Mord

- Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

Brødrene Lyle og Erik Menendez var 21 og 18 år da de skjøt og drepte foreldrene i deres fasjonable hjem i Beverly Hills.

DRAP: Lyle (til venstre) og Erik Menendez (til høyre) drepte foreldrene Jose og Kitty Menendez i deres felles hjem i Beverly Hills den 20. august 1989. Dette bildet er fra ABC News-dokumentaren. Foto: NTB Scanpix
DRAP: Lyle (til venstre) og Erik Menendez (til høyre) drepte foreldrene Jose og Kitty Menendez i deres felles hjem i Beverly Hills den 20. august 1989. Dette bildet er fra ABC News-dokumentaren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De hadde alt: to sønner, god inntekt, et storslått mansion i fasjonable Beverly Hills og mulighet til å reise verden rundt. Men i løpet av noen sekunder skulle Jose Menendez (en suksessfull cubansk-amerikansk forretningsmann) og kona Mary «Kitty» Menendez oppleve sitt livs mareritt - sønnene deres ble mordere og ofrene var dem selv. (PSST: Her er 5 av de verste kvinnelige seriemorderne gjennom tidene)

Den 20. august 1989 tok Lyle (da 21 år) og hans lillebror Erik (da 18 år) i bruk en hagle de hadde kjøpt noen dager i forveien. Begge foreldrene ble skutt i ansiktet og brystpartiet, skriver ABC News, og også i knærne. Dette har ført til at flere har spekulert i om brødrene ønsket å få det til å se ut som drap utført av mafiaen. 

Drapene ble gjennomført i 22-tiden den nest siste søndagen i august, og for å få alibi dro de to brødrene på kino. Haglen hadde de, ifølge Wikipedia, kvittet seg med på den verdensberømte veistrekningen Mulholland Drive. Etter filmen møtte de venner på bar og var innom en lokal vinfestival for å skaffe seg potensielle vitner. Da de kom hjem like før midnatt ringte de 911 og fortalte at de hadde funnet foreldrene myrdet.  

LES OGSÅ: Slik gikk det med de beryktede nazi-kvinnene

DRAPSMENN: Erik og Lyle Menendez ble idømt livsvarig fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse, for drapet på foreldrene. Foto: NTB Scanpix
DRAPSMENN: Erik og Lyle Menendez ble idømt livsvarig fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse, for drapet på foreldrene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Politiet mistenkte raskt de to brødrene, men hadde ingen beviser å gå etter. I månedene etter drapene levde Lyle og Erik ekstravagante liv, hvor overdreven pengebruk sto i sentrum. Blant annet kjøpte Lyle dyre Rolex-klokker, en Porsche Carrera og en kafé og en restaurant i Princeton, New Jersey. I tillegg reiste de på flere eksotiske turer til Karibia. Ifølge Wikipedia skal de ha brukt over én million dollar (som i dag utgjør nesten ni millioner norske kroner) i månedene etter foreldrenes død. 

Overfor sin psykolog innrømmet Erik å ha drept foreldrene sammen med sin bror, og etter at Lyle hadde truet brorens psykolog fortalte psykologen sin daværende kjæreste at brødrene hadde drept Jose og Kitty Menendez. Da de to slo opp fortalte kjæresten politiet hva eksen hadde avslørt overfor henne. Den 8. mars 1990, nesten syv måneder etter at drapene ble gjennomført, ble Lyle arrestert. Erik var i Israel på dette tidspunktet, men noen dager senere overga han seg til politiet etter sin tilbakekomst til Los Angeles.

LES OGSÅ: «Making a murderer»-profilens eksforlovede: - Han er et monster!

- Vi ble seksuelt misbrukt av pappa

Under rettsaken, som pågikk i 1992 og 1993, kom det fram at de to brødrene over mange år hadde blitt misbrukt seksuelt av faren, og at moren ikke hadde gjort noen ting for å stoppe overgrepene. Under den første rettssaken klarte ikke juryen å komme fram til en dom, og det endte med nye runder i retten. Det var først i 1996 at en endelig dom ble avsagt. Begge ble dømt til livstid i fengsel for overlagt drap, uten mulighet for prøveløslatelse.

Nå har Lyle (i dag 48 år) åpnet opp i dokumentaren Truth and Lies: The Menendez Brothers — American Sons, American Murderers på ABC. Hans bror Erik (i dag 46 år) ønsket ikke å la seg bli intervjuet. I dokumentaren forteller Lyle at han nå har akseptert livstidsdommen, og at han prøver å gjøre det beste ut av situasjonen.

- Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det. Jeg aksepterer det. Man blir ofte definert ut ifra spesifikke øyeblikk i livet, men det er ikke hvem du egentlig er. Det er ingenting du kan gjøre med det, og man blir bare nødt til å forholde seg til valget man tok, sier han i intervjuet.

LES OGSÅ: Marius overlevde Halloween-drapet på Bislett

FAMILIEIDYLLEN SOM SLO SPREKKER: Utad så familien på fire ut som en hvilken som helst lykkelig familie, men ifølge de to brødrene Erik og Lyle skal faren Jose ha misbrukt dem begge seksuelt da de var små. Moren Kitty skal ha visst om overgrepene, men ikke gjort noe for å stoppe dem. Foto: NTB Scanpix
FAMILIEIDYLLEN SOM SLO SPREKKER: Utad så familien på fire ut som en hvilken som helst lykkelig familie, men ifølge de to brødrene Erik og Lyle skal faren Jose ha misbrukt dem begge seksuelt da de var små. Moren Kitty skal ha visst om overgrepene, men ikke gjort noe for å stoppe dem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Påtalemyndigheten hevdet at brødrene hadde drept foreldrene for å få arven, mens forsvarer argumenterte for at de hadde handlet i selvforsvar etter år med overgrep. 

- Min far var en høytstående og godt ansett mann, mens min mor var sosietetskvinne og country club-typen. Ingen kom til å legge seg opp i hva som skjedde innenfor husets fire vegger, forklarer Lyle i dokumentaren.

- Jeg er jo storebroren og følte at jeg måtte beskytte Erik

Begge brødrene hevdet under rettshøringene at deres far hadde misbrukt dem seksuelt, og at de levde i frykt for at han kom til å drepe dem slik at sannheten aldri kom ut. 

- Etter hvert som man blir eldre graver hemmeligheten seg dypere i deg. Man lukker hver eneste traumatiske hendelse bort, fordi det er den eneste måten man kan overleve på. Det er så vanskelig, komplisert og forvirrende, sier Lyle og legger til:

Erik og jeg har et spesielt bånd som knytter oss sammen på bakgrunn av disse erfaringene

- Jeg er jo storebroren og følte at jeg måtte beskytte Erik. Det gjorde meg svært vondt at jeg til slutt måtte innse at jeg ikke hadde klart dette - at jeg ikke klarte å beskytte ham mot de grusomme overgrepene. Jeg trodde vi hadde klart å overleve de tidlige stadiene av barndommen vår ganske greit, men så viste det seg at det ikke stemte. 

LES OGSÅ: Burke Ramsey (29) åpner opp om drapet på lillesøster JonBenét (6)

KONA: Erik Menendez med kona Tammi Menendez. De giftet seg i fengselets venterom i 1999. Foto: NTB Scanpix
KONA: Erik Menendez med kona Tammi Menendez. De giftet seg i fengselets venterom i 1999. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brødrene giftet seg med brevvenninner

De to brødrene sitter i hvert sitt fengsel, og har ikke møtt hverandre på flere år. Men de holder kontakten via brevveksling, og ifølge Lyle har de to fremdeles et nært bånd til hverandre. Begge to har giftet seg med kvinner de har brevvekslet med - og til tross for at de ikke kan ha et normalt ekteskap, ettersom de jo sitter i fengsel, forklarer 48-åringen at nøkkelen til et solid ekteskap er kommunikasjon.

Én ting har jeg lært, og det er at den fysiske kontakten er mindre viktig enn den psykiske kontakten du har med menneskene rundt deg

- Jeg har funnet ut at man kan ha et sunt ekteskap hvor kommunikasjon er i fokus. Man må finne kreative måter å kommunisere og dele på, uten nødvendigvis å ta i bruk metoder som et normalt ekteskap innebærer, som å spise romantiske middager på restaurant eller være intime sammen, sier Lyle.

LES OGSÅ: 6 av de mest brutale seriemorderne gjennom tidene

Erik Menendez ønsket altså ikke å la seg bli intervjuet i ABC News-dokumentaren, men i 1996 fortalte han talkshow-vertinnen Barbara Walters (87) at han angrer dypt på å ha drept foreldrene.

- Det går ikke én dag uten at jeg ikke tenker på hva som skjedde. Jeg kunne ønske at jeg hadde mulighet til å gå tilbake i tid og endre utfallet av handlingene mine. 

LES OGSÅ: Drapssaken om Kitty Genovese og de 38 øyenvitnene ble skolepensum - så begynte historien å slå sprekker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer