Alezheimers

- Jeg er ikke bitter over at begge foreldrene mine har fått demens

Allerede da Hanne var åtte år, begynte moren å glemme. 24 år senere ble også faren rammet av demens.

BEGYNTE Å GLEMME: Hanne var åtte år da moren Karianne ble rammet av demens. Nå har faren Gjert fått samme diagnose. Foto: Privat
BEGYNTE Å GLEMME: Hanne var åtte år da moren Karianne ble rammet av demens. Nå har faren Gjert fått samme diagnose. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Neimen er det lillesøster? Så hyggelig å se deg igjen!

Slik møter gjerne Gjert Nerland (81) sin datter Hanne Nerland (36) når hun besøker ham på skjermet avdeling på sykehjemmet. Hanne vet ikke om han tror hun er lillesøsteren hans, eller om han mener at hun er familiens lillesøster.

– Men han blir alltid glad for å se meg. Glad og takknemlig. Vi har fortsatt et nært forhold, men egentlig mistet jeg ham for mange år siden.

Hanne kom mildt sagt som en overraskelse på familien Nerland da hun ble født. Brødrene var 15 og 18 år, foreldrene Karianne og Gjert var 40 og 45. Klart hun ble midtpunkt og kjæledegge.

– Jeg husker mamma som veldig morsom, hun fant alltid på noe gøy og elsket å ha folk rundt seg og å være kreativ. Det var mye trolldeig, og veven hennes tok halve tv-stua, mimrer Hanne.

Mamma fant alltid på noe gøy og elsket å ha folk rundt seg og å være kreativ.

Men allerede da hun var åtte år, begynte moren å glemme. Hun ble fort sint og lei seg, og Hanne ble den voksne – den som måtte trøste og bekymre seg for om moren hadde det bra. Det gikk noen år før de fikk vite at endringene i morens personlighet skyldtes Alzheimer.Da ble rollene i familien endret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer