Sonja Wanda:

– Jeg er blitt kalt neger på gata

Modell og skuespiller Sonja Wanda har kjent rasismen på kroppen. – Men det er viktig for meg å få frem at jeg har møtt mest kjærlighet, sier Sonja.

GODE MINNER: Sonja Wanda ble født i Sudan, men vokste opp i Fredrikstad. FOTO: Janne Rugland
GODE MINNER: Sonja Wanda ble født i Sudan, men vokste opp i Fredrikstad. FOTO: Janne Rugland Vis mer
Publisert

«Æsj», sa gutten og tok seg til kinnet.

Sonja var ti år og hadde gitt en klassekamerat i Fredrikstad en klem. Nå sto han der og tørket klemmen demonstrativt av, med en grimase som sa at hudfargen hennes var ekkel. Skitten og fremmed.

Åtte år tidligere. Sonja var halvannet år da moren Natalina tok henne på hofta og kastet seg inn i et av de siste flyene ut av Sudan. Mens hjemlandet var på randen av borgerkrig, og myndighetene i nord sloss mot frigjøringsbevegelsen i sør, sto Sonja snart på fremmed mark, først i Khartoum i Sør-Sudan, og siden i Egypt, og visste ingenting om at neste gang hun skulle se hjemlandet, skulle hun bedrøves av synet av mennesker som gikk rundt med tomme blikk. Mennesker med krigstraumer som vandret desorientert gatelangs og forsøkte å døyve smerten.

Til Fredrikstad

Vi møter Sonja Wanda til intervju om hvordan hun som en av de få mørkhudede i Fredrikstad på begynnelsen av 90-tallet opplevde å vokse opp i Norge. Rasisme kan ha så mange ansikt, hva slags holdninger har hun møtt, både i hjembyen og som internasjonal fotomodell?

Sonja bestiller mozzarella-salat og ekte cola. Ingenting ved den 175 cm lange jenta, som har jobbet for både Karl Lagerfeld, Ralph Lauren og Marc Jacobs, røper at livet hennes kunne tatt en helt annen vending.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer