Polyamori:

- Jeg er alltid bare sammen med én av dem om natten

Rita (57) har to menn. Hun overnatter hos én av dem etter en oppsatt plan. Rettferdig må det være.

POLYAMORI: Tom, Wiggo og Rita på ferietur i Sverige. God stemning i trioen. FOTO: Privat
POLYAMORI: Tom, Wiggo og Rita på ferietur i Sverige. God stemning i trioen. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– I vårt forhold er det kjærligheten som gjelder, sier Rita Kristiansen (57)

Hun elsker begge sine menn, ektemannen Tom Eirik Nilssen (49) og kjæresten Wiggo Johansen (69). Mennene er heterofile og respekterer hverandre høyt. De har en «bromance», er altså veldig gode venner, selv om de på mange måter er svært ulike.

– Vi er kjærester med samme dama, og har derfor valgt å bo sammen som familie, sier Tom.

Men selv om han definerer seg som polyamorøs, lever de tre som et vanlig monogamt samboerpar, bare at de er en trio i stedet for en duo. Og kjærligheten blomstrer. Rita snakker varmt om de gode egenskapene mennene har, og hvor rause og omsorgsfulle begge er.

GLAD JUL: Dette er tradisjonsbildet som trioen tar hver julaften under Mistetoe. FOTO: Privat
GLAD JUL: Dette er tradisjonsbildet som trioen tar hver julaften under Mistetoe. FOTO: Privat Vis mer

Sex er privat

– Vi dømmer absolutt ingen for hva de gjør seksuelt. Om man er aseksuell, biseksuell, bdsm eller noe av alt annet som finnes av legninger, spiller det ingen rolle. Om ørten stykker ønsker å ha sex i en lysekrone, er det helt greit så lenge alle er der frivillig og er voksne. Selvsagt så lenge ikke barn eller dyr er involvert, sier Rita bestemt på telefonen hjemme fra Korgen.

– Sex er privat og trenger for eksempel ingen endringer innenfor byråkratiet. Hva voksne mennesker gjør på soverommet er helt opp til dem. Det jeg har med Tom, blir mellom oss to. Og det jeg har med Wiggo, blir mellom oss to. Mennene har ikke adgang til hverandres soverom, og jeg er alltid bare sammen med én av dem om natten. Jeg er på en måte i to separate forhold.

Ellers er selvfølgelig vanlig kos, kyss, klapp og klem lov i hele huset og ute.

Rita forteller at de på ingen måte prøver å skjule at de er en trio, og at folk flest vennet seg fort til det. Noen stygge kommentarer har hun fått, noen «gode venner» forsvant, men de aller fleste bryr seg ikke.

Når de er ute sammen, går Rita gjerne i midten og holder begge mennene i hånden. Det samme på kino. Som oftest er de sammen alle tre, men Rita kan også gå på date eller reise bort med én av mennene sine. Under samtalen med Rita, Tom og Wiggo, kommer det tydelig frem at de ønsker hverandre alt godt, alle tre.

– At aldersforskjellen mellom de to kjærestene mine er 20 år, tenker vi sjelden over. I hodet er vi like unge alle tre, sier Rita.

– Ingen av oss har noe løfte på morgendagen, sykdom og død kan ramme i alle aldre. Så det er slett ikke sikkert at Wiggo er den som blir borte først, selv om han er eldst. Sånt vet man jo ikke i noen familier.

DÅP: Her er de samlet i dåp til det minste barnebarnet. FOTO: Privat
DÅP: Her er de samlet i dåp til det minste barnebarnet. FOTO: Privat Vis mer

Ble kjent med hverandre som voksne

Rita vokste opp i Åga, fire kilometer sør for Mo i Rana. Der bodde først ekteparet Rita og Tom, så flyttet Wiggo inn for fem år siden, og trekløveret ble boende i Ritas barndomshjem.

Hun ble selv tidlig ufør med helseproblemer, men er meget aktiv i Saniteten og i Omsorgsberedskapsgruppa i Rana.

Wiggo vokste også opp i Åga, men de to husker hverandre ikke fra barndom og tidlig ungdom, alder betød selvsagt mer den gangen. Wiggo har høyere utdannelse og var arbeidsleder i en vekstbedrift, før han ble pensjonist.

Tom vokste opp i Dalsgrenda, én mil fra Mo i Rana. Heller ikke han kjente noen av de andre fra oppveksten. Tom er avdelingsleder på en videregående skole, og driver i tillegg sitt eget firma. Han drar tidlig på jobb om morgenen, og sitter vanligvis på hjemmekontoret noen timer etter middag.

– I juni 2023 overtok vi gården Røssåauren etter mine foreldre. Her fikk vi mye bedre plass, og Rita, som tidligere måtte gå inn på badet hvis var sur og ville være alene, fikk nå sitt eget furterom, sier Tom og ler.

– Hun er imidlertid nesten aldri der. Rita er den mest omsorgsfulle kvinnen som finnes, og rekker alltid ut en hjelpende hånd der hun ser et behov.

Wiggo legger til at mens Tom og han sjelden krangler, er Rita en hissigpropp.

– Hun er heldigvis ikke langsint, men er en blid og omgjengelig dame. Omtanken for alt og alle overskygger fullstendig temperamentet. Kommunikasjon er svært viktig for oss alle tre, og mye kan løses med gjensidig respekt, omtanke og forståelse, og ikke minst humor, sier Wiggo.

Rita og Wiggo har sunget i kor, og vurderer å starte i et nytt kor på sitt nye hjemsted, der trekløveret også har meldt seg inn i bygdelaget. De ønsker å kunne bidra i lokalmiljøet, og håper å bli tatt godt imot. Trioen vet at det finnes flere som bor på den måten de gjør, men de kjenner ingen. Og de håper innbyggerne i den koselige, lille bygda Korgen vil møte dem som de tre selvstendige menneskene de er, selv om det er uvanlig at én dame bor sammen med to menn.

FURTESTUA: Rita i den såkalte furtestua. Hun hevder hun ikke er her så ofte. FOTO: Privat
FURTESTUA: Rita i den såkalte furtestua. Hun hevder hun ikke er her så ofte. FOTO: Privat Vis mer

Opp med hodet, Gullego!

Da Rita var 15 år, møtte hun Wiggo på en fest. Han var vokalist i bandet, Rita ble hodestups forelsket og fikk sitt første kyss. Det var noe helt spesielt med Wiggo. Rita, som var en usikker tenåring, fikk en oppmerksomhet hun ikke hadde opplevd før.

– Opp med hodet, Gullego, sa Wiggo stadig. De ordene har fulgt henne resten av livet.

Rita og Wiggo fortsatte å treffes på fest, og endte som regel opp sammen i løpet av natta.

De stiftet likevel familie på hver sin kant, Rita har tre biologiske barn og fire barnebarn.

Wiggo har tre biologiske barn og seks barnebarn.

– Da jeg traff Rita som 26-åring, hadde hun sterilisert seg, så jeg visste at jeg ikke kunne få biologiske barn med henne. Jeg ble imidlertid tatt så godt imot av hele familien, og stortrives i rollen som bestefar, så jeg føler meg utrolig privilegert, sier Tom.

– Wiggos barn og barnebarn er også vår nærmeste familie, og her behandles alle likt, uansett biologisk opphav.

Trioen har åpent hus for barn og barnebarn, og er glad for den gode plassen inne og ute. De stortrives med leker på gulvet, liv og latter med barnebarna. Eiendommen ligger landlig og fint til, med nærhet til en nydelig badestrand og en fantastisk lakseelv. Her er det nok å finne på for både små og store.

– Og furterommet mitt brukes mest til spillebule for ungdommen, sier Rita og ler.

– Rita ønsker alle i storfamilien velkommen når som helst. Hun stiller alltid opp og er gjennomført hjertegod mot alle. Det er egenskaper både Wiggo og jeg beundrer og setter stor pris på, sier Tom.

Trioen poengterer at det er takket være barn og svigerbarn de kan leve åpent slik de gjør. De har opplevd og opplever enorm støtte, og er fullstendig trygge på alle i storfamilien.

– Det kjennes på kroppen at man lever utenfor normen, og støtte fra familien er alfa og omega, sier Wiggo.

Glad hun slipper å velge

Da Rita og Tom møttes i november 2000, flyttet de raskt sammen. Men det tok sju år før de giftet seg, kanskje mest fordi Tom fant ut at han ikke var monogam. Han var åpen og ærlig om sine følelser og behov hele veien, slik at dette aldri skapte problemer for Rita.

De levde i et åpent forhold, men holdt det litt hemmelig. Tom og Rita hadde et forhold til en annen kvinne, men det er ikke noe Rita kunne tenke seg nå. Hun innrømmer at hun faktisk ville blitt litt sjalu hvis det kom en annen kvinne inn i bildet. Seksuelt tror Rita hun hadde taklet det, men som en ekstra kjæreste er hun usikker på om hun hadde vært raus nok.

Hun føler seg kjempeheldig som har sluppet å velge mellom de to mennene hun er så glad i.

– Nå jobber Tom så mye, at jeg nesten tror firmaet er «den andre dama» hans, sier Rita og ler.

– Og det er jeg i hvert fall ikke sjalu på.

TV-KOS: - Oss foran tv`n hvor vi nok er litt for ofte FOTO: Privat
TV-KOS: - Oss foran tv`n hvor vi nok er litt for ofte FOTO: Privat Vis mer

Glemte aldri sin første kjærlighet

Tom og Wiggo hadde aldri møtt hverandre, før Rita tilfeldigvis traff Wiggo igjen for drøyt fem år siden.

Men Tom hadde hørt mye om Ritas første kjærlighet, mannen som sa «Opp med hodet, Gullego!».

Wiggo merket at han fortsatt var skikkelig forelsket i Rita da han møtte henne igjen. Han kunne ikke tenke seg et liv uten denne dama, ville ikke la sjansen gå fra seg en gang til. Han tok mot til seg og møtte Tom for å fortelle om følelsene sine.

– Jeg kjente overhodet ingen sjalusi. Som polyamorøs synes jeg det er helt ok å dele Rita med en annen, så lenge det er en snill og skikkelig person, sier Tom.

– Det oppdaget jeg fort at Wiggo er, og da foreslo jeg rett og slett at han skulle flytte inn til oss.

For Rita og Tom gikk det veldig greit å gå fra duo til trio. For Wiggo opplevdes det rart, dette var en helt ny måte å forholde seg til mennesker på. Han hadde ingen fordommer, situasjonen var bare uvant og han trengte litt tid.

– Vi kommuniserte åpent helt fra starten av alle tre, og diskuterte oss frem til hvordan vi best skulle få trioen til å fungere. Noe har blitt justert underveis, og jeg er stolt av de flotte mennene mine, som begge elsker meg og gjør alt for at jeg skal ha det bra, sier Rita.

– Wiggos eneste krav var at jeg ikke skulle ha andre partnere enn de to jeg bodde med. Det har jeg heller aldri ønsket. Tom og Wiggo er mine trygge havner, som utfyller hverandre på en måte som er helt perfekt for meg.

TRE: Trioen gjør oftest ting sammen alle tre, som å gå tur hånd i hånd. FOTO: Privat
TRE: Trioen gjør oftest ting sammen alle tre, som å gå tur hånd i hånd. FOTO: Privat Vis mer

Ingen forskjellsbehandling

Rita, Tom og Wiggo tror at nærmeste familie og venner ser på det som normalen at de er tre. De blir bedt sammen i slektningers og venners konfirmasjoner, bursdager og andre anledninger. Barnebarna inkluderer alle tre når det er snakk om besteforeldre. De yngste barnebarna til Wiggo kaller Tom for «bestefar langskjegg».

– Jeg har vært ekstra heldig som har fått så stor familie, sier Tom, mens både Rita og Wiggo hevder at de har vært minst like heldige.

– Ingen av oss ser ulemper med å være tre i stedet for to, men vi må være ekstra tydelige på respekt og kommunikasjon. Og så har vi jo alltid en tredjepart som kan megle om det er en krangel på gang, fortsetter Tom.

Trioen er enige om at de samlet har bedre økonomi som tre, spesielt siden Rita er ufør og Wiggo pensjonist. Det er stort sett Rita og Wiggo som er husmor og husfar, og tar seg av hus- og hagearbeid. Tom bruker mye av tiden sin på jobb, og alle tre passer på å gi hverandre rom for å være seg selv.

– Wiggo er en arbeidsmaur, som står på hele dagen. Han er utrolig snill og kjører meg på alt. Tom forstår meg på en helt spesiell måte, og er til stor hjelp for min psykiske helse. Det er nok han som har fått meg til å bli et helt menneske, sier Rita alvorlig.

Ellers beskriver Rita, Tom og Wiggo seg som helt vanlige, kjedelige mennesker, som enten glor på tv eller spiller litt kort eller brettspill om kvelden.

De håper og tror at trioen skal bestå, men tenker som alle andre blant annet på høye renter og uroligheter i verden. De drømmer om et hus i varmere strøk, og mener det er fint å drømme om fremtiden sammen.

– Vi eier sammen og deler likt. Nå holder vi på med testamente med tanke på våre etterkommere, sier Rita.

– Vi ønsker ingen forskjellsbehandling. Men det er en komplisert affære, da det ikke finnes juridiske regler for slike forhold.

Rita, Tom og Wiggo sier ikke at de har funnet fasiten. Men de vil oppfordre andre til å følge hjertet. Et A4-liv passer kanskje ikke for alle, og det er viktig å gjøre det som føles riktig for en selv og eventuelle partnere.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet