Dysmorfofobi

Jeanette (29) bruker store deler av tiden på å granske seg selv i speilet

Som 19-åring fikk hun diagnosen dysmorfofobi, en sykdom som gjør at man blir ekstremt opptatt av feil ved eget utseende.

DYSMORFOFOBI: Jeanett fikk diagnosen dysmorfofobi som 19-åring.  Foto: Privat
DYSMORFOFOBI: Jeanett fikk diagnosen dysmorfofobi som 19-åring. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dysmorfofobi er en psykiatrisk tilstand hvor personen er ekstremt opptatt av eget utseende. Man blir sykelig bekymret for minimale feil med sitt eget utseende, og kan stå i timesvis foran speilet for å prøve å rette på disse «feilene». 

Omtrent 2 prosent av den voksne befolkningen har dysmorfofobi, som er en relativt ukjent sykdom.

– Noen er litt syke og kan komme for sent på jobb og til møter fordi de bruker så lang tid foran speilet, mens andre blir så syke at de får selvmordstanker og prøver å ta sitt eget liv, sier Jesper Enander.

Han er psykolog og doktorand ved Karolinska Institutet, Sveriges største senter for medisinsk utdannelse og forskning.

LES OGSÅ: Alicia Douvall (36) ble avhengig av plastisk kirurgi

Ble fullstendig opphengt i eget utseende            

Jeanette Amundsen (29) fikk diagnosen dysmorfofobi som 19-åring, og da hadde hun slitt med symptomer i mange år.

– Da jeg fylte 12 år ble dysmorfofobien verre, og ettersom jeg ble eldre ble jeg mer og mer opphengt i mitt eget utseende og feil ved meg selv. Det er vanskelig å forklare, men jeg gikk alltid med en følelse av å være ekstremt stygg og ekkel, forklarer hun.

Dysmorfofobien har vokst og preget livet til Jeanette i større grad etter at fokuset på utseende har blitt så stort på sosiale medier. 

– Dette bidro til hyppigere sammenligning. Jeg følte meg dårligere enn alle andre. Alt skulle fremstilles så perfekt, og det opplevde jeg som en stor belastning. Jeg ble svært påvirket, sier hun.

LES OGSÅ: Drea (27) har en psykiske lidelse som gir hukommelsestap: - Ofte husker jeg ingenting

Forvrengt kroppsoppfatning

Dysmorfofobi fører til betydelig bekymring, fortvilelse eller angst. Mange kontakter plastikkirurger for å endre på utseendet sitt, selv om man ikke har noen defekter.

– Det kan sammenlignes med anoreksia, ved at man har en forvrengt kroppsoppfatning. Mange får tvangslignende ritualer og handlinger, og står veldig lenge foran speilet før de kan forlate hjemmet. Ofte vil man ikke fungere optimalt på arbeid eller sosialt, sier Enander.

Dysmorfofobi behandles med antidepressiva eller kognitiv terapi. Sistnevnte kan også gjøres over Internett – en behandlingsmetode som fungerer veldig bra, ifølge Enander.

– Man kan bli helt frisk – mange blir det etter at de har fått behandling. Det er normalt å uroe seg for sitt eget utseende til tider, og det kan også skje etter at man har fått behandling, men man får ikke lenger angst og problemer med å leve som normalt.

DYSMOFOFOBI: - Det kan sammenlignes med anoreksia, ved at man har en forvrengt kroppsoppfatning, sier eksperten.  Foto: Privat
DYSMOFOFOBI: - Det kan sammenlignes med anoreksia, ved at man har en forvrengt kroppsoppfatning, sier eksperten. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: – Å være psykisk syk er ikke en fordel

Angst og tvangslidelser

Jeanette sliter med angst og tvangslidelser, og bruker mye tid foran speilet for å granske seg selv – hvert hårstrå og enhver liten kvise skal studeres nøye.

– Jeg bruker mye tid på å rette på ting ved meg selv, som for eksempel sminke, hår og hudproblemer. Dette leder over til mye frustrasjon, og deretter kommer angsten. Tanken på å skulle være sosial blir ekstremt skremmende.

Noen personer har tvangslidelser hvor de må vaske hendene sine så og så ofte, mens Jeanette bruker like mye tid på å «kontrollere» ansiktet sitt i speilet. Ved å få denne kontrollen blir hun roligere, men ritualene gjentas svært ofte.

– En gang satte jeg på meg løsvipper i håp om at det skulle gjøre meg mer fornøyd, og slik at jeg skulle spare tid. Men det endte med at jeg fikk betennelse og en væskefylt kul på håndleddet på grunn av mye bevegelse med vippebørsten. Jeg ble så opphengt i at hver eneste løsvipp skulle ligge rett til enhver tid. 

LES OGSÅ: Dette er de vanligste psykiske lidelsene blant kvinner i Norge

Kunne ikke dra på besøk til venner på grunn av dysmorfofobien

Det har skjedd at Jeanette har måttet bli hjemme i stedet for å dra på besøk til venner fordi hun er så urolig for utseendet sitt. Hun blir skamfull og redd for at andre skal legge merke til henne, eller kommentere hvordan hun ser ut. 

- Jeg klarer nesten aldri å slappe av, og opplever ofte at speilbildet mitt forandrer seg fra dag til dag. Da ser jeg mye skjevheter i ansiktet mitt, proporsjonene passer ikke sammen, og jeg opplever meg selv som nesten ugjenkjennelig. Dette skyldes en kjemisk ubalanse i hjernen som er vanskelig å kontrollere. 

Dysmorfofobien har gått utover Jeanettes relasjoner. Hun har blitt sett på som forfengelig store deler av livet, men etter at hun valgte å være åpen om diagnosen har hun fått masse medfølelse og forståelse. 

– Det er mye lettere å være åpen om sykdommen, og å snakke med andre som lider av det samme. Men det er ensomt å være psykisk syk, innrømmer hun.

LES OGSÅ: Psykisk sykdom er den vanligste grunnen til at vi går til legen

Må lære å leve med sykdommen

Jeanette går nå i samtaleterapi og gruppeterapi, men ettersom dysmorfofobi fortsatt er en relativt ukjent lidelse i Norge, finnes det ikke spesifikk behandling for denne pasientgruppen.

– Jeg vil nok aldri våkne opp og være helt kvitt dysmorfofobien, men jeg håper og tror at jeg etter hvert klarer å leve bedre med det. Det å lære og mestre angsten vil sannsynligvis hjelpe.

- Det er ikke slik at vi med dysmorfofobi kun sitter og tar selfies dagen lang og ser på oss selv i speilet fordi vi liker det – folk må forstå at vi ikke har skyld i dette selv, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer