Trillingfødsel:

- Jeg elsker ikke mammakroppen min

Norske Maria har gått viralt med trillingblogg. Nå viser hun hele reisen i NRK-program.

MAMMAKROPPEN: Maria Nordø Jørstad er mor til treåringen Mikael og trillingene Agnes, Filip og Iben på ett år. FOTO: @triplets_of_copenhagen
MAMMAKROPPEN: Maria Nordø Jørstad er mor til treåringen Mikael og trillingene Agnes, Filip og Iben på ett år. FOTO: @triplets_of_copenhagen Vis mer
Publisert

KK informerer: Dette intervjuet ble gjort i januar 2020 - i forbindelse med første sesong av Trillingliv på NRK.

For ett år siden intervjuet vi norske Maria Nordø Jørstad (37), som er gift med danske Anders (41), dagen før hun fødte trillingene Iben, Filip og Agnes. Maria fortalte den gangen at da hun fikk vite at hun skulle bli mor til tre barn på én gang, begynte hun å hulkegråte - samtidig som hun fikk lattekrampe.

I NRK-serien Trillingliv viser hun og mannen hele reisen fra å gå fra å være to til å bli en familie på seks. I april 2021 ble sesong 2 av programmet tilgjengelig via NRK.

- Jeg gråt og lo om hverandre fordi det var så absurd. Man ser seg selv litt utenfra. Som i en film. Så kom alle tankene på én gang. Det å skulle gå gravid med trillinger... og fødselen - hvordan blir den? undret hun seg over dagen før den planlagte trillingfødselen fant sted i Danmark.

Og akkurat det spørsmålet stilte vi henne ett år senere. Hvordan var det å få tre babyer på én gang?

- Det var en utrolig rørende og overveldende opplevelse, samtidig som vi følte en enorm lettelse over at alle tre var i så god form. Fødselen gikk som den skulle, men det tok litt tid å komme seg igjen etterpå. Det var ni intense uker med diverse smerter på grunn av keisersnittet, brystbetennelse og sånne ting. Men etter de ukene var jeg heldigvis tilbake i form igjen, sier hun i dag.

- Kroppen min bærer preg av fødselsskader

Nå som det har gått ett år har den store babymagen endelig krympet, men Maria er ærlig og forteller at kroppen hennes naturlig nok er blitt helt annerledes etter trillingfødselen.

- Det er veldig stor forskjell før og etter. Kroppen min bærer preg av fødselsskader, som ikke lar seg fikse av seg selv. Det føles veldig fremmed når jeg ser meg seg i speilet. Jeg har fått en helt ny versjon av kroppen min, med typiske ammepupper og overflødig hud på magen, forklarer hun.

Om ett år skal hun operere bort den overflødige huden på magen, og sy sammen magemusklene som delte seg da hun bar de tre barna i magen. Det er en operasjon hun får dekket av den danske stat.

- Jeg vet at jeg skal gjennomføre operasjonen om ett år, så det er jo bare en midlertidig situasjon. Derfor tar jeg det ikke så tungt at kroppen min er blitt annerledes etter fødselen. Jeg har veldig svak kjerne, og når jeg skal gå opp av sengen, så må jeg gjøre det på siden. Jeg skal helst ikke bruke magemuskelene heller. Jeg har hatt PT hele veien, som har gitt meg øvelser jeg skal gjøre, men det er utrolig kjedelig og vanskelig å finne tid og ork til å få gjort dem noen ganger i uken, sier hun og ler.

I et innlegg hun postet på Instagram-profilen to dager før trillingene feiret ettårsdagen sin, viste hun frem magen post fødsel, og forklarte hvordan kroppen hadde forandret seg de siste tolv månedene.

UTVIKLING: På Instagram har Maria delt bilder av magen etter fødselen. FOTO: @triplets_of_copenhagen
UTVIKLING: På Instagram har Maria delt bilder av magen etter fødselen. FOTO: @triplets_of_copenhagen Vis mer

«Nå er jeg nede i vekten jeg hadde før fødselen, men har fremdeles en liten mage. Jo mer den krymper, jo mer overflødig hud får jeg, noe som ikke akkurat er verdens vakreste syn. Men det gjør meg ikke trist eller sint. Det er litt «blah», men jeg må le noen ganger av meg selv når jeg ser meg selv i speilet og toppen har sklidd opp og den overflødige huden henger over buksekanten. Så, jeg elsker ikke mammakroppen min, slik mange sier at de gjør. Men jeg hater den heller ikke. Jeg prøver bare ikke å la det gå inn på meg. Den er som den er, og den går fremdeles gjennom en prosess, og det må jeg bare akseptere. I alle fall for nå, og i året som kommer.», har hun tidligere delt på sosiale medier.

I april i år delte Maria et innlegg på Instagram, der hun viste frem magen sin seks måneder etter fjerning av overflødig hud som hun fikk gjort høsten 2020.

Utfordring å fordele oppmerksomheten på fire stykker

Fra før hadde ekteparet Maria og Anders sønnen Mikael, og den nå tre år gamle gutten har altså vært storebror i ett år. Maria forteller at det stort sett har gått greit med sønnen og de tre små, men at det hender at han noen ganger kan bli litt voldsom under lek, og når han skal dele ut klemmer til småsøsknene.

- Det har gått veldig fint alt i alt etter at han ble storebror, men det hender noen ganger at han klemmer litt for hardt og sånn, men han er jo samtidig også veldig søt og god med dem.

- Hva er den største utfordringen med å være mor til fire barn mellom ett og tre år?

- Det er nok det å dele oppmerksomheten på fire stykker. Treåringen krever nesten én foreldre i seg selv. Så det er noen ganger enklere at en av oss er med ham, og den andre med de tre små. Men det er veldig hyggelig å være en stor flokk.

I slutten av september dro firebarnsmoren på sin aller første alenetur siden hun fant ut at hun skulle bli trillingmor. Turen gikk til Bergen, hvor hun var på besøk hos lillesøsteren sin. Til KK forteller hun at da hun dro hjemmefra føltes det ganske merkelig, men at det ikke tok lang tid før hun satte pris på alenetiden.

- Ja, det var deilig! Det var veldig merkelig å dra hjemmefra, men så fort jeg satt på toget til flyplassen klarte jeg å nyte det. Da føltes det deilig. Svigermor skulle være der hele helgen, og hun passer dem flere ganger i uken, så hun har veldig kontroll på det. Anders har jo også vært veldig involvert hele veien, så jeg var ikke bekymret i det hele tatt. På hjemveien gledet jeg meg veldig til å se dem igjen. Det holdt med to dager, sier hun og ler.

Maria og Anders møtte hverandre for fem år siden, samme uken som Maria hadde flyttet midlertidig fra Sagene i Oslo til København i Danmark for å jobbe på et TV-prosjekt. Det tok ikke lang tid før hun lastet ned datingappen Tinder for å sjekke ut hva som rørte seg i «Kongens by». Og dér var danske Anders.

To år etter at de møttes for første gang ble de foreldre til Mikael, og da de fant ut at de skulle bli trillingforeldre fridde Anders til Maria. Bryllupet sto i København 23. juni 2018 - tre måneder før trillingene kom.

Har planer om å flytte tilbake til Norge

Storebror Mikael har foreløpig sitt helt eget rom, mens foreldrenes opprinnelige seng er byttet ut med en litt mindre, slik at de tre barnesengene har plass på rekke og rad på soverommet.

Dagene går for det meste i å passe på de tre små, som nå har begynt å klatre overalt i leiligheten, og som ikke er langt unna å ta sine første skritt. Sånn sett er det bra at Maria nå kan leve av Instagram og bloggingen, noe hun håper hun kan gjøre frem til etter operasjonen.

- Det passer oss veldig bra nå, at det faktisk går an å få inntekt av Instagram-profilen også, for jeg bruker veldig mye tid på den. Jeg kan ikke gå tilbake til hundre prosent jobb i TV-bransjen med det første, med fire små barn.

I januar begynner trillingene i samme barnehage som storebror Mikael. Når han er skoleklar, er planen å flytte til Norge.

- Vi har en plan om å flytte til Norge når skolen starter for eldstemann. Det var avtalen hele tiden. Vi måtte inngå et kompromiss siden begge egentlig ville bo i sitt eget land. Men nå har vi bodd i Danmark i to år allerede, så da passer det bra når den tid kommer. Vi har lyst til å flytte til Nesodden siden familien min bor der, fordi vi synes det er viktig å bo i nærheten av hjelp. For det kommer vi nok til å trenge i noen år fremover, siden vi har så mange små barn!

- Drømmer dere om flere barn?

- Anders har sterilisert seg, så det blir ingen flere barn på oss! Det holder med de fire vi har, og vi er veldig fornøyd med at det ble sånn, sier hun og ler hjertelig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer