Bodyshaming:

- Jeg ble skjelt ut på bussen. Han syntes jeg tok for stor plass

Det er dessverre ikke første gang influenser Aurora Hoff har fått høre hva andre mener om utseendet hennes.

BODYSHAMING: For Aurora Hoff har det tatt mange år å komme dit hun er i dag: Trygg på seg selv og klar over at hun kan leve et fullverdig liv. FOTO: Instagram @aurorahofff
BODYSHAMING: For Aurora Hoff har det tatt mange år å komme dit hun er i dag: Trygg på seg selv og klar over at hun kan leve et fullverdig liv. FOTO: Instagram @aurorahofff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har litt motsatt effekt på meg. Hvis du sier sånt til meg så skal jeg hvert fall vise frem hvor flott jeg er i festdrakten min. Det er min del av ytringsfriheten!

Influenser Aurora Hoff (31) er engasjert når hun snakker om en av sine store kampsaker: Nemlig kampen mot mobbing og kropps-shaming.

Det hadde vært en fin 17. mai for Aurora og hennes familie. Men det var noe som likevel la litt demper på feststemningen hennes.

For hun er ikke ukjent med å få kommentarer om utseendet sitt, hverken ansikt til ansikt eller digitalt. Men da det kom en melding på selveste nasjonaldagen, kjente hun at hun ble nødt til å si fra.

- Her var det noen som kjente at de hadde rett til å fortelle meg hvordan de syntes jeg så ut i festdrakten min. Det er jo litt ironisk på en dag hvor vi feirer mangfold og tilhørighet, og at vi er et folk som på gledens dag har konkurranse om hvem som spiser mest is og pølser. Da er det andre som velger å bruke dagen til å shame andre på internett, forteller hun.

HATER BAKSNAKKING: Aurora Hoff har fått nok av kjipe kommentarer om seg selv opp gjennom. Derfor er hun motstander av det å snakke stygt om andre, både til dem og bak ryggen deres. FOTO: Instagram @aurorahofff
HATER BAKSNAKKING: Aurora Hoff har fått nok av kjipe kommentarer om seg selv opp gjennom. Derfor er hun motstander av det å snakke stygt om andre, både til dem og bak ryggen deres. FOTO: Instagram @aurorahofff Vis mer

Et dårlig menneske

Svar på tiltale kom i form av et bilde med tekst, som hun delte på sin Instagram. Der viste hun frem meldingen hun hadde fått: En kommentar fra en dame ved navn Tina, om at hun ser ut som en stappa pølse i festdrakten, og at det er veldig lite lekkert.

Til dette svarer Aurora blant annet:

«I mine snart to år med sosiale medier som levebrød, har jeg fått kjenne på ny hvor mye kvinner hater på andre kvinner. Og det slenges fraser over en lav sko, om alt fra hvordan jeg er, hva jeg gjør, hvordan jeg gjør det, hva jeg sier, hvordan jeg sier det, valg jeg tar, klær jeg velger, barna mine som ingen ser, kjæresten min og vårt samliv, og aller mest, HVORDAN JEG SER UT.»

- Jeg syns at mennesker bør være godt nok oppdratt til å ikke kommentere på utseendet til andre. Og hvis de absolutt har behov for å snakke stygt om folk, så gjør det da til en venninne og ikke direkte til vedkommende, sier hun og legger til:

- Jeg er hundre prosent motstander av at mennesker snakker stygt om andre mennesker til dem, bak ryggen deres eller skriver det på internett. Du er et dårlig menneske som gjør det, og du gir andre mennesker en dårlig følelse av å gjøre det.

Mobbing i tidlig alder

Aurora forteller at det er flest kvinner som sender meldinger om utseendet hennes. Hun tror en grunn til det er at kvinner fortere blir sjalu på hverandres suksess og ytre. Samtidig får kvinner flere kommentarer om hvordan de ser ut enn om hva de utretter på jobb, mens en mann får mer ros for arbeidet han gjør.

Selv om hun i dag er trygg på seg selv og har verdier og holdninger som hun står godt i, har hun ikke alltid greid å være like rakrygget i møte med hets.

For det er dessverre ikke første gang hun har fått kommentarer om utseendet. Allerede som ni-åring fikk hun høre fra medelever at hun var feit og stygg, noe hun ikke selv kunne se. Og harseleringen skulle vedvare. Fra hun kom i puberteten begynte hun å få en kroppsfigur som var større enn andres. Dermed økte også frekvensen på skjellsordene som ble ropt etter henne.

- Jeg ble faktisk mobbet for hvordan jeg så ut i mange år. Jeg har også blitt skjelt ut av en gammel mann på bussen fordi han syntes jeg tok for stor plass på setet fra Majorstuen. Så det er ikke bare kvinner som kommenterer, sier hun.

- Greide du å distansere deg fra deg?

- På ingen måte, jeg gikk jo rett i kjelleren. Jeg syntes det var helt forferdelig, og jeg husker det som om det var i går.

FESTDRAKT FRA OBS: På 17. mai pyntet Aurora Hoff seg med sin helt egne festdrakt. Drakten er kjøpt på en kjedebutikk, men stemoren hennes og hun har pimpet den opp med bånd og pomponger. FOTO: Instagram @aurorahofff
FESTDRAKT FRA OBS: På 17. mai pyntet Aurora Hoff seg med sin helt egne festdrakt. Drakten er kjøpt på en kjedebutikk, men stemoren hennes og hun har pimpet den opp med bånd og pomponger. FOTO: Instagram @aurorahofff Vis mer

«Det går fint å se ut som meg»

I begynnelsen av 20-årene gjennomgikk Aurora sin aller siste slankekur. Hun forteller at hun sultet seg selv til det punktet at hun raste ned i vekt. Men heller ikke det gjorde henne noe lykkeligere.

- Jeg hadde det ganske dårlig og da begynte jeg å jobbe fra innsiden og ut. Det har vært en prosess som har pågått i ti år, men det betyr ikke at jeg ikke har dager hvor jeg ser meg i speilet og tenker huff. For det tror jeg er en menneskelig del av oss. Vi styres av humør og vær og vind. Men det er mest fine dager nå.

Disse erfaringene er en av grunnene til at hun har valgt å dele mye på sosiale medier.

- Jeg har jo jobbet beinhardt selv, og skjønt at det går fint å se ut som jeg gjør, og ha et fullkomment liv med en suksessfull jobb, kjæreste og barn. Jeg har nære relasjoner rundt meg og størrelsen på kroppen min vil aldri avgjøre verdien min som menneske.

En annen grunn til at hun for to år siden startet å jobbe som influenser, var at hun savnet noen på sosiale medier som så ut som hun selv, men ikke pakket det inn i at de var morsomme, vulgære eller fleipet om størrelsen sin. Hun ville ha noen som kunne være store og flotte, som kunne inspirere henne- både i klesveien, men også til holdningsendring.

- I stedet for å lete etter den dama på internett, så valgte jeg å bli henne. Jeg ser nå at det har en kjempeverdi- både for meg og følgerne mine.

KLER SEG SOM HUN VIL: I mange år ble Aurora påvirket til å kle seg etter hva andre mente, hun har imidlertid slått tilbake og kler seg nå i det hun selv synes er fint. FOTO: Instagram @aurorahofff
KLER SEG SOM HUN VIL: I mange år ble Aurora påvirket til å kle seg etter hva andre mente, hun har imidlertid slått tilbake og kler seg nå i det hun selv synes er fint. FOTO: Instagram @aurorahofff Vis mer

Kvinner og klesstørrelser

Aurora er opptatt av å inspirere kvinner til at de kan kle seg i det de ønsker.

- Hver dag får jeg tilbakemeldinger fra slike jenter som jeg vet jeg selv ville vært dersom jeg ikke hadde delt på internett. Jeg får melding fra voksne damer, som forteller at hele klesskapet deres har bestått av sort, store overdeler og tights fordi de ikke har følt at de har kunnet bruke andre plagg. De forteller at etter de har begynt å følge meg, har de fått betydelig mer farger inn i klesskapet.

Selv forteller Aurora at hun en gang i tiden aldri kledde seg i rosa, til tross for at hun alltid har elsket fargen. Noen hadde sagt til henne at hun burde unngå det på grunn av størrelsen. At hun heller skulle bruke visse farger for å se smalest mulig ut.

De ti siste årene har derimot fokuset vært på at hun skal ha på seg plagg og farger hun føler seg fin i.

- Illusjonen er skapt av en moteindustri som ikke fikk til å lage klær som er større enn størrelse 42. Men jeg driver nå en bedrift som selger klær til kvinner som strever med å finne riktig og store nok størrelser. Mennesker i alle størrelser har lyst å kle seg fint. Når det eneste du får tak i som ung, stor kvinne er tunika og tights så sender det et signal om at du ikke er verdt nok til å få kle deg fint.

Barn og nettvett

Som mor til en 15 år gammel datter, forteller Aurora at hun er veldig opptatt av å drøfte nettvett med henne.

- Det er en helt ny måte å være forelder på nå når internett er en del av oppdragelsen, så jeg hadde løyet hvis jeg sa at jeg ikke viet det mange tanker.

- De aller fleste som vokser opp i dag, er på sosiale medier og det er lett å misforstå hverandre, det vet man jo som voksen. Så jeg bruker mye energi på å lære henne hvordan man kommuniserer på nett og ikke minst det at man ikke skal akseptere at andre skriver stygge ting.

Når Aurora har fått hets fra fremmede på internett, har hun flere ganger tenkt med seg selv: «Hva feiler det deg», men når hun da har gått inn på profiler for å se hva slags mennesker som får seg til å skrive sånt, har hun sett at det ofte er helt vanlige folk. Folk som har barn og barnebarn. Folk som deler strikkeoppskrifter på nett.

Den hetsen hun snakker om er så langt unna konstruktiv kritikk som man får det. Hun sier det er mange som hevder at influensere ikke tåler konstruktiv kritikk.

- Men det kan jeg love deg at vi gjør. Men det vi ikke finner oss i er at folk skriver stygt om hvordan vi ser ut, for det er helt bak mål, sier hun og legger til at hun noen ganger lar det skli forbi, mens andre ganger svarer dem.

- Men det er sykt mye bra mennesker der ute, som oppfører seg kjempefint. Og så har jeg de to siste årene, som influenser, lært meg å distansere meg en del til ting som går på utseendet. Nå har jeg passert 30 og blitt mer trygg i meg selv. Jeg er jo ikke utseendet mitt, det er jo bare en del av meg og det viktigste er jo hvem jeg er som person, sier hun og legger til:

- Livet handler om mye mer enn hvordan man ser ut, heldigvis.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer