Svarer på kritikk

– Jeg forstår at det virker provoserende

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl svarer på kritikken.

SVARER PÅ KRITIKK: Emilie Enger Mehl svar på kritikken i september 2023. Her på et fotoopptak for KK i 2022. FOTO: Truls Qvale
SVARER PÅ KRITIKK: Emilie Enger Mehl svar på kritikken i september 2023. Her på et fotoopptak for KK i 2022. FOTO: Truls Qvale Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av september 2023 la Maciej Ofstad, gitarist i Stavanger-bandet Kvelertak ut et instagraminnlegg der han forteller at han ble slått ned på høylys dag. Selv var han på sykkeltur, da han ble slått i ansiktet, og banket opp med slag og spark.

– Jeg syklet i det nye sykkelfeltet oppover i Åkebergveien i Oslo da jeg helt ut av det blå ble meid ned i bakken av en mann i slutten av 20-årene. Han var ute på joggetur og bestemte seg for å jogge ut i sykkelfeltet, stoppe meg og da jeg stoppet så slo han alt han hadde mot ansiktet mitt.

Ofstad fortsetter:

– Jeg var livredd, lamslått og nå lå jeg og fikk megajuling av en voksen, sterk og sterkt rusa jogger i Åkebergveien.

Politiet pågrep senere gjerningspersonen, og Ofstads forbauselse var stor, da han tre dager senere fikk melding om at saken var henlagt, skriver han i innlegget.

OVERFALT: Maciej Ofstad fra bandet Kvelertak skriver i et innlegg på instagram at han har blitt offer for blind vold. FOTO: Skjermdump Intagram
OVERFALT: Maciej Ofstad fra bandet Kvelertak skriver i et innlegg på instagram at han har blitt offer for blind vold. FOTO: Skjermdump Intagram Vis mer

– Forståelse for at han reagerer

Når KK forelegger Oslo politidistrikt kritikken fra Ofstad, får vi følgende svar på e-post fra politiinspektør Henriette Taxt Røstadli:

«Vi har forståelse for at fornærmede reagerer på henleggelsen av saken. Han er kontaktet av etterforsker på for å forklare bakgrunnen. Saken ble henlagt etter bevisets stilling på grunn av bevismessig tvil omkring de subjektive straffbarhetsvilkår, nemlig om siktede innehar den nødvendig grad av skyldevne. Det er foretatt en foreløpig rettspsykiatrisk undersøkelse av siktede i anledning saken. Konklusjonen var her at det foreligger tvil om siktede var i en psykisk tilstand som medfører utilregnelighet. For å avklare dette fullstendig må en full judisiell undersøkelse til».

Røstadli utdyper at det er vurdert at voldssaken og ordensforstyrrelsen «ikke er alvorlig nok til at man har prioritert å gjennomføre en full rettspsykiatrisk undersøkelse».

Hun fortsetter:

«Politiet har dermed henlagt saken etter bevisets stilling. Dette kan endre seg dersom han foretar nye straffbare forhold av en viss alvorlighet, og det må da løpende vurderes om en full judisiell undersøkelse skal innhentes».

«Nå er du i trøbbel»

I instagraminnlegget mener Ofstad at hans troverdighet skal ha blitt trukket i tvil da han ringte etter nødetatene, og beskriver at politibetjenten skal ha kommet bort til ham og skal blant annet ha sagt:

«Hvis du lyver til meg nå, så er du i STOR trøbbel».

Når KK forelegger påstanden til pressesjef i Oslo politidistrikt, Unni Grøndal, svarer hun i en e-post:

«Politiet plikter å opplyse alle fornærmede om anmelderansvaret. Dette står nedfelt i straffeloven § 221. Det blir opplyst om at det er straffbart å gi uriktige opplysninger til politiet eller andre offentlige myndigheter, og det er også straffbart å lyve til politiet. Dette blir det orientert om til alle som anmelder saker, også den fornærmede i denne saken. Han ble også oppfordret til å anmelde saken i etterkant fordi situasjonen på stedet var kaotisk.».

Ifølge Ofstad skal samtalen med politibetjenten hatt en aggressiv tone, og han antyder at han er offer også for rasisme:

«Hun spør så om navnet mitt (...) blir oppgitt over at Maciej. Slått ned. Rasisme. En herlig dag».

I en epost til KK avviser Unni T. Grøndal i Oslo politidistrikt rasismeanklagen:

«Politiet på stedet som håndterte situasjonen sier de overhodet ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen fra fornærmede av det som ble sagt i den korte samtalen, verken ordene, formen eller hentydninger til rasisme.»

Grøndal skriver videre:

«Videre ble fornærmede spurt om han hadde behov for helsehjelp. Dette uttrykte fornærmede at han ikke hadde behov for. Det var en svært utfordrende situasjon for politiet på stedet, knyttet til pågripelsen av den mistenkte personen, som hadde behov for helsehjelp. Siktede ble kjørt legevakten».

I innlegget skriver Ofstad at han vil klage på henleggelsen. Politiinspektør Henriette Taxt Røstadli opplyser i epost til KK, at dersom henleggelsen formelt påklages, vil den bli oversendt Oslo statsadvokatembeter for klagebehandling.

Provoserende

Ofstads innlegg skapte stort engasjement i kommentarfeltet, og flere hevder seg utsatt for lignende hendelser, med henleggelser av saker hvor gjerningsperson er kjent, og også med vitner til lovbruddet.

I innlegget stiller Ofstad spørsmål direkte til politiet i Oslo og til Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, og tagger begge enheter, og begynner innlegget slik:

«Hei Politiet Oslo og hei Emilie Enger Mehl! Jeg ble utsatt for blind vold på mandag».

Han fortsetter:

«Skjer sånne ting som dette fordi du ikke gir nok ressurser til Benedicte Bjørnland til å sette politiet i stand til å løse en så åpenbart sak? Hvor skadet må man bli i Oslo for at blind vold skal bli tatt alvorlig?

KK har viderformidlet Ofstads spørsmål til justisminister Enger Mehl, og fikk følgende svar på sms:

«Det Ofstad beskriver gjør inntrykk. Vold er aldri greit, og jeg forstår at det virker provoserende ut fra hans gjengivelse av det som har skjedd. Dessverre kan jeg ikke gå inn i enkeltsaker. Jeg kjenner derfor ikke politiets vurderinger eller oppfatning av hendelsen, eller hva som ligger bak henleggelsen».

KK har forsøkt å komme i kontakt med Maciej Ofstad for en kommentar. Han har ikke besvart vår henvendelse, men til VG sier han blant annet:

– Henleggelsen for meg var et ekstra slag i trynet. Det føles urettferdig og uforståelig.

Han fortsetter:

– Saken var jo tilsynelatende løst, og gjerningsmannen ble tatt. Etter at jeg la ut innlegget på Instagram viser det seg dessverre at jeg er langt ifra alene.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer