Sonja Wanda:

– Jeg er blitt kalt neger på gata

Modell og skuespiller Sonja Wanda har kjent rasismen på kroppen. – Men det er viktig for meg å få frem at jeg har møtt mest kjærlighet, sier Sonja.

GODE MINNER: Sonja Wanda ble født i Sudan, men vokste opp i Fredrikstad. FOTO: Janne Rugland
GODE MINNER: Sonja Wanda ble født i Sudan, men vokste opp i Fredrikstad. FOTO: Janne Rugland Vis mer
Publisert

«Æsj», sa gutten og tok seg til kinnet.

Sonja var ti år og hadde gitt en klassekamerat i Fredrikstad en klem. Nå sto han der og tørket klemmen demonstrativt av, med en grimase som sa at hudfargen hennes var ekkel. Skitten og fremmed.

Åtte år tidligere. Sonja var halvannet år da moren Natalina tok henne på hofta og kastet seg inn i et av de siste flyene ut av Sudan. Mens hjemlandet var på randen av borgerkrig, og myndighetene i nord sloss mot frigjøringsbevegelsen i sør, sto Sonja snart på fremmed mark, først i Khartoum i Sør-Sudan, og siden i Egypt, og visste ingenting om at neste gang hun skulle se hjemlandet, skulle hun bedrøves av synet av mennesker som gikk rundt med tomme blikk. Mennesker med krigstraumer som vandret desorientert gatelangs og forsøkte å døyve smerten.

Til Fredrikstad

Vi møter Sonja Wanda til intervju om hvordan hun som en av de få mørkhudede i Fredrikstad på begynnelsen av 90-tallet opplevde å vokse opp i Norge. Rasisme kan ha så mange ansikt, hva slags holdninger har hun møtt, både i hjembyen og som internasjonal fotomodell?

Sonja bestiller mozzarella-salat og ekte cola. Ingenting ved den 175 cm lange jenta, som har jobbet for både Karl Lagerfeld, Ralph Lauren og Marc Jacobs, røper at livet hennes kunne tatt en helt annen vending.

– Kalt neger

Hun var seks da moren gjennom Røde Kors ble tilbudt å komme til Norge, med sine nå to barn. Faren var blitt igjen i Sudan for å kjempe, og ekteskapet var over da Sonja og moren flyktet. Sonja husker forventingen da de kjørte over broen til Fredrikstad. Hvordan hun full av iver lærte seg norsk allerede som seksåring.

– Ikke sånn å forstå at jeg har blitt mobbet i hjel, sier Sonja Wanda (35) og skryter av fine år i Fredrikstad.

– Men jeg har blitt kalt neger på gata, av en som selv kom fra India. Det var nesten det verste. Jeg har jo hatt alle disse samtalene med mamma. Hun har møtt på mye rasisme, men hun har alltid lært meg at alle mennesker er like mye verdt.

MODELL: Sonja Wanda fra Fredrikstad var en av de få mørkhudede i hjembyen. Hun er glad hun har møtt mest kjærlighet. FOTO: Janne Rugland
MODELL: Sonja Wanda fra Fredrikstad var en av de få mørkhudede i hjembyen. Hun er glad hun har møtt mest kjærlighet. FOTO: Janne Rugland Vis mer

Verdenskjent modell

Sonja utmerket seg. For hudfargen, ja vel, men også for skjønnheten. 16 år gammel satte hun og mamma seg på flyet nok en gang, nå med kursen for London. Reisen skulle bli starten på Sonjas 13 år som internasjonal modell, med den britiske hovedstaden som base og verden som arbeidsplass. En arbeidsplass der det ikke alltid var plass til alle.

– Det er ganske interessant, sier Sonja , og sikter til det å komme på såkalt casting.

– Man gleder seg, og ser en lang kø av jenter med forskjellig etnisitet. Så kommer man inn og jentene går over gulvet og får vise seg. Og så kommer jeg inn, de åpner boka mi, lukker den igjen og sier: «Takk for at du kom». Mange ganger fikk jeg ikke en gang lov til å gå foran dem. Jeg måtte virkelig kjempe for jobbene.

– Hvordan opplevde du det?

– Jeg ble jo veldig lei meg for forskjellsbehandlingen. En gang sa de at de hadde nok mørke jenter allerede. Blant 25 jenter på catwalken var det bare plass til den ene mørke, og kvoten var fylt opp allerede.

Hun smiler.

– Men det ga meg også motivasjon til å jobbe hardere og virkelig vise hvem jeg.

Gjenkjent på gata

«Er det deg? Som spiller i Exit? Du er så flink!» sier kelneren på Aker Brygge og setter rødcolaen på bordet. Sonja takker, oppriktig glad. Bekrefter at hun spiller kona til Tobias Santelmann, og sier hun fortsatt har noen scener igjen til høsten. «I’m proud», sier Sonja og forteller med utpregede Fredrikstad-ler at hun som selvlært skuespiller har prøvd å utfordre seg selv:

– Når man har bakgrunn som modell er det veldig vanskelig å bli tatt seriøst som skuespiller. Jeg må være veldig nøye med hva jeg velger.

Fransk voldteksscene

Den franske filmen «Par Instinct» var et slikt valg. Sonja beskriver hvor sterkt det var å portrettere en kvinne som havner i hendene på menneskesmuglere.

– Det er en voldtektsscene der hun blir gravid, og først hater hun barnet sitt og vil ikke ha noe med det å gjøre. Det som hadde vært en historie på papiret forandret seg da vi så hvordan mange levde. Kvinner som satt stuet sammen i et lite rom og kunne bli kastet ut når som helst. Jeg tenker på alle kvinner som gjennomgår fryktelige ting. Hvor sterke de er.

Krigen ødelagt drømmene

Sonja er eldst av tre søstre. Kun en gang har hun vært tilbake i fødelandet siden flukten, i 2005 etter at fredsavtalen var signert. Og det var da hun så dem. De levende døde i gatene. De utslåtte som skulle vært i psykiatrien, og ikke liggende sammenkrøllet på et fortau. Men hun hadde også sett krigens ettermæle hjemme i Fredrikstad – et verdenshav unna geværskuddene:

– Krigen har ødelagt så mange av drømmene til mamma. Hun mistet mange av dem hun var glad i, og ofret sine egen familie for å redde meg. Men jeg er glad jeg fikk møtt bestefaren min to ganger før han døde.

I SALG FREDAG: 17. juli er denne utgaven i butikk. Foto: Janne Rugland
I SALG FREDAG: 17. juli er denne utgaven i butikk. Foto: Janne Rugland Vis mer

Faren døde

La oss dra tilbake til 2011. Sonjas mor møtte noen slektninger i London, og snart kom hun hjem og fortalte Sonja at faren hennes var død – og at han hadde vært det i mange år.

Sonja knakk sammen. Faren hun hadde forlatt i Sør-Sudan da hun var liten, og som siden fikk tre barn med en annen kvinne. Han som hun alltid hadde håpet hun skulle se igjen. Nå var han borte.

– Jeg var helt knust da jeg fikk vite at pappa var død. Jeg gikk på byen og festet hardt, og var veldig aggressiv og sint. Han hadde vært syk, og ikke fått medisinene sine, og jeg har så sterke bilder i hodet av hvordan livet hans må ha sett ut på slutten.

Faren het Angelo. Engel. I det Sonja sier navnet kommer tårene.

– Men jeg vet at pappa er med meg hele tiden. Han er en del av meg, og selv når jeg sitter her nå, er pappa ved siden av meg.

Sluppet unna

Vi flyr ut i verden, og ser med ørnens blikk på BLM-protestene i USA og verden over. På barn, mødre og fedre som har mistet noen. Kanskje seg selv. Sonja mener den pågående kampen for likeverd er viktig, men tror det i USA er et grunnlovsproblem. At det er der endringene må komme. Men hun har venner her hjemme som har opplevde de forferdeligste ting. Selv mener hun at hun har sluppet billigere unna:

– En gang ba en mann meg sette meg bakerst i bussen, for parfymen min luktet så sterk. Jeg svarte at da kunne han heller flytte seg selv, og han hadde problem med det.

Mer stolt nå!

Om hun tenker tilbake, på gutten som tørket av klemmen hennes - og alle gangene hun ikke fikk en jobb på grunn av hudfargen, hva har det gjort med henne, å skille seg ut?

– Det har gjort meg enda mer stolt av hvor jeg kommer fra. Jeg føler meg like mye afrikansk som norsk.

Hun legger til:

– Jeg skal ikke klage. Det er viktig for meg å få frem at jeg har møtt mest kjærlighet. Ja vel, så hadde jeg ikke en hyggelig start i livet, men jeg føler at jeg har vært utrolig heldig. Om jeg får negative kommentarer, forsøker jeg å ikke bry meg, og setter hodet mer i arbeid for å få frem at jeg er her.

Hun understreker:

– Men alle opplever det så forskjellig.

– Har du noe råd å gi til andre unge som føler seg annerledes?

– Du må aldri forandre deg. Vær trygg på deg selv. Om du opplever rasisme, så snakk om det som har skjedd. Det er utrolig viktig. Få en stemme. Få det ut. Du har like mye rett til å være her som andre, sier Sonja.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer