Dorota Bartlewska

- Jeg ble holdt innesperret og mis­handlet hver dag

Dorota (22) skulle bare på et enkelt modelloppdrag i Italia, men turen ble et mareritt.

ROPER VARSKO: – Jeg vil advare andre unge kvinner som drømmer om modelljobb, sier 22 år gamle Dorota.  Foto: Stefan Lindblom/All Over Press
ROPER VARSKO: – Jeg vil advare andre unge kvinner som drømmer om modelljobb, sier 22 år gamle Dorota. Foto: Stefan Lindblom/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Det er snart gått et halvt år siden politiet befridde Dorota Bartlewska (22) fra en leilighet i Cinisello Balsamo, nord for Milano, der hun ble holdt fanget av en 42 år gammel mann.

Arrene fra mishandlingen kommer alltid til å finnes, og de psykiske sporene etter overgrepene er fortsatt tydelige, men etter over en måneds pleie på en psykiatrisk klinikk og omfattende terapi begynner hun sakte å komme til hektene.

– Jeg husker nesten ingenting fra de første døgnene etter at politiet kom. Jeg husker bare at jeg var livredd for at de skulle slippe ham ut og at jeg ikke skulle bli fri, forteller Dorota der hun sitter hjemme hos Katja Nilsson i Malmö.

Katja er moren til Sebastian, Dorotas barndomsvenn og ekskjæreste, som Dorota bor sammen med. Katja jobber som politi i Malmö, og hun og Sebastian har, i likhet med Dorotas mamma og stefar, vært en stor støtte for henne.

– Jeg ble totalt brutt ned. Han (den 42 år gamle gjerningsmannen) slo meg hver dag, og til slutt verken våget eller orket jeg å gjøre annet enn å adlyde ham, forteller Dorota.

Bit for bit forteller hun om overgrepene hun ble utsatt for. Innimellom gjør hun pauser når minnene blir for sterke og smertefulle.

– Jeg turte aldri engang forsøke å rømme. Han tok kontrollen over livet mitt og overvåket alt jeg gjorde. Flere ganger så jeg selvmord som eneste utvei.

– Det syntes på kroppsspråket ditt at du var blitt utsatt for noe forferdelig, sier Katja. – Du gikk med bøyd hode og våget ikke møte folks blikk. Det tok flere uker før du rettet ryggen.

MODELL: Dorota hadde flere suksessfulle år som modell bak seg da hun dro til Italia. Foto: Privat
MODELL: Dorota hadde flere suksessfulle år som modell bak seg da hun dro til Italia. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: «Moren din har stukket av så nå får du ta hennes plass.»

Kontaktet via Facebook

Dorotas mareritt begynte med at hun sist høst fikk kontakt med en 42 år gammel mann som utga seg for å være italiensk modellagent. Den 22 år gamle jenta fra Ljungbyhed i Skåne bodde da i Stockholm, der hun mistrivdes.

– Jeg savnet Skåne og ville flytte hjem til Sebastian, som jeg hadde kjent siden skolen og som jeg tidligere hadde vært kjæreste med.

Hun hadde hatt noen suksessfulle år som modell, blant annet kommet blant de fem fremste i Miss Universe, men hadde egentlig tenkt å legge modellkarrieren på hylla da italieneren meldte seg.

– Han kontaktet meg via Facebook-siden min og tilbød meg å være frontfigur for et sveitsisk skjønnhetsprodukt som skulle lanseres i Russland.

Ved hjelp av bekjente sjekket Dorota ut modellagenten så godt hun kunne. De fant ikke noe mistenkelig. Hun kontaktet til og med plastikk-kirurgen som sto bak skjønnhetsproduktene som skulle lanseres, og han gikk god for 42-åringen.

– Han var hele tiden veldig profesjonell i kontakten vi hadde. Han pratet aldri om noe annet enn selve modelljobben, og han virket veldig seriøs.

– Mitt honorar for å være frontfigur skulle være en provisjon på noen prosent av salget i Russland. Det hørtes veldig bra ut.

Etter å ha tatt alle forholdsregler hun kunne komme på, aksepterte hun til slutt jobbtilbudet.

TRYGT NETTVERK: Familien Nilsson har vært viktige støttepersoner for Dorota etter at hun kom hjem til Sverige igjen. F.v. kompisen og ekskjæresten Sebastian, broren hans, Oliver, og mamma Katja. Foto: Stefan Lindblom/All Over Press
TRYGT NETTVERK: Familien Nilsson har vært viktige støttepersoner for Dorota etter at hun kom hjem til Sverige igjen. F.v. kompisen og ekskjæresten Sebastian, broren hans, Oliver, og mamma Katja. Foto: Stefan Lindblom/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Vold mot kvinner

Bodde hos moren

Da hun kom til Cinisello Balsamo, en mil nord for Milano, i begynnelsen av september i fjor, ble Dorota litt betenkt. Dels var modellagenten irritert fordi han syntes hun kom for sent, dels viste det seg at det var leiligheten til moren hans de møttes i.

– Men så bød han på mat han hadde laget i stand og skjenket opp to glass vin. Rett etterpå ankom plastikk-kirurgen og to av hans kompanjonger i en flott bil.

De høflige og velkledde mennene gjorde et seriøst inntrykk på Dorota. Senere dro de videre til en nattklubb i Milano der de var vip-gjester og fikk et bra bord.

– Det var et reklamejippo for produktene, og det ble tatt en del bilder for de lokale avisene. Etter noen timer dro vi hjem til leiligheten, der vi skulle sove i stua. Jeg i en seng, og han på en sofa.

Hun syntes det var litt underlig, men det fikk ikke varselklokkene til å ringe. 42-åringen var hyggelig, og hun fikk tillit til ham.

– Dagen etter beklaget han seg over bildene i lokalavisen. Han syntes jeg så trist ut på dem og begynte å spørre meg ut om det var noe i livet mitt jeg var lei meg for.

– Til å begynne med oppfattet jeg ham bare som snill og omtenksom, og jeg valgte å åpne meg for ham. I ettertid har jeg forstått at snakket om bildene bare var for å kunne snoke i mitt privatliv.

Dorota fortalte åpenhjertig at hun ikke var lykkelig i Stockholm.

– Jeg syntes vi hadde en bra relasjon, og vennskapet vårt utviklet seg raskt. Jeg kan ikke si at jeg ble forelsket i ham, men det var en eller annen form for fascinasjon med i bildet.

Visste ingenting: Mamma Iwona Städe fløy til Milano for å hente datteren sin hjem da sjokkbeskjeden kom.  Foto: Stefan Lindblom/All Over Press
Visste ingenting: Mamma Iwona Städe fløy til Milano for å hente datteren sin hjem da sjokkbeskjeden kom.  Foto: Stefan Lindblom/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: - Han truet med å kaste syre på meg

Slått og pisket

I løpet av tre dager forlot de knapt leiligheten. De pratet og pratet, og moren til 42-åringen lagde mat til dem.

– Plutselig begynte han å si at modelljobben ikke var bra for meg, at det bare dreide seg om det ytre. Det var rene hjernevasken. Etter to dager trodde jeg ham.

Etter hvert fikk mannens spørsmål mer form av et regelrett forhør.

– Allerede den tredje dagen begynte han å mishandle meg, og han anklaget meg for at jeg ikke hadde fortalt ham alt.

På ett øyeblikk forandret den omtenksomme mannen seg fra en gentleman til et monster.

– Den første mishandlingen jeg ble utsatt for, var den verste. Han slo og sparket meg over hele kroppen. Og han lot det ikke være med det. Han bet meg, tok strupetak på meg og pisket meg med et belte.

Skrekkslagen, blodig og opphovnet i ansiktet sendte Dorota sent på natten en sms til Sebastian hjemme i Sverige.

– Det sto bare: «Book en flybillett hjem til Sverige for meg. Ikke ring meg på telefonen min. Jeg er redd», forteller Sebastian.

To timer senere kom det en ny sms der det sto at det var en misforståelse og at han ikke skulle bekymre seg.

– 42-åringen oppdaget at jeg hadde sendt en sms. Han tvang meg til å fortelle hvem jeg hadde skrevet til og hvorfor. Han truet med å drepe meg om jeg ikke skrev en ny, beroligende sms. Deretter slo han i stykker mobilen min.

Men Sebastian lot seg ikke berolige. Han booket en flybillett, og da Dorota ikke kom med flyet, ble han urolig og ringte moren og stefaren hennes.

– Men de ante ingenting. Jeg ble tvunget til å ringe dem flere ganger og si at alt var bra med meg. Han overvåket samtalen, og jeg våget ikke engang å antyde på svensk at jeg ikke hadde det bra.

Lettet: Dorota takket politisjefen i den italienske byen utenfor Milano for at hun ble reddet. Foto: Privat
Lettet: Dorota takket politisjefen i den italienske byen utenfor Milano for at hun ble reddet. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Monika ble gjengvoldtatt i USA

Voldtatt

Den systematiske mishandlingen for å bryte henne ned fortsatte hver dag. Dorota beskriver det som tortur.

– Han slo meg om han syntes jeg tittet for lenge på en annen mann, om jeg kledde meg feil eller om han mistenkte at jeg tenkte feil tanker.

Hver dag ble hun voldtatt av 42-åringen.

– Takk og lov ble jeg aldri gravid, sier Dorota med tårer i øynene.

Også mannens mamma var terrorisert av ham. Ved noen tilfeller forsøkte hun å stoppe mishandlingen av Dorota, men ble raskt brakt til taushet.

Til slutt fløt dagene og ukene med mishandling og overgrep i hverandre for Dorota. Minnene hennes fra de seks og en halv månedene hun ble holdt som fange i leiligheten, er tåkete.

– To ganger ble politiet varslet av naboer som hadde hørt skrik og bråk fra leiligheten. Men begge gangene ringte de først på porttelefonen, noe som gjorde at han rakk å gjemme meg på loftet mens politiet pratet med moren hans.

– Etter politiets besøk var han nervøs en stund. Han tok meg med til en hytte i fjellet, der vi bodde i noen netter. Der sov han med en stor kniv ved siden av seg. Jeg var så redd at jeg verken turte å ta kniven eller flykte.

Dorota var sikker på at om hun skulle klare å ta seg ut av leiligheten eller hytta, ville han raskt ta henne igjen. Hun kunne heller ikke italiensk og var redd for at han skulle hevde at hun var gal og senere straffe henne enda verre for å forsøke å rømme.

I lange perioder var hun så skamslått i ansiktet at han ikke lot henne gå ut av leiligheten. De gangene de gikk ut for å handle sammen, overvåket han henne nøye.

En gang tittet hun, ifølge 42-åringen, litt for lenge på en annen mann.

– Det var en storvokst kar, og jeg lurte på om han kanskje kunne redde meg. Men jeg våget ikke si noe til ham, og 42-åringen straffet meg etterpå ved å barbere av meg håret og øyenbrynene mine.

Ser framover: Dorota vil nå skaffe seg en utdanning. – Jeg kan tenke meg å jobbe som tolk eller politi. Jeg vil også skrive bok om mine opplevelser. Forhåpentligvis kan jeg på den måten hjelpe andre. Foto: Stefan Lindblom/All Over Press
Ser framover: Dorota vil nå skaffe seg en utdanning. – Jeg kan tenke meg å jobbe som tolk eller politi. Jeg vil også skrive bok om mine opplevelser. Forhåpentligvis kan jeg på den måten hjelpe andre. Foto: Stefan Lindblom/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Dopes ned før voldtekten

Politiet kom tilbake

Til slutt kom redningen. 21. mars i år ble politiet nok en gang varslet av naboer som hadde hørt skrik. Denne gangen tok de seg inn i leiligheten.

– Politiet fant meg på loftet. Jeg kunne knapt tro at det var sant at jeg endelig var fri, forteller hun.

Dagen etter fløy Dorotas foreldre sammen med Sebastian til Milano for å hente henne hjem. Foreldrene var sjokkert og fortvilet over at de ikke hadde forstått hva som hadde skjedd med datteren.

Ved pågripelsen viste det seg at 42-åringen tidligere var dømt for kidnapping. I 2008 holdt han en ung, hviterussisk kvinne fanget i ett døgn i samme leilighet under lignende forhold. Han ble dømt til fengsel og ble sluppet ut etter soning så sent som i 2013.

I midten av mai var Dorota tilbake i Italia i forbindelse med innledningen av rettsprosessen mot 42-åringen. Ifølge en av de italienske juristene kommer han denne gangen trolig til å bli dømt til 15–18 års fengsel.

– De hadde hengt opp en gardin i rettssalen for at jeg skulle slippe å se ham, men jeg fikk likevel et glimt av ham, og det føltes veldig ubehagelig, forteller Dorota.

– Men jeg forsøker likevel å orke å ta den rettslige kampen for å beskytte andre unge kvinner mot ham.

Denne saken står også på trykk i ukens Allers som kom i salg 14. september
Denne saken står også på trykk i ukens Allers som kom i salg 14. september Vis mer

Ved hjelp av profesjonell psykologhjelp og stor støtte fra Sebastian, hans familie og hennes egne foreldre holder Dorota sakte på å vende tilbake til et normalt liv.

– Jeg vil advare andre unge kvinner som drømmer om å jobbe som modell. Det finnes mange onde mennesker som vil lure dem, og det gjelder å være veldig forsiktig. Jeg trodde at jeg var det, men det hjalp ikke.

Til Allers‘ lesere fra Dorota

«Vi kan alle til tider kjenne sorg og ensomhet i livet, tider da vi oftest vil dele dette med andre. Vi ønsker alle å kjenne tillit til noen og betro oss til noen. Dette skal gi en familie vennskap og lykke. Men det er ikke alltid slik.

Vi lever i en verden der utnyttere og løgnere kretser blant oss. Å velge sine medmennesker er ikke alltid lett, spesielt ikke når vi selv har en sorg og bare vil finne lykken igjen.

13. mai 2015 tok jeg opp kampen mot 42-åringen. Selvpiningen jeg utsatte meg for under rettssaken gjorde jeg for min egen rettferdighet, og for å skåne andre kvinner fra ondskapen som lever i hans mørke sjel. Jeg vil påpeke at jeg ikke hadde klart dette uten min familie, familien Nilsson og andre venner.

Å være der for andre er en del av vår eksistens, tror jeg. Det gjør oss ikke bare lykkelige, men også til dem vi vil være, det vil si gode.

Tenk etter først hvem du selv er og hva som er viktig i DITT liv. Du er hovedpersonen i ditt eget livs film, så ikke ta rollen som statist. Velg dine medmennesker med omsorg ut fra det og prøv å forstå at vi alle trenger hverandre.»

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer