Anett Sturk

- Jeg drakk av feil grunner

Etter en turbulent tid med skilsmisse og et hus som brant ned til grunnen, var det flere sider ved Annetts liv som måtte under lupen.

TIL STEDE: – Det er befriende å være 100 prosent til stede i livet, sier Annett. Foto: Morten Eik
TIL STEDE: – Det er befriende å være 100 prosent til stede i livet, sier Annett. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerdagen hadde vært som maleriet hun har hengende over stuesofaen – fylt med sterke, lekne farger. I sin lille Mini var Annett Sturk (49) på vei hjem etter endt arbeidsdag, hjem til matlaging og et lite glass vin til oppgaven. Eller to.

– Det var en sødme som var blitt et hverdagsanliggende. Hvis jeg var nedfor og tenkte for mye, ble bekymringene kuttet som aspargestopper, med troen på at livet ble enklere og lettere med et glass vin, medgir hun. LES OGSÅ: Gunn-Helen Øye: Jeg er en alkis

Med viltre krøller, nakne føtter og armer som engasjert fyker i været forteller forfatteren, interiørkonsulenten og foredragsholderen om tabuet hun først delte på bloggen sin sturk.no – om å drikke alkohol på feil premisser. «Det snek seg inn en aksept, og jeg lukket øynene», skriver hun.

– Jeg vil ikke at noen av Allers‘ lesere skal oppleve dette som en pekefinger, men heller som inspirasjon. Mange kan nyte ett glass eller flere, og ha det godt med det. Også jeg kunne gjøre det. Men for meg ble det også av feil grunner.

ET HJEM MED ATMOSFÆRE: – I jobben min synes jeg det er utrolig gøy å få ut potensialet, enten det er i hjem eller i mennesker. Alle sitter vi på store menneskelige ressurser, sier Annett Sturk, forfatter, blogger og interiørkonsulent. Foto: Morten Eik
ET HJEM MED ATMOSFÆRE: – I jobben min synes jeg det er utrolig gøy å få ut potensialet, enten det er i hjem eller i mennesker. Alle sitter vi på store menneskelige ressurser, sier Annett Sturk, forfatter, blogger og interiørkonsulent. Foto: Morten Eik Vis mer

– Da jeg innså at hverdagskosen med vin hadde blitt en krykke for meg, leste jeg selvhjelpsboka til Allen Carr. Der lærer du å sette en dato for når du slutter. Høres veldig enkelt ut, men jeg skjønner at dette er forskjellig for alle. Metoden funket for meg. Nå har jeg ikke rørt alkohol på seks måneder, og er veldig fornøyd. LES OGSÅ: Kathrine (42) drikker alkohol hver dag

Bedre humør

Annett føler at hun er mer på plass i livet sitt – at hun er mer harmonisk og har mer energi etter alkoholkutten.

– Problemet mitt var ikke at jeg drakk for mye, men at vinglasset dekket over mitt virkelige jeg – som det å tørre å være sårbar, det å kjenne på følelser som ensomhet, det ikke alltid å føle seg hjemme i A4-verdenen. Jeg tror mange av oss går rundt med slik ­bagasje, og det er faktisk godt og livsbejaende å møte den edru, sier hun.

MOR OG SØNN: Felix (18) mener mamma er blitt i bedre humør etter at hun kuttet ut vinen. – Jeg er blitt mer harmonisk og er full av energi, sier Annett. Foto: Privat
MOR OG SØNN: Felix (18) mener mamma er blitt i bedre humør etter at hun kuttet ut vinen. – Jeg er blitt mer harmonisk og er full av energi, sier Annett. Foto: Privat Vis mer

– Til lokalavisen din, Asker og Bærum budstikke, uttaler sønnen din at du er blitt i bedre humør etter at du kuttet ut vinen?

– Jeg hadde nok kortere lunte før, og var mer grinete om morgenen. Jeg drakk aldri mer enn to glass på hverdagene, for ellers ble jeg veldig dårlig.

Ikke bare humøret, men livet generelt kjennes bedre.

– Det er som om alt jeg gjør gir et sterkere inntrykk nå. Jeg er mer til stede i samtalene.

– Den eneste forskjellen er at jeg går litt tidligere hjem fra ­fester – for når de andre begynner å bli brisne, begynner jeg å gjespe!

Annett Sturk er en som skiller seg ut i mengden. Hun har aldri bare fulgt strømmen, men gjort egne valg.

– Jeg har vært annerledes fra dag én og aldri passet inn i noen boks. Hvorfor skal vi alle gjøre det samme som naboen? Kanskje det har noe å si med at mine foreldre jobbet i SAS, og at vi reiste ufattelig mye da jeg var ung. Jeg har alltid vært nysgjerrig på det nye, og hele veien forsøkt å lære av erfaringene livets svinger gir.

LES OGSÅ: Mistet mamma til alkoholen, men døtrene hadde heldigvis hverandre

Ble separert

– Noen vil sikkert mene at det svingte i overkant mye i 2013, da du opplevde separasjon og husbrann med få måneders mellomrom?

– Barna mine, Phoebe (16) og Felix (18), mener at jeg ikke har reagert nok etter de to opplevelsene, men slik ser jeg det: Ingen døde i brannen, og vi fikk båret ut mesteparten av det vi eide. Sånn sett var vi heldigere enn mange andre i samme situasjon, og for meg var det ikke veldig traumatisk.

– Skilsmissen var en mye ­tøffere opplevelse. På forhånd hadde jeg ikke reflektert over hvor mye av seg selv som legges i et samliv. Jeg trengte lang tid på å finne tilbake til meg selv, og finne svarene på små og store spørsmål.

– Hva har du funnet ut?

– Mange ting. At jeg er høysensitiv, ekstremt opptatt av frihet og opptatt av å kunne omgås personer jeg kan være dønn ærlig med. Dessuten trigges jeg av å se når vi mennesker ikke ser vårt fulle potensial, og av hvilken innsikt vi alle er utstyrt med. Tenk bare på hvor ofte du egentlig sitter på svaret selv, men ikke sier det?

Alkoholsavn?

– Dønn ærlig: Hvor ofte savner du å kose deg med et glass vin?

SUKSESS: Anett og Hilde Hummelvoll gjorde stor lykke med «Forandring fryder» på NRK TV. Duoen har også gitt ut flere bøker med tema interiør. Foto: Privat
SUKSESS: Anett og Hilde Hummelvoll gjorde stor lykke med «Forandring fryder» på NRK TV. Duoen har også gitt ut flere bøker med tema interiør. Foto: Privat Vis mer

– Jeg savner ikke smaken, men følelsen: Det var deilig å kunne hvile i noe annet, som det å drikke et glass vin innebar for meg. Men trangen er borte på få sekunder, for jeg vil heller være til stede i livet på den måten jeg er nå. Livet byr på dårlige dager, men det byr også på humor og latter.

Annett står stødig i valget sitt og er ærlig om det: – Det hadde vært enklere å si til omverdenen at jeg ikke tåler alkohol eller komme med en annen unnskyldning, men så har jeg tenkt: Hvorfor i all verden må jeg utstyre – eller unnskylde – meg med en merkelapp? Spør folk, svarer jeg at jeg har kuttet ut alkohol og er fornøyd med det.

LES OGSÅ: Slik kan du enkelt kontrollere alkoholinntaket

Nyter hva livet byr på

Annett har et smil som danser fra munnvik til munnvik. Og stappfull kalender. Når vi møter henne, er det rett før hun skal ha med en gjeng på kombinert male- og selvutviklingskurs til Frankrike. Målet er som alltid å hjelpe andre kvinner å la både penselen og tankene få fri flyt.

TO GODE VENNER: Annett Sturk og hunden Champis (1 1/2) har mye moro sammen. Hjemme får Champis ligge i sofaen, for matmor er ikke så glad i for mange regler ... Foto: Morten Eik
TO GODE VENNER: Annett Sturk og hunden Champis (1 1/2) har mye moro sammen. Hjemme får Champis ligge i sofaen, for matmor er ikke så glad i for mange regler ... Foto: Morten Eik Vis mer

– Det er så mye vi mennesker alltid får vite at vi «bør» og «må». Selv deler jeg gladelig med hvordan jeg har turt å slå ut begrensningens vegger – og har det bedre med meg selv, konstaterer 49-åringen. LES OGSÅ: - Jeg kunne drikke en kartong vin om dagen

Følg Annetts blogg!

Annett Sturks verden er full av farger og muligheter.
Hun jobber som interiørkonsulent, forfatter og foredragsholder. Les mer på sturk.no

Drikker du for mye?

Er du bekymret over drikkemønsteret ditt? Du kan få hjelp til å få oversikt over hvordan og hvor mye du drikker.

Hvor mye er mye? Et spørsmål som har vært mye diskutert, er om man innenfor visse konsumgrenser kan drikke trygt og ubekymret. Hvor mye alkohol som er ­helseskadelig, avhenger av individuelle forskjeller som vekt, høyde, og hvilke ­konsekvenser alkoholen har for den enkelte.

Hvordan endre kurs? For mange er en god samtale med fastlegen det første­­ ­steget på veien til å få klarhet i om du drikker på en helseskadelig måte. Fastlegen kan hjelpe deg med å finne ut hvilket drikkemønster du har, og eventuelt endre drikkemønsteret.

Hvordan gå fram? Sammen med fastlegen og eventuelt sosialtjenesten, frisklivssentralen eller lignende i kommunen, kan du finne en oppfølgingsmåte som passer deg, og som kan ­bidra til at du får hjelp der du bor.

Annen hjelp? Selvhjelp kan være et alternativ eller et supplement til behandling. Selvhjelp er å ta tak i egne muligheter, ta ansvar for livet sitt og selv styre det i den retningen man ønsker. ­Mange med rusproblemer opplever at selvhjelpsgrupper er nyttig.

Les mer på helsenorge.no

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer