Ina Svenningdal

- Jeg fikk små stikk fordi jeg hadde en større klesstørrelse

Skam-suksessen var et springbrett for karrieren til Ina Svenningdal (23) - men hun tror at hun hadde klart å pushe seg inn i bransjen på en annen måte også.

INA SVENNINGDAL: Vi møter Ina for å bli bedre kjent med jenta bak lille, søte «Åsa» og ikke minst den ikoniske rollen som «Jente-Chris». FOTO: Kilian Munch
INA SVENNINGDAL: Vi møter Ina for å bli bedre kjent med jenta bak lille, søte «Åsa» og ikke minst den ikoniske rollen som «Jente-Chris». FOTO: Kilian Munch Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun var kun seks år gammel den dagen hun hang i armen på moren sin og lurte på om hun ikke snart kunne få begynne på Teaterhøgskolen. Dette har brent seg fast i hukommelsen til Ina Svenningdal (23), kanskje fordi moren opptil flere ganger gjennom oppveksten måtte forklare henne tålmodig at før hun kunne begynne å satse på dette, var hun først nødt til å gå ferdig barneskolen, så ungdomsskolen, så videregående og så kunne hun begynne å søke på en av de få plassene de tilbyr på Teaterhøgskolen hvert år.

Dette føltes selvfølgelig som en evighet for en ung jente med et brennende skuespillerhjerte og en stor drøm om å en gang kunne leve av å stå på teaterscenen. 23-åringen tar oss tilbake til den tiden hvor hun spilte karakteren Åsa i «Linus i Svingen» - et folkekjært program som gikk på barne-tv i 2004.

Seks år. Ivrig. Flink. Opptatt av å lære - og ikke minst en sjarmerende karakter som fikk omtrent hele Norge til å smile seg gjennom barne-tv i starten av 2000-tallet.

- Allerede da jeg var med på innspillingen av dette som 6-åring visste jeg at det var skuespill jeg ville drive med for resten av livet.

Men lite visste hun da at hun kom til å gjøre braksuksess med NRK-serien «Skam» allerede i slutten av tenårene. Det storståheiet denne serien brakte med seg hadde forsåvidt ingen sett for seg på forhånd.

LES OGSÅ: Skam-oppskriftene fansen vil elske

Bli kjent med Ina

Vi møter Ina for et intervju, mest for å bli bedre kjent med jenta bak lille, søte «Åsa» og ikke minst den ikoniske rollen som «Jente-Chris». Det må jo føles helt absurd å plutselig over natta være kjent for hele Skandinavia som en ung, spontan partygirl med capsen på snei og med kjappe kommentarer på lur til enhver tid. Men hvem er Ina Svenningdal egentlig?

Jo, hun har akkurat oppfylt barndomsdrømmen sin om å gå på Teaterhøgskolen, og har nylig lagt bak seg tre år på skolebenken. Nå om dagen har hun allerede fullt opp med en rolle på Brageteateret og drømmer om å en dag kunne leve av skuespilleryrket på fulltid. Og så hender det selvfølgelig at hun tenker tilbake på Skam-eventyret med et smil om munnen.

ENGASJERT: Allerede som 6-åring ville Ina få fart på skuespillerkarrieren og starte på Teaterhøgskolen. Dette bildet er tatt fra innspillingen av Linus i Svingen. FOTO: Lise Svenningdal
ENGASJERT: Allerede som 6-åring ville Ina få fart på skuespillerkarrieren og starte på Teaterhøgskolen. Dette bildet er tatt fra innspillingen av Linus i Svingen. FOTO: Lise Svenningdal Vis mer

- Det som trigger meg med skuespill er å få muligheten til å flykte til en verden jeg egentlig ikke er en del av, sier Svenningdal til KK.

Hun beskriver følelsen av å være ferdig med en vellykket forestilling; Det kan sammenlignes med en fotballkamp. Du har scoret det målet du hadde håper på, men samtidig vet du at om to dager har du en fotballkamp til som du må gjøre det like bra på.

- I teater kan man liksom ikke spare på kruttet. Man må gi alt i rollen sin.

Vokser fra hverandre

- Du sier du liker å flykte til en verden du ikke er en del av. Kan du likevel trekke noen paralleller mellom deg privat og karakteren «Jente-Chris», for eksempel?

- Jeg tror man alltid på en eller annen måte henter momenter fra sitt virkelige liv og inn i roller. «Jente-Chris» og jeg er ekstremt konfliktsky begge to, der er vi like. Jeg hater å krangle og vil helst få oppklart ting så fort som mulig, sier hun og legger til:

- Men Chris og jeg vokser litt fra hverandre, merker jeg. Jeg kan se for meg at hun i en alder av 23 ville vært like partygirl som da hun var 16. For meg privat er det egentlig nok party å ligge i sofaen en lørdagskveld med mamma og se Paradise Hotel.

Apropos mamma. Ina og moren Lise har et usedvanlig sterkt bånd. De deler alt av venninneting med hverandre, og bor fortsatt sammen i et rekkehus i Oslo. 23-åringen liker å fleipe med at hun bor i kollektiv med moren sin. Der vil hun fortsette å bo - lenge.

- Jeg tror jeg kunne bodd med mamma i 20 år til! Det er så trygt, og jeg trives så godt i mammas selskap - hun er liksom både moren min og min beste venn.

Men hvor lenge hun blir værende i «kollektivet» aner hun ikke. Det kommer sikkert litt an på jobb og om det kanskje skulle dukke opp en eventuell kjæreste for den unge skuespillerspiren.

LES OGSÅ: Skam-Josefine: - Jeg er veldig stolt over at jeg fikk folk til å gjøre noe med hemmelighetene sine

Kjærlighet er vanskelig

23-åringen har jo tidligere vært åpen om at hun blant annet har vært aktiv på datingappen Tinder og vært litt på søken etter en partner - men innrømmer at dette med dating og kjærlighet er litt vanskelig.

- Kjærlighetslivet er som det er, det, sier hun og ler.

Hun beskriver kjærlighet som en rar greie, og tror dessuten at hele «Skam»-sirkuset fortsatt sitter litt igjen i henne, også når det kommer til dating. Kanskje trekker det henne litt tilbake.

- Hva skal jeg liksom svare på meldinger fra gutter hvor det står «du er jente-Chris fra Skam»? Jeg synes også det er litt merkelig å møte gutter på byen som allerede vet hvem jeg er. Det er noe over det som jeg ikke helt klarer å slå meg til ro med for at det skal oppstå kjærlighet.

Hun virker rolig og tilfreds og nyter 20-årene akkurat slik hun selv liker det - med masse skuespill på timeplanen. Ina sier at hun for all del ikke har noe hastverk med å finne seg en kjæreste. Hvis det skulle dukke opp noen, kommer hun til å ta det rolig og bare kose seg med tilværelsen. Og så bare ta det derfra.

Redd for å ikke stå til forventningene

- Tror du dette med kjærlighet føles vanskeligere siden du er en profilert person?

- Jeg tenker noen ganger at jeg er redd for at jeg ikke skal stå til forventningene. Det skremmer meg at folk kanskje tenker at jeg er sånn som de har sett meg på tv, men så er jeg ikke den personen de tror jeg er. I tillegg til at jeg er litt redd for å knytte meg til folk - jeg er skeptisk til «Skam-skuespiller har fått kjæreste»-overskrifter i mediene. Tenk om det går galt for eksempel.

- Du sier du ikke liker den «er du Chris-taktikken». Hvilken åpningsreplikk vil du helst ha fra gutter?

- «Hei! har du hatt en fin dag?». Det gjør meg glad. Helt enkelt liksom. Jeg liker når mennesker viser en genuin interesse for hverandre, sier Ina.

Hun tegner et bilde av drømmemannen. En familiekjær mann med humor, tenker hun. Vel så viktig er det at han virkelig vet hva han har lyst til å drive med. Akkurat som henne - men skuespiller trenger han ikke å være, bare han sitter inne med drivkraften og gutsen til å tørre å satse på noe han brenner for.

Utfordrende med Skam

Når Ina i dag ser tilbake på tiden med Skam har hun kun fine minner fra det. Hun har venner for livet som hun fortsatt snakker jevnt med. I to år levde de i en boble hvor de spilte inn Skam annenhver uke. Etter hvert ble de som en liten familie som tilbrakte ekstremt mye tid sammen. Samtidig føltes det riktig å avslutte eventyret da siste episode var spilt inn.

- Skam har uten tvil vært et springbrett for veldig mye. Det var en god start på karrieren, men jeg tror jeg hadde satset like hardt på skuespill uansett - «Skam» eller ei. Forhåpentligvis hadde jeg turt å pushe meg selv inn i bransjen på en eller annen måte.

Det at hun plutselig fikk ekstremt mange følgere på sosiale medier var derimot litt utfordrende - og uvant. Plutselig følte hun at hun måtte følge opp fansen - legge ut et bilde om dagen og liksom fôre følgerskaren hun fikk. Og så hun da, som er «80 år på sosiale medier», ifølge henne selv.

- Men jeg tok et bevisst valg allerede da om å ikke snakke så høyt og mene om så mye annet enn min egen karriere.

Blant sine «Skam»-kolleger har blant andre Ulrikke Falch (karakteren Vilde i serien) jevnlig stått for overskrifter i mediene med feministiske utsagn, samt at hun har en sterk stemme i ulike debatter om kroppspress. Ina synes det er kjempebra at enkelte tar tak i de store spørsmålene og utfordrer viktige diskusjonstemaer, men hun er glad hun selv ikke begynte med det da hun ble kjent. Da hadde hun følt enda mer på presset om å alltid måtte bruke stemmen sin om det blusser opp diskusjoner.

- For meg føles det bedre når jeg slipper å tenke så mye på hvordan jeg bruker Instagram. Jeg har venner og familie som jeg kommuniserer med og som jeg er glad i, og det er det viktigste for meg.

FULLFØRT: Ina har nylig fullført sine tre år på Teaterhøgskolen, og har for tiden mye å gjøre på Brageteateret. FOTO: Stephen Hutton
FULLFØRT: Ina har nylig fullført sine tre år på Teaterhøgskolen, og har for tiden mye å gjøre på Brageteateret. FOTO: Stephen Hutton Vis mer

Fått kommentarer på utseendet

- Hvordan var det å bli stoppet av fans på gata?

- Jeg tror jeg har vært heldig sånn sett, fordi jeg hadde ikke en av de mest sentrale rollene. Det gikk liksom helt fint å gå rundt i byen, og når det kom noen bort var det bare hyggelig - men uvant. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle oppføre meg. Men gud, jeg elsker klemmer!

Hun sier det stort sett er kjærlighet som florerer blant «Skam»-fansen, men så er det noen ting som hun tenker at folk fint kunne spart seg for, og refererer til negative kommentarer som var rettet mot henne som person.

- Jeg har ikke fått mye hat, men noe har gått på meg som skuespiller og hvordan jeg ser ut. «Du passer ikke på tv fordi du ser ikke ut som Noora» var typisk, og små stikk om at jeg hadde en større klesstørrelse enn de andre. Heldigvis klarte jeg å unngå å la det gå innpå meg, og prellet det av meg rimelig fort.

- Jeg føler meg vel i egen kropp, så jeg vil ikke la ting som dette påvirke meg i negativ retning. Dessverre er det altfor lett i dag å slenge anonyme kommentarer til andre mennesker, for eksempel gjennom Jodel eller såkalte DM's, som det så fint heter. Jeg er forresten 90 år i hodet når det kommer til sosiale medier, og skjønte ikke at det gikk an å få private meldinger på Instagram før laaangt uti serien.

- Hva er kroppspress egentlig?

23-åringen snakker om at det ville vært kjemperart om alle mennesker så helt like ut, og setter spørsmålstegn til hva kroppspress egentlig er. Hadde det ikke vært variasjoner i utseendet til folk ville det ikke vært noe Skam - uten fem helt forskjellige jenter som ser ulike ut og handler forskjellig.

- Hva er kroppspress igjen, egentlig? Noen er for tynne, noen er for store, noen er for høye og noen er for lave. Og hva er en uproporsjonert kropp? Hvis alle var like ville vi ikke vært individuelle lenger.

LES OGSÅ: Iman Meskini: - Jeg er et skikkelig konkurransemenneske, og der andre hauser seg opp, blir jeg stille og fokusert

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer