presser du kroppen inn i en rolig tilstand. Prøv det neste gang du føler at kropp og sinn ikke er i harmoni. Da tetter du dette disharmoniske gapet, som skaper stress, press og angst i livet, avslutter Shetty.

KK gjør oppmerksom på at reise og opphold er betalt av facebook, som del av et internasjonalt pressearrangement.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer