Historier

- Jeg ble den voksne. Mamma ble barnet.

Hanne var bare 8 år da moren fikk alzheimer.

BRÅVOKSEN: Hanne Nerviks mor fikk alzheimer da Hanne bare var 8 år.   Foto: Geir Dokken
BRÅVOKSEN: Hanne Nerviks mor fikk alzheimer da Hanne bare var 8 år. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rælingen, året er 1990. Hanne var hjemom for å spørre moren sin om det var greit at hun dro på besøk til en venninne. «Ja, bare dra, du, ha det hyggelig», svarte moren.

Da hun noen timer senere kommer hjem, finner hun moren sin gråtende i trappen: For hvor hadde Hanne vært? Hun hadde engstet seg syk. Hanne fikk huden full fordi hun ikke hadde sagt ifra hvor hun var. 

LES OGSÅ: Middelhavsmat mot alzheimer

Fort voksen

Hanne Nerland (34) var bare åtte år da hun merket at moren begynte å endre seg. At det var Alzheimer som var årsaken fikk hun vite først senere. Det har gått sju år siden Kari-Janne (67) døde da vi treffer Hanne i barndomshjemmet på Lillestrøm. Her bor hun sammen med sønnen Matias (9), Melina (15) og samboeren Glenn (42). 

– Jeg prøver å huske mamma som den personen hun var -  full av omsorg og omtanke. Før hun ble syk var hun en svært tilstedeværende person. 

Fra kjøkkenvinduet kan Hanne se kirkegården der moren er gravlagt . Det er vemodig å tenke på at moren er død. Da Hanne gikk gravid med Matias – og i tiden etterpå – har hun søkt råd hos morens gamle venninner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer