Anette Stai

- Jeg er nok mer leken enn min egen bestemor

Tidligere supermodell Anette Stai (54) er et klassisk eksempel på et helt nytt fenomen: De nye bestemødrene.

BESTEMOR: Anette Stai er bonus-bestemor til lille Josefine på to, og elsker å kle opp den eneste jenta i familien. Foto: Astrid Waller
BESTEMOR: Anette Stai er bonus-bestemor til lille Josefine på to, og elsker å kle opp den eneste jenta i familien. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Jeg er «bestemol», sier Anette Stai (54), med trykk på siste stavelse.

Anettes fire gutter har flyttet ut fra det hvite huset på Bygdøy, og i dag er det barnebarnet Josefine som spiller hovedrollen.  

Storfamilien Stai-Arnesen består av mine, dine og våre barn – Anette og mannen Jan-Eric har én sønn sammen, hun har én sønn fra før og han har to sønner, derav Josefines pappa Oscar. 

Se for deg din egen bestemor. Kanskje var hun hjemme­værende, hadde grå krøller og sto på kjøkkenet med en bolledeig og blomstrete forkle når du kom på besøk. Bestemor hadde all tid i verden, og et fang der det alltid var plass til minst ett barnebarn. Jo da, kanskje er det en klisjé, men like fullt et bilde mange av oss vil kjenne igjen. 

I dag er bestemor både høyt og lavt. Hun jobber fulltid, går på rockekonsert og vernissasje, kler seg i klær som datteren kunne brukt og løper gjerne maraton hvert år. Eller tar modelljobber på si.

Anette Stai reiste verden rundt som fotomodell for noen tiår siden. I dag driver hun sitt eget klesmerke, og har allerede lansert sin tredje kolleksjon. Hun er ikke fremmed for tanken på å lage barneklær. 

– Birgit – Josefines mamma – og jeg har faktisk snakket litt om å lage barneklær. Vi får se, sier hun. 

Josefine er eneste jenta i storfamilien – foreløpig.

– For meg som har hatt fire gutter i huset er det fascinerende å se forskjellen. Josefine er veldig jentete. Hun synes det er kjempespennende med neglelakk, og hun elsker leppepomade. Siden hun er eneste jente må jeg innrømme at jeg synes det er morsomt å kjøpe ballkjoler og rosa boblejakker til henne, sier Anette og ler.

Hva gjør du hvis Josefine kommer hjem og sier at hun vil bli fotomodell om noen år?

– Å fysjameg! Nei, hva gjør vi da, Josefine? Da må vi vel prøve å finne på noe annet? Eller så får vi flytte til New York sammen, så kan jeg være manageren din.

Bestemol og Josefine er sammen så ofte de kan, og når Birgit og Oscars nye hus står ferdig på Bygdøy, blir de naboer. I dag bor Josefine i Hole kommune, en liten time unna Bygdøy.

– Josefine og jeg elsker å kose oss sammen. Når hun er på besøk, setter jeg inn femtegiret. Jeg vil jo at hun skal få lyst til å komme tilbake! Da går vi tur med hunden Cleo, bader i bassenget eller løper barbeint i gresset. Om sommeren plukker vi blomster og plommer.

BESTEMOR OG JOSEFINE: - Vi elsker å kose oss sammen, sier Anette Stai. Foto: Astrid Waller
BESTEMOR OG JOSEFINE: - Vi elsker å kose oss sammen, sier Anette Stai. Foto: Astrid Waller Vis mer

LES OGSÅ: - Vi forsøkte alt for å få barn

-Jeg er nok mer leken sammen med Josefine enn jeg var med mine egne barn – fordi jeg har bedre tid. Med fire gutter i huset var det mye jobb. I dag kan jeg bestemme mer over min egen tid, sier Anette. 

Når Josefine flytter inn i nabolaget, håper Anette å kunne hente Josefine i barnehagen, og hun sitter gjerne barnevakt. 

– Alle skrøt jo så fælt av hvordan det var å være bestemor, og det er akkurat så fantastisk som alle sier. Vi har det utrolig hyggelig sammen.

Anette Stai hadde et nært forhold til sin egen bestemor da hun vokste opp på Nesodden. 

– Besteforeldrene mine bodde på en gård rett ved siden av oss, og der var det risengrynsgrøt hver lørdag. Det var veldig hyggelig å ha dem i nærheten, og jeg løp ned dit hele tiden.

– På hvilken måte er du annerledes enn din egen bestemor?

– Jeg er nok litt mer leken enn min egen bestemor. Hun lekte ikke så mye, sier Anette Stai.

Besteforeldrerolle i endring

– Besteforeldrerollen har endret seg for både kvinner og menn, først og fremst fordi besteforeldre og barnebarn deler flere år av sine liv enn hva som var vanlig tidligere, forteller forsker Katharina Herlofson ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

– I dag har 40 prosent av alle norske 10–12-åringer alle fire besteforeldrene i live. Og så mye som en tredjedel av alle kvinner og menn i 30-årene er fortsatt barnebarn, sier hun.

Det er ikke det at besteforeldrene er yngre enn før, for både mødre og bestemødre blir stadig eldre her i landet, men bestemor blir stadig mer moderne. Og det blir stadig kulere å være bestemor. Både musikk- og motebransjen er full av suksessrike bestemødre. 

JONI MITCHELL: Hun er en representant for de nye kule bestemødrene. Foto: NTB Scanpix
JONI MITCHELL: Hun er en representant for de nye kule bestemødrene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De er 60- og 70-tallets feminister som er blitt voksne, og selv om de kanskje ikke er verdensmestre i strikking eller kakebaking, så er de faktisk ekstremt dedikerte besteforeldre. 

Joni Mitchell fant inspirasjon til å skrive musikk igjen da hun ble bestemor i 2007, og beskriver barnebarnet Marlin som «den beste lekekameraten jeg noen gang har hatt» i et intervju med Readers‘ Digest.

Designer Donna Karan har sju barnebarn, og forteller at hun finner masse inspirasjon i barnebarna sine. «Om 20 år er det jeg som jobber for dem», har hun sagt. 

Selv om dagens besteforeldre ikke er yngre enn før, så er de ofte sprekere.

– Besteforeldre i dag har bedre helse enn tidligere. En annen forskjell er at de ofte har færre barn og barnebarn å dele tid og ressurser på enn før. Dermed har de bedre muligheter for å engasjere seg i barne-barnas liv, sier Herlofsen.

LES OGSÅ: - Trodde ikke jeg skulle bli mor

Sprekere enn før

Fra tid til annen hører vi foreldre klage over at besteforeldrene ikke har tid til barnebarna sine – fordi de har fullt opp med å realisere seg selv. Så fort de blir pensjonister flyr de jorda rundt, og i helgene er de opptatte med å arrangere eller gå i selskaper. Ofte har de både styreverv og tidkrevende fritidsaktiviteter.

Men statistikken viser at norske besteforeldre faktisk både har, og tar seg, tid til barnebarna.  

FARMOR MED OVERSKUDD: Farmor Ingvill-Merete Stedøy Johansen (58) er matematiker, lærer og lærebokforfatter. I tillegg er hun en av Norges sprekeste 58-åringer. Hun elsker å dra på tur med barnebarna Jens (1) og Even (4), og reiser til Trondheim så ofte hun kan for å besøke dem.  Foto: Ole Morten Melgård
FARMOR MED OVERSKUDD: Farmor Ingvill-Merete Stedøy Johansen (58) er matematiker, lærer og lærebokforfatter. I tillegg er hun en av Norges sprekeste 58-åringer. Hun elsker å dra på tur med barnebarna Jens (1) og Even (4), og reiser til Trondheim så ofte hun kan for å besøke dem. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Noen sprekere?

Ingvill-Merete Stedøy-Johansen (58) må være Norges sprekeste bestemor. Sammen har vi tatt bussen opp til Skistua, og  turen skal gå til Vintervannet i bymarka i Trondheim.

Minstemann Jens (1) henger i bæremeis på ryggen til farmor, mens Even (4) går selv. Begge guttene er allerede turvante, og Ingvill tar med barnebarna på tur så ofte hun kan. 

– I høstferien var Even og jeg på fjelltur på Dovre, og hadde Turistforeningens Gammelsetra helt for oss selv, forteller hun.

Alene løper den 58 år gamle farmoren og mattelæreren ikke bare maraton, hun løper 80–90 kilometer lange ultraløp, og har deltatt flere ganger i Norseman Xtreme Triathlon – også kalt verdens hardeste triatlon: 3800 meter svømming, 180 kilometer sykkel og 42 kilometer løping, med start i iskalde Eidfjord og mål på Gaustatoppen.

KK nr 48 er i salg fra 27.november.
KK nr 48 er i salg fra 27.november. Vis mer

– Jeg har trent hele livet. Turn, rytmisk sportsgymnastikk, ski og skøyter. Og jeg er vokst opp med å gå mye på tur, forteller Ingvill.

Ingvill bodde i Trondheim i mange år, og to av de fire sønnene bor her fortsatt. Selv bor hun på Fetsund i Akershus med mann nummer to.

– Jeg reiser på besøk så ofte som mulig, og prøver å komme én gang i måneden. Jeg skulle nok gjerne bodd litt nærmere barnebarna.

Hjemme på Fetsund ringer vekkerklokka 05.20 hver morgen, og Ingvill starter alltid dagen med en times løpetur i skogen med hunden før hun sykler til jobben på Lillestrøm videregående skole. I Trondheim dropper hun morgenturen for å stå opp med ungene.

– Da lager jeg frokost sammen med guttene sånn at foreldrene kan sove litt ekstra, og da har vi det veldig hyggelig. Mine egne foreldre var ikke så ofte på besøk da mine gutter var små, og det husker jeg at jeg syntes var litt trist. For meg er det veldig viktig å prioritere barnebarna, og jeg håper jeg kan være en viktig del av deres liv.

Hjemme trener Ingvill to ganger om dagen, 20–26 timer i uka. Det er like mye som en toppidrettsutøver. Hun innrømmer at å slappe av ikke er hennes sterkeste side.

Hva gjør du når du er barnevakt og ikke får trent like mye som du pleier?

– Før fikk jeg abstinenser hvis jeg ikke fikk trent, men nå er jeg mer avslappet på det når jeg er sammen med barnebarna. Da er jeg 100 prosent farmor. Men vi går jo på tur sammen, og det å bære ungene blir jo styrketrening.

Ingvill er glad i å lage mat, men boller blir det lite av.

– Jeg er opptatt av å spise sunt, og lager all mat fra bunnen av. Men jeg kan lage vafler altså – farmors supersunne vafler!

På europatoppen

Norske besteforeldre er faktisk på europatoppen i barnepass, viser en NOVA-undersøkelse fra 2013. Studien viser at over halvparten av alle norske beste­foreldre er sammen med barnebarna sine minst én gang i uka. I overkant av 60 prosent passer barnebarn minst én gang i måneden, og en tredjedel av alle norske besteforeldre passer barnebarn ukentlig. Fire prosent passer barnebarn hver eneste dag.

– Det vil jeg si er ganske høye prosentandeler, særlig med tanke på at Norge er et langstrakt land med store avstander, og det er ikke alle som har barnebarn 
i nærheten – selv om veldig mange har det, sier forsker Katharina Herlofsen, og påpeker at dette er en stor ressurs for dagens småbarnsfamilier.

Ofte står nemlig bestemor klar til å steppe inn når det trengs. I dag hører vi ofte om foreldre som har en fast «fridag» i uken, der bestemor – eller bestefar – henter, lager middag og passer barna slik at mamma og pappa får litt sårt tiltrengt kjærestetid. 

Selv om flere bestemødre er yrkesaktive i dag enn for førti år siden, er de aller fleste besteforeldre pensjonister. Men de passer ikke barnebarna mindre selv om de er i full jobb, viser statistikkene.

- Jeg er nok mer leken enn min egen bestemor

LES OGSÅ: Bang, jeg gikk rett i bakken

Mest kos, mindre stress

Ved kjøkkenbordet hos Bente Helenesdatter-Pettersen (57) sitter Bob (1 ½) og spiser bolle. Mormor har fyrt i peisen, og går barbeint rundt på tregulvet i leiligheten på Lille Tøyen i Oslo. På veggene i stua henger Bentes egne fotografier og malerier. Datteren Malin, kjæresten Sveinung og lille Bob bor bare et par kilometer unna, og er ofte på besøk.

– Jeg er jo akkurat like idiotisk stolt som alle andre bestemødre! Det er akkurat så hyggelig som alle sier, sier Bente.

Når hun er sammen med Bob er hun opptatt av at de to skal kose seg sammen, og ikke stresse med å finne på mest mulig.

– Da går vi kanskje på kafé sammen, jeg drikker chai latte og Bob drikker kanskje en smoothie. Så leser vi i hvert vårt ukeblad. Hvis Bob er her en fredag, så bestiller vi gjerne pizza og spiser sammen. Så ser vi på gullrekka på NRK til Bob sovner på sofaen, sier Bente.

Da bærer hun ham forsiktig inn på kontoret ved siden av, der han har sin egen seng. Selv ligger hun på sofaen i stua for å være så nær som mulig.

– Jeg føler ikke at jeg har forandret meg så mye etter at jeg ble bestemor. Jeg vil jo gjerne føle meg ung og alt det der, og jeg tror man kan være både fin og kul selv om man er bestemor – eller oldemor. Det kuleste er vel uansett å være seg selv?

Denne reportasjen er også publisert i KK nr 48.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer