Camilla Läckberg

– Jeg fantaserer mye om hevn

I sin nye roman hevner Camilla Läckberg seg kraftig på menn i sin egen generasjon, mens yngre menn løftes som sexy og sympatiske. Inspirasjonen har hun hentet fra sitt eget liv.

HUNNDJEVEL: Camilla Läckberg leser «En Hunndjevels bekjennelse» en gang i året, om Ruth som blir bedratt av ektemannen.

– Hver gang jeg leser den tenker jeg: «Hvordan ville en moderne kvinne ha løst det?». Den siste boken min er inspirert av den, selv om den ikke er like litterær. Språklig er den nok mer i retningen av Sidney Sheldon. FOTO: Magnus Ragnvid
HUNNDJEVEL: Camilla Läckberg leser «En Hunndjevels bekjennelse» en gang i året, om Ruth som blir bedratt av ektemannen. – Hver gang jeg leser den tenker jeg: «Hvordan ville en moderne kvinne ha løst det?». Den siste boken min er inspirert av den, selv om den ikke er like litterær. Språklig er den nok mer i retningen av Sidney Sheldon. FOTO: Magnus Ragnvid Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg har alltid vært fascinert av hevn. Det er noe terapeutisk ved å hevne seg.

Camilla Läckberg sitter asymmetrisk antrukket på Grand Hotel. Props – extension of character heter det i filmspråket, og Hitchcock kunne ikke truffet bedre i å utstyre en av sine antagonister med accessoirer: Stripete bluse, naken skulder, sugende blikk og håret i en djerv knute bak det ene øret. Men lenge før Hitchcocks Psycho-fioliner rekker begynne å spille, ler Camillas trillende og snakker siden i en sammenhengende foss. Om livet, kjærligheten – og hevnen. Ja, og så døden, da.

– Jeg fantaserer mye om hevn og har godtet meg mye gjennom livet. Håpet at håret hans faller av og sånne ting. Jeg elsker en god hevnhistorie, innenfor lovens rammer, så klart. Hevn har noe med makt å gjøre. Når du blir bedratt blir du maktesløs, og når du hevner deg får du makten tilbake. Jeg har hatt det kjempegøy når jeg har skrevet hevnscenene. I motsetning til sexscenene. Der må jeg nok rive ut sidene før moren min får lese dem …

Sex i gullbur

Camilla Läckberg er i Norge for å promotere sin nye bok «Gullburet», en hevngjerrig spenningsroman ispedd noen erotiske partier som kan få selv garvede lesere til å skamrødme. Hvert fall de som ikke har herdet seg på pikante bøker av Sidney Sheldon og andre kioskveltere som Camilla slukte som 12-åring, og som er inspirasjonskilden til hennes første frittstående roman:

– Jeg er så nervøs. Det er første gang jeg beveger meg utenfor komfortsonen, sier Camilla,

– Jeg begir meg jo inn på noe helt nytt her. Mange krimforfattere heller veldig mot det litterære når de skal gjøre noe annet, men jeg har gått helt andre veien og latt meg inspirere av bøkene jeg slukte da jeg selv var i tenårene. Den lettere litteraturen som man tradisjonelt har sett ned på, fordi det var kvinner som leste den.

LES OGSÅ: – Jeg hadde blitt brent på bålet med en gang!

13 år eldre enn mannen

Camilla Läckberg er fra Fjällbacka på den svenske vestkysten. Datter av Gunnel og Jens. Enebarn og pugghest som pløyde gjennom Enid Blytons samlede i serien «Fem på eventyr». I likhet med hovedpersonen Faye i den nye romanen har Camilla foretatt en klassereise – fra drapsbefengte Fjällbacka og inn til storbyen, med handelshøyskolen i bagasjen. Men der Faye visker ut seg selv for å tekkes mannen sin i et kaldt ekteskap hvor elskerinner lusker bak sengegavlen, har Camilla vært alt annet enn usynlig. De gule løpesedlene tok nærmest fyr da Camilla etter to havarerte ekteskap og tre barn, fant kjærligheten med 13 år yngre Simon Sköld. Nett-trollene var ikke sene om å dømme dem nord, og ned og MMA-bokseren Simon ble kalt alt fra lykkejeger til «et barn». I dag er paret gift, bor i stor leilighet på Söder og har datteren Polly sammen.

– All oppmerksomheten omkring aldersforskjellen har lagt seg, sier Camilla.

KJÆRLIGHETEN BLOMSTRER: Camilla Läckberg og mannen Simon Sköld, som er 13 år yngre. Camilla sier til KK at nett-trollene endelig har begynt å gi seg. FOTO: Camilla Läckbergs instagram, etter avtale med Läckberg.4
KJÆRLIGHETEN BLOMSTRER: Camilla Läckberg og mannen Simon Sköld, som er 13 år yngre. Camilla sier til KK at nett-trollene endelig har begynt å gi seg. FOTO: Camilla Läckbergs instagram, etter avtale med Läckberg.4 Vis mer

– Nå er det få som er skeptiske til meg og Simon. Vi har barn og lever et hverdagsliv og folk tar oss på alvor. Men jeg får veldig mye private meldinger fra kvinner som takker meg for at jeg har inspirert dem til å satse på yngre menn.

KJÆRLIGHET I INSTAGRAMENS TID: Både Camilla og mannen Simon byr raust på i sosiale medier. FOTO: Camilla Läckbergs instagram, etter avtale med Läckberg.
KJÆRLIGHET I INSTAGRAMENS TID: Både Camilla og mannen Simon byr raust på i sosiale medier. FOTO: Camilla Läckbergs instagram, etter avtale med Läckberg. Vis mer

Redd for slakt

Gullburet var utsolgt i flere svenske bokhandlere lenge før den kom ut. En drøy uke før lanseringer skrev Camilla på Instagram at hun var sikker på at boken kom til å SLAKTES.

– Jeg begir meg jo inn på noe helt nytt her og det er kjempeskummelt, forklarer Camilla.

– Å skrive Fjällbacka-serien har vært veldig bekvemt. Et univers som jeg allerede har skapt. Kanskje er det smått vanvittig, når man har en ekstremt fremgangsrik bokserie, og så velge å gå bort fra den. Kanskje jeg skulle holdt meg der? Men jeg hadde ikke noe valg. Man er nødt til å være litt redd i livet. Gå ut av komfortsonen. Dette er første gang jeg spenner av meg sikkerhetsbeltet.

Hun legger til:

– Jeg skal tilbake til Fjällbacka og skrive mer derfra, men jeg må gjøre det med skriveglede. Jeg ville blitt lei om jeg bare fortsatte. Leserne mine fortjener et jeg skriver med overskudd. Og det er på denne måten jeg holder meg alerten.

WORKING MOM: – Jeg er ganske flink til å være borte fra barna. Jeg har aldri vært den som sitter og lengter etter barna når jeg er borte. Og FaceTime er bra å ha, sier Camilla Läckberg.

FOTO: Magnus Ragnvid
WORKING MOM: – Jeg er ganske flink til å være borte fra barna. Jeg har aldri vært den som sitter og lengter etter barna når jeg er borte. Og FaceTime er bra å ha, sier Camilla Läckberg. FOTO: Magnus Ragnvid Vis mer

Googler blodmengde

Hun elsker research. Kan sitte i timevis å lete på nettet eller intervjue fagfolk. Som til denne boken: Hvor mye blod kan man tappe ut av et menneske før det dør? Og hvordan gjøre en hostile takeover av et selskap. Men hva med de sexgale overklassemennene? Hvor har hun hentet researchen fra?

– Fra livet mitt, sier Camilla og ler.

– Jeg elsker å iaktta folk. Om jeg er på en fest så vet jeg akkurat hvem som har kranglet med mannen, hvem om har det slitsomt med svigermor og hvem som skal skille seg. Jeg tror at jeg gjennom jobben kommer unna med å stille personlige spørsmål. Jeg får alltid svar.

KJENDIS: Camilla Läckberg er ikke redd for å stikke seg frem og har vært med i alt fra «Skal vi danse» til «Klassefesten» FOTO: Camilla Läckbergs instagram, etter avtale med Läckberg.
KJENDIS: Camilla Läckberg er ikke redd for å stikke seg frem og har vært med i alt fra «Skal vi danse» til «Klassefesten» FOTO: Camilla Läckbergs instagram, etter avtale med Läckberg. Vis mer

Ikke det at hun har infiltrert overklassemiljøet. Trengte aldri å ta en Wallraff. For gjennom å være A-kjendis har Camilla Läckberg fått mulighet til å titte inn. Hvert fall gjennom nøkkelhullet

– Jeg har alltid vært fascinert av overklassemiljøet. Selv kommer jeg jo fra noe helt annet. Overklasselivet er en lukket verden der jeg får lov til å være gjest en gang iblant.

Hun nikker:

– Jeg har jo økonomi som kan måle seg med deres, men føler alltid at jeg ikke hører til der, og aldri kommer til å gjøre det. Enten er man født inn i det eller så er man ikke.

Hun understreker at handlingen kunne vært lagt hvor som helst. At problemstillingen er universell.

– Men jeg ønsket en glamorøs ramme. Kvinnens rolle i overklassemiljøet er jo antikvarisk. Jeg har møtt mange luksushustruer.

Som nyrik og selfmade, hvordan er hun selv blitt oppfattet i disse miljøene? Camilla hever pannen:

– Jeg føler meg alltid som er gjøgler ved hoffet, sier hun med største selvfølgelig og uten lengselen til den som står utenfor.

– Jeg føler meg som et underholdningsinnslag og blir alltid litt nervøs i de sammenhengene. Jeg føler meg bondsk og at jeg ikke hører ikke til der. Ikke at det er noe galt i å være lantis, men jeg blir så usikker i de sammenhengene som jeg ikke blir noe annet sted.

– Det tror man kanskje ikke om deg?

– Nei. Men jeg er bra på å fake it 'til you make it.

LES OGSÅ: Carina Olset: – Jeg tenkte at sykdommen kunne bety at en mann ikke ville ha meg

Norge et hjertebarn

Norge er første stopp på en internasjonal bokturné som skal vare i en drøy måned. Det krever sin kvinne å varte opp publikum, når man har solgt 23 millioner bøker i 60 land:

HØYT ELSKET: I følge Camilla har folk sluttet å stoppe henne for å skryte av bøkene. Nå for tiden stopper de for å kommentere hvor søt Polly er. FOTO: Camilla Läckbergs instagram, etter avtale med Läckberg.
HØYT ELSKET: I følge Camilla har folk sluttet å stoppe henne for å skryte av bøkene. Nå for tiden stopper de for å kommentere hvor søt Polly er. FOTO: Camilla Läckbergs instagram, etter avtale med Läckberg. Vis mer

– Norge var det første landet utenom Sverige jeg slo gjennom i, sier Camilla og røper at hun kan uttale både Kvikklunsj og andre kioskvarer. Forklaringer ligger i barndommens bilturer med pappa over norskegrensen for å handle store kvanta av nettopp Kvikklunsj.

– En stund hadde jeg fem bøker på topp 20-listen i Norge. Det var helt fantastisk, sier hun.

Mens Camilla er på bokturné holder ektemannen Simon fortet hjemme i Stockholm. Datteren Polly er snart tre år. Tema for bursdagen er allerede bestemt:

– Hun vil ha det läskigt, sier Camilla.

– Eplet faller ikke langt fra stammen?

– Nei. Haha. Så nå blir det skummel kake. Men jeg kjenner min begrensning og baker ikke selv.

Kanskje ikke Simon heller, gitt hvor mye motbør han fikk på sosiale medier for kaken til Camillas eldste datter? For gikk det an å gjøre sånn forskjell? Det biologiske barnet hadde fått prinsessekake i flerehundrekronersklassen fra konditoren, mens stedatteren fikk ferdigbunn fra Konsum med navnet sitt skrevet med ustø hånd på et ujevnt kjevlet marsipanlokk.

KAKE TIL FOLKET: Ikke alle følgere var like begeistret for kaken Simon hadde bakt til Camillas eldste datter. FOTO: Camilla Läckbergs instagram, etter avtale med Läckberg.
KAKE TIL FOLKET: Ikke alle følgere var like begeistret for kaken Simon hadde bakt til Camillas eldste datter. FOTO: Camilla Läckbergs instagram, etter avtale med Läckberg. Vis mer

– Datteren min gikk ut og tok Simon i forsvar for kaken på Instagram, sier Camilla.

– Det var veldig søtt. Nå vil alle de store barna mine ha kaker som Simon har bakt. De er veldig glade i ham.

Sexy hunk

I ungdomsårene benket Camilla seg hver uke foran kasse-tv-en i Fjällbacka for å se yndlingsserien «Return to Eden». Hun har lenge forsøkt å få tak i den tapte serien:

– Den handlet om en voksen kvinne som forelsket seg i en ung hunk som bare er ute etter pengene hennes, og så er de på en båttur og han kaster henne til krokodillene. Men hun overlever og kommer tilbake for å hevne seg, og da har hun operert seg og endret utseende sånn at hun er blitt miss World, eller noe.

– Det minner litt om hevnplottet i din bok?

Camilla ler. Innrømmer at de erotiske skildringene var en utfordring.

– Jeg var livredd for å skrive sexscenene. Jeg hadde gjort veldig lite av det tidligere og nølte. Men til slutt tok jeg sats og bare gjorde det.

Hun forteller om da hun satt ved et restaurantbord og skrev på dampende sexscener, med ryggen til veggen, sånn at ingen så skjermen:

– Jeg satt der og følte meg så skitten. Følte at folk kunne se på meg hva det var jeg skrev. Forleggeren min var den første som leste. Hun er en litt ordentlig type og ikke den man snakker om sex med. «Oi, da», var hennes første reaksjon.

Camilla ler.

– Men for meg var det viktig å ha med sex i boken. Kvinners seksualitet er blitt brukt for å holde kvinner nede. Vi har lært at vi er små piker som ikke skal sjekke opp og ikke være for framfus. Derfor var det viktig for meg at Faye skulle være en seksuell person. Det er en grunn til at jeg har med sex i boken.

Hun innrømmer at nettopp sexen har vært vanskelig å la andre lese. For eldstedatteren har hun tenkt til å lage eselører, sånn at hun vet hvor hun skal bla forbi.

– Simon holder på med boken nå. Han har dysleksi og leser i sitt tempo. Jeg venter fortsatt på hans reaksjon. Da vi møttes hadde han knapt lest noe skjønnlitterært. Kanskje fem bøker i sitt liv. Så begynte han å øve. Først fem minutter på sengen. Nå leser han en time i strekk. Mine bøker er de eneste han leser.

Hun smiler:

– I dag skriver han jo bøker selv. Da han hadde skrevet sin første treningsbok, og fikk den i hende for første gang, sto han der med tårer i øynene og sa: «Tenk om svensklæreren min hadde visst at jeg en dag skulle skrive en bok. Det hadde hun aldri trodd».

LES OGSÅ: – Jeg har opplevd mye hets

Oppvåknet feminist

Feminisme er ikke et fremtredende tema i Fjällbackaserien. I «Gullburet» lar Camilla kvinnene skinne som feministiske sølvtråder i en vev av søsterskap. En og annen yngre mann forgyller veven med ekte godhet og kåtskap for den modne kvinnen, men ut over det danner sexgale, sadistiske menns råttenskap en dyster bunntråd.

TIDENE ENDRET SEG: – Pappa laget maten hjemme hos oss. Mamma kunne jo ikke lage mat, og dersom hun laget maten spiste jeg før jeg kom hjem. Barn som var med meg hjem turte nesten ikke spise, siden en mann hadde laget den, sier Camilla Läckberg FOTO: Magnus Ragnvid
TIDENE ENDRET SEG: – Pappa laget maten hjemme hos oss. Mamma kunne jo ikke lage mat, og dersom hun laget maten spiste jeg før jeg kom hjem. Barn som var med meg hjem turte nesten ikke spise, siden en mann hadde laget den, sier Camilla Läckberg FOTO: Magnus Ragnvid Vis mer

– Min generasjon er på mange måter fortapt, svarer Camilla på spørsmål om hvorfor hun lar menn i sin egen generasjon gjennomgå så kraftig.

– Menn som vokser opp i dag har et helt annet bilde på hvordan verden er. De er mye mer delaktige i hus og hjem og tar sin del av ansvaret. Alle barna mine har like oppgaver, uansett om de er gutter eller jenter.

Hun mener at hun går gjennom en slags feministisk oppvåkning, og tror det skyldes at den eldste datteren nærmer seg alderen der hun skal ut i verden.

– Jeg tenker på hvilken verden hun skal ut i. Det har jeg ikke gjort så mye før.

– Og hva slags verden ser du?

– Jeg ser en verden der kvinner fortsatt er underlegne, selv om Sverige er et av verdens mest likestilte land. Det er bisart at det er sånn i 2019. Det siste året har det eksplodert en feministisk bevissthet i meg. Jeg har vært ganske kunnskapsløs tidligere. Jo, jeg har levd feministisk og utenfor normen og er stolt over det. Det har vært litt Go Girl over valgene jeg har gjort. Men nå vil jeg ta igjen for mangelen på kunnskap. Det er som om jeg ser verden med nye briller.

Hun legger til:

– Men jeg liker ikke en feminisme som legger alt ansvaret på mannen. Kvinner er nødt til å skaffe seg et sikkerhetsnett og ikke gjøre seg avhengig av en mann. I Sverige ser vi nå et ideal om å være hjemmeværende kvinne. Jeg dømmer ingen for det, men om du går hjemme i femten år, ikke tar utdannelse, eller ikke bruker utdannelsen din slik at den blir utdatert. Om du ikke har opparbeidet pensjonsrettigheter og huset står på mannen, og han plutselig etter 15 år forsvinner med sekretæren, så kan du ikke klage når du står på bar bakke, for du har ikke gjort noe for situasjonen din. Her har vi kvinner et ansvar.

LES OGSÅ: – Gudskjelov at jeg ikke fikk det jeg ønsket meg

Investerer i kvinner

Sammen men venninnen og samarbeidspartner Christina Saliba startet Camilla i 2017 Invest In Her, et finansieringsselskap for kvinnelige gründere:

– Christina og jeg leste en artikkel om at kun en prosent av investert kapital går til kvinner. Det gjorde meg veldig opprørt og vi måtte gjøre noe. Det er så mange kvinner som har blitt klappet på hodet av menn og fått høre: «Du kan ingenting om dette, lille venn» når de har kommet med en forretningsidé. Vi møtte også på sånne holdninger da vi startet opp. Men er det noe man ikke kan, ja så må man jo bare lære seg det. Til nå har vi investert i fire selskaper. Planen er å starte to i året. Det er krevende, for vi går ganske aktivt inn, både i styrearbeid, strategier, PR, rådgivning og varemerke.

– Det samme som Faye gjør i boken din, når hun prøver å ta over mannens selskap?

– Ja, det er samme tematikk. At kvinner hjelper kvinner.

– VGs anmelder mente at nettopp forretningsdelen i boken ikke var troverdig?

Camilla hever pannen:

– Jeg fikk en opprørt melding av en norsk forfatterkollega som hadde lest anmeldelsen. Jeg vet ikke … det føles ikke som den mannlige anmelderen var … helt i målgruppen, om jeg skal uttrykke meg diplomatisk.

Hun legger til:

– Men jeg har aldri brydd meg om anmeldelser. De første årene var jeg … jeg tok nok det ille opp i starten. Jeg tenkte huff. Har jeg ikke skrevet gode nok dialoger. Tegnet troverdige karakterer. Gud, så fælt. Men så merker man etter hvert at en anmeldelse kun er en persons mening. At en annen anmelder kan skrive det motsatte.

Ikke nerd likevel!

Hvordan har hun blitt tatt imot i hjembygda etter at hun ble en internasjonal suksess? Hvordan ser lokalbefolkningen på bygdas største skattyter? Camilla mener den varmer, måten Fjällbacka-boerne verner om henne:

– Da jeg skilte meg første gang var de ingen av de tre kioskene i Fjällbacka som slo det opp på løpesedlene. Det synes jeg sa alt. Når jeg kommer til Fjällbacka er jeg ikke Camilla Läckberg, men datteren til Gunnel.

FJALLBACKAS STORE DATTER: Camilla Läckberg da hun var 13 år gammel. FOTO: Camilla Läckbergs instagram, etter avtale med Läckberg.
FJALLBACKAS STORE DATTER: Camilla Läckberg da hun var 13 år gammel. FOTO: Camilla Läckbergs instagram, etter avtale med Läckberg. Vis mer

Hun forteller om da hun var med i programmet «Klassefesten» på TV, og skulle møte igjen alle fra ungdomsskolen.

– Jeg veldig nervøs. De andre var blitt igjen hjemme, og jeg var den eneste som hadde flyttet. De husket meg jo som en kjedelig lesehest og nerd. Jeg tenkte mye på hvordan de ville oppfatte meg. Men det ble en av de mest fantastiske stundene i livet mitt. Jeg får tårer i øynene bare av å snakke om det. De var så fine mennesker og vi var ute hele kvelden og gikk på karaokebar og sang.

Kvelden skulle likevel ta en uventet vending:

– Jeg sa til en av klassekameratene: «Dere syntes jo jeg var skikkelig nerd og skolelys». Da så han på meg og sa: «Hva? Vi syntes jo du var dritmorsom. Alltid så kjapp i replikken». Da jeg hørte det så ble jeg lei meg, for jeg tenkte at jeg helt uten grunn hadde gitt meg selv denne merkelappen som jeg hadde levd med hele livet.

Kinesere i hagen

For øvrig legger hun til at hjembygda har fått ett eksotisk oppsving på turistfronten:

– Fjällbacka har jo blitt invadert av kinesere nå.

– På grunn av bøkene dine?

– Man antar det, for jeg gis jo ut i Kina. Det kommer busslaster, og når naboen kikker ut vinduet ser hun 30 kinesere som nyter medbrakt lunsj i hagemøblene hennes. Utenlandske journalister spør etter meg og da svarer folk: «Camilla er ikke her nå. Men du kan snakke med moren hennes. Hun bor rett der borte». Mamma har vært intervjuet i masse utenlandske aviser, både i Polen og England.

LES OGSÅ: Vigdis Hjort– Jeg har aldri hatt så lyst til å prøve dop som da jeg satt inne

Hollywood neste?

Hun synes fortsatt det er umulig å ta inn over seg at hun har solgt 23 millioner bøker. At det i Madrid sitter to fans som har tatovert inn navnet hennes på halsen. Om hun ser tilbake, trodde hun noen gang at livet kunne blitt slik som dette?

– Aldri! sier Camilla med ettertrykk.

– Livet mitt er helt bisart. Frem til jeg var 30 levde jeg et helt vanlig liv, med kontorjobb hus, hage og parmiddager. Alt sammen har skjedd de siste 15 årene. Det hadde jeg aldri trodd. Etter at jeg fylte 40 har livet virkelig løftet.

Om hun ser fremover, hvor er hun om 10 år? Hun tenker seg om.

FILMSTJERNE? Camilla Läckberg drømmer om at en av bøkene hennes en gang skal bli Hollywoodfilm. Og helst med George Clooney i hovedrollen. FOTO: Mgnus Ragnvid.
FILMSTJERNE? Camilla Läckberg drømmer om at en av bøkene hennes en gang skal bli Hollywoodfilm. Og helst med George Clooney i hovedrollen. FOTO: Mgnus Ragnvid. Vis mer

– Jeg er veldig nysgjerrig og har så mange drømmer. En av dem er at en av bøkene mine skal bli en Hollywood-film.

– «Gullburet» har den det i seg?

Hun smiler lurt.

– Den skulle kunne bli en bra film, ja.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer