– Jeg er helere enn noen gang

Som barn hadde kunstterapeut og kunstner Anne-Lise Lilleholmen følelsen av at livet ikke kom til å bli enkelt. Og senskader av diabetes førte både til fare for amputasjon og blindhet. Skaperkraften har blitt desto sterkere.

INDRE REISE: Kreativitet er en indre reise for Anne-Lise: – Å ha kontakt innover, er for meg å ha opplevelser av å være i kontakt med noe som rydder vei for livet som vil gjennom meg, sier hun. Foto: Sverre Chr. Jarild
INDRE REISE: Kreativitet er en indre reise for Anne-Lise: – Å ha kontakt innover, er for meg å ha opplevelser av å være i kontakt med noe som rydder vei for livet som vil gjennom meg, sier hun. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Alle helseutfordringene har blitt veivisere inn mot sjelen min, sier Anne-Lise, og det har vært mange etapper på veien i helsereisen hennes.

Nå i ettertid ser hun etappene som viktige markører for både smerte og vekst. Viktig vekst. Det hele begynte med operasjon av mandlene som tiåring. Etter bedøvelse med både eter og likegladsprøyte, holdt Anne-Lise på å dø på operasjonsbordet. Heldigvis gikk det bra – og Anne-Lise kunne gå videre i livet. To år senere fikk hun imidlertid påvist diabetes type 1. Og livet skulle aldri bli det samme.

– Jeg husker jeg var så glad i salmen «Nærmere deg, min Gud» på den tiden. Nå ser jeg at livet mitt har handlet om å komme «nærmere deg, Anne-Lise». Slik jeg ser det, bor nemlig det guddommelige inni oss, sier Anne-Lise.

Da blyanten kalte

Men det skulle ta tid å komme fram til denne innsikten. I år 2000, etter år med det hun kaller et «A4-liv», ble det bokstavelig talt mørkt. Lys – og lydømfintlig som hun plutselig var blitt, kunne Anne-Lise sove 20 timer i strekk. Hun fikk diagnosen «utbrent», og orket ingen verdens ting. Ingen leger kunne hjelpe, og Anne-Lise lå på sofaen i et vakuum. Men midt i alt det mørke, var det at kreativiteten kalte:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.