Bipolar lidelse:

- Jeg ante ikke at jeg var manisk

Hvordan forteller man sin nye kjæreste at man har prøvd å ta sitt eget liv? At ens tilværelse har vært preget av grenseløs sex og hemningsløs pengebruk. Det er et spørsmål bipolare Sofie (39) stiller seg.

BIPOLER LIDELSE: Sofie ønsker å være normal og leve et normalt liv. Og i over 30 år var hun faktisk ikke klar over at hun var psykisk syk. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
BIPOLER LIDELSE: Sofie ønsker å være normal og leve et normalt liv. Og i over 30 år var hun faktisk ikke klar over at hun var psykisk syk. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjære V

Jeg må være ærlig med deg, for jeg ønsker at vi to skal ha en framtid sammen. Det er vanskelig for meg, men det er helt nødvendig. Jeg har bipolar lidelse og ble diagnostisert for to år siden. For øyeblikket er jeg stabil og blir behandlet med medisiner, men jeg har en tendens til å bli enten manisk eller depressiv. Jeg har ikke fortalt dette til veldig mange, fordi jeg er redd for at de skal dømme meg. Sykdommen har mange ansikter. Jeg kjenner den godt, men den ligger der og vil alltid ligge der som en frykt og et ubehag hvis den kommer til overflaten. Det er ikke hyggelig å være pårørende til en person med bipolar lidelse, men med god kommunikasjon, omsorg og forståelse kommer vi langt. Jeg forstår hvis du ikke vil fortsette å være sammen med meg.

Klem fra en som er veldig sårbar

Kjæresten stakk ikke av da han fikk denne sms-en en søndag kveld fra kvinnen han hadde møtt på en festival og kjent i bare et par måneder. Fra starten av hadde de en avtale om at de «i hvert fall ikke skulle ha noe fast forhold». Men han syntes samtidig at hun var så herlig, morsom og langbeint, og så var hun så utrolig glad i sex. Han ba Sofie om å møte ham ansikt til ansikt, så de kunne snakke om det. Da kunne hun forklare ham litt mer om hva det ville si å ha en bipolar lidelse – han visste at sykdommen kunne arte seg forskjellig fra person til person, men han kjente dessverre bare til tilfeller som han ikke oppfattet som positive. Hva innebar egentlig diagnosen i hennes tilfelle? Da Sofie og Vincent hadde snakket sammen, sa han: «Dette endrer ikke mitt syn på deg.» Samtidig stilte han et krav til henne: Han ville at Sofie skulle fortsette med å ta medisiner så lenge de var sammen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer