Tinder-svindleren

– Jeg bestemte meg for å svindle Tinder-svindleren

De møttes på Tinder, og ikke lenge etter hadde kjæresten svindlet henne for halvannen million kroner. Men Ayleen klekket ut en sinnrik plan for å hevne seg.

TINDERSVINDLEREN: Nederlandske Ayleen Charlotte spilte et høyt spill da hun bestemte seg for å hevne seg på mannen som hadde svindlet henne. FOTO: Skjermdump/Instagram
TINDERSVINDLEREN: Nederlandske Ayleen Charlotte spilte et høyt spill da hun bestemte seg for å hevne seg på mannen som hadde svindlet henne. FOTO: Skjermdump/Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Ayleen Charlotte ble kjæreste med det hun trodde var milliardær Simon Leviev, ante hun ikke at han hadde andre «kjærester» samtidig. Og da hun lånte israeleren nærmere halvannen million kroner, for å hjelpe han ut av knipa med «fiender i diamantbransjen», ante hun ikke at to andre kvinner hadde lånt ham tilsvarende beløp, og blitt servert den samme tåredryppende historien.

Og hun hadde ingen anelse om at Leviev hadde brukt pengene hennes for å finansiere luksusklær, feriereiser i privatfly og dyre middager – med andre kvinner.

– Jeg visste at jeg måtte ha en plan for hvordan jeg skulle få pengene mine tilbake, sier Ayleen Charlotte i dokumentaren «Tinder-Svindleren», som hadde premiere på Netflix i februar 2022.

Ayleen forteller at hun skal ha blitt satt i dyp gjeld av Simon Leviev – men at hun til slutt gjennom en sinnrik plan tok opp kampen – og greide å lure ham.

Norsk og svensk offer

Da VG-skrev saken om den såkalte «Tindersvindleren» i 2019, sto norske Cecilie Fjellhøy frem og fortalte at hun møtte Simon Leviev på Tinder, og at han lurte henne til å tro at han var milliardær og sønn av en israelsk diamanthandler.

KJÆRESTER: Norske Cecilie Fjellhøy trodde hun hadde møtt drømmemannen i «milliardær» Simon Leviev. De møttes på Tinder, og da Cecilie hjalp ham økonomisk, finansierte hun i virkeligheten luksusferier og middager for Leviev og andre kvinner. FOTO: Netflix
KJÆRESTER: Norske Cecilie Fjellhøy trodde hun hadde møtt drømmemannen i «milliardær» Simon Leviev. De møttes på Tinder, og da Cecilie hjalp ham økonomisk, finansierte hun i virkeligheten luksusferier og middager for Leviev og andre kvinner. FOTO: Netflix Vis mer

Cecilie innledet et forhold til Leviev og levde det søte liv, med reiser i privatfly og luksusmiddager, og gikk på visninger i eksklusive leiligheter i London for å finne det perfekte sted der de to skulle bo, og etter hvert stifte familie.

Hun hadde ingen mistanke om at mannen hun elsket var en svindler, og at han i 2015 var dømt til to års fengsel i Finland for å ha svindlet to kvinner, eller at han nå, mens han var sammen med henne, brukte pengene hun lånte ham, til å invitere andre kvinner med på luksusferier i privatfly.

PRIVATFLY: Simon Leviev imponerte kjærestene sine med reiser i privatfly - ofte finansiert av tidligere «kjærester». FOTO: Netflix
PRIVATFLY: Simon Leviev imponerte kjærestene sine med reiser i privatfly - ofte finansiert av tidligere «kjærester». FOTO: Netflix Vis mer

En av disse kvinnene var svenske Pernilla Sjøholm. Både Cecilie og Pernilla sto frem i VG-saken og fortalte at de var blitt lurt av Leviev, og at de som følge av det hadde enorm gjeld. Sjøholm hadde riktignok et platonisk forhold til Leviev, men de to kvinnene hadde lidd felles skjebne, og sto frem til skrekk og advarsel.

Saken gikk viralt og snart var Simon Levievs ansikt på sosiale medier verden over.

VENN I NØDEN: Svenske Pernilla Sjøholm strakte seg langt for å hjelpe sin venn da han påsto han fikk problemer med sine fiender i diamantbransjen. FOTO: Netflix
VENN I NØDEN: Svenske Pernilla Sjøholm strakte seg langt for å hjelpe sin venn da han påsto han fikk problemer med sine fiender i diamantbransjen. FOTO: Netflix Vis mer

Oppdaget svindelen ved en tilfeldighet

Ayleen Charlotte ante fred og ingen fare da hun satte på flyet i Praha, på vei hjem til Amsterdam. Hun hadde nettopp tilbrakt romantiske dager med kjæreste Simon, og nå skulle hun hjem. De to hadde vært et par i 14 måneder. Simon var mannen i hennes liv, og han hadde bedt henne lete etter en leilighet der de skulle bo og etter hvert stifte familie.

Mens hun satt i flyet og ventet på take off scrollet hun intetanende på Instagram, og det var da hun plutselig fikk se det: bildet av kjæresten. «The Tinder Swindler» sto det i overskriften:

«Simon Leviev finner ofrene sine på datingappen Tinder, og forfører dem med reiser i privatfly, luksushoteller og dyre middager».

Ayleen fikk sjokk, og før flyet lettet sendte hun Simon Leviev lenke til artikkelen. I luften leste hun at mannen hun elsket var en rømling og straffedømt kriminell, som var etterlyst i Israel. Hun leste at han hadde lurt andre kvinner med den samme historien hun selv var blitt servert, den om fiendene i diamantbransjen.

UEKTE: Simon Leviev ga seg ut for å være milliardær og sønn av en diamanthandler. I virkeligheten skal han ikke ha noen tilknytning til diamantbransjen. FOTO: Netflix
UEKTE: Simon Leviev ga seg ut for å være milliardær og sønn av en diamanthandler. I virkeligheten skal han ikke ha noen tilknytning til diamantbransjen. FOTO: Netflix Vis mer

Ayleen sammenlignet Cecilies sak med sin egen tidslinje, og så at den dramatiske videosnutten av en livvakt som skulle ha blitt banket opp, var den samme snutten som hun selv hadde fått tilsendt av Simon, på et helt annet tidspunkt. Ja, selv kjærlige videohilsener til Cecilie var de samme som dem hun selv hadde fått.

– På en liten flytur mistet jeg alt, forteller Ayleen.

– Svertekampanje

Da hun landet i Amsterdam hevdet Leviev i telefonen at han var offer for en svertekampanje, og at Cecilie og Pernilla var betalt av «fiendene» hans. Ayleen skjønte imidlertid at hun var blitt svindlet. Da hun ringte politiet, skal de ha ment at de trengte tid, men Ayleen fryktet Leviev ville slippe unna, og tok skjeen i egen hånd.

Hun ringte nå til Pernilla og presenterte seg som Levievs kjæreste, og sa hun ville hjelpe til med å få tatt ham. Men først var det noe hun trenger å gjøre.

Ayleen ville nemlig ha pengene sine tilbake.

TINDER-SVINDLEREN: Ayleen Charlotte bestemte seg for å hevne seg på mannen som hadde svindlet henne for over en million kroner. FOTO: Netflix
TINDER-SVINDLEREN: Ayleen Charlotte bestemte seg for å hevne seg på mannen som hadde svindlet henne for over en million kroner. FOTO: Netflix Vis mer

I dokumentaren forteller Ayleen at hun skjønte at hun befant i en mektig posisjon. Levievs ansikt dukket opp med en gang du Googlet navnet hans, og han kunne dermed ikke lenger finne kvinner på Tinder, og hadde ingen til å finansiere sin ekstravagante livsstil.

Ifølge Ayleen holdt han seg skjult i Praha, og nå skulle hun få bruk for læresetningen Leviev hadde forsøkt å innprente henne: «Keep your friends close, but your enemies closer».

– For noen bitches!

For å få Leviev til å tro at hun fortsatt var på hans siden, forsikret hun at hun elsket ham, og at hun ikke trodde på historien. Hun kalte Cecilie og Pernilla for «bitches», og skrev kjærlige «god natt»-meldinger og sa at hun elsket ham.

Ifølge Ayleen hevdet Simon snart at han trengte penger, igjen for å komme unna «diamant-fiendene». Kunne hun kanskje pantsette bilen? Selge huset?

– Det var da jeg fikk ideen. Jeg bestemte meg for å svindle tinder-svindleren, sier Ayleen.

Ser man på bilder av Simon Leviev, ser man en mann med svært dyr klessmak. Ifølge Ayleen var han fra topp til tå kledd i Gucci, Versace og Dolce & Gabbana. Selv jobber hun i high end delen av motebransjen og visste at klærne hans var verdt en formue. Og siden han nå var i pengenød, kanskje hun kunne hjelpe ham og selge klærne?

DYR SMAK: Simon Leviev medvirker ikke selv i dokumentaren, og mener seg utsatt for en svertekampanje. Illustrasjonsfoto. FOTO:Netflix
DYR SMAK: Simon Leviev medvirker ikke selv i dokumentaren, og mener seg utsatt for en svertekampanje. Illustrasjonsfoto. FOTO:Netflix Vis mer

Simon gikk med på det. Men før Ayleen fløy til Praha for å hente klærne, kom det et brev til Simon i postkassen. Ayleen åpnet konvolutten og fant et kredittkort, utstedt til David Sharon. Hun skjønte at Simon Leviev var i ferd med å skaffe seg ny identitet, og hun sendte bilde av det nye kredittkortet til politiet.

Snart satt Ayleen på flyet til Praha. Bilen tok henne til et hus langt ute på landet, og hun visste at hun snart skulle stå ansikt til ansikt med en etterlyst kriminell – som kanskje var i stand til å gjøre hva som helst.

Sov med fienden

Ifølge dokumentaren kysset Simon henne da hun kom. Selv følte avsky og hadde mest lyst til å skrike. Likevel holdt hun maska og sa at hun elsket ham. Under oppholdet skal de ha dratt til en plastikkirurg, ettersom Simon ønsket å opererer kinnbenene, haka og leppene. Kirurgen skal ha nektet, med begrunnelsen at «bare kriminelle ber om slike inngrep». Dette skal ifølge Ayleen ha fått Simon til å begynne å gråte.

Om natten lå de ved siden av hverandre, og Ayleen stirret i taket mens hun ba en stille bønn om at han ikke skulle gjøre noen tilnærmelser.

Dagen etter pakket hun de dyre plaggene hans i tre enorme kofferter, og da hun reiste rakte han henne et brev og ba henne lese det på flyet.

I dokumentaren leser Ayleen fra brevet, svulstige kjærlighetserklæringer om at han ser for seg å få barn med henne. Og han ber henne videre om å hjelpe henne: «For deg, for foreldrene dine for fremtiden vår».

Mens Ayleen leser, ser vi bilder av at hun stryker luksusklærne hans og henger dem på sirlige kleshengere hjemme i Amsterdam, før hun legger fra seg brevet og med et smil og sier:

– For en drittsekk!

«Operasjon Selg, selg, selg»

Nå setter hun planen sin ut i live. Til klassisk musikk iverksetter hun «Operation Sell. Sell. Sell». Mens Ayleen legger ut plagg etter plagg for salg på nettet, ringer Leviev ustanselig og spør etter pengene. Kan hun ikke forte seg? Det kan vel ikke ta flere uker?

Ayleen svarer at hun dessverre ikke har fått solgt noen av plaggene. Men virkeligheten var en helt annen:

– Jeg solgte og solgte og solgte. Planen min var aldri å sende ham pengene.

Hun understreker at summene hun håvet inn ikke er på nivå med det han svindlet henne for, men at det likevel føltes som en søt hevn.

SELG, SELG, SELG: Ayleen Charlotte solgte unna Simon Levievs luksusplagg ett etter ett, og hadde ingen planer om å gi ham pengene. FOTO: Netflix
SELG, SELG, SELG: Ayleen Charlotte solgte unna Simon Levievs luksusplagg ett etter ett, og hadde ingen planer om å gi ham pengene. FOTO: Netflix Vis mer

Dokumentaren spiller opp lydklipp av en stadig mer desperat Leviev, som når han skjønner at hun har lurt ham, veksler mellom å være harmdirrende rasende, og mild og full av anger, før han igjen snur og kommer med svært aggressive trusler:

«Du vil få den verste faens fiende du noen gang har sett, for deg og familien din. Gi meg pengene i dag», brøler han i en melding, og legger til at alle handlinger har en reaksjon.

Men Ayleen var langt fra ferdig.

For fortsatt var Leviev fri. Han sendte henne bilder av hvor miserabelt det sto til. Mannen som hadde solgt seg inn som milliardær og lagt ut bilder fra livet på femstjerners hoteller, nå hevdet han at han spiste restemat på kjøpesenteret og bodde på ungdomsherberge til 100 kroner natta.

Simon Leviev tatt

Ayleen forteller at hun nå så den egentlige Simon. Og uten andre folks penger var han ingenting. Da han senere tekstet henne og trengte penger til flybillett for å «ordne opp i rotet», kom hun på at han tidligere hadde snakket om å reise til Hellas. Var det muligens dit han var på vei nå? Da Ayleen tekstet ham tilbake så hun at meldingen ikke ble mottatt, noe som var rart, gitt at Simon alltid var på telefonen. Hadde han muligens gått om bord i et fly?

Snarrådig begynte Ayleen å lete etter flighter mellom Praha og Aten, og fant en avgang der tidspunktet stemte nøyaktig med da han gikk off line. Hun tok skjermbilde av detaljene og sendte til politiet, og la samtidig med det nye navnet fra kredittkortet.

Og ganske riktig. Da Simon Leviev landet i Aten ble han pågrepet av Interpol, og tatt med falske papirer.

«Jeg er blitt arrestert!», skrev Simon i melding til Ayleen.

«Oh. my god!» svarte Ayleen, og beskriver det som et av de beste øyeblikkene i sitt liv.

LEVIEV TATT: Tindersvindler Simon Leviev under i fengslingsmøte og rettsmøte i Tel Aviv i Israel. FOTO: Tore Kristiansen, VG/NTB
LEVIEV TATT: Tindersvindler Simon Leviev under i fengslingsmøte og rettsmøte i Tel Aviv i Israel. FOTO: Tore Kristiansen, VG/NTB Vis mer

Nå ringte hun til Pernilla, som igjen ringte til Cecilie, og ingen av kvinnene kan beskrive lettelsen over at mannen som hadde rundlurt dem nå var tatt.

Simon Leviev dømt

Simon Leviev ble dømt til 15 måneders fengsel i Israel for tyveri, forfalskning og svindel. Etter fem måneder var han ute. Ifølge Times of Israel antas han å ha svindlet folk verden over for anslagsvis ti millioner dollar og er etterlyst for svindel i flere land.

Leviev har ikke selv ønsket å medvirke i dokumentaren, og sier til programskaperne i en talemelding:

«Jeg skal saksøke dere for ærekrenkelse og løgner, og at alt er basert på en løgn. Og sånn blir det».

TINDERSVINDELEREN: VG skrev først saken om den såkalte Tindersvindleren i 2019. I 2022 kom dokumentaren The Tinder Swindler på Netflix. FOTO: Netflix
TINDERSVINDELEREN: VG skrev først saken om den såkalte Tindersvindleren i 2019. I 2022 kom dokumentaren The Tinder Swindler på Netflix. FOTO: Netflix Vis mer

Ifølge dokumentaren er Leviev igjen på Tinder, med ny modell-kjæreste, og innlegg på sosiale medier viser en mann som fortsatt lever luksuslivet og slites mellom om han skal velge Bentley eller Ferrari som fremkomstmiddel.

Ayleen, Cecilie og Pernilla skylder fortsatt bankene store summer, og det er blitt opprettet en Go fund Me for å hjelpe dem. Leviev er ikke blitt tiltalt for å ha svindlet dem.

«Girl boss»

På sosiale medier har Ayleen fått enorm støtte, og mange kaller henne «girl boss» og skriver at hun er knallsterk, og inspirerer i måten hun tok igjen.

I en av dokumentarens siste scener får hun melding fra en som ønsker å kjøpe et av Levievs luksusplagg, og Ayleen bekrefter at hun fortsatt holder på med salg av klærne hans.

På spørsmål om Simon Leviev visste at hun leverte informasjon til politiet, svarer Ayleen:

– Nei. Jeg tror ikke han trodde jeg var i stand til det. Men han vet det nå.

Hun smiler og vinker inn i kamera:

– Hei, Simon.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer