Gita Simonsen:

– Jeg følte meg svakere ved å ikke få til det kvinnekroppen er skapt til å gjøre

Da Gita Simonsen og skiskytter Tarjei Bø fikk sitt første barn, ble det en tøff start på familielivet.

GITA SIMONSEN: Så ikke for seg et liv med tradisjonell kjernefamilie. Det var før hun møtte Tarjei som skulle vise seg å være den hun ville dele resten av livet med. FOTO: Privat
GITA SIMONSEN: Så ikke for seg et liv med tradisjonell kjernefamilie. Det var før hun møtte Tarjei som skulle vise seg å være den hun ville dele resten av livet med. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at mange par møtes gjennom datingapper i disse dager. Etter at skiskytter Tarjei Bø (34) presterte under forventningene under VM i 2017, sendte Gita Simonsen (31) han følgende tindermelding: «Synd med VM. Kanskje du treffer blink her.»

Det var startskuddet for kjærlighetshistorien deres.

I dag har paret vært sammen i over fem år, bor i Oslo og har blitt foreldre til en liten gutt. KK møter Gita og den ti uker gamle Aron hjemme hos dem, mens Tarjei konkurrerer i Finland.

Vi blir møtt med stor gjestfrihet, varm kaffe og en fornøyd, liten baby som tilskuer til intervjuet. Aron kom bare noen timer etter Gita fylte 31. En dramatisk fødsel, får vi snart høre.

Oppvokst uten pappa

Gita hadde ingen store ambisjoner om familieliv med mann, barn og giftermål. Selv er hun oppvokst med moren og de to eldre brødrene i Fetsund og på Holmlia i Oslo. At de har hatt en fantastisk oppvekst, har gjort at hun ikke har drømt om den tradisjonelle kjernefamilien. Hun så ikke på det som svaret på et lykkelig liv.

Gitas mor er fra Guyana, og det var tøft for en minoritetskvinne alene på 80-90-tallet i Norge. Hun skrev hovedoppgave mens Gita lå i et babynest ved siden av pulten på lesesalen på Blindern.

VERDIER FRA MAMMA: Gita er oppvokst med at det er viktig å være selvstendig, og at det man gjør, gjør man bra. FOTO: Astrid Waller
VERDIER FRA MAMMA: Gita er oppvokst med at det er viktig å være selvstendig, og at det man gjør, gjør man bra. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Er det noe Gita har med seg hjemmefra, er det å være selvstendig og evnen til å stole på seg selv.

– Jeg har vokst opp uten faren min, og har alltid vært veldig selvstendig. Jeg har tenkt at «Ja, kanskje jeg får barn, men det blir sikkert som alenemor.»

31-åringen kunne ikke se for seg at hun ville treffe noen hun faktisk hadde lyst til å være sammen med resten av livet. Men det endret seg etter at hun møtte den tre år eldre mannen fra Stryn på Vestlandet.

Det er viktig å finne nok styrke i seg selv til å vite at du klarer deg alene, men det er fint å ha en partner å dele livet med, synes hun.

Moren og brødrene har gitt henne en trygg og fin oppvekst. Derfor har hun ikke et hjerteskjærende svar på hva en oppvekst uten en far har gjort med henne. Med et nært forhold til brødrene som er 5 og 6 år eldre, har de inntatt en farsrolle.

Gita tror den nære relasjonen til moren og de to brødrene har gjort at hun ikke har hatt et savn etter en far eller et behov for å kontakte han. Men i dag, etter at hun ble mor selv, er det uforståelig at noen ikke ønsker kontakt med sitt eget barn.

– Jeg synes det er rart at etter jeg ble voksen, og spesielt etter jeg ble mor, at en far ikke har lyst til å ta del i livet til barnet sitt, sier hun uten at hun plages av det personlig.

En vanskelig fødsel

Gita har vært mamma i 10 uker da KK tropper opp på døren. De første ukene var utfordrende.

Halvannen uke før termin ringte Gita inn til fødeavdelingen for å fortelle om det hun mistenkte var tidlig vannavgang. Det ble avfeid og hun ventet i to dager til før hun ble sendt til kontroll. Da ble det bekreftet, men riene uteble. På grunn av infeksjonsfare ble fødselen satt i gang, noe hun ikke var forberedt på.

Etter feiring av 31-årsdagen hennes med take away-mat på fødeavdelingen, tok det kun timer før lille Aron var på vei. Alt lå til rette for at han skulle komme ut som han skulle. Idet hårtustene kunne skimtes, stoppet det likevel opp.

Hun forsvant mellom de siste riene av utmattelse. 21 timer i fødsel tok på, både for mor og baby. Etter flere forsøk med vakuumdrag, ble hun sendt til operasjon for hastekeisersnitt. Til tross for at det kan høres skremmende ut, kjente Gita på en lettelse for at det hele snart var over og at hun skulle få møte den lille gutten.

Han var blek og sliten da han kom ut, og legene undersøkte den nyfødte gutten umiddelbart. De fryktet at mulig oksygenmangel kunne ha påvirket hjernen, men det viste seg heldigvis at alt sto bra til.

– Han var innlagt en uke. Vi visste at det kom til å gå bra, men han var ganske banket i hodet etter vakuumdrag, sier hun. Og etter totalt ti dager kunne den lille familien komme hjem.

ARON OG MAMMA: Gita syntes de to første ukene etter fødsel var mentalt utfordrende, men var åpen om det og snudde situasjonen. FOTO: Astrid Waller
ARON OG MAMMA: Gita syntes de to første ukene etter fødsel var mentalt utfordrende, men var åpen om det og snudde situasjonen. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Fikk en sterk reaksjon etterpå

Gita er selv født med keisersnitt. Hun fryktet at hun av samme grunn som moren (smalt bekken) ville være nødt til det samme. Legene beroliget henne med at mye er annerledes i dag, og det kom til å gå fint.

Like etter fødsel fikk hun en sterk reaksjon på det som hadde skjedd.

Hun følte seg ikke hørt da hun hadde tatt opp bekymringen med bekkenet. I etterkant har hun fått beskjed om at bekkenet er for smalt, og det vil være aktuelt med keisersnitt dersom hun skal føde igjen.

– Det var en sorg for meg at jeg ikke kan føde normalt, og ikke kan ha den opplevelsen – det er noe med det å føle seg svakere ved å ikke få til det kvinnekroppen er skapt til å gjøre.

Det var først da broren stilte henne spørsmålet: «Men hva er egentlig normal fødsel i dag?» at hun slo seg mer til ro med situasjonen.

Hun ser ned på Aron som ligger inntil brystet hennes.

– Hadde det ikke vært for moderne medisin, hadde ikke han eksistert – eller jeg og søsknene mine for den saks skyld.

Den nybakte moren gråt hver dag de to første ukene. Hun ble tilbudt psykolog da de så hvor preget hun var av situasjonen. Til tross for at hun ikke nødvendigvis følte seg hørt før fødsel, opplevde hun at både sykehuset og helsestasjonen var veldig flinke til å se henne etterpå.

– De som jobber på nyfødtavdelingen – fy fader for noen helter. De er skikkelig flinke og så gode på å se menneskene, sier hun og legger til at hun pratet Tarjei «i hjel» mens han sto på som en helt. Tilværelsen hennes gikk nærmest fra å være en konstant tåke til at alt forsvant fra én dag til den neste og alt ble lysere igjen.

Hun var åpen om at det var en vanskelig opplevelse, og det skulle vise seg at det er veldig mange som har vonde følelser knyttet til fødsel. Det viser seg i meldingene hun får fra kjente og ukjente. Mange nybakte mødre har tenkt at «men det er vel sånn det skal være».

– Det er tøft, men du skal ikke være nedtrykt.

– For mange er blandingsbarn det verste

Da Tarjei og Gita ble kjærester, fikk Gita flere kommentarer som gikk på hennes opprinnelse. Bildene hun hadde lagt ut av familien lang tid tilbake, fikk plutselig nye kommentarer.

– Jeg har hørt det meste, og jeg kan tåle det som kommer til meg, det er verre når det går på familien min. Jeg har hørt noen si at rasisme aldri er overraskende, men det er alltid skuffende.

– Jeg er blandingsbarn, og for mange er det verst. De mener man skal holde seg til sin rase.

– Det første bildet vi la ut av oss da han kom, sier hun og titter ned på sønnen. – Da kjente jeg at jeg var redd for å få kommentarer - for da var han plutselig en del av det.

Hun prøver å oppfordre mennesker til å si ifra i de hverdagslige situasjonene dersom de er vitne til rasisme. Det er ubehagelig, men det er de subtile tingene i hverdagen som kan være avgjørende.

UTSATT FOR RASISME: Gita lar som regel rasistiske kommentarer prelle av, men det er vondt når hennes nærmeste får kommentarer. FOTO: Astrid Waller
UTSATT FOR RASISME: Gita lar som regel rasistiske kommentarer prelle av, men det er vondt når hennes nærmeste får kommentarer. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Da Black Lives Matter rullet og gikk, økte bevisstheten om rasisme, også i Norge. I kjølvannet av George Floyd-hendelsen, uttalte Tarjei seg til media om hvordan de hadde taklet kommentarer knyttet til Gitas opprinnelse.

Han innrømmet at han - som mange andre - har vært naiv, men at det er viktig å tenke over de små, subtile tingene, som mennesker med minoritetsbakgrunn opplever gjennom et helt liv.

«Selv om man vet det finnes, så blir det mer ekte når det handler om din innerste krets. Vi må behandle alle med respekt og få slutt på rasismen i samfunnet,» sa Tarjei til TV 2 den gang.

Gita understreker overfor KK viktigheten av å si ifra om man hører noe – enten det er med vennegjengen eller ved kaffemaskinen på jobb.

– Det skuffende med alle menneskene som er vitne til at rasisme skjer, uten å gripe inn. Jeg blir provosert av det. En sterk oppfordring er å si ifra. Stå for noe som betyr noe.

Mange skjønner ikke hva det gjør med et menneske å bli utsatt for rasisme.

– Jeg tror jeg er hans største fan

Tarjei vet hvor engasjert Gita blir når sesongen starter. OL i Beijing i fjor vinter var hans siste OL, og hans siste mulighet for å ta individuell medalje. Da han gikk inn til bronse på sprinten, raknet det helt for Gita, forteller hun. Når hun vet hvor mye det betyr for han, er det vanskelig å holde følelsene tilbake. Hun tror det ville preget samboeren resten av livet dersom han ikke hadde tatt med seg minst én individuell medalje hjem fra OL.

– Idrett er bare idrett, men akkurat når det står på, er det viktigst i hele verden. Det er derfor idrett er så vakkert også, for det kan bringe frem hele følelsesregisteret på veldig kort tid.

BRØDRENE PÅ PALLEN: - Du er en unik idrettsutøver, og et enda bedre menneske. Jeg er stum av beundring og så stolt av deg. Du klarte det, endelig, skrev Gita på Instagram da kjæresten tok sin første individuelle OL-medalje i Beijing. FOTO: NTB
BRØDRENE PÅ PALLEN: - Du er en unik idrettsutøver, og et enda bedre menneske. Jeg er stum av beundring og så stolt av deg. Du klarte det, endelig, skrev Gita på Instagram da kjæresten tok sin første individuelle OL-medalje i Beijing. FOTO: NTB Vis mer

Før Tarjei gikk inn i nåværende sesong, ba han Gita om å ta det med ro og ikke bekymre seg for resultatene hans.

– Han jobber så hardt og er samtidig et så godt menneske. Jeg synes han fortjener å gjøre det bra. Om du har en partner eller et familiemedlem som du vet har jobbet hardt for noe, ønsker du det beste for dem.

På grunn av sykdomsfare har ikke Gita feiret jul med familien på flere år. Det er midt i sesongen og det er viktig at Tarjei holder seg frisk. Hun opplevde å smitte han en juleferie for noen år siden, noe som gnagde på samvittigheten hennes.

Derfor ser hun frem til normale tilstander når Tarjei legger opp. Når det blir, er ikke bestemt, men han har deltatt i sitt siste OL.

Er et team

Gita tenker ikke at hun ofrer altfor mye for samboeren. De er et team og hun unner han suksessen. På grunn av sykdomsfare har hun ofret familietid, men til tross for at Tarjei er mye borte, er han veldig til stede når han er hjemme. Hun og Aron er alltid hans første prioritet, og hun har aldri tvilt på at det er med dem han helst vil være.

– Vi mister den fordelen med å faktisk ha en pappa til stede, ler hun før hun fortsetter:

– Jeg vet jo hva han aller helst vil, og det er å være sammen med oss, sier hun, og legger til at det blir mer tid sammen den dagen han legger opp.

FORLOVET: Ringen har Tarjei designet sammen med en smykkedesigner. Gita forteller at han er opptatt av de små detaljene i alt han gjør. FOTO: Astrid Waller
FORLOVET: Ringen har Tarjei designet sammen med en smykkedesigner. Gita forteller at han er opptatt av de små detaljene i alt han gjør. FOTO: Astrid Waller Vis mer

31-åringen trodde ikke at hun skulle treffe noen hun hadde lyst til å tilbringe livet med. Det som likevel gjorde Tarjei til nettopp den personen, er at han er bestevennen hennes. De er et lag.

Han ønsker at hun skal oppnå det hun drømmer om, og hun ønsker det samme for han. Han har alltid gode råd når hun trenger det, og hun føler seg sett.

Sensommeren 2021 forlovet paret seg.

– Det har ikke vært et brennende ønske for meg, men jeg vil jo dele livet med noen når det er sånn det er, sier hun engasjert.

Han gikk ned på kne på hytta på Skeikampen.

– Jeg begynte å grine. Jeg trodde ikke jeg skulle være en griner, men jeg begynte å hulke. Og så fikk jeg ringen på fingeren!

Forlovelsesringen har Tarjei designet sammen med en smykkedesigner. Han har tenkt på hver minste lille detalj – slik han også gjør ellers i livet. Han er en person som setter seg godt inn i alt han gjør, forteller forloveden.

– Jeg gidder ikke å bry meg om alle detaljer og jeg er litt rotete.

Det var Tarjei som tok flest avgjørelser da de skulle pusse opp huset. Og når han tar ansvar, vet hun at det blir bra – for ingen er så nøye på detaljer som han som snart skal bli ektemannen hennes.

– Han gjør ingenting halvveis, mens jeg er litt sånn.. halvveis, ler hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer