Brystkreft

- Jeg burde ha stolt på at noe var galt

Kaja Grinde Skovrup (37) fikk store smerter i brystet under amming. Legene mente det ikke var noe unormalt, men fire år senere fikk hun diagnosen brystkreft.

BRYSTKREFT: Kaja Grinde Skovrup (37) har fått erfare hvor viktig det er å lytte til kroppen, og stå på sitt, selv om man føler at man ikke blir hørt. Foto: Astrid Waller
BRYSTKREFT: Kaja Grinde Skovrup (37) har fått erfare hvor viktig det er å lytte til kroppen, og stå på sitt, selv om man føler at man ikke blir hørt. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

- Jeg følte at ingen trodde på meg. Ingen tok det på alvor. Tanken jeg sitter igjen med, er at jeg burde ha stolt på at noe var galt, og at jeg kjenner kroppen min best, sier Kaja Grinde Skovrup (37).

KK besøker Kaja hjemme hos henne og familien på Høvik. Hjemmet er lyst, åpent og strøkent. Sola skinner igjennom vinduene, og på kjøkkenbenken står det nybakte rundstykker. Før bakte Kaja veldig mye, men nå skjer det ikke så ofte lenger.

- Jeg hadde et veldig aktivt liv. Jeg jobbet masse, hadde mange prosjekter på gang, startet et nytt selskap på siden, og brukte tid på venninner. Nå får jeg ikke til alt det lenger; jeg har vært nødt til å omprioritere hva jeg bruker tid og krefter på.

Livet endret seg for tre år siden da Kaja fikk diagnosen brystkreft – fire år etter at hun oppdaget symptomer.

- Jeg burde ha stått på mitt, istedenfor å bli flau over at jeg ikke ble trodd.

Smertefullt å amme

Kaja var 30 år gammel, og hadde fått sitt første barn. Hun kjente smerter dypt inne i brystet når hun ammet. At ammingen oppleves vanskelig, er ikke unormalt, og de seks-syv legene hun snakket med, fortalte henne det samme; at de aldri hadde hørt om smertene hun forklarte. De beroliget henne med at det er mye som skjer i kroppen når man ammer, og at det mest sannsynlig ikke var noe alvorlig. Hun var jo så ung.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer