Kun 1,5 uke gammel fikk Malin Landro Angeltveit (28) det første utbruddet av hudsykdommen psoriasis. Diagnosen fikk hun som ettåring, og foreldrene hennes forholdt seg til sykdommen som om det var helt normalt.
Mer enn 100 000 nordmenn sliter med psoriasis, en sykdom som gir kløende og flassende utslett på kroppen.
- Det var aldri noen utfordringer med psoriasis før folk begynte å påpeke det. Jeg ble mobbet og ertet i oppveksten, pekt på og snakket om på åpen gate, forteller Malin åpenhjertig til KK.
Tidligere gikk kommentarer om sykdommen inn på henne, men nå prøver hun å opplyse dem som sier noe negativt. Hun har forstått at mange av kommentarene kommer som følge av uvitenhet.
- Jeg føler at jeg ofte får spørsmål om hvordan det er å leve med denne sykdommen, men jeg vet ikke hvordan det er å leve uten psoriasis, fordi jeg aldri har opplevd noe annet, sier hun.

Marie (28) fikk plutselig psoriasis: - Jeg var redd for at folk skulle synes jeg var ekkel

En kronisk sykdom
- Psoriasis er en kronisk hudsykdom som gir velavgrensede, røde flekker i huden som ofte er dekket av et tykt lag med flass. Disse plakkene er hyppigst lokalisert i hodebunnen, på albuer og på knær. Hos personer som er veldig plaget kan utslettene dekke store deler av kroppen.
Det sier Caroline Strandhagen, som er hudlege ved Hudklinikken, til KK.
Hudlegen påpeker at psoriasis er arvelig og ikke smittsomt.
- Sykdommen kan forverres av både psykisk og fysisk stress, virusinfeksjoner og ulike legemidler, sier Strandhagen.

Over 100 000 nordmenn er rammet av psoriasis

Opplever opp- og nedturer
Malin forteller at det er mange opp- og nedturer med å leve med psoriasis.
- Det er mange utfordringer som kan dukke opp i hverdagen, for eksempel tørr og stram hud, søvnløshet og kløe. Men det er mye fint jeg har opplevd også. og Jeg hadde nok aldri valgt yrket mitt om jeg ikke hadde levd med denne sykdommen, sier Malin, som i dag jobber som hudterapeut i Bergen.
Hun forstår også mye mer om hva og hvordan kroppen fungerer, og hva som fører til at hun får et utbrudd.
- Jeg har også funnet mange gode venner i Psoriasis- og eksemforbundet Ung, som har gitt meg kunnskap, vennskap og et fellesskap av andre mennesker med ulike hudsykdommer, sier hun.
Når Malin ikke har det bra, har ikke psoriasisen det bra. Hun forklarer at jo bedre hun har det, jo bedre har huden det.
- Jeg blir aldri kvitt psoriasis, det finnes ikke noen kur. Men det finnes veldig mange forskjellige behandlinger som har forskjellig effekt fra person til person. Noen kan oppleve stor effekt med smøring, og å ta vare på både psykisk og fysisk helse. Man må rett og slett bli sin egen bestevenn, råder hun.

Vasker vi oss for mye med såpe? Svaret kan overraske!

Finnes ingen kur
Det finnes dessverre ingen helbredende kur mot psoriasis, men man kan bedre symptomene betydelig med ulike former for behandling.
- Med utgangspunkt i hvor mye du er plaget, får du behandling som er tilpasset deg. Ofte starter man opp med fuktighetskremer og spesialtilpassede medisinske kremer på resept. Deretter får man eventuelt lysbehandling og tablettbehandlinger. Man kan også få behandling i form av sprøyter, og det finnes ulike former av disse biologiske legemidlene, forklarer Strandhagen.
Hudlegen forsikrer at mange kan bli nesten helt symptomfrie hvis behandlingen fungerer optimalt.

Slik forebygger du eksem og psoriasis - og dette bør du unngå!

Rammer mange
- Psoriasis er en kronisk hudsykdom som rammer omtrent 2 til 3 prosent av befolkningen. Utslettet kan oppstå på hele kroppen, men rammer hovedsakelig huden på strekksiden av ledd, som albue, knær og hodebunn. Noen opplever også kløe og ømfintlig hud
Det sier medisinsk ansvarlig lege i maja.no, Andrea Birketvedt, til KK.
Hvor mye man er plaget varierer fra person til person, men typisk ser man hvite skjelldannelser på rød og sår hud.
- Det skyldes at produksjonen av hudceller går raskere enn normalt, og i stedet for å flasse av på huden som det normalt gjør, vil cellene hope seg opp på overflaten av huden. Slik dannes disse fortykkede skjellene, forklarer Birketvedt.
Det kan være flere årsaker til at noen får psoriasis. Både genetikk, immunologiske og infeksiøse mekanismer spiller en rolle her. Fysiske og psykiske belastninger kan også forverre sykdomsbildet.

Dette vannet omtales som «vidunderkur» for huden - funker det?

Tiltak du kan gjøre selv
- Gjør du noe for å dempe plagene dine?
- Det viktigste for min psoriasis har alltid vært å smøre med fukt. Sol og sjø er også noe jeg merker har en positiv effekt på utbrudd og for å forhindre kløe og stramhet, sier Malin.
Det finnes ingen fasit på hva som er riktig behandling for en med psoriasis, så det blir litt prøving og feiling før man finner noe som funker for deg.
- Er det mulig å bli kvitt problemet?
- Det finnes ingen kur som kan fjerne sykdommen, og hos mange vil utslettet komme tilbake, sier Birketvedt.
Behandling kan likevel lindre symptomer og redusere graden av utslettet. Andre mål med behandling er å forbedre livskvaliteten, ha kontroll over symptomer og følge opp eventuelle følgesykdommer.
- Tiltak du kan gjøre selv er å fjerne skjellende plakk, påføre fuktighetskrem for forebygging og behandling og opprettholde en sunn livsstil. Sol og sjøbad kan også lindre og bedre psoriasis, forklarer legen.
Noen har nytte av medikamentell behandling i form av krem, salve, skum og flytende liniment. Steroide-kremer kan dempe og lindre betennelsen og kan kombineres med vitamin D-analog.
- Lysbehandling med UVB-stråler kan også være aktuelt for noen. For psoriasis i hodebunn finnes det sjampoer eller liniment som førstevalg i behandlingen, sier Birketvedt.
Lokalbehandling vil være tilstrekkelig for de fleste, men noen trenger systemisk behandling i form av retinoider, immundempende eller biologiske midler.
