Blodsykdom

- Jeg ble lettet over at de endelig fant ut hva som var galt

Tina har en sjelden blodsykdom som det tok lang tid å diagnostisere. Til slutt var blodprosenten hennes så lav at det var utrolig at hun i det hele tatt klarte å stå oppreist.

JERNMANGEL: Tina Stangstuen (29) har en sjelden blodsykdom. Legen mente at kroppen til Tina hadde hatt lav blodprosent så lenge, at den hadde begynt å venne seg til det. Men det var bare et spørsmål om tid før det ville gått galt. Foto: Privat
JERNMANGEL: Tina Stangstuen (29) har en sjelden blodsykdom. Legen mente at kroppen til Tina hadde hatt lav blodprosent så lenge, at den hadde begynt å venne seg til det. Men det var bare et spørsmål om tid før det ville gått galt. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tina Stangstuen (29) har en sjelden blodsykdom. I 2005, mens hun gikk på videregående, merket hun at kroppen begynte å si ifra om at noe var galt, men hun tenkte ikke så mye over det.

– Jeg trodde først at det var influensa, da kroppen bare ble slappere og slappere. Da jeg etter hvert kom meg til legen tok vi mange prøver som ikke ga noen klare svar.

Tina var konstant trøtt, svimmel og kvalm – hun hadde ikke krefter til noe som helst. En dag besvimte hun i dusjen, og da hun snakket med moren skjedde det igjen; Tinas mamma hørte et brak på andre siden av røret, så hun dro rett hjem og kjørte Tina til legen, hvor det ble tatt flere prøver.

– Ifølge legen var alt som det skulle. Jeg dynket fjeset mitt i sminke på den tiden fordi jeg var så hvit i ansiktet. Det var vinter, og man skal egentlig få litt rødlig hud av kulden, men det fikk aldri jeg. Da legene så meg uten sminke fikk de sjokk over hvor ekstremt hvit huden min var.

LES OGSÅ: Dette MÅ du sjekke hvis noen besvimer

– Jeg skulle egentlig ha vært død

Senere samme kveld ringte legen med prøvesvarene, med beskjed om at Tina måtte komme til sykehuset umiddelbart. Hun lurte på hvorfor det hastet sånn, og legen sa at hun hadde ekstremt lav blodprosent. (Psst: Kaffe, te, melk og vin kan ødelegge for jernopptaket!)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer