Fattigdom i Norge:

- Jeg dropper ofte å spise middag selv, sånn at barna skal få nok mat

Likevel er det umulig for pappa Christian René (32) å gi ungene den sommerferien de fortjener.

FATTIGDOM I NORGE: Christian René syns det er viktig å stå frem og snakke om det å ha dårlig råd i dagens samfunn. Selv om han har sluttet å skamme seg over livssituasjonen, er det fortsatt veldig vanselig å få endene til og møtes med 900 kroner i uka. Foto: Privat
FATTIGDOM I NORGE: Christian René syns det er viktig å stå frem og snakke om det å ha dårlig råd i dagens samfunn. Selv om han har sluttet å skamme seg over livssituasjonen, er det fortsatt veldig vanselig å få endene til og møtes med 900 kroner i uka. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir sagt at vi som er født i Norge i denne tiden har vunnet førstepremien i livets lotteri. Likevel er det ingen hemmelighet at det også her i landet finnes fattigdom, selv om det ikke kan sammenlignes med u-landsfattigdom.

Fattigdommen i Norge er ofte usynlig og svært skambelagt. Ifølge Matsentralen er blant annet de som lider av psykiske plager, langtidsledige, unge enslige, enslige forsørgere, par med små barn og familier med tre eller flere barn, ekstra utsatt for å havne i norsk fattigdom. Også langtidssyke og mottakere av sosialhjelp sliter ofte i større grad med å få endene til å møtes.

En av de som har opplevd selv å vokse opp og leve under trange kår, er Christan René Toften.

- Jeg tenker fattigdom går i arv, og frykter selvfølgelig mine barn skal havne i fattigdom.

Langtidssyk

Som 18-åring hadde ikke Christian René tenkt at livet skulle bli slik som dette. Skiengutten hadde da en 100 prosent stilling i matbutikk. Men snart begynte følelsene og ta overhånd. For han gikk hele tiden og så seg over skulderen. Minner fra barndommen om plaging og mobbing hadde gjort noe med den unge mannen. Han fullførte ikke videregående og måtte etter hvert slutte i jobben.

Diagnosen kom etter hvert: Angst og depresjon. Noe som førte til at han i årene som fulgte, ikke fikk til å være i fast jobb.

Så blir han pappa, først til en liten gutt - så til en til. De to skal bli hans største glede i livet.

- Det hjelper veldig psykisk å ha guttene annenhver uke. Da koser vi oss, spiller spill sammen inne eller er ute og sparker fotball.

Nå i en alder av 32 år, er Christian René veldig usikker på fremtiden og økonomien. På grunn av sykdommen har han vært under arbeidsavklaringspenger (AAP) fra NAV siden 2019. Nylig begynte han i arbeidstrening og jobber 35 prosent stilling som kokk. Men han sliter økonomisk for å få endene til å møtes. Det er dessuten ekstra vanskelig uten et stort nettverk rundt seg til å hjelpe.

- Økonomien har blitt verre gjennom årene fordi veksten i ytelsene fra Nav ikke er bra nok i forhold til generell prisvekst.

Uten å ville fortelle akkurat hvor mye, sier han at han har opparbeidet seg en del gjeld gjennom årenes løp fordi inntektene ikke har vært i nærheten av hva han har hatt i utgifter.

- Spesielt nå det siste året hvor prisveksten på alt har vært skyhøy. Jeg har måttet velge mellom mat, strømregninger og internettregninger. Man velger da selvfølgelig mat og betaler mindre på det andre.

Lar være å spise selv

Omtrent 62 prosent av den norske befolkningen har mindre enn 500 000 kroner i årlig inntekt, ifølge Fri Fagbevegelse. Christian René er blant de 14 prosentene som tjener mellom 200 000 og 299 000.

Han får utbetalt mellom 18000 og 19000 i måneden, alt etter hvor mye han jobber, blir AAP-utbetalingene justert.

Når husleie, strøm, barnehage, telefon, internett og øvrige regninger er betalt, forteller han at han pleier å sitte igjen med rundt regnet 3500 kroner. Dette skal han handle mat, klær og husholdningsartikler for.

- Når det gjelder matbudsjett så ligger den på cirka 900 kroner i uka, og det er da ikke mye mat man får for det.

Han forteller at det derfor stadig hender at han lar være å spise middag selv, sånn at guttene får nok mat.

Den lille familien vet aldri hva de skal spise fra dag til dag. For pappa har utviklet en rutine på at han hver dag etter han har levert i barnehagen, stikker innom matbutikken og ser hva som ligger i disken med snart utgått varer. Det går i det, og billige First Price-varer. Med økte matvarepriser er det dessuten blitt vanskeligere å velge sunne alternativer, forteller han.

- Det er vondt å leve sånn, men jeg er ferdig med å skamme meg, forteller han.

Han har til og med vurdert såkalt «dumpster diving». Hvor man leter i matbutikkers avfallsdunker etter mat som er kastet. Men han får seg ikke til å gjøre det. For det er der skammen starter for Christian Renés del.

- Når jeg er på butikken og handler til meg og guttene mine, gjør det jo vondt å se hva andre har råd til å legge i sin handlekurv. Det er som om andre har flust av penger, men jeg skjønner jo at andre også har en familie som må ha mat, sier han.

EN DRØM: Det å ta med guttene på badeland, tivoli eller utenlandsferie er foreløpig bare en fjern drøm for Christian René. FOTO: NTB
EN DRØM: Det å ta med guttene på badeland, tivoli eller utenlandsferie er foreløpig bare en fjern drøm for Christian René. FOTO: NTB Vis mer

Kan bare glemme badeland

Eldstegutten begynner på skolen til høsten og gleder seg veldig til å starte i første klasse. Men pappa vil helst ikke tenke så mye på det. For det betyr økte utgifter. I tillegg sliter han med dårlig samvittighet. For han kan ikke gi barna de skoleferiene som mange andre foreldre kan.

- Jeg hadde jo lyst til å lage en plan om å ta med guttene til Sommarland i Bø, men for oss tre vil det koste over tusen kroner bare å komme inn, og det blir helt umulig for meg å få til. Men jeg kjenner noen som har et telt vi kan låne, så det blir kanskje noen overnattinger i telt i hagen eller på en teltplass et sted, forteller han.

Og ganske riktig. For både Tusenfryd og Sommerland i Bø opererer med priser utfra høyde og ikke barnets alder. I juli vil det koste minst 1257 kroner bare å komme inn i på Sommerland i Bø for to barn under 140 centimeter og en person over 140 centimeter. Det er nesten samme pris dersom det er to over 140 centimeter og en under.

På Tusenfryd kan to personer under 120 centimeter og en over få en dag i parken for 1497 kroner.

- Med så lite å rutte med, er det noen ganger rom for å kunne unne dere noe ekstra - som å gå ut og spise, en kinotur eller bowling?

- Nei, det er ekstremt sjelden vi er ute og spiser. Sist gang var på 17. mai og da var vi på den restauranten jeg jobber på, for der får jeg litt rabatt.

KOSTER: Det koster å skulle ha med seg familien i fornøyelsesparker. For en voksen og et lite barn er det nesten ikke forskjell i pris. Totalt over 1300 kroner for en dag. FOTO: Skjermdump
KOSTER: Det koster å skulle ha med seg familien i fornøyelsesparker. For en voksen og et lite barn er det nesten ikke forskjell i pris. Totalt over 1300 kroner for en dag. FOTO: Skjermdump Vis mer

Fikk uventet hjelp

Det har vært mange tøffe år for han. Han er bare 32, men er full av bekymringer for fremtiden, men det er av og til noen lyspunkt. Før jul i fjor hadde han solgt både seng, TV og TV-benk for å ha litt å rutte med.

I tillegg fikk flere nyss om hvor trangt det sto til, dermed var det flere bedrifter som rev i gaver og penger til dem, slik at Christian René fikk betalt strømregningen og ungene hadde flere gaver å pakke opp. Han blir tydelig rørt når han snakker om det:

- Jula ble egentlig ganske fin. Vi hadde god mat og de hadde mange gaver og pakke opp. To-åringen ble aldri lei av å åpne gaver og jeg satt der og gråt fordi det var så godt å se hvor fornøyde de var.

Men selv forteller han at han unner seg lite. Han drømmer om å kunne ta seg råd til å dra på kino, eller dra på kjøpesenteret og handle seg nye klær, slik som mange andre gjør. Han håpet at med en ny regjering, så skulle det bli «vanlige folks tur», men for han føles det bare som det er blitt enda vanskeligere.

- Jeg lever ikke, jeg eksisterer bare.

32-åringen forteller om enda en drøm, som han ikke kan se for seg hvordan skal kunne gå i oppfyllelse:

- En drømmeferie for meg hadde vært å dra utenlands eller få lånt hytte ved sjøen på sommeren. Jeg har aldri hatt ferie utenfor Norge og Sverige.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer