Geir og Victoria Gulliksen fra «Familiens ære»

– Jeg fikk aldri en krone av pappa uten å vise kvittering

Nei, Geir Gulliksen har ikke 100 millioner, selv om han tuller med det på TV.

GEIR OG VICTORIA GULLIKSEN: Far og datter er to av Europas beste sprangryttere - og aktuelle «Familiens ære» på NRK 2021. FOTO: Astrid Waller
GEIR OG VICTORIA GULLIKSEN: Far og datter er to av Europas beste sprangryttere - og aktuelle «Familiens ære» på NRK 2021. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Du kjenner dem fra «Familiens ære» på NRK, og midtveis i sesongen har far og datter Geir og Victoria Gulliksen utfoldet seg i radiobilkjøring, ballkast, løping og kjeglespill, uten så langt å ligge på resultattoppen.

– Vi er ganske dårlige i mange av grenene, og skjønte fort at vi var der for å lage litt komishow, sier Geir Gulliksen (60), i avslappet positur på sofaen hjemme på hestegården i Lier.

– Det viktigste for oss var å skape blest om hestesporten. Jeg sa det til Victoria, her må vi by litt på. Vi har fått mye skryt av produksjonen for det.

Victoria (30) nikker, og hinter til tennisballen hun fikk i øyet, som fikk henne til å rope ut i smerte. Uten at det var for å lage show. Øyet blødde tross alt.

– Vi lo mye av at vi er så klumsete med ball. Men en av pappas styrker er at han er veldig smart. Han kunne regne ut antall ballkast innenfor en gitt tid, og sånne ting.

– Ikke lett å leve med

Arbeidersønnen Geir Gulliksen fra Ålesund har alltid vært god med tall. Fra han begynte å ri for 46 år siden, er han og familien i dag en av de fremste aktørene, også i Europeisk målestokk.

Stall Gullik, det påkostede anlegget han og kona Elisabeth har bygget opp i Lier, driver familien kjøp og salg av hest, og trening av topphester. Både Geir, Victoria og broren Johan-Sebastian (25) er blant Europas fremste ryttere, og også mamma Elisabeth har vært aktiv, selv om hun etter at barna kom har holdt mest i trådene.

– Jeg var jo nesten ikke hjemme da barna var små, sier Geir, mellom tekstmeldinger og samtaler med utenlandske kunder, som ikke setter noen stopper for intervjuet.

– Elisabeth tok seg av alt på hjemmebane. Det er nok ikke alltid like lett å leve med en sånn som meg.

Victoria tar over når pappa svarer på en melding:

– Johan og jeg satt på nærbutikken hver dag etter skolen. Vi lærte oss å slå inn på kassen mens vi ventet på å bli hentet. Når de stengte ringte de hjem og sa at noen måtte komme og hente oss.

– Synes han var så kjekk

Victoria var to år første gang hun red, og som 11-åring hoppet hun en meter på hesten Prince. To år senere var hun på landslaget, og har vært der siden. Etter å ha studert event management og tatt lastebillappen, hoppet hun av studiene og «ga bånn gass» med ridningen. I dag bor hun og broren i hvert sitt hus på tunet.

Mamma Elisabeth drar med seg Geir på fysisk trening to dager i uka når han ikke er på reise, mens Victoria farter mellom Norge og Belgia, hjemlandet til kjæresten Jordy van Massenhove, som også er topprytter:

– Vi møttes vi på en hesteauksjon, forteller Victoria.

– Jeg trodde jeg hadde møtt alt av hestefolk og at det ikke var noen igjen. Vi satt på hvert vårt bord, og jeg syntes han var så kjekk. Han inviterte meg ut på date, og siden har vi vært sammen.

MØTTES PÅ HESTEAUSKJON: Victoria Gulliksens kjæreste Jordy van Massenhove kommer etter eget sigende fra en mer «vanlig» familie i Belgia, mens Victoria har vokst opp i en av Norges mest profilerte hestefamilier. Også Jordy driver med kjøp og salg hester. FOTO: Astrid Waller
MØTTES PÅ HESTEAUSKJON: Victoria Gulliksens kjæreste Jordy van Massenhove kommer etter eget sigende fra en mer «vanlig» familie i Belgia, mens Victoria har vokst opp i en av Norges mest profilerte hestefamilier. Også Jordy driver med kjøp og salg hester. FOTO: Astrid Waller Vis mer

«Prins Jordy» kaller han seg på Instagram, og Victoria har bare godt å si:

– Han er så snill og omtenksom, og setter meg foran seg selv hele tiden. Da vi møttes måtte han ta steget opp i sporten, slik at vi kunne reise på de samme stevnene.

Vi spør Geir hvordan han er som svigerfar:

– Ganske rettferdig, sier Geir.

– Ja, pappa er fair, nikker Victoria.

Geir setter seg opp.

– Jeg kan være veldig direkte og si det jeg mener, men det har jeg ikke trengt med Jordy. Han er en ordentlig fyr.

– Og om han ikke hadde vært det?

– Da hadde jeg fortalt ham det akkurat som det var! Jeg vet om folk som har endt opp med en forferdelig svigersønn. Da hadde jeg tatt affære, for å beskytte Victoria. Men Jordy er veloppdragen og arbeidsom. Han ser opp til Victoria og heier på henne. En annen ville kanskje sagt: «Du bruker altfor mye tid på hestene».

Historiske

Far og datter går i ridebukser mesteparten av døgnet og rir opp mot ti hester hver dag. På gården kryr det av utmerkelser, rosetter og vinnerdekken. I 2021 skrev Victoria historie da hun plasserte seg helt i teten i EM. I 2020, da Geir nettopp var fylt 60, tok han en historisk seier i verdenscupen, og ble siden tatt ut, som eneste nordmann til OL i Tokyo.

Mens KK er på besøk går det ut beskjeder over telefon til hestepasserne om hester som skal gjøres i stand. Med så stor drift, blir man glad i hestene, eller er det mer business enn pleasure?

– Victoria er nok tettere på hestene enn meg, sier Geir.

– Min suksess ligger i å jobbe med hestene og ikke mot dem. Om jeg merker at en hest ikke er typen til å trene styrke tre ganger i uka, finner jeg på noe annet. Jeg lærer dem å kjenne og hestene har tillit til det jeg gjør.

Victoria nikker:

– For meg begynte alt med kjærligheten til hestene. Jeg leser dem litt mer fra bakken, steller dem i stallen og ser hva de trenger. Det handler om å få hestene på lag. De beste hestene vet at treningsbanen betyr trening, og konkurransebane betyr konkurranse. Vi har noen som står og gjesper på stallgangen, og som får full tenning på stevne. Det er det vi ser etter i en god hest.

– Dere er litt sånn selv? spør vi og hinter til den avslappede posituren.

– Ja! sier Victoria

– Jeg kan ta tjue minutters powernap og så skru rett på igjen.

– Ikke noen soft issues

Da Victoria var 20, falt hun av og skadet en nakkevirvel. I NRK-dokumentaren «Min idrett» forteller hun at bare tanken å skulle skritte over den minste bom gjorde henne livredd. Ole Einar Bjørndalen, som eide hesten, kalte henne «En kriger som vil nå langt» og coachet henne tilbake opp på hesteryggen.

– Og så stolte jeg veldig på hesten. Det hjalp meg veldig, sier Victoria og utdyper at hun har skadet seg flere ganger. Som da hun fikk brudd på hodeskallen og et ribben etter å ha blitt sparket (ikke av deres egen hest), og var ute av sporten i to år. Og håndleddsbruddet i Drammen. I sånne situasjoner, hva slags hjelp og råd har hun fått av pappa?

– Jeg har aldri følt noe press og har alltid tatt ting i mitt eget tempo, sier Victoria.

Geir nikker:

– Jeg har heller måttet holde igjen, for hun vil jo fremover. Og man må bare opp på hesten og jobbe videre. Man kan ikke ha noen soft issues.

Likevel, hvordan oppleves det å bli redd for det du aller helst vil holde på med? Geir kommer datteren i forkjøpet.

– Man må bare inn i det igjen. Det nytter ikke å tenke at det er farlig.

PÅ STALL GULLIK: Hva gir det å holde på med hest? – Å jobbe med et levende vesen som er i forandring hele tiden, er veldig spennende. Man blir aldri utlært, sier Geir Gulliksen. – For meg begynte alt med kjærligheten til hestene, sier Victoria Gulliksen. FOTO: Astrid Waller
PÅ STALL GULLIK: Hva gir det å holde på med hest? – Å jobbe med et levende vesen som er i forandring hele tiden, er veldig spennende. Man blir aldri utlært, sier Geir Gulliksen. – For meg begynte alt med kjærligheten til hestene, sier Victoria Gulliksen. FOTO: Astrid Waller Vis mer

– Var veldig streng

Ikke sånn å forstå at Victoria Gulliksen er skåren for tunga. Under KK-intervjuet tar hun seg egenhendig av dagens dobbeltbooking: et tv-opptak der et par kjendiser skal lære seg å ri. «Kom igjen, Geir! Nå må vi gå», sier Victoria og pisker faren mellom intervjuet og ridehuset.

– Hun er veldig fokusert og strukturert, sier Geir, og skryter av datterens evnet til å holde i trådene.

Victoria eier en tredjedel av anlegget, en forordning som kom til av praktiske årsaker. Planen er at de to barna skal ha halvparten hver.

– Jeg begynte jo med to tomme hender. De får det nye lettere enn meg, sier Geir.

Victoria ler.

– Men pappa er livredd for å gi broren min en tredjedel, for da får vi flertall og kan gå mot ham!

På spørsmål om faren har vært streng svarer hun:

– Veldig! Fra jeg var 13 år fikk jeg aldri en krone av pappa uten å vise kvittering.

Geir nikker:

– Jeg er veldig nøye. Det er lett å tilegne seg ting på firma, men man kan ikke gå på restaurant med boyfriends på regninga til Stall Gullik.

– Psyko med kostnader

I «Familiens ære» blir Geir stilt overfor dilemmaet: OL-gull til seg selv eller 100 millioner kroner til Victoria? «Hundre millioner har jeg fra før» svarte Geir og etterlot det norske folk i troen på at han satt på en svimlende formue.

– Det var litt fleipete sagt. Det bare falt ut av meg, og jeg regner med folk skjønte det, sier Geir.

– If only we had! skyter Victoria inn.

Geir forklarer:

– Vi har helt psyko med kostnader og er avhengig av å få penger inn. Å ri tjener man ingen penger på.

HESTEKONGEN: Geir Gulliksen skryter av Victorias gode organisatoriske evner på Stall Gullik, og mener det er en fordel å drive i Norge: – Ute i Europa ville vi fort blitt en av mange aktører på markedet, mens her hjemme er vi en av få. FOTO: Astrid Waller
HESTEKONGEN: Geir Gulliksen skryter av Victorias gode organisatoriske evner på Stall Gullik, og mener det er en fordel å drive i Norge: – Ute i Europa ville vi fort blitt en av mange aktører på markedet, mens her hjemme er vi en av få. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Han forteller om utgifter i seks-sjuhundretusenkronersklassen – hver måned. Men også om velstående kunder som er villig til å betale nesten hva som helst for en hest:

– De er opptatt av om hesten er snill og grei, og har så mye penger at prisen ikke spiller noen rolle. Vi solgte en Grand Prix-hest til en godt voksen dame som skulle bruke den til å hoppe middels klasser. Hun betalte et tosifret millionbeløp.

Han understreker:

– Det handler om å bruke pengene på noe du har glede av. Alle tror rike folk er så glade, men det største problemet deres er at de er redde for å betale for mye. Sånt ser jeg mye av. De rike er redd for at de får en høyere pris enn andre, bare fordi de er rike. Men hos oss er det likt.

Hilsen fra Springsteen

Da Geir fylte seksti år i 2020 var ridehuset gjort om til festlokale og Geir fikk personlig videohilsen fra Bruce Springsteen. Geir forteller om berømte hestevenner: Jessica Springsteen (datteren til Bruce), den greske rederarvingen Athina Onassis, samt Märtha og døtrene, for å nevne noen.

– Men for oss er det ikke viktig hvem folk er. Om de har penger eller ikke. Det viktigste er personligheten, sier Geir.

– Vi elsker deg! Bruce Springsteens personlige hilsen til Geir Gulliksen. Vis mer

Mens KK er på besøk, er familien i sving med å fylle hestelastebilen. De skal av gårde for å forsvare ikke bare familiens, men også Norges ære på Oslo Horseshow i Telenor Arena. Johan og Jordy bærer ut møbler, mens Victoria løper rundt i ridehuset og tar seg av premieutdelingen til de ridende kjendisene. Vi griper fatt i Jordy og påpeker at Victoria sa mye fint om ham.

– Det håper jeg, sier han med et smil, og sparer ikke på kjærtegnene overfor Victoria når fotografen vil ha ham med på bilde.

– Jeg blir veldig lei meg

Geir, Victoria og Johan kjempet alle om OL-plassen til Tokyo. Far og datter mener det er uproblematisk å konkurrere i samme sport.

– De vil slå meg, og jeg vil slå dem, sier Geir.

Men hvordan er de når det gjelder? Når arbeid mot det ene minuttet i ringen skal krones med forhåpentligvis hell?

– Jeg har ganske sterk personlighet, og viser det veldig om det går dårlig. Jeg blir veldig lei meg, sier Victoria.

Hun snur seg mot faren:

– Du blir mer sint.

– Ikke sint, mer irritert, sier Geir, og forsikrer:

– Men jeg lar det ikke gå utover hesten.

Vi spør mamma Elisabeth hvem hun heier mest på? Mann eller barn?

– Jeg kan ikke si jeg heier mer på noen av dem. Jeg vil bare de skal gjøre det bra. Om noen har hatt en dårlig runde forsøker jeg å trøste og muntre opp. Det gjelder for alle tre, sier Elisabeth.

Victoria ble historisk

Victoria tar oss med i stallen for å hilse på Papa Roach, den eneste av sine sju hester hun rir Grand Prix med, de høyeste klassene. Det var hit til stallen hun kom, som tenåringsjente, for å gråte ut i hestemanen.

– Jeg gråter i manen fortsatt, jeg, sier Victoria og viser et kyssetriks: Sukkerbit til Papi mot kyss på mulen.

Faktisk er Papi noe av en mirakelhest. I 2019, på vei hjem fra nasjonshoppingen i Aten, slet han over en scene om bord i flyet (Jo, hester tar fly). Alle trodde han var ute av sporten, men Victoria hadde på følelsen at benet kom til å bli bra. Hun forteller om to år med opptrening, der de gikk glipp av EM og verdenscup. Så kom 2021, da Victoria og Papi etter et teststevne i Spania leverte den ene feilfrie runder etter den andre, først i Østerrike, og siden i Tyskland, mot Europas 130 beste rytter. På dag tre, da det gjaldt som mest, måtte de komme blant de 15 beste. Victoria og Papi slo til med en 9. plass.

VENNSKAP: Victoria og mirakelhesten Papa Roach, som egentlig var ferdig i sporten etter å ha fått en senen i benet revet over. – Jeg følte på meg at det kom til å gå bra, sier Victoria om «Papi», som etter to års opptrening tok dem opp i toppsjiktet i EM.
VENNSKAP: Victoria og mirakelhesten Papa Roach, som egentlig var ferdig i sporten etter å ha fått en senen i benet revet over. – Jeg følte på meg at det kom til å gå bra, sier Victoria om «Papi», som etter to års opptrening tok dem opp i toppsjiktet i EM. Vis mer

– Det var et sykt tøft løp. 9. plass er den beste plassering en nordmann noensinne har fått i et EM.

Hun stryker Papi på halsen.

– Den er jeg skikkelig stolt over. Veien dit hadde vært utrolig lang.

– Og du slo faren din?

– Ja! sier Victoria og smiler.

– Pappa har sagt at den dagen Johan eller jeg ligger over ham på Longines-rankingen, skal han gi seg. Både Johan og jeg ligger foran ham nå, men han holder på ennå.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer