Anne taler i begravelser:

- Jeg er ikke redd for sterke følelser

De fleste av oss forsøker å unngå døden så godt vi kan gjennom livet. Anne Østgaard, derimot, har valgt å oppsøke den: Som gravferdstaler ved andres død opplever hun at eget liv blir mer meningsfylt.

GRAVFERDSTALER: Anne Østgaard er forfatter, skribent og gravferdstaler for Human Etisk Forbund. - Jeg har nok noen livserfaringer som gjør at jeg kan møte mennesker i sorg og krise på en empatisk måte, sier hun. Foto: Marit O. Bromark
GRAVFERDSTALER: Anne Østgaard er forfatter, skribent og gravferdstaler for Human Etisk Forbund. - Jeg har nok noen livserfaringer som gjør at jeg kan møte mennesker i sorg og krise på en empatisk måte, sier hun. Foto: Marit O. Bromark Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hva sier man i bisettelsen til en som har valgt frivillig, assistert dødshjelp? Hvilke ord passer i en gravferd der de nærmeste pårørende ikke bare har akseptert og respektert dette valget, men også vært lojale mot det, og latt det skje? Finnes det ord nok i språket vårt til å si noe om tapet av en ektefelle, en forelder, når de som har mistet ikke bare visste om, men også har forberedt, bistått og støttet, det som skulle skje? Er det mulig å finne ord til trøst?

Anne Østgaards oppgave er å forsøke. Som autorisert gravferdstaler for Human Etisk Forbund får hun døden og alt den kan innebære tett innpå seg. Og ingen oppdrag har gjort like sterkt inntrykk som gravferden til en person som hadde valgt frivillig, assistert dødshjelp i utlandet. Et tilbud som ikke finnes i Norge: Såkalt autanasi er forbudt her.

- Vedkommende hadde en alvorlig, uhelbredelig sykdom, og ville dø uten å miste seg selv eller bli pleietrengende. Jeg synes det var et veldig modig valg. Og jeg beundrer de nærmeste, som respekterte det tunge valget og bidro til å gjøre det mulig. Jeg ble innviet i en vakker og utrolig sterk og sår kjærlighetshistorie, som jeg alltid vil bære med meg, sier hun, og legger til at hun savner en mer nyansert og human debatt rundt denne tematikken her til lands.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer