Psoriasis:

- Jeg ble pekt på og snakket om på åpen gate

Malin (28) har slitt med hudsykdommen psoriasis hele livet.

ÅPEN OM SYKDOMMEN: Malin Landro Angeltveit lider av psoriasis, en hudsykdom som gir kløende og flassende utslett på kroppen. Foto: privat.
ÅPEN OM SYKDOMMEN: Malin Landro Angeltveit lider av psoriasis, en hudsykdom som gir kløende og flassende utslett på kroppen. Foto: privat. Vis mer
Publisert

Kun 1,5 uke gammel fikk Malin Landro Angeltveit (28) det første utbruddet av hudsykdommen psoriasis. Diagnosen fikk hun som ettåring, og foreldrene hennes forholdt seg til sykdommen som om det var helt normalt.

Mer enn 100 000 nordmenn sliter med psoriasis, en sykdom som gir kløende og flassende utslett på kroppen.

- Det var aldri noen utfordringer med psoriasis før folk begynte å påpeke det. Jeg ble mobbet og ertet i oppveksten, pekt på og snakket om på åpen gate, forteller Malin åpenhjertig til KK.

Tidligere gikk kommentarer om sykdommen inn på henne, men nå prøver hun å opplyse dem som sier noe negativt. Hun har forstått at mange av kommentarene kommer som følge av uvitenhet.

- Jeg føler at jeg ofte får spørsmål om hvordan det er å leve med denne sykdommen, men jeg vet ikke hvordan det er å leve uten psoriasis, fordi jeg aldri har opplevd noe annet, sier hun.

En kronisk sykdom

- Psoriasis er en kronisk hudsykdom som gir velavgrensede, røde flekker i huden som ofte er dekket av et tykt lag med flass. Disse plakkene er hyppigst lokalisert i hodebunnen, på albuer og på knær. Hos personer som er veldig plaget kan utslettene dekke store deler av kroppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer