Antidepressiva:

- Jeg ble mer og mer deprimert etter at jeg begynte på antidepressiva

Da Terese Melvold (25) fikk ME som 16-åring, skrev legen ut resept på antidepressive medisiner. Det førte til angst, mer depresjon og selvmordstanker.

ANTIDEPRESSIVA: Antidepressiva blir ofte kalt for lykkepiller, men medisinene bidrar ikke til å fremme lykkefølelser. Terese (25) ble deprimert etter at hun begynte på antidepressiva. FOTO: Privat
ANTIDEPRESSIVA: Antidepressiva blir ofte kalt for lykkepiller, men medisinene bidrar ikke til å fremme lykkefølelser. Terese (25) ble deprimert etter at hun begynte på antidepressiva. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

For snart 10 år siden fikk Terese diagnosen ME, og sov mellom 15 og 20 timer i døgnet over en lang periode. Som 17-åring ble hun deprimert, og legen besluttet å gi henne resept på «lykkepiller».

- Det var utrolig kjipt å ligge hjemme og sove hele tiden, når jeg bare ville bli frisk og være ute med venner. Det førte til at jeg ble deprimert, og ble anbefalt å begynne på antidepressiva. Problemet er at medisinene demper alle følelser, også glede, og jeg ble bare mer og mer deprimert etter at jeg begynte på antidepressiva, forteller hun til KK.

Angst og depresjoner er de psykiske lidelsene flest rammes av, og rundt 30 prosent av oss vil ifølge Folkehelserapporten få angst i løpet av livet, mens rundt 25 prosent vil oppleve en depresjon.

Over 300 000 nordmenn bruker antidepressive medisiner i dag. På ti år har bruken av antidepressiva økt med nær 20 millioner doser i året, ifølge tall fra Reseptregisteret.

LES OGSÅ: - Antidepressiva gjør deg ikke lykkelig eller oppstemt

- Langt ifra lykkepiller

Antidepressiva blir ofte kalt for lykkepiller, men medisinene bidrar ikke til å fremme lykkefølelser. Hensikten er bare å demper de vonde følelsene.

Terese beskriver at hun følte seg helt tom innvendig, nesten som en zombie. I tillegg fikk hun både angst, selvmordstanker, forverring av depresjonen og fysiologiske plager som migrene.

- Jeg følte ikke glede eller kjærlighet, og ble helt flat emosjonelt. Det er langt ifra lykkepiller, sier hun.

LES OGSÅ: - Det er langt flere kvinner enn menn som bruker antidepressiva

- Ser det nesten daglig

- Jeg har mye erfaring med at antidepressiva kan forverre depresjon, det ser jeg nesten daglig. Mange tror at deprimerte kun er nedstemte og triste, men det er mange andre symptomer knyttet til alvorlig depresjon. Noen har sterk angst, slutter å sove og får panikkanfall. For den gruppen pasienter kan antidepressiva forsterke reaksjonene, og de bør absolutt ikke bruke slik medisin, sier Arne Vaaler, som er professor ved Institutt for psykisk helse, NTNU.

Vaaler jobber også som overlege ved en psykiatrisk akuttavdeling, og møter hele tiden pasienter med denne problemstillingen.

- Det er alt for mange som bruker antidepressiva, selv om det ikke er mangel på advarsler mot overbruken. Mange leger har ikke god nok informasjon om medikamentene, og noen kaller det skjevinformasjon eller propaganda fra farmasøytselskapene. Pasienter med depresjon, angst, selvmordtanker og panikkanfall bør bruke helt andre typer medisiner, som hjelper mot angst og søvnvansker, sier han.

Dårlig matlyst og søvnproblemer

Terese hadde aldri hatt angst før hun begynte på «lykkepiller». Hun har prøvd flere ulike antidepressiva, Cipralex, Fluoxetin og Seroxat, og opplevde forverring av symptomene med alle.

- Jeg fikk problemer med matlyst og søvn, som bidro til enda mer mangel på energi. Det ble verre og verre. Mine opprinnelige problemer ble bagateller i forhold til bivirkningene jeg fikk av medisinene, sier hun.

Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse, sier at man kan regne med en forverring av depresjon noen ganger, til tross for antidepressiv behandling.

- Noen opplever forverring i enkelte symptomer som gjør at depresjonenes tyngde blir større. Det er heller ikke uvanlig med symptomet angst i oppstartsfasen, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor går du opp i vekt av medisinen du bruker

Sliter med å slutte med medisiner

For Terese eskalerte problemene enda mer da hun i samråd med legen prøvde å slutte på medisinene, såkalt antidepressiva nedtrappingssyndrom.

- Det er veldig få som er klar over hvor vanskelig det er å slutte med antidepressive medisiner. Jeg ble manisk, enda mer depressiv og fikk panikkanfall. I tillegg fikk jeg hodepine, diaré og enda større problemer med søvn og appetitt, forteller hun.

På grunn av problemene bestemte legen at hun skulle begynne på medisinene igjen, denne gangen på en enda høyere dose. Det førte til en ny runde med sterke symptomer som angst og depresjon.

- Mange får alvorlige reaksjoner når de slutter på antidepressiva. Hvis de slutter for brått, tror de gjerne at de får tilbakefall av depresjonen. I virkeligheten er det en reaksjon på at de slutter på medisinene, som i seg selv kan gi symptomer som depresjon og angst, sier Vaaler.

Øker risikoen for selvmordtanker

- Forverring av depresjon er ikke regnet som en bivirkning av antidepressiva, men enkelte pasienter kan selvsagt bli verre under behandling likevel. Mange opplever uro, angst, søvnvansker og skjelving den første tiden, sier Sigurd Hortemo, som er overlege ved Statens legemiddelverk.

Han presiserer at en rekke studier viser at antidepressiva lindrer symptomene på depresjon, men at det er viktig at leger informerer om mulige bivirkninger.

- Når noen er deprimert, er det en viss risiko for selvmordstanker og selvmordsforsøk. Disse symptomene kan forverre seg i oppstartsfasen ved bruk av antidepressiva, og det er litt økt risiko for selvmordforsøk den første tiden. Derfor er det viktig å ha tett kontakt med lege, sier han.

Norsk legemiddelhåndbok skriver: «Selvmordsrelatert oppførsel (selvmordstanker og -forsøk) og fiendtlighet (særlig aggresjon, opposisjonell atferd og sinne) er sett oftere hos barn og ungdom behandlet med antidepressiver».

Bør være forsiktig

I dag anser Terese seg som frisk, og hun i gang med å trappe ned medisinene svært gradvis over flere år. Hun jobber som yogalærer og studerer til å bli sykepleier.

- Yoga har vært utrolig viktig for meg i prosessen med å bli frisk. Jeg er veldig skeptisk til at så mange bruker antidepressiva, og mener de bør prøve ikke-medikamentelle tiltak først, sier hun.

Hun legger til at det selvfølgelig finnes noen som får god hjelp av medisiner.

- Antidepressiva bør i utgangspunktet ikke brukes før man har prøvd annet, som samtaleterapi eller kurs i depresjonsmestring. For mange vil fysisk aktivitet bidra til forebygging og bedring. Jo tidligere behandling og hjelp, jo bedre blir ofte resultatene. Men alt kan ikke forebygges. Mennesker blir syke, og noen har nytte av antidepressiva. Da er det viktig med god faglig oppfølging og informasjon under medikamentbehandlingen, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Tidlige tegn på at du er i ferd med å bli deprimert

FRISK: I dag anser Terese seg som frisk, og hun i gang med å trappe ned medisinene svært gradvis over flere år. Hun jobber som yogalærer og studerer til å bli sykepleier. FOTO: Privat
FRISK: I dag anser Terese seg som frisk, og hun i gang med å trappe ned medisinene svært gradvis over flere år. Hun jobber som yogalærer og studerer til å bli sykepleier. FOTO: Privat Vis mer

Symptomer på depresjon

Depresjon defineres som en tilstand som har en varighet på minst to uker, ifølge NHI. Ved de fleste depresjonene oppleves flere av disse symptomene:

 • Følelse av å være trist og nedstemt.
 • Tap av interesse for aktiviteter som pleier å være lystbetonte.
 • Slapphet.
 • Tretthet.
 • Manglende initiativ.
 • Manglende appetitt.
 • Vekttap.
 • Liten lyst på sex.
 • Skyldfølelse og selvbebreidelser.
 • Redusert selvtillit.
 • Konsentrasjonsvansker og ubesluttsomhet.
 • Tidlig oppvåkning om morgenen, gjerne et par timer tidligere enn vanlig.
 • Selvmordstanker.

LES OGSÅ: 400 000 nordmenn er deprimert - akkurat nå

Bivirkninger av antidepressiva

Mulige bivirkninger ved bruk av antidepressiva er:

 • Kvalme og diaré.
 • Vektøkning.
 • Hodepine, svette og skjelvinger.
 • Seksuelle forstyrrelser og impotens.
 • Søvnighet eller søvnforstyrrelse.
 • Rastløshet, uro og angst i startfasen.
 • Selvmordtanker.
 • Panikkanfall.
 • Kramper.
 • Hjerterytmeforstyrrelser.
 • Hjertebank.
 • Munntørrhet.

- Mange får ikke god nok informasjon fra legen om mulige bivirkninger. Jeg tror antidepressiva er gode medisiner for noen, men forverrer situasjonen for andre. Legen må være kritisk til hvem som får det. Hvis pasienten har angst og selvmordtanker, bør de bruker andre typer medisin. I starten må legen følge opp hyppig, gjerne annenhver dag, sier Vaaler.

Her kan du henvende deg

Sliter du med depresjon eller andre psykiske plager? Søk hjelp, for eksempel her:

 • Fastlege (som blant annet kan henvise deg til psykolog).
 • Privatpraktiserende psykolog.
 • Ring Mental Helse sin hjelpetelefon på 116 123.
 • Kirkens SOS. Døgnåpen tjeneste, du kan ringe, melde eller chatte.
 • Er selvmordsfaren akutt, ring 113.

LES OGSÅ: Tobarnsmoren Hilde (33) trente seg frisk fra depresjon

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer