Bahareh Letnes:

- Jeg er en gammel sjel i en ung kropp. Jeg trives ikke så godt med ungdommer

30 års aldersforskjell stoppet ikke Bahareh Letnes da hun oppsøkte Per Sandberg på Karl Johan. Måneder senere var de kjærester.

GIR UT BOK: I boken forteller Bahareh Letnes (29) og Per Sandberg (58) hvordan de først møttes og hvordan de til slutt ble kjærester. FOTO: Ida Bergersen
GIR UT BOK: I boken forteller Bahareh Letnes (29) og Per Sandberg (58) hvordan de først møttes og hvordan de til slutt ble kjærester. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi møter årets kanskje mest omtalte par til frokost på kafeen ved Grand Hotel i Oslo. Inn døra kommer de, Bahareh Letnes først og Per Sanderg hakk i hæl. Hun setter seg ned lengst unna, han ved siden av oss - som hennes støtte og sidekick.

- Skal du ha noe å spise eller drikke, spør Per og vender seg mot Bahareh.

- Jeg er ikke sulten, men jeg vil ha juice.

- Hvilken juice da? Rød eller gul?

- Rød juice.

Per går og henter med en gang. Selv går han for omelett og bacon. Den avgåtte fiskeriministeren har lovet ikke å bryte inn for mye i intervjuet. Vi er spent på om det holder. Kanskje er han like spent? Å være et stille vitne i en intervjusituasjon er vitterlig en ny situasjon for ham.

KK har nemlig gjort en avtale om å intervjue Bahareh Letnes på egne vegne, i forbindelse med utgivelsen av boken «Fremmede makter flytter inn», hvor de poserer hånd i hånd på cover, ikledd mørkeblått fra topp til tå.

- Hvorfor har du valgt å gi ut bok?

- Denne bokutgivelsen har vært helt nødvendig for meg. Jeg mener at verken jeg eller Per tidligere har fått muligheten til å forsvare oss ordentlig, dessuten har mange av påstandene i avisene vært feil. Jeg vil endre folks oppfatning av stormen som har vært rundt meg og Per - og vår felles ferietur til Iran i sommer.

Men hvem er egentlig denne iranske jenta som har forelsket seg i den 30 år eldre trønderen Per Sandberg?

Bahareh Letnes kom som flyktning til Trøndelag og sin fosterfamilie som 17-åring, etter å tidligere ha fått avslag på asylsøknaden tre ganger. Tanken om å rømme fra Iran kom da jenter i nær familie ble tvangsgiftet. Bahareh fryktet for at det samme skulle skje med henne, og fikk opphold i Norge på grunn av ung alder og fare for tvangsekteskap.

Stolt av Skogn

Skogn, en liten bygd i Trøndelag, var hennes første møte med Norge.

- Skogn er et sted som jeg er stolt av og som jeg er glad for å ha fått oppleve. Når jeg skal feire jul og andre høytider vil jeg alltid hjem dit. Det var der jeg lærte alt om Norge, i tillegg til at jeg elsker tradisjonene og trønderne. Derfor er jeg også forelsket i Per - han er trønder og det føles trygt.

Det var en desemberdag i 2007 at hun kom til landet. Da var det jul, en høytid Bahareh visste litt om fra før, men som hun aldri hadde hatt noe forhold til i muslimske Iran.

- Jeg husker fortsatt veldig godt min første jul. Jeg ble kjent med mine to norske søskenbarn, som syntes det var veldig spennende at tanten deres hadde fått en fosterdatter. De lærte meg å pynte juletre, jeg ble introdusert for julemat og andre juletradisjoner. Helt siden det har jeg vært veldig julekjær.

12 år har hun bodd i Norge, og etter eget sigende deltatt i flere skjønnhetskonkurranser, og ble blant annet kåret til «Miss Iran» i 2013. Nå er hun tannlegeassistent, i tillegg til at hun definerer seg som en forretningskvinne.

LES OGSÅ: Else Kåss Furuseth: - Det føltes som et nederlag å gå til psykolog

Endret navn

- Du er ikke adoptert, men har likevel endret etternavnet ditt til Letnes. Kan du fortelle årsaken til det?

- For det første: jeg kaller meg adoptert selv om jeg ikke er det. Grunnen til at jeg har endret navn er fordi jeg vil være en del av mine norske foreldres familie nå. De hjalp meg utrolig mye da jeg kom til Norge. Hadde det ikke vært for dem, er jeg sikker på at jeg ikke hadde taklet alt. De lærte meg alt jeg trengte og støttet meg uansett. De har også vært der i denne stormen. De eneste - i tillegg til Per.

Men hvordan møtte hun Per? Og hva falt hun for hos den 30 år eldre mannen som var medlem av partiet med de mest innvandrerkritiske stemmene?

De to møttes for første gang i 2015, på et seminar i forbindelse med den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner. Da gikk Bahareh bort til politikeren og hilste på han, sa at hun bodde i Skogn og tilhørte Letnes-familien, en familie Per hadde kjennskap til fra før.

- Så gikk det ett år før jeg møtte han igjen. Denne gangen på Karl Johan i Oslo, hvor jeg, mamma og noen av venninner av henne var på shoppingtur. I det jeg så ham, gikk jeg bort og satte meg ned og ble sittende og prate i tre timer. Da diskuterte vi Iran, innvandringspolitikk og andre ting jeg var nysgjerrig på. Jeg var også interessert i å møte rådgiveren hans og få et innblikk i hvordan de jobber, sier Bahareh.

FrP-politikeren fikk nummeret hennes, og rundt en måned senere, møttes de to og rådgiveren på en pizzarestaurant.

- Etter det gikk det slag i slag. Vi fortsatte å møtes, og ble etterhvert forelsket og kjærester, forteller Bahareh.

På spørsmål om hva hun falt for ved Per har Bahareh tidligere sagt at det var hans trønderske opphav som sjarmerte henne. Men i tillegg til å være fra Skogn er at han ifølge Bahareh både smart, snill og ekte.

Stor aldersforskjell

- Det er 30 år mellom dere - synes du selv at aldersforskjellen er stor?

- Aldersforskjellen er stor ja, men det gjør meg ingenting. Han er både fysisk og psykisk mye sterkere enn unge gutter, rett og slett ungdommelig, sier Bahareh.

Per sender henne et blikk og blunker.

- Ta med det, sier han halvt spøkefullt.

Bahareh fortsetter:

- Og selv om jeg er bare 28 år, så har jeg en gammel sjel. Jeg trives ikke så godt med ungdommer, og tenker annerledes enn de fleste på min alder.

28-åringen tror hun føler seg gammel på grunn av alt hun har opplevd i barndommen. Helt siden barneskolealder har hun vært vant til å klare seg mye på egenhånd. Med en mor som var syk, med blant annet epilepsi, var det vanskelig på hjemmebane. Bahareh er yngst av sju søsken.

- Jeg var tross alt bare seks år da jeg hadde ansvar for å stå opp selv, gå på skolen og bidra mye hjemme. Det er klart at dette har hatt en innvirkning på min mentale alder i dag - hvor mange opplever dette som barn?

I dag har hun et godt forhold til sine biologiske søsken. De har jevnlig kontakt og ifølge Bahareh har de aldri gjort henne noe vondt.

LES OGSÅ: Andrea Bræin Hovig: - Jeg tror jeg alltid har slitt med det sosiale

Ferie i Iran

Etter at Per og Bahareh hadde vært sammen i kort tid, bestemte de seg plutselig for å reise til Iran, følge Sandberg. De ble ikke skuffet.

Under dette intervjuet er de begge opptatt av å berømme Iran som land. «Iran er helt fantastisk» har Sandberg tidligere uttalt under en pressekonferanse.

- Hvordan kan dere forsvare et land som blant annet straffer kvinner for å gå uten hijab, og som i enkelte tilfeller fortsatt bruker straffelovsdelen sharia?

Her bryter Per tausheten og tar ordet:

- Landet Iran er fantastisk. Naturen er nydelig, og det samme med folket. Nå er jeg så heldig som har fått vært der tre ganger, og det at Iran er ett av få land i verden som har fire årstider på en gang, er spesielt. Jeg mener fortsatt at landet er fantastisk - men selv om jeg synes det, betyr ikke det at jeg støtter regimet og de andre urimelige lovverkene der. Folket der nede opponerer hver eneste dag mot regimet, sier han.

Bahareh tar ordet:

- I nesten 40 år har iranske kvinner vist motstand mot regimet, og flertallet av jenter i Iran vil ikke bruke hijab. Da jeg var der på ferie fikk jeg mange kommentarer på at jeg ikke gikk med det selv på bildene fra turen, og mange har spurt om hvorfor akkurat jeg får lov til å droppe det, sier Bahareh.

- Og hvorfor kunne du gå uten?

- Jeg droppet det for å vise motstand. Jeg håper at det en gang kan bli sånn at alle kvinner i Iran får velge selv om de vil gå med det eller ikke. Jeg har troen på at hijaben blir frivillig om noen år.

- Er du religiøs selv?

- Jeg praktiserer ingenting selv, men respekterer alle religioner i verden. Min religion er å være et godt menneske.

MISS IRAN 2013: Bahareh har tidligere deltatt i flere missekonkurranser, og ble blant annet kåret til Miss Iran i 2013. Hun sier at hun gjør dette for å vise andre iranske kvinner at de må stå for det de mener og vise frem sin skjønnhet. FOTO: Ida Bergersen
MISS IRAN 2013: Bahareh har tidligere deltatt i flere missekonkurranser, og ble blant annet kåret til Miss Iran i 2013. Hun sier at hun gjør dette for å vise andre iranske kvinner at de må stå for det de mener og vise frem sin skjønnhet. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Full storm

Tilbake i Norge var det full storm etter nyheten om Iranturen, og noen spekulerte i om Per hadde gått i honningfella, og blitt lurt. Han hadde ikke opplyst statsministeren om turen, han brøt sikkerhetsrutinene – og ble til slutt nødt til å forlate regjeringen.

- Bahareh, hva tenkte du første gangen du så en overskrift som hevdet at du var en spion sendt fra regimet?

- Rasisme. Hvis Per hadde fått seg kjæreste fra Norge, Sverige eller Danmark, så tror jeg det aldri hadde blitt noen sak. Med en gang han fikk en kjæreste med muslimsk bakgrunn fra Iran, så ble det drama. Hvorfor skulle det i det hele tatt være interessant for Iran å spionere på Norge? spør Bahareh og ser bort på politikerkjæresten.

- De er vel interessert i oppskriften på fiskeboller i hvit saus, spøker Per oppgitt før han skyter inn:

- Jeg tror ikke en gang folk evner å forstå hvordan det er å nærmest bli stemplet som en agent. Ingen klarer å skjønne hva det innebærer, og at det fortsatt finnes folk der ute som er på det sporet, forundrer meg, sier han.

LES OGSÅ: Jessica Chastain: - Det var da jeg ble 12 år, at jeg fant min styrke

Hatet seg selv

Etter den enorme debatten rundt kjæresteforholdet og reisen til hjemlandet, har 28-åringen vært bekymret for sin videre karriere. Med et helt yrkesliv foran seg har hun vært redd for å aldri få nye jobber, og generelt aldri bli godtatt av samfunnet. Nå tror Bahareh at mange nordmenn vil endre synspunktet sitt på henne.

- Jeg tror jeg kan bli renvasket i Norge etter denne boka, men i resten av verden, og spesielt Iran, vil folk fortsette å tro at jeg er en spion. Det er helt utrolig hvor mye hat det er rundt omkring, folk har ønsket meg død.

- Hvordan blir du møtt av folk du møter på gata i dag?

- Helt i starten av dette hatet jeg meg selv. Jeg vegret meg for å gå ut døra, jeg ville ikke på jobb og jeg ville ikke se noen i ansiktet. Det var vanskelig. Nå går det heldigvis bedre, og jeg beveger meg til og med alene i Oslo. Men fortsatt er det mange som ikke stoler på meg. Spesielt iranere - jeg ser det på ansiktsuttrykket deres.

Hun forteller at hver gang hun går alene er hun alltid på vakt. Hun ser seg stadig over skulderen og er bekymret for at drapstruslene hun får på nett skal bli til realitet.

Bahareh legger merke til en forskjell på menn og kvinner i denne debatten.

- Det er uten tvil iranske menn som skriver de verste meldingene. Iranske kvinner har jeg en følelse av at er stolte av meg, men de tør ikke å stå frem og si det. Jeg angrer uansett ikke på noe. Jeg hadde lett gjort alt på nytt.

LES OGSÅ: Camilla Pihl: - Man blir fort voksen når man vokser opp med psykisk sykdom i huset

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer