Barnevernet

​- Jeg forstår godt at det kan være en utfordring for noen, men det er barnet som må stå i første rekke

Flere har en misoppfatning av hvordan barnevernet jobber, mener familieterapeut Thomas Winther. Slik foregår prosessen.

<strong>BARNEVERNET:</strong> Har du noen gang tenkt at du bør melde ifra til barnevernet? Det er alltid best å melde fra til barnevernet, selv om du bare har en mistanke, mener ekspert.  Foto: Shutterstock / Namning
BARNEVERNET: Har du noen gang tenkt at du bør melde ifra til barnevernet? Det er alltid best å melde fra til barnevernet, selv om du bare har en mistanke, mener ekspert. Foto: Shutterstock / Namning Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At barn har det bra, er viktig for de aller fleste av oss. Derfor er det godt å vite at vi har instanser som kan hjelpe til dersom noen ikke har det greit. Likevel kan det være lett å kvie seg før man tør å melde noen inn til barnevernet.

Spesialist i klinisk psykologi, Jakob Inge Kristoffersen, har lang erfaring innen psykisk helsevern med hovedvekt på barn, unge og familier. Han forklarer at det finnes klare regler for å melde noen inn til barnevernet.  

- Når det gjelder oss behandlere har vi en plikt til å melde fra til barnevernet dersom vi har informasjon om et barn som kan bety at de er i en kritisk omsorgssituasjon. Dersom vi ikke gjør dette begår vi et lovbrudd, sier Kristoffersen til KK.no.

De samme reglene gjelder for lærere og førskolelærere. Er du derimot en nabo, et familiemedlem eller en venn, kan det nok være litt vanskeligere å skulle melde noen inn til barnevernet.

- Det vil være rimelig for en nabo, for eksempel, å banke på døren og ta opp det du er bekymret for. Selvfølgelig kan dette være vanskelig for en del mennesker å gjøre. Da kan du melde inn anonymt til barnevernet, sier han.

<strong>SETT BARNET FØRST:</strong> Husk at barnet må komme først, selv om du kjenner foreldrene godt.  Foto: Shutterstock / MNStudio
SETT BARNET FØRST: Husk at barnet må komme først, selv om du kjenner foreldrene godt. Foto: Shutterstock / MNStudio Vis mer

Psykologspesialisten understreker at dette kan være aktuelt i flere ulike situasjoner. "Regelen" er at dersom du mistenker noe, skal du melde fra. Det blir gjort i alt for liten grad, sier Kristoffersen, og trekker frem at det stadig vekk kommer opp saker der folk burde visst og skjønt at noe ikke stemte.

​- Jeg forstår godt at det kan være en utfordring for noen, men det er barnet som må stå i første rekke. Barn har ingen som taler for seg.

LES OGSÅ: Vokste opp med en mamma som slo

​- Alt for mange misoppfatninger av barnevernet

Familieterapeut og sexolog Thomas Winther forklarer at vi i dag har blitt flinkere til å melde fra om enkelte ting, spesielt dersom vi observerer blåmerker og andre skader.

- Christoffer-saken gjorde noe med folkesjela. Etter det har vi blitt mye flinkere til å melde inn slike saker. Mistanker om overgrep, derimot, er litt vanskeligere. Så det er forskjeller på hva vi synes er lett og vanskelig å melde fra om, sier han til KK.no.

Kanskje du lenge har gått rundt med en dårlig magefølelse om nabojenta, men kvier deg for å melde inn fordi «det er jo bare en magefølelse»? Winther understreker at et barn ikke vil bli tatt fra en familie bare på grunn av en dårlig magefølelse.

- Dersom du sender inn en melding til barnevernet og beskriver hva du mistenker, vil barnevernstjenesten kunne innhente opplysninger av andre, for eksempel fra skolen. Dersom det er flere ting som samsvarer med din magefølelse vil de kunne undersøke videre, sier Winther.

Han forklarer at mange tror at barnevernet tar barna ut av hjemmene sine med én gang de får en bekymringsmelding. Slik er det ikke i det hele tatt, sier han.

- Det skal være store årsaker til at et barn blir tatt ut av hjemmet. Barnevernet vil først strekke seg langt for at barnet og familien får hjelp og veiledning i hjemmet.

Winther er også barnevernspedagog, og har i mange år jobbet med barn og unge, blant annet med fokus på vold i nære relasjoner og overgrep mot barn. Han har bistått mange saker sammen med barnevernet.

Barnevernet henter ikke ut barn uten grunn

- Jeg har jobbet på begge sider. Både med å prøve å få et barn ut av hjemmet sitt, men jeg har også jobbet med å prøve å få barnet til å få bli. Det jeg kan si er at barnevernet henter ikke ut barn uten grunn. Det er alt for mange misoppfatninger rundt dette.

LES OGSÅ: - Voksne mener det er skadelig å snakke med barn om overgrep 

<strong>VÆRENDE HOS FORELDRENE:</strong> - Barnevernet vil først og fremst forsøke det de kan for at et barn skal få bli hos foreldrene sine, med mindre det er umiddelbar fare for liv og helse, sier Thomas Winther.  Foto: Shutterstock / vlavetal
VÆRENDE HOS FORELDRENE: - Barnevernet vil først og fremst forsøke det de kan for at et barn skal få bli hos foreldrene sine, med mindre det er umiddelbar fare for liv og helse, sier Thomas Winther. Foto: Shutterstock / vlavetal Vis mer

Han forklarer at etter en bekymringsmelding skal saken gjennom flere steg, instanser og vurderinger. Winther sier at alt skal være prøvd før man tar et barn ut av hjemmet. Derfor trenger du ikke å være redd for at akkurat din dårlige magefølelse vil ødelegge en familie dersom du tar feil.

- Ser du det triste barnet, barnet som alltid kommer for sent på skolen eller har vært flere ganger på sykehuset med brekte ben det siste året, er det alltid best å melde fra så barnevernstjenesten får sjekket. Så lenge det ikke er umiddelbar fare for liv og helse, så starter de en undersøkelse før noe bestemmes.

Ifølge informasjon fra BUFDIR, er det slik du går gjennom en prosess for å melde fra noen til barnevernet:

  • Du trenger ikke være sikker på at noe er galt selv om du melder fra. Det er barnevernets oppgave. Din oppgave er å sørge for at barnevernet får vite om barn som kanskje ikke har det så greit.
  • Barnevernvakten har utarbeidet et meldeskjema du laster ned og fyller ut. Dette skjemaet sender du til barnevernstjenesten i den kommunen barnet eller ungdommen bor.  
  • Dersom du trenger råd eller noen å prate med før du melder, kan du ringe til barnevernstjenesten i kommunen. Dette kan du gjøre anonymt.
  • Når du melder fra til barnevernet kan du både være anonym, eller stå frem med fullt navn.
  • Står du frem med fullt navn vil familien til barnet få vite at det er du som har meldt dem inn.
  • Du kan velge å være anonym overfor både barnevernet og familien.
  • Du kan også velge å kun være anonym for familien, slik at barnevernet vet hvem som melder. Men, husk at dersom barnevernet fører sak om omsorgsovertakelse kan anonymiteten din blir opphevet.

​Du kan lese mer om prosessen her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer