Himmelblå brygge

- Jeg ble litt «starstrucked» da jeg ankom Himmelblå

Nå driver Linda (37) den idylliske plassen, kjent fra NRK-serien, med samboeren Emil (37).

HIMMELBLÅ: I dag er det samboerparet Linda Øverli Nilsen og Emil Engebrigtsen som driver Himmelblå brygge på Ylvingen i Nordland. Her med datteren Live på en ekskursjon på en av øyene i nærheten av bryggen. FOTO: Privat
HIMMELBLÅ: I dag er det samboerparet Linda Øverli Nilsen og Emil Engebrigtsen som driver Himmelblå brygge på Ylvingen i Nordland. Her med datteren Live på en ekskursjon på en av øyene i nærheten av bryggen. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Høsten 2008 hadde NRK-serien «Himmelblå» premiere på norsk TV. Serien ble titulert «verdens vakreste TV-serie», og ble spilt inn på det idylliske øysamfunnet Ylvingen i Nordland.

I Himmelblå-serien ble vi kjent med den fiktive alenemoren Marit Pedersen (spilt av Line Verndal), som via en avisannonse ble satt på tanken om å flytte til øysamfunnet Ylvingen, som trenger flere skoleelever for å sikre videre drift.

HIMMELBLÅ: NRK-serien ble en enorm suksess, og ble den best sette norske dramaserien gjennom tidene frem til 2015. FOTO: NRK
HIMMELBLÅ: NRK-serien ble en enorm suksess, og ble den best sette norske dramaserien gjennom tidene frem til 2015. FOTO: NRK Vis mer

Marit tok med seg sine to barn Iris og Robin (spilt av Elvira Haaland og Sebastian Warholm) og bestekompisen Kim (Edward Schultheiss), og sammen skapte de en ny tilværelse i de naturskjønne omgivelsene. Alenemoren drev det fiktive pensjonatet Himmelblå, med god hjelp av kompisen Kim og de andre på øya.

Serien ble en enorm suksess, og besto av tre sesonger. I 2009 stakk den av med den gjeve prisen «beste TV-drama» under prisutdelingen Gullruten. Frem til 2015 var Himmelblå den mest sette dramaserien på norsk TV gjennom tidene. På rollelisten sto blant andre Lena Kristin Ellingsen, Hallvard Holmen, Iren Reppen og Marit Andreassen.

Fikk tilbud om å kjøpe Himmelblå

I dag lever Himmelblå brygge i beste velgående, takket være samboerparet Linda Øverli Nilsen (37) og Emil Engebrigtsen (37), som også driver SeilNorge - der de arrangerer opplevelser med seilbåt, turer, kurs og ekspedisjoner. Faren til Emil kommer fra Ylvingen, dermed har han alltid hatt et nært forhold til det idylliske øysamfunnet.

Da Linda og Emil for noen år siden fikk tilbudet om å kjøpe Himmelblå, og drifte bryggen videre, var det helt naturlig for samboerparet å forsøke seg på prosjektet.

SOMMERIDYLL: Himmelblå brygge ligger på øya Ylvingen i Vega kommune i Nordland. FOTO: Mats Grimsæth
SOMMERIDYLL: Himmelblå brygge ligger på øya Ylvingen i Vega kommune i Nordland. FOTO: Mats Grimsæth Vis mer

Første gang Linda, som opprinnelig er fra Kautokeino, kom seilende inn havgapet og til Ylvingen i 2012 ble hun, som hun selv sier, rimelig begeistret av det hun så.

- Jeg hadde sett TV-serien, før jeg første gang kom seilende til Yvingen sammen med Emil. Jeg husker jeg ble litt «starstrucked», fordi det var som å vandre rett inn i TV-kulissene, sier hun og ler.

- Og jeg ble jo, som veldig mange andre, fanget av «drømmen» og den praktfulle naturen!

VAKKERT: Linda ble grepet av den vakre naturen som omkranser Himmelblå brygge. FOTO: Privat
VAKKERT: Linda ble grepet av den vakre naturen som omkranser Himmelblå brygge. FOTO: Privat Vis mer

Linda har datteren Live (4) med samboeren Emil, og sønnen Birk (18) fra et tidligere forhold. Til KK forteller hun at hun kan kjenne seg igjen i visse deler av Marit-karakteren.

- Jeg var selv alenemor til min sønn Birk gjennom flere år, og hadde en drøm om å reise til Svalbard sammen med ham, fordi jeg er utdannet naturguide. Drømmen om å «starte på nytt», hoppe i det og våge å faktisk ta steget, er nok noe både jeg og mange andre kan kjenne seg igjen i når det kommer til rollefiguren og Himmelblå-historien.

Linda påpeker at Ylvingen og Svalbard er to ganske forskjellige ting, men selv om det ikke ble Svalbard den gangen, er ikke drømmen helt lagt helt på hylla. Men nå er det Ylvingen og Himmelblå brygge som gjelder.

- Jeg forfulgte ikke drømmen min den gangen, men den lever fortsatt i beste velgående. Så vi får se hva fremtiden bringer! sier hun og smiler lurt.

Nok et Norgesferie-år

Koronasommeren 2020 hadde Himmelblå brygge besøk av mellom 4000 og 5000 opplevelseshungrige turister. Det var et yrende folkeliv, og restriksjoner og smittevernstiltak ble en naturlig del av bryggevirksomheten.

VEL GJENNOMFØRT: Linda og Emil fotografert på den aller siste dagen av rekordsesongen 2020. FOTO: Privat
VEL GJENNOMFØRT: Linda og Emil fotografert på den aller siste dagen av rekordsesongen 2020. FOTO: Privat Vis mer

Sommeren 2021 forventer Linda besøk av like mange gjester, ettersom det nok et år blir Norgesferie på det norske folk. På sommerplanen står både seilturer, intimkonserter, fiskekurs, yoga-opplevelser, lokale delikatesser servert i restauranten, og kajakkturer til de ulike perlene i nærområdet.

- Hva er det som er så unikt med Himmelblå brygge – hva er det dere kan skilte med, som ingen andre kan?

- Skjærgården på Helgeland er fantastisk, og ideell for aktiviteter på og ved havet. Det som er unikt med Ylvingen tror jeg er folka, og historien her. Ikke minst de uskrevne historiene, de som ennå kun lever på folkemunne. Dessuten er stemningen og roen her på øya helt unik, forklarer hun.

PÅ BRYGGA: Store og små koser seg sommeren gjennom på Himmelblå brygge. FOTO: Privat
PÅ BRYGGA: Store og små koser seg sommeren gjennom på Himmelblå brygge. FOTO: Privat Vis mer

Linda og samboeren Emil har vært bevisste på å ta med seg «ånden til alenemoren Marit» videre i driften. Paret leter også etter den eller de som har lyst til å videreutvikle Himmelblå-konseptet med dem videre.

- Vi leter etter den «virkelige» Marit, vi. Så det er åpent for alle å gi lyd om de vil være med på eventyret! sier hun og fortsetter:

- «Himmelblå-drømmen» gjelder fortsatt. Vi opplever at folk som kommer på besøk blir veldig inspirerte; både av oss, Himmelblå og SeilNorge, og akkurat dét er viktig. Vi ønsker høy takhøyde, og å være en samlingsplass hvor drømmer kan få en god grobunn - her skal janteloven være ikke-eksisterende.

VAKRE OMGIVELSER: Både store og små får glede av de naturskjønne omgivelsene rundt Ylvingen i Vega. Her er Lindas samboer Emil og datter Live på kajakktur. FOTO: Privat
VAKRE OMGIVELSER: Både store og små får glede av de naturskjønne omgivelsene rundt Ylvingen i Vega. Her er Lindas samboer Emil og datter Live på kajakktur. FOTO: Privat Vis mer

Derfor avholdes det også arrangementer og foredrag som Linda og Emil håper at folk vil ta med seg videre i reisesekken sin.

- Sjøfolk, friluftsfolk, eventyrere, landkrabber, unge og eldre, barn og unge - alle som er innom oss nå er med på å forme Himmelblå hver eneste dag, sier Linda stolt.

En rastløs sjel

Linda har bodd i Finnmark størsteparten av livet, men er nå bosatt med familien på Kjelsås i Oslo. Hun har bachelor innen friluftsliv, og videreutdannelse med master i reiseliv. Kombinasjonen av dette, og å bli mor i ung alder, har ført henne dit hun er i dag.

- Jeg ble mor svært tidlig, da jeg var 18 år, opprørsk som jeg var. Dette har sørget for at Birk har fått være med på mye rart. Jeg har alltid vært svært engasjert, slik blir man nok om man er en driftig sjel i en liten bygd. Jeg har jobbet innen reiseliv stort sett hele mitt «voksenliv», med alt fra guiding og salg, til markedsføring og destinasjonsutvikling.

SOM MOR, SÅ DATTER: Live er med foreldrene overalt - og tok sine første skritt på Grønland. FOTO: Privat
SOM MOR, SÅ DATTER: Live er med foreldrene overalt - og tok sine første skritt på Grønland. FOTO: Privat Vis mer

For det å skape en merkevare, en identitet og historiefortelling er det hun brenner aller mest for.

- Hvordan endte du opp i rekkehus på Kjelsås?

Linda ler.

- Det er litt vanskelig for meg å si «endte opp» da jeg er av nomadisk ætt, og dermed en ganske rastløs sjel. Men jeg hadde aldri trodd jeg skulle ha barnehageplass her, nei. For meg er det å bo på Kjelsås et spennende sosialantropologisk prosjekt - det er jo veldig annerledes her i sør. Emils mor og familie er her, og dette er mye av grunnen til at vi bor her i dag.

Også som gründer anser hun hovedstaden som et bra sted å bo.

- Det er gunstig å bo her i oppbyggingen av SeilNorge og Hinsides Himmelblå-prosjektet vi holder på med. Oslo består av mange gode gründer-miljøer og fellesskap. En forutsetning for å bo midlertidig i sør, er friheten til å kunne være så mye i nord som jeg må - og vil.

HERLIGE OMGIVELSER: For lille Live er omgivelsene på vakre Ylvingen et skikkelig sommerparadis. FOTO: Privat
HERLIGE OMGIVELSER: For lille Live er omgivelsene på vakre Ylvingen et skikkelig sommerparadis. FOTO: Privat Vis mer

Når datteren Live om noen år begynner på skolen, må foreldrene ta en runde på hvor skolestart skal bli. Her håper tobarnsmoren at koronapandemien har skapt nye måter og metoder å gjennomføre skolegangen på.

- Jeg har et lite håp om at også skolesystemet skal bli litt mer fleksibelt med tanke på fravær og hjemmeskole, når pandemien er over.

Livslykken ligger utenfor komfortsonen

For Linda er av den oppfatning at livslykken ligger utenfor den daglige komfortsonen og de daglige rutinene, og at dette også er noe barna har stor glede av.

GODT KLEDD: Det finnes ikke dårlig vær! Live og Linda smiler bredt, til tross for litt regn. FOTO: Privat
GODT KLEDD: Det finnes ikke dårlig vær! Live og Linda smiler bredt, til tross for litt regn. FOTO: Privat Vis mer

- Datteren min Live er vokst opp som en del av vår «galskap», både med SeilNorge og Himmelblå. Hun lærte blant annet å gå da vi gikk i land på Grønland. Det gjorde seg med å etablere gode sjøbein over havet fra Island. Hun forstår nok ikke helt hva hun er med på, men har en evne til å trives, og finne sine små eventyr overalt. Jeg er overbevist om at også barna har godt av å følge oss voksne, i våre liv. Om det er på båtene, på tur, eller på øya, forklarer hun.

Linda er selvfølgelig klar over at det er lettere sagt, enn gjort, å leve et liv der man ikke vet hvordan morgendagen ser ut, eller hvor man går i land, men likevel er hun sikker på at dersom man vil noe sterkt nok, får man det til.

- Alt er mulig, selv om det krever sitt. Og jeg kjemper en daglig kamp mot komfortsonen, og det «enkle, normale» livet, sier hun og gjør hermetegn med fingrene.

- Jeg kunne ønske at det i Norge var en større sosial aksept for at barna var med på ting, slik jeg er vokst opp med i Kautokeino. Der blir barna tatt med på fjellet, på arbeidet og i det daglige virket året rundt.

EVENTYR: Linda og Emil driver SeilNorge sammen. Her på tur over Vestfjorden til Lofoten fra Steigen. FOTO: Mats Grimsæth
EVENTYR: Linda og Emil driver SeilNorge sammen. Her på tur over Vestfjorden til Lofoten fra Steigen. FOTO: Mats Grimsæth Vis mer

I dag opplever Linda at det generelt sett er et for stort skille mellom livet med og uten barn.

- Mange av de med barn gjør kun skreddersydde og tilrettelagte familieaktiviteter. Det tas så mange hensyn, at vi ender opp med å skape bomullsbarn, når vi jo egentlig skal ruste barna opp til å tåle det virkelige livet. Jeg er derfor fan av at vi tar barna med på utfordringer helt fra de er små. Barna er jo, og bør være, en naturlig del av samfunnet vårt de også, sier hun engasjert.

UT PÅ TUR: Linda, Emil og Live på en av de mange turene de har tatt gjennom datterens fire år lange liv. FOTO: Privat
UT PÅ TUR: Linda, Emil og Live på en av de mange turene de har tatt gjennom datterens fire år lange liv. FOTO: Privat Vis mer

Linda synes det er viktig at barna får livskunnskap inn allerede fra barnsben av.

- Og her synes jeg at dagens skolesystem, med fraværsgrenser og lignende, er svært snevert og lite fleksibelt, sier hun ærlig.

Linda er bekymret for hvordan dette vil påvirke videreføring av kunnskap, tradisjoner og erfaringer man hadde større fokus på tidligere.

- Jeg tror også at skillet mellom hvordan samfunnet «forventer» at man skal oppføre seg, og er lagt opp til dersom man har barn, kontra når man ikke har barn, er kunstig stort. Dette bidrar også til å skape en større barriere med tanke på å få barn, enten som familie eller som aleneforeldre, mener Linda.

Et slags hippie-liv

Men i løpet av de to sommermånedene som Himmelblå brygge holder åpent for turister og gjester, fra begynnelsen av juni til slutten av august, får Linda levd ut hippie-drømmen med en salig blanding av barn og voksne om hverandre.

- Ja, jeg får noen ganger følelsen av at vi lever et slags hippie-liv på Himmelblå om sommeren, sier hun og ler.

- Her jobber ansatte og frivillige om hverandre, og vi er en god blanding av både store og små, som sammen jobber og samarbeider for det samme målet - at barna skal ha det topp, og at Himmelblå brygge skal levere legendariske opplevelser for de besøkende.

- Og denne symbiosen er bare helt magisk, og rimelig rått, sier nordlendingen stolt.

HURTIGBÅT: Den eneste forbindelsen fra Himmelblå brygge til fastlandet er ferje eller hurtigbåt. FOTO: Privat
HURTIGBÅT: Den eneste forbindelsen fra Himmelblå brygge til fastlandet er ferje eller hurtigbåt. FOTO: Privat Vis mer

- Hva er det du savner aller mest de månedene du er på Himmelblå?

Linda ler igjen.

- De siste årene har jeg ikke hatt tid til å savne noe som helst når jeg er på Himmelblå, for tiden går så utrolig fort. Men som vidde-jente hender det at jeg savner muligheten til å vandre langt bort.

Linda forklarer at Ylvingen bare er 7,6 km², består av rundt 30 fastboende og at den eneste måten å komme seg til fastlandet på - om man ikke padler kajakk eller seiler seilbåt - er ved hjelp av ferje eller hurtigbåt til Brønnøysund og Sandnessjøen.

- Men det er noe svært spennende med øylivet; man er fokusert og tilstedeværende på en helt annen måte enn ellers. Litt som jeg er vant til i Finnmark, der er det langt til legen eller nærmeste sykehus. Man er der man er, og har det man har. Dén følelsen, den er befriende!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer