Maria Træbakken:

- Jeg er ganske scenekåt. Der andre hopper i fallskjerm står jeg på en scene

Bergensjenta lager dønn ærlige sangtekster som har i oppgave å treffe folk i hjertet.

MANGE VENNER I BRANSJEN: Maria Træbakken forteller til KK at hun har flere venner innen musikkbransjen, og uttrykker takknemlighet overfor Sony Music at de valgte å satse på akkurat henne. FOTO: Sony Music
MANGE VENNER I BRANSJEN: Maria Træbakken forteller til KK at hun har flere venner innen musikkbransjen, og uttrykker takknemlighet overfor Sony Music at de valgte å satse på akkurat henne. FOTO: Sony Music Vis mer
Publisert

De er unge. Og de er lovende. KK snakker med kvinner vi har troa på, om hvordan de kom seg dit de er i dag. I dag: artist Maria Træbakken (23), som nylig har sluppet sin aller første låt, «Unnskyld» - på kav bergenserdialekt.

- Denne låta har jeg skrevet til vennene mine. Jeg har mange venner i ulike miljøer, og på et tidspunkt følte jeg at jeg ikke klarte å være der for alle. Etter hvert som man blir eldre rekker man plutselig ikke like mye som før, så det var mange jeg ikke så på veldig lang tid, og mange jeg ikke tok telefonen til på flere uker. Jeg følte meg ikke som en god venn og ville si unnskyld til alle, sier Træbakken åpenhjertig til KK.

Den nye popkometen som snart er klar for å ta Norge med storm beskriver seg selv som en jente litt «all over the place». Hun er utadvendt, sosial og liker å alltid være der det skjer.

- Det preger en person å henge med så mange forskjellige typer mennesker. I tillegg begynte jeg å spille i teater da jeg var syv år gammel. Der lærte jeg mye. Jeg lærte mye om meg selv og ble derfor veldig trygg i mitt eget skinn allerede som barn. Å stå på scenen gjør at man klarer å blottlegge seg selv uten å tenke så mye på hva alle andre tenker. Jeg tror det er viktig.

Legge bort alt annet

Vi møter henne på en kafé i Oslo. Hun bodde selv i hovedstaden for noen år tilbake, men flyttet tilbake til hjembyen Bergen igjen etter at savnet etter hjembyen ble for stort - og husleien ble for dyr.

- Det er altså så dyrt å bo i Oslo! Hvordan har folk egentlig råd til å leve her? Nå er jeg litt på det stadiet at jeg heller tjener mindre for å gjøre det jeg elsker, enn å ha masse jobber jeg egentlig ikke liker kun for å tjene penger.

Det er med andre ord ikke bare enkelt å skulle legge bort alt annet for å satse fullt og helt på musikken. Før man slår ordentlig gjennom kan man vente seg mye jobb for lite belønning. Likevel er 23-åringen fast bestemt på at det er musikk og skuespill hun skal drive med.

- Jeg er vel ganske scenekåt, ja. Der andre hopper i fallskjerm står jeg på en scene. Det gir meg adrenalin.

Skal føles ekte

- Når var det egentlig du begynte å kjenne lysten på å bevege deg inn i musikkbransjen?

- Jeg har alltid vært veldig interessert i musikk, det går litt hånd i hånd med teaterhobbyen min. Helt fra da jeg var liten har jeg skrevet både manus og sangtekster - det er en kunstform som gir utløp for alt jeg tenker. Jeg var jo av den typen som satt med musefletter inne på jenterommet og skrev sanger til Melodi Grand Prix Junior. Tja, når jeg tenker meg om er jeg glad jeg ikke ble tatt ut, ler hun og fortsetter:

- Men alt jeg interesserte meg for på den tiden var å lage noe eget. Det falt så naturlig for meg.

Og for rundt fem år siden begynte Maria å lage musikk på ordentlig. Som sagt bodde hun i Oslo en periode, hvor hun delte leilighet med to hiphop-produsenter. Disse guttene gikk en dag til innkjøp av en mikrofon, så Maria tenkte like gjerne at hun i det minste kunne prøve å synge litt til disse hiphop-låtene, selv om det egentlig var litt utenfor hennes musikksjanger.

Det funket.

- Nå er det hovedsakelig norsk pop jeg fokuserer på, men det vil komme litt forskjellig fra denne kanten. Det kan plutselig komme en småtrist ballade fra meg også. Det viktigste for meg er at jeg virkelig føler musikken. Det jeg formidler skal føles ekte for meg.

LES OGSÅ: Stylist Sunniva Hartgen: - Det er helt fantastisk å få utløp for så mange følelser som jeg tydeligvis stenger inne

UNNSKYLDNING: 23 år gamle Maria har dedikert debutlåta si til vennene sine, hvor hun unnskylder for tider der hun ikke har vært like mye til stede som hun skulle ønsket. FOTO: Privat
UNNSKYLDNING: 23 år gamle Maria har dedikert debutlåta si til vennene sine, hvor hun unnskylder for tider der hun ikke har vært like mye til stede som hun skulle ønsket. FOTO: Privat Vis mer

Vil at lytterne skal relatere seg til tekstene

Etter utgivelsen av «Unnskyld» helt i starten av dette året har Maria kun fått positive tilbakemeldinger fra folk. Hun sier at alle har vært snille mot henne etter debuten, og at flere påpeker at de kjenner seg igjen i det hun synger.

- Når det plutselig kommer et nytt, norsk fjes og gir ut musikk så blir man selvfølgelig nysgjerrig. Sånn er jeg jo selv også - hvem er dette mennesket? Jeg opplever at folk er oppriktig interessert i hvem jeg er, og det er gøy.

Utfordringen nå blir å opprettholde «standarden», skal vi tro Maria selv.

- Man må jo fortsette å levere for å ikke bli glemt, og det er litt skummelt. Men jeg kommer til å fortsette å levere musikk basert på personlige erfaringer, enten om folk liker det eller ei. Jeg må aldri glemme at jeg ikke gjør dette for å bli rik og berømt, men at jeg først og fremst gjør det for meg selv.

Hun er opptatt av å fortelle de synspunktene hun har på livet, eller fortelle de historiene hun føler er interessante.

- Det tenker jeg er det minste en artist kan gjøre når man ikke produserer sangene sine selv. Dessuten føler jeg at jeg gjør mye av den jobben bare ved å synge på norsk, og ikke minst på dialekt. Det er veldig nakent og direkte. Jeg kan godt synge om noe som skjer i venninnen min sitt liv også, det må ikke være bare mitt liv - jeg kan synge for en jeg er glad i.

Slem stemme i hodet

Maria fremstår for meg som et avbalansert vesen. Hun sier at hun er litt nervøs, men det synes overhodet ikke. Stilen er avslappet men kul. Ikledd lyselilla hettegenser og gulldetaljer på både fingre, rundt halsen og i ørene ser hun absolutt kul nok ut til å bli et trendforbilde for mange.

- Har du noen forbilder?

- Opptil flere. Jeg har jo vokst opp med alt fra Michael Jackson til Queen, du vet, de gamle store. Men så elsker jeg også Lady Gaga, Ariana Grande og Post Malone. Det som er litt kult med Post Malone er at han kom inn i lyset veldig sent, men det smalt plutselig for han - og så er han fortsatt oppe i toppen. I tillegg er han så jordnær og kul, så jeg ser veldig opp til han på den måten.

Hun synes det er mange kjente profiler som får mye hets, men som egentlig er gode forbilder.

- Når man er artist er det mange som mener mye om utseendet til en. Tenker du noe på at folk kan begynne å analysere deg også?

- Jeg tenkte mye på det før, at hvis jeg skulle gi ut musikk så måtte jeg trene som bare det for å se bra ut. Jeg tror unge jenter alltid har en slem liten stemme bak i hodet som sier at «nå må du skjerpe deg». Men jeg prøver å ikke fokusere så mye på det. Det er litt overfladisk å ha så mye fokus på det, sier Maria.

Musikken teller

Maria har likevel inntrykk av at utseendepresset har blitt litt bedre med tiden. Hun tror at musikken i dag teller mer enn hvordan man faktisk ser ut.

- Astrid S for eksempel, hun er en nydelig jente, men jeg tror folk hadde hørt på musikken hennes uansett. Det håper jeg i alle fall, smiler hun.

- Men hvordan tror du at du hadde reagert om du fikk negative kommentarer på utseendet ditt?

- Hehe, jeg tror jeg hadde følt meg som en influencer. Det er veldig langt fra min virkelighet - for skal vi ha fokuset der? Hadde noen sagt at jeg var stygg hadde jeg tenkt «stakkars deg som følte at du måtte si det til meg nå».

Veien videre

Nå håper Maria at hun fremover kan fortsette å slippe ut mer musikk og etterhvert gjøre flere konserter. Hun opplever musikkbransjen i Norge trygg og god, og som en arena hvor folk backer hverandre.

- Man kan ikke konkurrere i kunst. Derfor et det deilig at man støtter de som holder på med det samme. Det er interessant å få tilbakemeldinger fra andre artister.

Drømmen er å være med på en heftig festivalsommer hvor hun reiser rundt i landet og gjør masse konserter.

- Jeg vil ta med meg gjengen og gjøre det jeg liker aller best, nemlig å stå på en scene og lage show. I tillegg til det vil jeg bruke stemmen min for det den er verdt, og bli et navn folk tenker noe positivt om.

LES OGSÅ: Julie Aida bruker kunsten som et oppgjør mot samfunnets forkjærlighet for det perfekte

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer