Blodsykdom

- Jeg ble lettet over at de endelig fant ut hva som var galt

Tina har en sjelden blodsykdom som det tok lang tid å diagnostisere. Til slutt var blodprosenten hennes så lav at det var utrolig at hun i det hele tatt klarte å stå oppreist.

JERNMANGEL: Tina Stangstuen (29) har en sjelden blodsykdom. Legen mente at kroppen til Tina hadde hatt lav blodprosent så lenge, at den hadde begynt å venne seg til det. Men det var bare et spørsmål om tid før det ville gått galt. Foto: Privat
JERNMANGEL: Tina Stangstuen (29) har en sjelden blodsykdom. Legen mente at kroppen til Tina hadde hatt lav blodprosent så lenge, at den hadde begynt å venne seg til det. Men det var bare et spørsmål om tid før det ville gått galt. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tina Stangstuen (29) har en sjelden blodsykdom. I 2005, mens hun gikk på videregående, merket hun at kroppen begynte å si ifra om at noe var galt, men hun tenkte ikke så mye over det.

– Jeg trodde først at det var influensa, da kroppen bare ble slappere og slappere. Da jeg etter hvert kom meg til legen tok vi mange prøver som ikke ga noen klare svar.

Tina var konstant trøtt, svimmel og kvalm – hun hadde ikke krefter til noe som helst. En dag besvimte hun i dusjen, og da hun snakket med moren skjedde det igjen; Tinas mamma hørte et brak på andre siden av røret, så hun dro rett hjem og kjørte Tina til legen, hvor det ble tatt flere prøver.

– Ifølge legen var alt som det skulle. Jeg dynket fjeset mitt i sminke på den tiden fordi jeg var så hvit i ansiktet. Det var vinter, og man skal egentlig få litt rødlig hud av kulden, men det fikk aldri jeg. Da legene så meg uten sminke fikk de sjokk over hvor ekstremt hvit huden min var.

LES OGSÅ: Dette MÅ du sjekke hvis noen besvimer

– Jeg skulle egentlig ha vært død

Senere samme kveld ringte legen med prøvesvarene, med beskjed om at Tina måtte komme til sykehuset umiddelbart. Hun lurte på hvorfor det hastet sånn, og legen sa at hun hadde ekstremt lav blodprosent. (Psst: Kaffe, te, melk og vin kan ødelegge for jernopptaket!)

– Med så lav blodprosent skulle jeg egentlig ha vært død, det var et mirakel at jeg i det hele tatt klarte å stå på beina mine.

Legen mente at kroppen til Tina hadde hatt lav blodprosent så lenge, at den hadde begynt å venne seg til det. Men det var bare et spørsmål om tid før det ville gått galt.

– Da jeg fikk vite det ble jeg sjokkert og stum – jeg klarte ikke å sette ord på følelsene mine der og da, det var veldig skremmende. Men jeg ble selvsagt lettet over at de endelig fant ut hva som var galt.

LES OGSÅ: Hørt om den sjeldne sykdommen HLH?

Jernmangel er den vanligste blodsykdommen

Blodet vårt består av røde og hvite blodceller som sirkulerer rundt i kroppen i en væske som kalles blodplasma. Dersom man får en blodsykdom vil denne sykdommen ramme en eller flere av blodcelletypene, føre til at blodet ikke levrer seg normalt ved skade av blodårene, eller danne blodpropper som kan tette igjen blodforsyningen til organer.

– De vanligste blodsykdommene er de som forårsaker lav hermoglobinkonsentrasjon (anemi), hvor jernmangel er den hyppigste. Omkring 10 prosent av den norske befolkning har jernmangel, og kvinner i fertil alder er mest utsatt på grunn av blodtapet, sier Finn Wisløff, prosessor emeritus ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Slapp, sliten, trøtt og stadig syk? Det kan være jernmangel

Svært mange blodsykdommer gir nedsatt Hb (anemi), derfor er slapphet og nedsatt fysisk yteevne vanlige symptomer.

– Jernmangelanemi kan komme av kraftige blødninger under menstruasjon, dårlig kosthold, hurtig vekst eller blødning fra sår eller svulst i mage og tarm.

Det er svært viktig å finne ut hvorfor man har fått jernmangel, før behandlingen med jern starter.

– De fleste vil få jerntabletter, mens noen få vil få intravenøst jern. Mangel på vitamin B12 kan også gi anemi – dette vitaminet kan tilføres som injeksjoner i setemuskulaturen, sier Wisløff.

LES OGSÅ: - P-piller og graviditet kan føre til at kvinner rammes av blodpropp i yngre alder

Har diagnosen «Diamond blackfan anemia»

Tina ble lagt inn på sykehuset med én gang legen hadde funnet ut av hvorfor hun var så dårlig. Det ble tatt mange forskjellige prøver, og første natten fikk hun to poser med blod. Hun var så utslitt at hun ikke enset alt som ble gjort rundt henne.

MAMMA TIL TRE: I 2008 ble Tina gravid, og hun klarte seg overraskende bra gjennom svangerskapet. Blodsykdommen stabiliserte seg da datteren kom til verden, noe hun ser på som et mirakel. Foto: Privat
MAMMA TIL TRE: I 2008 ble Tina gravid, og hun klarte seg overraskende bra gjennom svangerskapet. Blodsykdommen stabiliserte seg da datteren kom til verden, noe hun ser på som et mirakel. Foto: Privat Vis mer

– Dagen etter var jeg helt i hundre, det føltes ut som at jeg gikk på speed! Etter to netter fikk jeg reise hjem – jeg var så glad marerittet endelig var over.

Legene klarte ikke å finne ut hva som var galt, og sendte prøvene til en spesialist i London. Det viste seg at Tina mest sannsynlig har diagnosen «Diamond blackfan anemia» – en svært sjelden blodsykdom. 

I 2008 ble Tina gravid, og hun klarte seg overraskende bra gjennom svangerskapet. Blodsykdommen stabiliserte seg da datteren kom til verden, noe hun ser på som et mirakel. Nå har hun tre barn.

– Det andre svangerskapet var litt tøffere, og det tredje ble tungt da kroppen nesten ikke orket noe som helst. Jeg fikk tett oppfølging alle gangene, da det var stor risiko for at noe kunne skje. Men det gikk fint så lenge jeg fikk blodoverføring.

Helt frem til nå har Tina måttet gå til jevnlige kontroller, for å kontrollere blodprosent, og for å sjekke hjertet da det kan være fare for hjertesvikt. Legene tror ikke at hun noen gang vil bli 100 prosent frisk.

– Sykdommen har vært stabil lenge etter at jeg fikk barn, men i dag varierer det. Jeg sliter litt med svimmelhet, kvalme og trøtthet, men det går ikke utover hverdagen min, selv om jeg selvfølgelig har dager hvor jeg bare vil legge meg ned. Men jeg er glad for at det ikke lenger er en stor byrde.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer