Sommerkroppen

- Jeg ble overrasket over den enorme responsen på blogginnlegget

Det burde være like lov og naturlig å sprade rundt i bikini om man har litt cellulitter, gnissende lår og hengemage, som når man er topptrent og sylslank, mener firebarnsmoren Laila.

BLOGGET OM SOMMERKROPPEN: Laila hylles i sosiale medier etter at hun la ut et bilde av sommerkroppen 2019. FOTO: Privat
BLOGGET OM SOMMERKROPPEN: Laila hylles i sosiale medier etter at hun la ut et bilde av sommerkroppen 2019. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Det er jo egentlig litt trist at et slikt innlegg får trampeklapp og jubel. For det burde være like lov og naturlig å sprade rundt i bikini om man har litt cellulitter, gnissende lår og hengemage, som når man er topptrent og sylslank, sier Laila Didriksen (43).

Firebarnsmoren har i mange år skrevet bloggen «Livet i Casa Didriksen» hvor hun med en humoristisk snert forteller om stort og smått fra hverdagslivet sitt.

Men da hun for en ukes tid siden publiserte et innlegg om sommerkroppen sin, fikk hun en respons hun slett ikke hadde forventet seg.

Hyllet for å vise frem sommerkroppen sin

Innlegget har nemlig fått flere hundre likes, delinger og kommentarer på Facebook og Instagram, hvor hun blir hyllet fordi hun ikke er redd for å poste et foto av det hun beskriver som sin helt normale bikinikropp.

Laila forteller at hun har et samarbeid med en nettbutikk som sponset henne med bikinien hun har på seg, og at det derfor falt henne helt naturlig å bli fotografert med bikinien på.

– Det er jo veldig kjedelig å skrive et innlegg om en bikini uten å vise frem bikinien, så da fikk jeg datteren min til å ta et bilde av meg i den. Og jeg synes faktisk ikke det var så verst, så da brukte jeg det. Noe større tanke var det ikke bak det bildet, smiler hun.

«Dette er bare herlig. Ekte menneske og kropp. Til å bli glad av!» og «Du er helt RÅ, vi trenger flere damer med slik herlig utstråling som deg» er bare noen av alle de positive kommentarene Laila har fått på bildet sitt.

Mange kvinner har skrevet til henne for å fortelle hvor fint det er å se en normal kropp og hvor bra det er at noen tør å poste et slikt bilde som en motvekt til kroppsidealet.

Beskyldt for å fronte overvekt

Men selv om de langt fleste tilbakemeldingene har vært svært positive, forteller Laila at hun også har fått reaksjoner på at det ikke er bra å «fronte overvekt som noe positivt».

Laila, som til vanlig jobber som kommuneoverlege i Gildeskål kommune, forstår kritikken.

– Overvekt er jo en av vår tids aller største helseutfordringer og jeg vil ikke si at overvekt er idealet, noe jeg også skriver i innlegget. Men jeg vil fortelle at det som i vår tid er blitt idealet faktisk ikke er normalt. De bildene man ser og de kroppene som løftes frem som idealbilder, er gjerne ikke engang slik de ser ut i virkeligheten fordi de er fotoshoppet og fikset på. Normale kropper kommer i alle fasonger og det er faktisk det som er normalt, sier hun.

– Om man er overvektig så finnes det hjelp, men man bør gjøre noe med overvekten sin på grunn av helsen – ikke på grunn av at man skal få en kropp som strider imot alle naturlige lover. Og man skal ikke skamme seg over kroppen sin, man skal bruke den. Nå trenger ikke alle sprade rundt i bikini på Instagram, men opp av sofaen og ut i sola med den kroppen man har og med hevet hode!

Til alle andre damer med helt normale kropper som gruer seg for å gå med bikini i sommer, er oppfordringen fra Laila klar:

– Allier dere! Lag en #normalekropper og spre det glade budskap. Løft hverandre, løft opp venninna di og bestem dere for å vise verden at idealet er et fornøyd sinn i ulik innpakning. Og at god nok, faktisk er god nok!

Arver dårlig selvfølelse

Det skrives mye om at dagens unge utsettes for et enormt kroppspress, forsterket av sosiale medier og den utstrakte bruken av retusjering i media.

Men betyr det at kvinner på 40 + har bedre selvtillit når det kommer til sommerkroppen?

– Nei, jeg tror selvfølelse smitter, slik at de unge har arvet det fra oss. De har arvet skammen, det kritiske blikket og den mentale krigføringen mange kvinner lever med hver eneste dag i egen kropp. Det er derfor det i mine øyne er så utrolig viktig at vi, nåtidens modne kvinner står stødig i egen kropp, med stolthet, takknemlighet og verdighet, sier kurs og foredragsholder Bianca Simonsen hos Gjør en forskjell AS.

De siste ti årene har hun jobbet med hundrevis av kvinner med ulik yrkesbakgrunn, men én ting opplever hun at veldig mange av dem har til felles; de trives ikke i kroppen sin.

MANGE SKAMMER SEG OVER KROPPEN SIN: Bianca Simonsen mener derfor at vi alle har godt av å se flere normale kvinnekropper. FOTO: Hilde Brevig
MANGE SKAMMER SEG OVER KROPPEN SIN: Bianca Simonsen mener derfor at vi alle har godt av å se flere normale kvinnekropper. FOTO: Hilde Brevig Vis mer

Ifølge Bianca er sommeren rett og slett et mareritt for mange kvinner, som gjør alt de kan for å unngå situasjoner hvor de må kle av seg.

Hun tror riktignok ikke at dette er et rent kvinneproblem, men at også mange menn sliter litt ekstra nå når vi går mot varmere tider og klærne skal av.

– Mange bruker mye tid på å endre, snakke ned, le av og rett og slett mislike kroppen sin. Selv om kroppen er helt normal og bare begynner å vise levd liv. Jeg tror noe av grunnen er at vi ikke ser naturlige kropper lengre. Da jeg var liten gikk jeg ofte i svømmehallen med mamma, jeg vokste opp med å se alle type damekropper i alle aldre. Ikke minst mamma sin, sier hun.

– Hvor ser vi kropp nå? I blader, filmer, reklame, på Instagram og Facebook, men dette er ikke de samme normale kroppene som jeg vokste opp med. Konsekvensene av å ikke se andre normale og ekte kvinnekropper i ulike aldre er at du tror din egen er stygg, unormal, ekkel og skrukkete. Du sammenligner deg med kropper som ikke er ekte. Aldersverdigheten er borte, den stoltheten og respekten modne kvinner bør ha og eie i seg selv, også.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer