PMDD

- Jeg ble plutselig rasende og trodde ikke på et eneste ord fra samboeren min

Trebarnsmoren Jeanett var så plaget av voldsomme humørsvingninger at samboeren ga henne et ultimatum.

PMDD: For Jeanett kunne de mørke tankene bli så overveldende, at hun tenkte at personene rundt henne ville ha det bedre uten henne. Foto: Pirvat
PMDD: For Jeanett kunne de mørke tankene bli så overveldende, at hun tenkte at personene rundt henne ville ha det bedre uten henne. Foto: Pirvat Vis mer
Publisert

- Nå har jeg kommet dit hvor det er levelig for både meg og de rundt meg, sier Jeanett Johansen (35).

Hun ler litt når hun sier det, men det har på ingen måte vært lett. Det gikk så langt at samboeren hennes ga henne et ultimatum: Hun måtte få hjelp og snakke med noen, ellers ville han ikke klare å leve med henne mer. Da hun fikk høre det, var hun allerede rasende.

- Det ble ikke pent. Hele verden raste, sier hun åpenhjertig.

Jeanett har PMDD, som av mange beskrives som PMS på steroider. Svært mange kvinner opplever PMS på et tidspunkt i syklusen, mens noen får PMDD (premenstruell dysforisk forstyrrelse), hvor et av kriteriene er et alvorlig psykisk symptom.

Jeanett har tre barn på 12, 8 og 1,5 år. Hun har gått på prevensjon fra hun var 17 år, så hun er usikker på når symptomene på PMDD startet, og hva som skilte det fra bivirkninger av hormonell prevensjon. Det hun med sikkerhet vet, er at det gradvis er blitt verre, og etter tredje barn, da hun sluttet med prevensjon, ble endringen markant.

- Jeg har hørt at det blir verre med alderen, og for hvert barn du får, så det er ikke så rart at det eskalerte.

Mistenkte fødselsdepresjon

For halvannet år siden, da Jeanett fikk sitt tredje barn, trodde hun at hun hadde fått fødselsdepresjon.

- Jeg følte ikke at jeg var meg selv lenger. Jeg var så tung til sinns, og klarte ikke å sette pris på hobbyer og aktiviteter som vanligvis gir meg glede. Jeg var urolig, fjern, og hadde mye hjernetåke.

Symptomene kom i perioder. Før jul i fjor, ble det verre enn noen gang.

- Jeg våknet en morgen, og det var mørkt. Det var som å falle ned i et hull – jeg skjønte ikke hvorfor jeg var der, eller hvordan jeg skulle komme meg opp. Det var en følelse av håpløshet, og det utløste ofte mye sinne – jeg var skikkelig irritabel uten grunn, og hadde et stort behov for å være alene, sier Jeanett, og fortsetter:

- Det er akkurat som at hodet skaper en virkelighet som ikke finnes – du lager din egen virkelighet, og det blir vanskelig å tro på at det finnes en annen virkelighet enn den som er i ditt eget hode.

TUNGT: - Det er akkurat som at hodet skaper en virkelighet som ikke finnes, forklarer Jeanett. Foto: Privat
TUNGT: - Det er akkurat som at hodet skaper en virkelighet som ikke finnes, forklarer Jeanett. Foto: Privat Vis mer

Mye sinne

Trebarnsmoren følte at det var vanskelig for personene rundt å vise forståelse da det sto på som verst.

- Den som fikk gjennomgå mest, var min kjære samboer. Han kjente ikke igjen kjæresten sin.

Så gikk det seg til. Jeanett forteller at julen var kjempefin – hun hadde tre gode uker. Og så smalt det igjen:

- Jeg fikk plutselig et voldsomt raseri, og trodde ikke på et eneste ord av det samboer sa til meg. Jeg hadde ingen tillit til noen rundt meg, og det gikk så langt at jeg tenkte de ville få det bedre om jeg ikke var der.

Jeanett følte at hun var en enorm belastning for sine nærmeste. Det gikk virkelig opp for henne da raseriet og frustrasjonen la seg.

- Først da innså jeg hva jeg hadde sagt og gjort, og hva slags skade jeg hadde påført mine nærmeste. Det gjorde skade på forholdet til samboer, og til foreldrene mine. Jeg klarte ikke å være den venninnen jeg ville være, og jeg klarte ikke å gjøre jobben min like bra som jeg pleier.

BELASTNING: Jeanett følte seg som en enorm belastning for personene rundt. Foto: Privat
BELASTNING: Jeanett følte seg som en enorm belastning for personene rundt. Foto: Privat Vis mer

Mistenkte syklusen

Jeanett begynte å tenke nøye over hva det kunne skyldes. Hvorfor hun hadde en uke som var helt forferdelig, og så tre fine uker. Hun mistenkte at det kunne handle om syklusen. Hun lastet ned en app, og begynte å notere hvilke symptomer som kom og gikk.

I tillegg til de psykiske symptomene, fikk hun også mindre energi, smerter i magen, hodepine, kvalme, feberverk og influensafølelse.

- Jeg ble ekstremt sliten både fysisk og mentalt. Det er krevende å jobbe mot ditt eget hode og tanker hele tiden, og prøve å holde tilbake sinne og frustrasjon.

Etter å ha fulgt med i appen noen måneder, begynte Jeanett å google. Da hun leste om PMDD, begynte brikkene å falle på plass.

- Det er som PMS på steroider.

Ingen tvil om hva det skyldtes

Da samboeren satte Jeanett overfor ultimatumet, tok det ikke lang tid før hun bestilte time hos gynekolog.

- I ettertid skjønner jeg jo at oppfordringen hans kom fra et godt sted – det er bare fordi han bryr seg om meg.

Da Jeanett la frem alle symptomene, i tillegg til hyppighet og varighet, var ikke gynekologen i tvil: Hun mente at Jeanett har PMDD.

- Det var både en lettelse og en liten sorg. Lettelse fordi jeg forsto at jeg ikke var gal, noe det var godt å få bekreftet. Da er det også litt lettere å jobbe med hodet. Men også en sorg over at det er noe jeg må leve med frem til overgangsalder, og at symptomene sannsynligvis bare blir verre.

Gynekologen la frem ulike behandlingsalternativer: Ulike hormonelle prevensjonsmidler, kjemisk overgangsalder, operasjon eller antidepressiva.

- Jeg ønsket ikke å gå så drastisk til verks, derfor landet jeg på å prøve antidepressiva i små mengder. Jeg tar det i de periodene jeg føler at jeg har behov for det, og øker dosene på de verste dagene. Det har fungert godt for meg.

PMS og PMDD

Svært mange kvinner opplever PMS (premenstruelt syndrom), mens noen får PMDD (premenstruell dysforisk forstyrrelse), som er en mer alvorlig variant av PMS, hvor et av kriteriene er et alvorlig psykisk symptom.

Forskning estimerer at 2-8 prosent av kvinner har PMDD, men det finnes ikke sikre tall på dette.

PMDD kan gå hardt utover livskvalitet, jobb og relasjoner. Det er ikke uvanlig med selvmordstanker. Forskning viser at kvinner med PMDD har syv ganger høyere risiko for selvmordsforsøk.

- Jeg vil sterkt anbefale alle som opplever alvorlige psykiske symptomer i sin syklus om å være åpne om dette. Både med de som står nære, men også helsepersonell, sier Guri Majak.

Majak er overlege ved gynekologisk avdeling ved Universitetssykehuset i Oslo.

GYNEKOLOG: Guri Majak. Foto: Ole Aleksander Dyrkorn
GYNEKOLOG: Guri Majak. Foto: Ole Aleksander Dyrkorn Vis mer

- Mange opplever skam knyttet til sine symptomer, men her må man aldri stå alene. Vi vet at selvmordsforekomsten er økt hos kvinner med PMDD, og de som opplever dette må ha helsepersonell rundt seg, god behandling og pårørende som kan varsle om de er bekymret slik at ytterligere tiltak kan iverksettes.

Majak forteller hvorfor kvinner med PMDD kan oppleve at symptomene blir verre med årene:

- Hormonene endrer seg veldig i forbindelse med svangerskap og fødsel, og også etter hvert som man blir eldre. For de fleste vil endringene når man blir eldre gjøre at man kan oppleve sterkere plager, og at disse er til stede i større del av måneden.

Behandling

Målet med behandlingen, både for PMDD og PMS, er å dempe symptomene og øke livskvaliteten, ifølge Majak.

- PMDD er en alvorlig diagnose, og her vil man stort sett alltid ha behov for å behandle med medisiner. Dagens behandling går som regel ut på å jobbe mot to hormonelle akser i kroppen: Vi ønsker å utjevne svingninger i kjønnshormonene, og øke serotonin-nivået. Heldigvis vil mange oppleve bedring med medisiner, selv om det kan ta litt tid å finne riktig medisin og dose.

- Finnes det noen tiltak man kan gjøre selv?

- For relativt milde PMS-symptomer kan livsstilstiltak være til god hjelp. Selv om vi ikke har veldig gode studier på dette, vet vi at fysisk aktivitet kan ha god effekt, særlig på fysiske symptomer ved PMS.

Redusere stress

Stressmestring er også viktig, ifølge Majak.

- Mange opplever bedring av symptomer ved hjelp av tiltak som reduserer stress, slik som meditasjon og yoga, men også enkle grep i hverdagen som oppmerksomt nærvær, gode relasjoner, ernæringsrikt kosthold og nok søvn. Alle hormoner spiller på lag og påvirker hverandre, så en balansert livsstil vil alltid være det beste utgangspunktet også hvis man trenger ytterligere behandling.

Majak forklarer at de samme tiltakene kan ha effekt for kvinner med PMDD også, men ettersom PMDD har alvorlige symptomer vil det være behov for medisinsk hjelp for de aller fleste.

Endringer i livsstil

I tillegg til medisinsk behandling, har Jeanett gjort noen endringer i livsstilen sin. Hun hadde gode kostholdsvaner fra før, men hun ble enda mer bevisst. Det er ikke mulig å bevise om det har hatt effekt, men hun er overbevist om at det har bidratt til å redusere plagene.

- Kostholdet er kjempeviktig – spesielt å redusere sukkerinntaket. Det er også lurt å spise jevnlig på de verste dagene, for å unngå å bli «hangry». Jeg har kuttet ned på alkohol og koffein også.

Jeanett innrømmer at det er vanskelig å holde seg unna sjokolade, for hun kan få kraftige cravings.

- Dette kommer fra ei som ser på sjokolade, koffein og vin som livets goder, så det har ikke vært enkelt for meg å kutte ned på det. Men i det lange løp har jeg tro på at det utgjør en stor forskjell. I tillegg til å trene – det hjelper uansett.

FORBEDRING: Jeanett har funnet ut av hva som fungerer godt for henne. Foto: Privat
FORBEDRING: Jeanett har funnet ut av hva som fungerer godt for henne. Foto: Privat Vis mer

Lever godt med PMDD

Ved å ta disse grepene, føler Jeanett at hun unngår de dypeste dalene.

- Det føles ikke lenger like mørkt. Angsten har endret seg betydelig: Nå kan jeg kjenne på angst i én til to dager – kontra 14 dager slik det var før. Jeg har fått bedre konsentrasjon også, sier hun, og tilføyer:

- Nå lever jeg godt med PMDD – det føles ut som at jeg har fått et nytt liv. Det er utvilsomt et nytt liv for samboeren min også, og ungene har fått en mer tilstedeværende mamma. Familie og venner har fått en forklaring på hvorfor ting har vært som de har vært.

Jeanett har valgt å være åpen om tilstanden, da hun mener at det hjelper.

- Man får mer forståelse, og det er kjekt å kunne hjelpe andre i samme situasjon. Det er jo mange som ikke vet hva det er.

Viktig med forståelse

For Jeanett er symptomene verst rett før menstruasjon, og frem til dag to-tre. Hun kan også få symptomer rundt eggløsning, hvor hun kjenner på nedstemthet og tristhet.

- Jeg kan ikke få sagt hvor heldig jeg er, som har en så forståelsesfull samboer. Å få vite hva plagene skyldes, har gitt begge bedre forståelse. Jeg har også fått han til å laste ned den samme appen som jeg bruker, sånn at han får varsel om når det er storm i horisonten, sier hun, og ler godt.

- Den dagen spør han meg gjerne hvordan jeg har det, og om jeg trenger noe. Som oftest trenger jeg bare å være for meg selv.

Når det står på som verst, drar Jeanett gjerne på hytta og blir der et par dager. På den måten unngår hun å ha noen rundt seg som irriterer henne.

ALENETID: Jeanett drar på hytta alene når PMDD-en er på sitt verste. Foto: Privat
ALENETID: Jeanett drar på hytta alene når PMDD-en er på sitt verste. Foto: Privat Vis mer

- Det kan føles litt drastisk og egoistisk kanskje, men jeg ser jo at det er det beste for de rundt meg. Og så er jeg en blid kjæreste når jeg kommer hjem, sier hun med et smil.

Jeanett har full forståelse for at det ikke er lett å være pårørende til kvinner med PMDD.

- Det er ikke så lett å være mann i slike situasjoner, men det finnes faktisk en Facebook-gruppe for pårørende til kvinner med PMDD, hvor man kan dele litt frustrasjon, tipser hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer