Kreft:

- Jeg ante ikke hvordan det ville gå

Da Lotta ble dødssyk, skrev hun et brev til sin lille sønn som skulle åpnes på 15-årsdagen hans. Lykken finnes ikke ved enden av regnbuen, men i deg selv, var budskapet

KREFT: Lotta Gray har sett døden i hvitøyet, og blir aldri kvitt frykten for tilbakefall. Men i dag ser den tidligere journalisten framover, og vil bruke tiden sin på å hjelpe andre. FOTO: Peter Cederling
KREFT: Lotta Gray har sett døden i hvitøyet, og blir aldri kvitt frykten for tilbakefall. Men i dag ser den tidligere journalisten framover, og vil bruke tiden sin på å hjelpe andre. FOTO: Peter Cederling Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kreft er et stygt ord. Et fryktet ord. En bekjent var nylig inne til en undersøkelse, det var oppdaget flekker på leveren. Jeg ventet på venterommet, og der ble jeg grepet av en voldsom angst. Angst for døden. Angst for de etterlatte. Heldigvis hadde ikke vennen kreft. Men hva ville jeg sagt til vennen, og familien, om nyhetene var dårlige?

Lotta Gray vet alt om det. Vrimmelmammaen, som hun er kjent som i Sverige. En respektert skribent og en populær blogger. Men også en som vandret hånd i hånd med døden i mange år. For ni år siden fikk hun tykktarmskreft. Senere spredde den seg til leveren. Lotta overlevde og trosset legenes dystre spådommer. I dag er hun friskmeldt, og nå kommer boken «Himlen kan vänta» om tiden med kreft.

– Jeg ble friskmeldt i 2012, men i hodet mitt betyr det ingenting. Det er et slags stempel sykehuset setter på deg før de slipper deg fri. Faren er over. Men for meg er faren reell, hver dag. Angsten for tilbakefall er vanskelig å gi slipp på – den kommer nok alltid til å være der.

LES OGSÅ: - Jeg lar ikke frykten prege hverdagen

Fikk sterke magesmerter

Natt til 1. mai feirer de Valborgsmesse i Sverige. Denne kvelden i 2008 hadde Lotta og mannen Threst invitert venner til villaen i Enskede. Plutselig får Lotta sterke magesmerter. Lotta skriver om kvelden:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer