Gatehunder

- Jeg brenner for gatehundene i Tyrkia fordi jeg vet hvordan det er å være alene og forlatt

Maiken vier livet sitt til å redde gatehundene i Tyrkia, sammen med mannen sin. Til tross for egne problemer, kommer alltid hundene i første rekke.

GATEHUNDER I TYRKIA: Maiken Persvang (24) har viet livet sitt til gatehundene i Tyrkia. Foto: Privat
GATEHUNDER I TYRKIA: Maiken Persvang (24) har viet livet sitt til gatehundene i Tyrkia. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Maiken Persvang (24) møtte gatehunden Silly i Tyrkia sommeren 2014. Silly gjorde et såpass stort inntrykk på Maiken, at hun var nødt til å ta henne med hjem til Norge. For to år siden flyttet hun til Tyrkia, og har siden den gang viet livet sitt til gatehundene.

– Det er på grunn av Silly at jeg i det hele tatt bor i Tyrkia og kan hjelpe disse hundene. Jeg startet opp gruppen Antalyas Gatehunder i slutten av 2015, da det ble ekstremt store utgifter. Jeg ville nå ut til mennesker som ønsket å redde en hund i stedet for å støtte oppdrettere.

Hundeglade mennesker kan donere penger, og sende utstyr til gatehundene i Tyrkia. Noen velger også å betale store summer for å få med seg en hund hjem til Norge.

– Uten medlemmene i gruppen hadde jeg aldri klart å adoptere bort så mange hunder. Det er ikke bare-bare å betale 20 000 kroner for å få en hund hjem til Norge, sier hun.

LES OGSÅ: Dette avslører hunden din om deg: - Man sier jo gjerne «som hund, så eier»

Møtte hunder i elendig tilstand

Maiken er utdannet hundetrener og bor sammen med mannen sin, to hunder og én katt. Dobermann-miksen Silly (11), som var hennes første gatehund, var veldig syk da de møttes for første gang.

– Silly var full av mark, hadde kronisk ørebetennelse og hoften delvis ute av ledd. Da hun var yngre var det noen som kjørte på henne med vilje mens hun lå og sov.

Balder, en rottweiler på rundt to år, er Maikens andre gatehund. Da han var seks uker gammel drepte han en kylling, og ble dermed innesperret i et skur.

– Jeg hentet Balder da han var 11 måneder gammel, og da var han fortsatt innesperret i det skuret. Han levde på regnvann, brød og benrester. I starten var han livredd mennesker – nå er han verdens snilleste kosebamse!

LES OGSÅ: Er det greit å la Fido være alene hjemme i mer enn 8 timer?

BALDER: Hunden Balder levde på regnvann, brød og benrester. - I starten var han livredd mennesker – nå er han verdens snilleste kosebamse, forteller Maiken.  Foto: Privat
BALDER: Hunden Balder levde på regnvann, brød og benrester. - I starten var han livredd mennesker – nå er han verdens snilleste kosebamse, forteller Maiken. Foto: Privat Vis mer

Silly hjalp Maiken ut av rusmiljøet

Før Maiken startet gatehund-prosjektet, var hun langt nede. Hun hadde misbrukt rusmidler i 10 år, og gått med selvmordstanker i enda lenger tid. Silly reddet henne fra rusen.

– Hun visste at jeg trengte henne. Av alle de tusenvis av menneskene som lå på stranden var det meg hun valgte. Det var meg hun ville adlyde, og det er meg hun fulgte etter.

Maiken mener bestemt at hun ikke hadde vært den personen hun er i dag, om det ikke hadde vært for gatehundene. (Pssst: Hunden skjønte at Unn var alvorlig syk!)

Gatehundene har gitt meg mye mer enn jeg noen gang kan klare å gi dem

– Jeg brenner for gatehundene i Tyrkia fordi jeg vet hvordan det er å være alene og forlatt. Det eneste man vil er at noen bryr seg og gir deg en klem. Gatehundene har gitt meg mye mer enn jeg noen gang kan klare å gi dem. Det knuser meg at jeg ikke kan hjelpe alle sammen.

Det er ingen tvil om at Maikens arbeid er en heltidsjobb, og hun har slitt med mange våkne netter hvor bekymringene har tatt overhånd. Både hun og mannen setter dyrenes behov foran sine egne.

– Mannen min har nesten ikke fått jobbet fordi han har måttet hjelpe meg med hundene. I en alder av 26 år fikk han påvist kreft, men vi har ikke klart å spare penger til behandling. I Tyrkia fungerer det ikke på samme måte som i Norge. Vi håper at han skal komme i gang med behandlingen snart.

I 2016 sendte Maiken 16 hunder og én katt avgårde med flyet mot Norge, Sverige og Danmark. Noen timer senere får hun en telefon om at hunden er trygt fremme, og kan puste lettet ut over å ha reddet enda et liv.

– Hundene får en ny start hos en familie som elsker dem. Ingen følelse kan slå den. Jeg gråter når de drar, og jeg gråter når de er fremme. Følelsen jeg hadde da Silly kom til Norge blusser opp igjen. Det kan ikke engang beskrives!

LES OGSÅ: Er hunden din deprimert? 

FLYTTET TIL TYRKIA: Maiken (til venstre) flyttet hun til Tyrkia for to år siden, og har siden den gang viet livet sitt til gatehundene. Foto: Privat
FLYTTET TIL TYRKIA: Maiken (til venstre) flyttet hun til Tyrkia for to år siden, og har siden den gang viet livet sitt til gatehundene. Foto: Privat Vis mer

Felix sjarmerte seg til Norge

Noen av hundene sørger for å feste seg ekstra godt i minnet til Maiken. En av disse er Felix, en ung hund som ble påkjørt rett foran øynene hennes. Heldigvis kom han så å si uskadet fra hendelsen.

– Det tok tre måneder før jeg i det hele tatt fikk ta på han. Nå er han i Norge hos en erfaren hundeeier som elsker han kjempehøyt, sier Maiken fornøyd.

– Jeg er medlem i gruppa og har sendt noen bidrag for å hjelpe til. En dag så jeg et bilde av Felix, og da var jeg solgt. De flotte blå øynene førte til at jeg smeltet helt, sier Eva Nordgård.

Det var da kronerullingen startet. Takket være gavmilde medlemmer fikk Eva samlet inn nok penger, slik at hun kunne reise ned til Tyrkia for å hente Felix i oktober i fjor. Beløpet kom på 13 000 kr, i tillegg til dyre flybilletter.

– Da jeg hentet Felix var han livredd. Selve flyturen hit, med tre-fire kontroller, var lang og tøff. Han var utrolig redd da han endelig kom hjem til oss, men så ga jeg han en hel kylling, og etter kun to timer fikk vi lov til å kose med han, forteller Eva.

Felix hadde behov for mye tilvenning i starten. Bare det å få han inn og ut av buret, og å ta av og på bånd, førte til hyling og skriking. Nå er han snart ett år, og stortrives hos sin nye familie.

– Jeg hadde en hund fra før av, og de går kjempefint overens. Han er utrolig lettlært og snill – han elsker å få kos og oppmerksomhet fra alle, sier Eva.

Eva setter pris på at det er strenge regler for å ta med seg hunder fra utlandet – på den måten er det kun «lovlige» hunder som krysser grensene. Hun frykter at det skal bli forbudt – det vil kun føre til ulovlig smugling av syke hunder.

– Jeg er veldig glad for at Felix kom til oss – han hadde aldri overlevd på gaten. Det er rart at han slo seg til ro etter kun et par timer, men han var nok takknemlig og følte at det var her han hørte hjemme.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke la hunden slikke deg i ansiktet!

Øker risiko for parasitter og sykdom

Ifølge Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver i seksjon Dyrehelse i Mattilsynet, vil gatehunder som kommer til Norge gi en betydelig risiko for nye parasitter og sykdommer.

– Å hjelpe gatehunder er et prisverdig initiativ, men Mattilsynet advarer mot dette, og vil heller anbefale å støtte organisasjoner som hjelper hundene i landet de er i. Det er også mange hunder i Norge som trenger et nytt hjem, og det er en like god dyrevelferdshandling å hjelpe disse.

Potensielle sykdommer hundene tar med seg kan være vanskelige å oppdage og å behandle – utfallet for hunden kan i verste fall være dødelig. Mennesker kan også smittes.

– En gatehund kan virke frisk når man tar den med fra hjemlandet, men så kan den utvikle sykdom i ettertid. Ofte kjenner man ikke historien til hunden – dermed kan de ha vært utsatt for smitte fra både andre gatehunder og ville dyr, sier Tronerud.

Maiken påpeker at det er viktig å følge Mattilsynets regler vedrørende vaksiner, tester, dokumenter og tabletter – det er mye som kreves. Prosessen går over 120 dager, og kostnadene blir store dersom man ikke finner et godt fosterhjem mens hunden blir klargjort for adopsjon.

– Man må smøre seg med tålmodighet hele veien, men det er så absolutt verdt det! Det er ikke bare vi som hjelper og redder hundene, de redder også oss.

Maiken har nå stoppet med adopsjoner for en stund, og bruker pengene som blir samlet inn til mat, nødvendig utstyr og akutte tilfeller.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer