Historier

- Jeg ble spyttet i ansiktet og kalt hore

Hun slo gjennom som popstjernen Deepika, men først mange år senere kjente Deeyah Khan at hun var fri.

I LONDON: Deeyah Khan i Soho Square, ikke langt fra Oxford Street hvor livet hennes i London startet. I dag nekter hun å la seg skremme til å flykte lenger. Foto: Geir Dokken/ All Over Press Norway
I LONDON: Deeyah Khan i Soho Square, ikke langt fra Oxford Street hvor livet hennes i London startet. I dag nekter hun å la seg skremme til å flykte lenger. Foto: Geir Dokken/ All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg så ingen fremtid, sier Deeyah Khan (36).

Vi møter henne på en trendy kafé i Soho, London. Hun var Norges første norsk-pakistanske popstjerne, og er storesøsteren til danseren Adil Khan. I fjor vant hun den høythengende Emmy-prisen for beste utenlandske dokumentar for filmen «Banaz. A love story». Nylig var hun i FN og viste frem filmen sin. Nå tar hun seg til hjertet, og sier:

- Jeg ville bare forsvinne.

Hun snakker om året 2005. For andre gang i livet hadde Deeyah flyktet fra rasende muslimer. Historien gjentok seg. For ni år siden hadde hun flyktet fra rasende muslimer i Norge, til London. Nå hadde hun flyktet fra London til Atlanta USA. Det var da hun bestemte seg for å legge all frykt til side.

MÅTTE FLYKTE: To ganger måtte Deeyah flykte på grunn av rasende muslimer.  Foto: All Over Press Norway
MÅTTE FLYKTE: To ganger måtte Deeyah flykte på grunn av rasende muslimer. Foto: All Over Press Norway Vis mer

LES OGSÅ: Måtte flykte til London

Ville bli borte

- Jeg ville slutte med musikk, og bli borte. Men så begynte jeg å få mailer og meldinger fra andre som hadde kjempet sine kamper. Homofile muslimer, tvangsgiftede og jenter utsatt for æreskriminalitet. Litt etter litt åpnet se seg og forlate hvor alene de følte seg. Da våknet jeg, sier Deeyah til KK.

Hele livet hadde hun snudd seg bort fra truslene, flyktet.

- Nå bestemte jeg meg for å adressere problemene, og ta tak i dem. Da forsvant også min frykt. De kan true meg med alt mulig, men jeg lar meg ikke stoppe lenger, sier Deeyah.

LES OGSÅ: Adil Khan om å bli voksen

Savnet frihet

Deeyah bestemmer seg for å dokumentere æreskriminaliteten som hun får så mange henvendelser om. Hun har aldri laget film før, men kjøper kamera og PC og går i gang med sin dokumentarfilm om 17 år gamle Banaz som ble drept av sin egen familie fordi hun forelsket seg i feil mann.

KK 18, i salg fra 2. mai
KK 18, i salg fra 2. mai Vis mer

Deeyah har selv følt æreskodeksen fra det norsk-pakistanske-miljøet på kroppen flere ganger, og etter å ha flyktet fra Norge i 1996, kommer hun til følgende erkjennelse:

- Norge er verdens beste land å være kvinne i, men ikke hvis du ser ut som meg. Jeg var omgitt av kvinner som levde i stor frihet, men denne friheten skulle ikke gjelde meg.

Les mer om Deeyah Khans uvanlige oppvekst, takknemligheten til foreldrene og om hennes ensomme flukt til London i KK18 (i salg fra fredag 2. mai.) 

LES OGSÅ: Så faren drukne da hun var 12 år

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer