Avholds

- Jeg blir ikke invitert på fest fordi jeg ikke drikker

Marit Scobie Grøndahl (25) bestemte seg for å ta avstand fra alkohol da hun var 18 år.

MARIT ER AVHOLDS: - Det er viktig at det snakkes om kroppspress, men jeg synes det er like viktig å snakke om drikkepresset. FOTO: Aleksandra Brilanti
MARIT ER AVHOLDS: - Det er viktig at det snakkes om kroppspress, men jeg synes det er like viktig å snakke om drikkepresset. FOTO: Aleksandra Brilanti Vis mer
Publisert

Marit smakte på alkohol som tenåring, drakk litt og fant ut at det ikke ga henne noe. Fra hun var 18 år har hun vært avholds. I dag er hun 25 år, og opplever ofte å ikke bli invitert på fest eller i bursdager.

«Det blir ikke noe gøy for deg uansett, du drikker jo ikke», får hun høre.

Da Marit i 2012 startet på Storsteigen landbruksskole i Alvdal, var miljøet preget av festglade elever tirsdager som helger. Hun så hvor slitne de var da de møtte opp i forelesning dag etter dag. Det ville hun ikke være en del av, og følte seg tryggere og tryggere på valget hun hadde tatt.

- Alkohol gir meg absolutt ingenting. Det smaker ikke godt, det er dyrt og det gjør hvert fall ikke at jeg har det mer enn gøy enn hva jeg har det uten alkohol. Jeg ser ikke poenget med det, sier Marit.

- Det snakkes mye om kroppspress, men hva med drikkepress?

For Marit handler det også om redselen rundt det å miste kontrollen. Det har hun sett skje med mange. For selv om Marit ikke drikker alkohol når hun er på vors, blir hun gjerne med på byen.

- Siden jeg alltid er edru, får jeg jo med meg hva alkohol gjør med andre. Men det serveres jo både brus og annet alkoholfritt på utesteder, og for meg holder det med litt sukker i blodet. Da føler jeg meg egentlig på samme nivå som de som drikker, uten å miste kontrollen!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer