Utbrenthet:

- Jeg fikk panikk. Jeg forsto ikke hva som var galt

En morgen kommer ikke Gro seg ut av sengen. Så begynner håret å falle av. Selv forstår hun ingen ting. Nå ønsker hun mer åpenhet rundt det å møte veggen.

MØTTE VEGGEN:15 mai 2018 våkner Gro, men klarer ikke å røre seg. Hun kjenner ikke kroppen sin igjen, men det kjennes ut som en kraftig influensa. Ut av sengen kommer hun seg ikke. FOTO: ANNE-LENE SKOTTERUD
MØTTE VEGGEN:15 mai 2018 våkner Gro, men klarer ikke å røre seg. Hun kjenner ikke kroppen sin igjen, men det kjennes ut som en kraftig influensa. Ut av sengen kommer hun seg ikke. FOTO: ANNE-LENE SKOTTERUD Vis mer
Publisert

Gro Gjrven Spjelkavik (38) vokser opp med sine foreldre og 4 søsken i Ålesund. Hun har en trygg og god barndom i et aktivt hjem. Fra hun er liten utvikler hun et spesielt forhold til storbyer, flerspråklig mennesker, forskjellige kulturer, og hun elsker livet på flyplasser. Hun bestemmer seg for at hun må oppleve mer av dette, så hun starter med et High School år i USA for videre et år i Luxembourg som aupair.

Den vakre blonde norske jenta, med de isblå øynene blir godt mottatt hvor enn hun kommer, og hun elsker oppmerksomheten.

- Drømmene ble satt i sving av drivkraften som sto bak alle opplevelsene jeg fikk være med på, språkene jeg ønsket å lære, og ikke minst det å være litt mer «anonym» der ute i den store verden, sier Gro.

Drømmen om en internasjonal karriere, ektemann og flerspråklig barn vokser, og det er når hun har en rykende fersk bachelor i business management fra The University of Brighton i England, at flere drømmer går i oppfyllelse.

Hun bosetter seg i England, gifter seg med kjæresten fra Nederland, og blir mamma til Alexander (13) allerede som 24 åring. Samtidig har hun satt seg høye krav om å klatre høyt på karriere stigen.

DRØMMEN GIKK I OPPFYLLELSE: Når Gro har en rykende fersk bachelor i business management fra The University of Brighton i England, går drømmen om en internasjonal karriere, ektemann og flerspråklig barn i oppfyllelse. FOTO: Anne-Lene Skotterud
DRØMMEN GIKK I OPPFYLLELSE: Når Gro har en rykende fersk bachelor i business management fra The University of Brighton i England, går drømmen om en internasjonal karriere, ektemann og flerspråklig barn i oppfyllelse. FOTO: Anne-Lene Skotterud Vis mer

Blir alenemor

- I England er det veldig dyrt med barnehageplass, så jeg endte opp som en frustrert hjemmeværende mamma med en brennende ny utdannelse. Det var enormt ensomt da mannen min jobbet mer og mer, og jeg kom ikke utenom å kjenne på misunnelsen, sier Gro.

Etter som tider går byr ekteskapet på problemer og Gro trives ikke lenger i England. Uten at mannen vet det søker hun to jobber innen reiselivet i Norge. Hun får tilbud om jobb i et av Nordens ledende reise konsern, VIA Travel.

Ekteparet bestemmer seg sammen for at hun og sønnen Alexander skal reise til Oslo. Tre måneder senere er det mening at ektemannen skal komme, men tre blir til seks. I mellomtiden fungerer Gro som fulltidsansatt, alenemor, jenta som elsker å være blant mennesker, takker ja til flere verv, og som aldri sier nei til noe på hjemmebane.

- I løpet av den første arbeidsmåneden hadde jeg brukt opp alle sykedagene da Alexander var mye syk. Når jeg i dag ser tilbake, forstår jeg at det er umenneskelig å holde på slik som jeg gjorde over så lang tid, for lite ble bedre da mannen min kom, sier Gro.

FLYTTER HJEM TIL NORGE MED SØNNEN: Gro trives ikke England lenger, og ekteparet bestemmer seg sammen for at hun og sønnen Alexander skal reise til Oslo. FOTO: Privat
FLYTTER HJEM TIL NORGE MED SØNNEN: Gro trives ikke England lenger, og ekteparet bestemmer seg sammen for at hun og sønnen Alexander skal reise til Oslo. FOTO: Privat Vis mer

Når ektemannen kommer sliter han med å finne drømmejobben, og blir hjemmeværende noe som fungerer svært dårlig i forholdet. Det ender med at Gro på toppen av alt påtar seg en deltidsjobb. Gro sin svigermor bor i Amsterdam, så de bestiller en flybillett slik at mannen kan besøke sin mor og få en liten pause, men han kommer aldri tilbake.

- Meningen var at han skulle være borte i 3 uker, men isteden ringte han og ba om en skilsmisse. Selv om jeg hadde vært alene store deler av tiden, var jeg brått helt alene, forteller Gro.

Sønnen Alexander er blitt 4 år og forstår ikke hvorfor pappa er blitt borte. Han leter etter faren sin under sofaen og rundt om i huset. Det blir en traumatisk opplevelse for han, og det tar 1 år før han ser faren sin igjen. Gro lukker døren til hjertet sitt, og satser alt på sønnen og karrieren.

LES OGSÅ: Ingvild ble slått i bakken av kjærlighetssorgen

Kolleger blir som familie

- Jeg ønsket å vise hele verden at jeg dugde til noe, og jeg satte meg noen håret karriere mål. Inni meg følte jeg meg såret og tråkket på. Jeg sa til meg selv at jeg skal vise dem alle at dette klarer jeg, forteller Gro.

Gro er ikke bare opptatt av sønnen sin Alexander og jobben. Hun er også svært opptatt av den ytre verden. Hun ønsker å se bra ut og trener mye. Hun elsker mennesker og vil ha de beste relasjonene og et stort nettverk. Hun prøver å sjonglere livets aktiviteter, men glemmer å ta vare på seg selv. Den manglende annerkjennelse hun ellers savner i livet får hun på arbeidsplassen.

Hun er veldig godt likt av alle på jobben, og yter langt over maksimalt. Hennes mål er å bli den beste selgeren i Europa. I 2012 blir hun årets salgssjef i Norge, og etter at selskapet kjøpes opp av en amerikansk aktør, får hun i 2014 Presidents Club Award, som årets salgssjef i Europa. Den samme prisen får hun i 2016.

- Den gang tenkte jeg det var fantastisk at jeg fikk holde om disse prisene, stå på senen og fortelle 500 ansatte om oppskriften til min suksess. I dag ville budskapet vært et annet, sukker Gro.

UTBRENT: En morgen våkner Gro og kjenner ikke kroppen sin igjen. Det føles som en kraftig influensa. Ut av sengen kommer hun seg ikke. FOTO: Anne-Lene Skotterud
UTBRENT: En morgen våkner Gro og kjenner ikke kroppen sin igjen. Det føles som en kraftig influensa. Ut av sengen kommer hun seg ikke. FOTO: Anne-Lene Skotterud Vis mer

Møter veggen

Men så skjer det uunngåelige 15 mai 2018 våkner Gro, men klarer ikke å røre seg. Hun kjenner ikke kroppen sin igjen, men det kjennes ut som en kraftig influensa. Ut av sengen kommer hun seg ikke.

- 15 mai ble til 17 mai, bunaden hang klar men jeg kom meg ikke opp for kroppen ville ikke. Jeg ålte meg frem til badet, og fikk panikk for jeg forsto ikke hva som var galt, sier Gro.

Gro oppsøker fastlegen sin som hører på hennes historie og bekrefter at hun er utbrent. De neste 4 ukene har Gro nok med å sett seg et mål. Hun må komme seg til toalettet og tilbake til sengen. Hun sover 12-15 timer i døgnet, og resten av tiden prøver hun å finne svar på hvorfor dette skjedde med henne.

- Jeg var frustrert og lei meg. Smellen kom men jeg kunne virkelig ikke forstå hva som hadde skjedd. Med litt tid innså jeg at det neppe hadde skjedd over natten, sier Gro.

Håret faller av

Etter 4 uker i sengen går hun på jobb og skal bare innom frisøren en liten tur for å klipp luggen. Gro ser av ansiktsuttrykket til frisøren at noe er galt. Frisøren oppdager en stor flekk i bakhodet til Gro hvor hun ikke lenger har hår, og hennes første tanke var kreft. Etterhvert mister hun håret og blir helt skallet på halve hodet. Vekten raser også nedover.

- Kroppen hadde lenge skreket etter hvile, men jeg tok ikke hensyn. Hudlegen min sa at hårtapet var en nokså alvorlig måte for kroppen å si i fra på. Jeg mistet rett og slett gløden i meg selv, over at jeg ikke lenger kunne stå på som tidligere, sier Gro.

STOR SKALLET FLEKK: Frisøren oppdager en stor flekk i bakhodet til Gro hvor hun ikke lenger har hår. FOTO: Privat
STOR SKALLET FLEKK: Frisøren oppdager en stor flekk i bakhodet til Gro hvor hun ikke lenger har hår. FOTO: Privat Vis mer

En smell kommer sjelden over natten. I lag med legeoppfølging blir Gro også sendt til DPS, Lovisenberg distriktpsykiatrisk senter for en utredning. De kommer frem til at hun ikke er deprimert, men hun er utbrent. Utbrenthet er ikke en medisinsk diagnose. Hun har hatt en stressreaksjon som over tid gir plager. Hjernen hennes tåler stress, men når den ikke får balanse får det negative konsekvenser for henne. Tempoet Gro har hatt over de siste 13 årene, er i stor grad årsaken til at kroppen hennes kapitulerer fullstendig.

Gro er blitt fortalt at håret vil vokse ut igjen, men det vil ta lang tid. I dag bruker hun mye tid på å fikse håret, som ikke lenger er hennes. I timevis sitter hun hos frisøren for extention. Hun håper det finnes en støtte hos NAV, for det blir fryktelig kostbart i lengden. Hun mener at hår er viktig for spesielt kvinner, så når mannlige venner uten hår spøker litt med at hår ikke er en stor greie, så synes Gro det er både vanskelig og vondt.

- Første gangen jeg satte på extension gråt jeg av glede på frisørsalongen. Jeg følte meg så innmari fin og kontrasten var så stor fra hvordan jeg følte meg når jeg kom inn i salongen, sier Gro.

MISTET MASSE HÅR: Etterhvert mister Gro enda mer hår og blir helt skallet på halve hodet. Vekten raser også nedover. FOTO: Privat
MISTET MASSE HÅR: Etterhvert mister Gro enda mer hår og blir helt skallet på halve hodet. Vekten raser også nedover. FOTO: Privat Vis mer

Psykologisk institutt – Blindern

Ved psykologinstituttet på Blinder blir alle avgangselever pålagt praktisk arbeid. Fordi sønnen til Gro sliter med konsentrasjonsvansker er han under oppfølging av BUP.

De hjelper Gro med å søke psykolog hjelp i regi av Universitet i Oslo. Hun får plass i et team med 4 involverte studenter, pluss en team leder. Alle er tilstede på timene selv om Gro bare snakker med en hver gang. De andre sitter og lytter via kamera i rommet ved siden av.

- I løpet av timen kommer hele teamet inn og snakker sammen. De gir sine råd og veileder, mens jeg får høre på. Min opplevelse er at denne terapiformen passet meg helt perfekt, forteller hun.

Etter at håravfallet blir påvist blir Gro langtidssykemeldt. Avtaleboken tømmes og fokuset retter hun kun mot seg selv og sønnen. Dagene tilbringes i skogen, og høyintensitet treninger blir byttet ut med meditasjon og yoga. Hun skriver takknemlighetsdagbok og har aldri mer enn en avtale om dagen. Sjefen og kollegaene hennes gir henne enorm støtte og forståelse på veien.

- Familien min, kolleger og venner har vært helt fantastiske i denne prosessen, uten de hadde ikke dette gått.

ØNSKER Å ADVARE ANDRE: - Det spiller ingen rolle hvor perfekt bolig man har, hvor mye penger som står på kontoen, eller hvor mange aktiviteter barnet går på, om man ikke har det bra med seg selv. FOTO: Anne-Lene Skotterud
ØNSKER Å ADVARE ANDRE: - Det spiller ingen rolle hvor perfekt bolig man har, hvor mye penger som står på kontoen, eller hvor mange aktiviteter barnet går på, om man ikke har det bra med seg selv. FOTO: Anne-Lene Skotterud Vis mer

Advarer andre

Med sin historie ønsker hun å advare alle andre «flinke piker». Det har vært viktig for henne å være åpen og ta i mot hjelp. Samtidig forstår hun nå at hun har presset seg til det ekstreme over alt for lang tid, for å få anerkjennelsen hun manglet i livet.

Hun er ikke lenger livredd for å gå glipp av noe. Hun tenker seg om to ganger før hun takker ja til en avtale. Duracell kaninen jobber ikke lenger på overtid.

- Det spiller ingen rolle hvor perfekt bolig man har, hvor mye penger som står på kontoen, eller hvor mange aktiviteter barnet går på, om man ikke har det bra med seg selv. Vi har vel alle hørt at det viktigste er å ta på seg sin egen oksygenmaske, før man hjelper barnet ved siden av seg, sier Gro

Kraften og styrken som ligger i å ta vare på seg selv har vært en avgjørende faktor for Gro. Hun har lært at egenomsorg er fundamentet for all vekst, og at hvis hun ikke passer på de grunnleggende behovene så er det vanskelig å utvikle seg som menneske. Et nøkkelord tiden som har gått, og for fremtiden er tålmodighet. Samtidig som hun har fått gjort en ordentlig opprydning mentalt, med god profesjonell hjelp.

- Det aller viktigste er at det er mitt ansvar å ta tak i egenomsorgen, og gi meg selv den egenkjærligheten jeg trenger. Vær snill mot meg selv fordi jeg er god nok som jeg er, avslutter Gro.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer