Introvert:

- Jeg er ikke ensom selv om jeg trenger mye alenetid

Når Maria blir bedt med på sosiale tilstelninger, håper hun det kolliderer med noe slik at hun har «gyldig grunn» til ikke å bli med.

INTROVERT: Maria føler seg ikke ensom, selv om noen kan tro at introverte er mye alene. FOTO: Privat
INTROVERT: Maria føler seg ikke ensom, selv om noen kan tro at introverte er mye alene. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Allerede i førskolealder snek Maria Piel (38) seg bort for å leke alene fremfor å leke med ungene i nabolaget. Det bekymret dagmammaen.

- Jeg husker at hun sa til meg at hvis jeg skulle fortsette å være hos henne, måtte jeg begynne å leke mer med de andre barna.

Maria forsto ikke hvorfor dagmammaen maste om at hun måtte leke med de andre, hun hadde det jo så gøy alene.

Nå vet hun at hun er introvert og trives fortsatt best i sitt eget selskap, uten å føle seg ensom.

Misunte venner som bodde langt unna folk

Maria var et sprudlende barn som aldri kjedet seg. Hun hadde gode venner, men kjente tidlig i barndommen et trykkende behov for å være mye alene.

- Selv om jeg satte stor pris på vennene mine, husker jeg at jeg misunte de klassekameratene som bodde langt unna folk. De fikk så mye tid til å fordype seg i interessene sine. Jeg var nok ikke flink nok til å si ifra når jeg ville være for meg selv, og savnet mer tid til tegning, skriving og musikk.

Maria skjønte etter hvert som hun ble voksen at hun har det som kalles en introvert personlighet. Kunnskap om de ulike personlighetstrekkene fikk henne til å forstå hvorfor hun ønsket å være mye alene som barn, og nå som voksen.

- Det har vært en befriende prosess å akseptere mitt eget behov for alenetid, og å gi meg selv tillatelse og rom i hverdagen for å finne energi alene. Jeg føler meg ikke ensom, selv om kanskje noen kan tro det om introverte som er mye alene.

Intro-, ekstro- og ambivert

Professor Svenn Torgersen er ekspert på personlighetspsykologi. FOTO: Privat
Professor Svenn Torgersen er ekspert på personlighetspsykologi. FOTO: Privat Vis mer

Det er som med høyde, vekt, intelligens og mange andre egenskaper. Noen få er ekstremt introverte, andre mer moderate, de fleste er gjennomsnittlige, andre er moderat ekstroverte og noen få er ekstremt ekstroverte.Det er glidende overganger.

Det er professor Svenn Torgersen ved Universitetet i Oslo som forklarer at introvert og ekstrovert utgjør en skala. Han er ekspert på personlighetspsykologi og påpeker at alt er et spørsmål om grader, ikke enten/eller.

Torgersen forklarer at dersom man trekker mot introvertsiden på personlighetsskalaen, trives man godt med å være alene, liker å omgås venner man kjenner og at man forholder seg stille i grupper. Dessuten viser man ikke så intense følelser, og er ikke så nysgjerrig på andre mennesker. Den introverte lader batteriene best i sitt eget selskap.

- Så kan man befinne seg et eller annet sted mot den andre siden av skalaen, den ekstroverte siden.

LES OGSÅ: - Det er faktisk mulig å endre seg til å bli mer A-menneske

De som trekker mer mot den andre enden av skalaen, som betegnes som mer og mer ekstroverte jo lenger vi kommer utover, synes det er veldig morsomt å være med andre mennesker og får energi av det. De synes det er spennende med nye vennskap og de tar lett kontakt. Mer ekstroverte mennesker er entusiastiske, viser mye følelser, har mye mimikk og livlige bevegelser. Man legger merke til dem og de liker å bli lagt merke til, forklarer Torgersen.

- Noen har puttet ordet «ambivert» på de som er i midten av introvert/ekstrovert skalaen. Det er de som føler seg av og til klart ekstroverte og av og til klart introverte. De har nok både gener som koder for introversjon og for ekstroversjon. Andre i midten av skalaen har nok bare ganske moderate gener for introversjon og ekstroversjon og bør ikke kalles ambiverte. De kjenner seg lite igjen i begge deler.

Maria sier at hun ikke opplever at hun er helt på ytterste fløy når det gjelder sin introverthet.

- I personlighet er jeg faktisk mer slik professoren beskriver ekstroverte. Jeg er engasjert, viser følelser, gestikulerer, har mye mimikk og livlige bevegelser. Men jeg blir mer reservert når jeg er sammen med mennesker jeg ikke er trygg på. Jeg er heller ikke så introvert at jeg ikke bryr meg om hva folk synes.

BALANSE: - Jeg har fremdeles ikke funnet den rette balansen mellom å få nok alenetid, og samtidig ta godt nok vare på vennene mine, men jeg jobber med saken, sier Maria.
BALANSE: - Jeg har fremdeles ikke funnet den rette balansen mellom å få nok alenetid, og samtidig ta godt nok vare på vennene mine, men jeg jobber med saken, sier Maria. Vis mer

Kan føle seg malplassert

- Ensomhet for meg er en følelse av å være alene når man ikke ønsker det. En følelse av at ingen ser, forstår, eller bryr seg om deg.

Maria er gift og har en nær familie og gode venner, og hun føler seg sjelden ensom. Når hun er alene i store forsamlinger, derimot, blir det for mye som foregår, og hun klarer ikke å forholde seg til menneskene rundt seg.

- Det kjennes ut som jeg er malplassert i slike situasjoner. Jeg prøver å utfordre meg selv, trå utenfor komfortsonen og ta kontakt med nye mennesker. Slike settinger tar likevel mye energi, og jeg forlater helst tidlig.

Introvert og nevrotisk

Introverte kan bli oppfattet som ensomme fordi de er mye hjemme og ofte takker nei til sosiale tilstelninger, sier professoren.

Dersom den som sitter hjemme er introvert uten å være nevrotisk, er det en helt uproblematisk situasjon.

- Dersom man er mer nevrotisk, har man lavere selvfølelse, er mer variabel i humøret, mer engstelig, mer deprimert, mer nærtagende og mer usikker. Hvis du da samtidig er noe introvert, kan man ha det som kalles sosial angst.

Introverte kan, som andre, også være nevrotiske, og da oppleves ikke tiden alene som like behagelig, påpeker professoren.

Dersom man på den andre siden er mer ekstrovert kombinert med å være mer nevrotisk, har man et stormende følelsesliv med sterke skiftninger mellom følelser av angst, depresjon og irritabilitet. Man opplever å ikke ha kontroll, og gremmer seg over sine impulsive handlinger.

Oppfattes som arroganse

Torgersen mener at når man sier nei til å være med på sosiale tilstelninger, kan det feilaktig oppfattes som arroganse.

- Den ekstroverte kan tenke at den introverte ikke liker eller prøver å heve seg over den andre. Da kan personen oppfattes som arrogant.

For å «komme seg unna» festen eller lignende sosialt treff, kan man alltids finne på en unnskyldning. Dersom man derimot er ærlig og sier at man synes slike sosiale tilstelninger er meningsløse, vil ikke det bli tatt positivt imot av mange, mener professoren.

- Er man heldig, har man en meningsfelle med samme innstilling. Da kan man finne sammen av og til, og man kan støtte hverandre i å si pent nei takk til sosiale sammenkomster.

Torgersen sier at man kan forklare at det selv om man sier nei betyr ikke det at man har noe imot noen. Når man er ærlig om sin opplevelse av verden, kan man håpe at folk blir vant til det og har mer forståelse for en slik holdning til sosiale tilstelninger.

Dårlig samvittighet

I lang tid var Maria bekymret for hva kollegene tenkte hver gang hun ikke ville være med på sommerfesten, julebordet eller andre sosiale sammenkomster. Kanskje noen ville ta det personlig?

- Etter noen år har nok de fleste kollegaene mine vent seg til at jeg sjeldent deltar. I og med at jeg har flere jobber og prosjekter, og har unger med fritidsinteresser som tar tid, tror jeg de fleste har forståelse for at jeg må bortprioritere noe. Jeg er også blitt flinkere til å være ærlig på at jeg har behov for å være hjemme og hente meg inn. Jeg tror og håper de vet at det ikke har noe med dem å gjøre.

Hun har ofte dårlig samvittighet ovenfor vennene sine. Det er ikke ofte hun tar initiativ til å treffes, og hun bekymrer seg for at de skal føle seg glemt eller nedprioritert.

- Jeg har fremdeles ikke funnet den rette balansen mellom å få nok alenetid, og samtidig ta godt nok vare på vennene mine, men jeg jobber med saken. Jeg synes det er viktig å utfordre meg selv, for egen utvikling, og våge å gå litt utenfor komfortsonen. Samtidig er det viktig å ta hensyn til mine egne behov.

- Jeg vet at jeg lader batteriene best alene og prøver derfor alltid å legge inn alenetid i kalenderen på hektiske dager og på reiser.

Professoren sender en positiv bemerkning i Marias retning.

- En mer introvert person kan være veldig kreativ med mye fantasi og dype tanker. Maria vil nok trives aller best i selskap med andre introverte, like barn leker best, fastslår professoren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer