Avholds

- Jeg blir ikke invitert på fest fordi jeg ikke drikker

Marit Scobie Grøndahl (25) bestemte seg for å ta avstand fra alkohol da hun var 18 år.

MARIT ER AVHOLDS: - Det er viktig at det snakkes om kroppspress, men jeg synes det er like viktig å snakke om drikkepresset. FOTO: Aleksandra Brilanti
MARIT ER AVHOLDS: - Det er viktig at det snakkes om kroppspress, men jeg synes det er like viktig å snakke om drikkepresset. FOTO: Aleksandra Brilanti Vis mer
Publisert

Marit smakte på alkohol som tenåring, drakk litt og fant ut at det ikke ga henne noe. Fra hun var 18 år har hun vært avholds. I dag er hun 25 år, og opplever ofte å ikke bli invitert på fest eller i bursdager.

«Det blir ikke noe gøy for deg uansett, du drikker jo ikke», får hun høre.

Da Marit i 2012 startet på Storsteigen landbruksskole i Alvdal, var miljøet preget av festglade elever tirsdager som helger. Hun så hvor slitne de var da de møtte opp i forelesning dag etter dag. Det ville hun ikke være en del av, og følte seg tryggere og tryggere på valget hun hadde tatt.

- Alkohol gir meg absolutt ingenting. Det smaker ikke godt, det er dyrt og det gjør hvert fall ikke at jeg har det mer enn gøy enn hva jeg har det uten alkohol. Jeg ser ikke poenget med det, sier Marit.

BESTEVENN: Fjordingen Tord er hesten til Marit. Han har hun hatt i snart 16 år. En ekte venn som har vært tilstede gjennom mobbing på barne- og ungdomsskolen. FOTO: Privat
BESTEVENN: Fjordingen Tord er hesten til Marit. Han har hun hatt i snart 16 år. En ekte venn som har vært tilstede gjennom mobbing på barne- og ungdomsskolen. FOTO: Privat Vis mer

- Det snakkes mye om kroppspress, men hva med drikkepress?

For Marit handler det også om redselen rundt det å miste kontrollen. Det har hun sett skje med mange. For selv om Marit ikke drikker alkohol når hun er på vors, blir hun gjerne med på byen.

- Siden jeg alltid er edru, får jeg jo med meg hva alkohol gjør med andre. Men det serveres jo både brus og annet alkoholfritt på utesteder, og for meg holder det med litt sukker i blodet. Da føler jeg meg egentlig på samme nivå som de som drikker, uten å miste kontrollen!

Marit kjenner på et sterkt drikkepress, og setter spørsmålstegn ved hvorfor det snakkes så mye om kroppspress, men ikke presset rundt alkohol.

- Det er viktig at det snakkes om kroppspress, men jeg synes det er like viktig å snakke om drikkepresset. Det er nok veldig mange flere enn man tror som føler på det. Presset rundt alkohol er jo også noe vi skaper selv, for det står jo ikke skrevet noe sted at man må drikke på fest? Derfor prøver jeg å tenke at drikkepresset ikke blir mitt problem, for jeg klarer å stå imot det.

Avhøres på fest

På fest blir Marit ofte spurt hvorfor hun ikke drikker. Det er mange som ikke forstår hvorfor hun i det hele tatt er der. Hun opplever å få tomme blikk og spørsmålstegn tilbake når hun svarer at hun er avholds.

- Folk kan komme bort til meg på fest og spørre «er du brisen eller, du ser så gira ut». Da svarer jeg «nei jeg er ikke brisen, jeg drikker ikke». I løpet av en kveld må jeg nok gjenta meg selv tre-fire ganger, før folk gir seg.

- Sier du klart nok i fra når folk spør, eller pynter du litt på sannheten?

- Jeg sier alltid sannheten, men jeg begynner å bli ganske lei av å måtte ha en grunn til å ikke drikke. Flere ganger har jeg hatt lyst til å si at jeg ikke drikker fordi jeg har alkoholproblemer. Kanskje folk lar meg være da.

SATIRE: - Mamma fikk en del alkohol til 50 årsdagen sin. Da tok jeg dette bildet, bare for gøy, sier Marit. FOTO: Privat
SATIRE: - Mamma fikk en del alkohol til 50 årsdagen sin. Da tok jeg dette bildet, bare for gøy, sier Marit. FOTO: Privat Vis mer

Marit er ikke ute etter at folk nødvendigvis skal forstå hvorfor hun ikke drikker, hun vil bare at valget hennes skal aksepteres.

- Jeg føler ikke jeg får respekt av andre, og gutter er kanskje verst. De graver og spør om jeg ikke bare kan ta en liten slurk. De lurer også på hvordan jeg er som full. Hvorfor er det så viktig? Dessuten vet jeg det ikke selv en gang.

Marit har aldri vært full, og blir fortalt at hun har gått glipp av masse. Folk mener man kun har det gøy med alkohol innabords.

- Da må jeg forklare meg nok en gang, og si at jeg ikke trenger å drikke for å ha det gøy. Jeg har nok litt fordommer mot de som drikker alkohol, fordi jeg har vært borti folk som er utro og havner i problematiske situasjoner når de er fulle.

Utestengt

«Du drikker jo ikke så det er ikke noe vits at du kommer», får Marit ofte høre.

- Det er veldig kjipt å være den som ikke blir invitert, og hvor trist er det vel ikke å tenke på at grunnen er at jeg ikke drikker? Det er faktisk venninner som sier sånn til meg, tidligere venninner. Det er mennesker jeg har valgt å ta avstand fra nå. Jeg har tatt et valg rundt alkohol som er best for meg, og hvis ikke folk kan respektere det, så trenger jeg ikke de i livet mitt, sier Marit.

SOMMERFEST: Marit arrangerer sin egen sommerfest i hagen på vinteren - alkoholfri selvsagt. FOTO: Privat
SOMMERFEST: Marit arrangerer sin egen sommerfest i hagen på vinteren - alkoholfri selvsagt. FOTO: Privat Vis mer

- Hender det at du lar være å dra i bursdager og fester fordi du ikke orker drikkepresset?

- Nei, det motsatte. Jeg synes det er bra å vise seg frem, og vise hvor gøy jeg har det uten alkohol i blodet. Jeg er ikke på fest, og i bursdager så ofte, så når det først byr seg en anledning skal jeg hvert fall ikke sitte hjemme fordi noen mener at jeg ikke bør komme, fordi jeg ikke drikker.

Selv om de fleste ikke godtar at Marit er avholds, opplever hun støtte fra familien, og spesielt en venninne.

- Den ene venninnen min som aksepterer valget mitt, tar meg med på byen, selv om hun drikker alkohol og jeg ikke gjør det. Vi har det kjempegøy sammen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer