Me-sykdom

- Jeg fokuserer på det som gir glede

- Jeg fokuserer på det som gir glede
Publisert
Sist oppdatert

Anne-Helene har ME. Hun bebreidet seg selv i årevis, og følte seg lat og udugelig fordi hun orket så lite. Nå har hun lært seg å leve med begrensningene.

I flere år trodde hun at energi­begrensningene var hennes egen feil, at det var psyken hennes det var noe galt med, og at hun var slapp og udugelig. I dag vet hun bedre etter seks år med diagnosen ME, som er en kronisk nevro­logisk sykdom.

– På mitt aller dårligste var jeg sengeliggende 80 prosent av døgnet og var bare oppe når jeg var alene i huset. Jeg tålte ikke «forstyrrelser» av andre. Jeg slet med kommunika­sjon og klarte bare å hviske. Jeg fikk servert alle måltide­r på sengen. Støtten fra manne­n min har vært uvurderlig i denne vanskelige perioden, forteller Anne-Helene Ose-Johansen (39) fra Stokke i Vestfold.

Sykdommen startet antakelig i tenårene og utviklet seg langsomt.

– Energien var lavere enn for andre på min alder, men jeg sto likevel på for å oppnå det jeg ønsket, som å fullføre utdannelse og å jobbe. Jeg brukte all min tid på studiene, også ferier, helger og kvelder – det var så viktig for meg ikke å gi opp. Jeg er utdannet sykepleier og har videreutdanning i aldring og eldreomsorg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer