Synnøve Skarbø:

- Jeg er fortsatt nevrotisk

Synnøve Skarbø er ikke uvant med at gjestene tar en kikk i kjøkkenskuffen hennes for å se om hun virkelig er så gæærn som hun kan framstå.

SYNNØVE SKARBØ: Er for tiden aktuell som programleder for «Norske rotehjem» på TVNorge, og kommer snart med ryddebok nummer to. Foto: Yvonne Wilhelmsen
SYNNØVE SKARBØ: Er for tiden aktuell som programleder for «Norske rotehjem» på TVNorge, og kommer snart med ryddebok nummer to. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert

I kjøkkenskuffene til Synnøve Skarbø (46) ligger alle redskapene på geledd, med omtrent fem centimeters mellomrom. Uten brødsmuler eller krydderrester i mellom. Det kan KKs utsendte bekrefte, etter en rask snokerunde på det som antakelig er Norges mest gjennomorganiserte kjøkken - og familiebolig for øvrig.

- Er du vant til at folk snoker i skuffene dine på besøk?

- Mange tar seg en kikk ja. Det er helt greit det, sier Synnøve og byr hele KK-teamet (som nå fyller stue og kjøkken med ustrukturert tilstedeværelse) på en kopp kaffe fra en perfekt vedlikeholdt kaffemaskin.

Hvis du er en av dem som fulgte tipsene i Synnøve Skarbøs første ryddebok, og kom så langt som å vaske alle nøkler og småmynt (de utenlandske har du selvsagt kastet) kan du jo kanskje lure på hva som gjenstår å få orden på. Men noe må det jo være - ettersom bok nummer to er rett rundt hjørnet?

- Den er ikke ferdig! sier Synnøve og ser ut som hun blir akutt stresset av tanken. Kanskje ikke så rart? For det har blitt MYE rydding på Synnøve siste året.

Suksessboka «Synnøves system» har satt (optimistiske) rotekopper i sving over det ganske land, og i disse dager leder hun TV-programmet «Norske rotehjem» - der hun personlig gyver løs på obskøne mengder rot hos mennesker som åpner både truseskuff og loftsbod for TV-publikumet. Og så er denne vanskelige andreboka da. Den som kanskje er en mulighet for oss som ikke helt klarte å gjennomføre alt hun foreslo i bok nummer én?

- Det blir mer som en manual denne gangen. En oppskrift på hvordan du skal gjøre det. Kategori for kategori. Ikke like mye av min personlige historie i mellom, forklarer Synnøve som bød på egen fødselsdepresjon, karriere-nedturer og nevroser mellom alle ryddeøktene i forrige bok.

FULL ÅRNINGS: Det er ikke mye smuss på kjøkkenet til Synnøve Skarbø. (Og skoene er for øvrig rett fra vaskemaskinen.) Foto: Yvonne Wilhelmsen
FULL ÅRNINGS: Det er ikke mye smuss på kjøkkenet til Synnøve Skarbø. (Og skoene er for øvrig rett fra vaskemaskinen.) Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Når hun nå kan krysse av for både en bestselgende bok og comeback i TV-ruta - OG en populær podcast, skulle man kanskje tro at Synnøve var kommet til et punkt der det ikke var så farlig med noen kaffekopper på benken og litt rusk i kjøkkenskuffen. Når alt annet går på skinner liksom.

LES OGSÅ: Fri meg fra ryddeguruene!

-Folk må gjerne rote!

- Neida, jeg er fortsatt like nevrotisk, bedyrer Synnøve. Men jeg er klar over tankemønstrene mine, og hvordan jeg fungerer. Det tar ikke kontroll over meg lenger. Men jeg har i grunn alltid vært sånn. Jeg foretrekker å ha orden rundt meg, forteller programlederen fra Stranda som mener det var oppveksten som eldst av fem søsken som muligens ga henne en usedvanlig sterk trang til å ha oversikt over egne eiendeler.

- Min erfaring er jo at de aller fleste føler seg bedre av å ikke forgå i rot. Til nå har jeg ikke møtt noen som ikke blir gladere av å ha det ryddig rundt seg. Men det er klart - alle trenger ikke ha det like ryddig som meg for å være fornøyd.

Den lykkelige rotekoppen avskrives altså som en myte. Nesten.

- Ok, så finnes det noen. Men de jeg har møtt som virkelig ikke lar seg affisere av rot, kan jeg telle på én hånd. Og da er det bare å rote i vei, tenker jeg. Problemet oppstår først når partneren ikke trives like godt med den andres rot, forklarer Synnøve og legger til:

- Rydding er ikke en bagatell i forholdet! Det kan ta masse plass. Jeg har snakket med psykologer som forteller at over 80 prosent av norske par krangler om rydding og rot, sier Synnøve engasjert, og spør tilbake: Kranglar ikkje dokke om rot heime?

Og jo, selvsagt krangles det i journalistens hjem også.Titt og ofte. Særlig når det skal renskes opp i boder og på loft. Da kan det rakne for undertegnede. For hvem tar vare på medlemsblader fra Liverpool supporter club FRA 90-TALLET?!?!

- Jeg hadde mange år der jeg samlet på motemagasiner, sier Synnøve, for å understreke normaliteten i å samle på gamle papirprodukter. Men jeg bestemte meg. Farvel! Og har aldri angret. Jeg har aldri angret på noe jeg har kvittet meg med. Eller jo, kanskje et par kjoler faktisk.

At hun er en angrer er visst et karaktertrekk ifølge henne selv. Hun bruker lang tid å bestemme seg for alt fra kleskjøp til middagsrett på restaurant. Og når avgjørelsen er tatt, tenker hun at hun burde valgt det andre. Hvordan dette karaktertrekket lar seg kombinere med den resolutte rydde-siden av henne selv, kan man jo undres over. På tv gir hun ikke deltakerne mye rom for angring hvert fall. Her skal det meste rett i containeren - ingen nåde.

- Hva vil du si er hovedproblemet hos folk flest?

- Det største problemet er at folk har problemer med å kvitte seg med ting. Det hoper seg opp. Også har småbarnsforeldre generelt en utfordring med alle leker og alt utstyret. Du kan ikke kontrollere det til en hver tid. Barn liker best å leke der foreldrene er. Også datteren min. Det blir til at jeg tar en sjau etter at hun har lagt seg, framfor å styre med det underveis.

Blir du overrasket over hvor rotete folk har det?

- Jeg blir mest overrasket over at folk ikke blir mer distrahert av å ha det sånn. For meg er rot som å ha noe på øyet. Et rusk eller en flue. Jeg må få det vekk for å kunne tenke klart.

Elsket å bo i leilighet

I boligen på Tåsen er det ikke overraskende «ordning og reda». Men det er ikke sterilt på noe vis. Det er vintage-lamper i taket, blomster på bordet og raust med puter i sofaen. Men det er klart - ikke alle har vaskemidlene perfekt arrangert under vasken, og kjører et opplegg med like beholdere til alt småstæsj som stearinlys og fyrstikker inni skapet.

Boligen ligger i et villastrøk med eplehager på Tåsen, og er unektelig populært blant en rekke medieprofiler. Solveig Kloppens «hjemme hos»-program spilles inn like bortenfor, Jenny Skavlan og Fingern har nylig kjøpt seg hus et steinkast unna, og moteprofil Celine Aagaard holder til rett nedi gata. Strøket - og huset framstår som en drøm for mange Oslo-beboere med barn. Men ikke for Synnøve.

- Jeg elsket å bo i leilighet midt i byen. Og drømmer fortsatt om det. Denne boligen er et kompromiss med kjæresten som ville flytte helt ut av byen. Vi var på visning i november og jeg gikk rett i stearinlys-fella. Det var så koselig her. Da jeg fikk vite at vi fikk den, fikk jeg helt angst. Ble hvit i ansiktet og måtte legge med ned. Jeg skal aldri bo i en kjeller - har jeg sagt. Og nå sover jeg i kjelleren, sier Synnøve og vet at hun kan høres sær ut.

- Det er kjempefint her, et hyggelig strøk og sentralt, men jeg savner å bo på ett plan som i en leilighet. Jeg har faktisk blitt mindre ryddig av å bo her, for det er mye mer tiltak å ta med seg ting opp og ned hele tiden, sier Synnøve og avslører at hun er forholdsvis bedagelig anlagt. Det er ikke noen hemmelighet. Synnøve deler nemlig det aller meste i den ukentlige podcasten Synnøve og Vanessas podcast . Her vrenger de to bestevenninnene sjela som de selv kaller det. Og byr på historier om alt fra ekskjærester, komplekser, nevroser og tilkortkommenhet som mødre - for å nevne noe.

- Jeg har faktisk litt fylleangst etter hver episode. Vi tømmer jo oss helt.

Hun har planer om å holde på så lenge det er gøy.Så lenge hun har noe å melde. Akkurat nå tar jo ryddeoppdragene på tv og i bokform mye tid.

- Er det mange som spør om du tar private oppdrag?

- Og ja, mange! Jeg har ryddet hos mange av venninne mine, men der har mange skuffet meg ved å ikke opprettholde det jeg har lært dem, sier Synnøve og understreker at hun foretrekker å rydde etter kategori - ikke rom. Klær kan du ha både på soverommet, i gangen og på loftet og for å få renska skikkelig opp må du samle alt sammen for å få oversikt, forklarer Synnøve.

I Synnøves nådeløse sorteringssamfunn er det ikke plass til single sokker eller spinningsykkelen du ikke har brukt på årevis. Ikke legger hun skjul på at hun ønsker minst mulig tilbake dit det kom fra heller, og skal det tilbake på plass - er det den riktige plassen som gjelder.

- Jeg har tenkt tanken om jeg skulle tilbudt ryddetjenester av noe slag. Men det er veldig hardt arbeid, både for meg og den som ber om tjenesten ,så jeg er litt usikker på om det egentlig er noe marked for det. Folk må være klar over at jeg ikke er en sånn overflaterydder. Det strider mot min natur! Jeg må ned på detaljnivå. Og det kan bli ubehagelig.

Se alle bildene fra Synnøves hjem i KK 38, i salg 17.november.

Synnøve i et nøtteskall:

Hvorfor Tåsen?: Det var et kompromiss. Jeg ville bli boende midt i byen, mens samboeren min ville utenfor allfarvei, så da ble vi til slutt enige om noe midt imellom. Dessuten har jeg mange venner på Tåsen.

Hvis penger ikke var en begrensning – hva slags bolig – og hvor?: Stort funkishus fra 1920. Store vinduer med utsikt ut mot havet. Midt i Oslo. Fins det? Ekebergrestauranten hadde vært perfekt!

Når jeg skal slappe av: Er jeg veldig uoriginal. Jeg sitter i sofaen i joggebuksa, spiser smågodt og googler på internett eller ser en serie.

Ler mest av: Ricky Gervais på Golden Globe.

Blir provosert av: Dødsstraff og all form for plaging og mishandling av barn og dyr. Og folk som lager lyder når de spiser eller drikker.

Det som stresser meg mest: Det meste. Jeg er ekstremt lettstressa, og har konstant hjertet i halsen for å ikke rekke ting.

Blir rørt av: Dyrehistorier av den typen der en grevling tar til seg en hjemløs kattunge. Verste bomkjøp? De svindyre vintage cowboy-bootsa jeg kjøpte i New York. «Disse kan jeg bruke til alt,» husker jeg at jeg tenkte. Aldri brukt dem.

Gulity pleasures: Har ingen.

Jeg er stolt av at jeg: Skaffa meg en ny karriere i en alder av 45.

Beste gave jeg har fått: En diamantring jeg fikk da jeg akkurat var blitt sammen med kjæresten min.

Beste gave jeg har gitt: Reiser. Føler at alle blir glad for å få det.

Største girl crush: Mia Skäringer fra Solsidan. Hun skulle jeg likt å kjenne.

Jeg føler meg finest i: Kort kjole med lange ermer og belte i livet.

Mitt aller beste stylingtips: Spanx.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer