Pårørende til psykisk syke

- Jeg er redd for hva som skjer hvis jeg dør før broren min

- De fleste pårørende vil gjerne bidra med noe, men vi vil ikke ha hele ansvaret. Det er utmattende, sier Anne Østgaard. Som verge for sin psykisk syke bror opplever hun at helsevesenet oftere ser på henne som en hindring enn som en ressurs.

PÅRØRENDE TIL PSYKISK SYK BROR: Anne Østgaard har mer enn 30 års erfaring som pårørende til en bror med psykisk sykdom. Hun er livredd for hva som skjer hvis hun blir syk eller dør før broren, eller hvis hun rett og slett ikke orker mer. Hvem skal ta seg av ham da? - Mange av oss pårørende har veldig sterk ansvarsfølelse, sier hun.
PÅRØRENDE TIL PSYKISK SYK BROR: Anne Østgaard har mer enn 30 års erfaring som pårørende til en bror med psykisk sykdom. Hun er livredd for hva som skjer hvis hun blir syk eller dør før broren, eller hvis hun rett og slett ikke orker mer. Hvem skal ta seg av ham da? - Mange av oss pårørende har veldig sterk ansvarsfølelse, sier hun. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Søsteren fra helvete. Er det sånn de ser på henne, tenker Anne Østgaard.

Som søsteren fra helvete. Et hår i suppa, en irriterende masekråke, en kravstor og sinna dame som stiller leger og pleiere til veggs. En de skulle ønske ville slutte å stille spørsmål, slutte å være kritisk, slutte å stille krav. En de håper snart vil gi seg.

Men Anne kan ikke gi seg. Det er ikke et alternativ. For hvordan skal det gå med broren hennes da?

- Jeg bærer på en stor bekymring for hva som skjer hvis jeg dør før broren min. Eller hvis jeg blir syk og ikke orker mer. Vil han da gå til grunne i kommunal regi? Det kan skje. Vi hører jo om folk som har ligget død lenge, eller har sultet ihjel i leiligheten sin. Eller lever i et grisehus som er overfylt av søppel. Det gjør broren min innimellom.

Alvorlig psykisk syk

Anne Østgaard har lang erfaring i å være pårørende. Minst 30 år, om hun skal anslå noe. Da lillebroren hennes var i begynnelsen av 20-årene, ble han gradvis alvorlig psykisk syk. Mange år med innleggelser, medisinering og tvangsbehandling fulgte. I dag er han 57, og bor i kommunal omsorgsbolig. Funksjonsfallet er betydelig. Anne er hans verge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.